Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δένδιας για Παλαιστινιακό | Η Ελλάδα είναι πάντοτε προσηλωμένη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι αυστηρά προσηλωμένη στο πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό αφορά, όχι μόνο μια γενική διακήρυξη επί όλων των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και το Ισραήλ και το Παλαιστινιακό», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ για τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.

Η κ. Σακοράφα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζήτησε να ενημερώσει ο υπουργός για ποιον λόγο, δεν συμμετείχε η Ελλάδα στη συντονισμένη ενέργεια διαβήματος των ευρωπαϊκών χωρών προς το Ισραήλ, στις 30.4.2020, με το οποίο οι πρέσβεις 11 χωρών της ΕΕ προειδοποίησαν το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για τις σοβαρές συνέπειες της προσάρτησης εδαφών της Παλαιστίνης και ζήτησαν να ανασταλούν τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για κατασκευές στη συνοικία Γκιβάτ-Χαμάτος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Το διάβημα αυτό δεν έγινε χωρίς να συμμετέχει η Ελλάδα», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών και εξήγησε ότι πρόκειται για ένα διάβημα που έγινε με τηλεδιάσκεψη προς την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Το διάβημα, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θέσεις της ΕΕ οι οποίες είναι θέσεις και της Ελλάδος και οι οποίες έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από την ΕΕ και έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε εξάλλου ότι δεν μετείχαν όλες οι χώρες με φυσική παρουσία στο τηλεοπτικό διάβημα αλλά αυτό δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής θέσης.

Υπό αυτή την έννοια, ο υπουργός είπε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η συγκεκριμένη περίπτωση, με κανένα τρόπο δεν εκφράζει αλλαγή στάση της Ελλάδας η οποία μένει πάντοτε προσηλωμένη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

«Επειδή μιλήσατε για αυστηρά προσηλωμένη θέση της κυβέρνησης, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι 3 Δεκεμβρίου του 2019, στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο τμήμα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων της Γραμματείας, η χώρα μας ψήφισε “κατά” για πρώτη φορά, και ήταν η δική σας κυβέρνηση που το έκανε αυτό», παρατήρησε η Σοφία Σακοράφα και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα ψήφιζε πάντα υπέρ μέχρι και το 1993. Στη συνέχεια απείχε, από την κυβέρνηση Σημίτη και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και το κόμμα σας δεν είχε ποτέ καταψηφίσει.

Ήταν θετική η ελληνική ψήφος το 1979 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 2008 δεν καταψηφίσαμε με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και με υπουργό Εξωτερικών την κ. Μπακογιάννη. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια δεν θυμάμαι να έχω ακούσει, -πολύ σωστά όπως είπατε κι εσείς- στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε κι εσάς βεβαίως ούτε και τον κύριο πρωθυπουργό, να εκφράζει διαφωνία και να επιχειρηματολογεί υπέρ της καταψήφισης.

Όμως, αυτό που σας ζητάω εγώ είναι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνησή σας αν αξιολογεί την προηγούμενη διαχρονική θέση σαν εσφαλμένη μέσα σε αυτά τα πλαίσια».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 επισήμανε δε ότι υπάρχει «πολιτική και συνταγματική εκκρεμότητα για την Ελλάδα καθώς η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων έχει πάρει απόφαση από τις 22 Δεκεμβρίου του 2015 η οποία, με πλήρη και ουσιαστική αιτιολογία, καταλήγει στην ανάγκη αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης και καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες».

«Είχα την ευκαιρία, εδώ και ελάχιστες μέρες, να μιλήσω με τον κ. Ερεκάτ, τον Γενικό Γραμματέα, και να έχουμε μία πραγματική συζήτηση για τις διάφορες πτυχές του παλαιστινιακού και να τον διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας μένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ακριβώς το ίδιο έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένως και θα διατυπώσω και προφορικά στον νέο συνάδελφό μου, τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον κ. Γκάμπι Ασκενάζι, τις επόμενες μέρες που έχει προγραμματιστεί να έχουμε μία τηλεφωνική επικοινωνία», απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

«Αν δούμε διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδος-Παλαιστίνης και Ελλάδος-Ισραήλ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αν η χώρα στο παρελθόν φέρθηκε, όχι άδικα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, με μεροληψία εις βάρος κάποιου, ήταν εις βάρους του Κράτους του Ισραήλ. Διότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει το Κράτος του Ισραήλ μόνο προ τριάντα ετών», είπε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε:

«Διαχρονικά η χώρα στήριξε την παλαιστινιακή προσπάθεια, όχι ως χάρη στον παλαιστινιακό λαό, αλλά από αίσθημα δικαίου και προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πάντοτε βοηθήσαμε, πάντοτε στηρίξαμε. Θα πρέπει να σας πω, με αίσθημα πικρίας, ότι δεν έχουμε δει μία ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής στην τελευταία υπόθεση της παράνομης και πέραν διεθνούς δικαίου συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, δεν έχουμε δει μία ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Συμφωνώ, λοιπόν, απολύτως με αυτό που είπατε. Δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική στα θέματα του διεθνούς δικαίου a la carte. Όμως, αυτό ισχύει για όλους, δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα».

Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε και πάλι ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη απολύτως στις αρχές του διεθνούς δικαίου, απολύτως στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και οι οποίες περιλαμβάνουν, βεβαίως, σαφέστατα τη λύση των δύο κρατών» και αντιλαμβάνεται απολύτως την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά στην περίπτωση αυτή, των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης – Διάβημα της Αθήνας για τις έρευνες από Ρόδο μέχρι Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη νωρίτερα ο πρέσβης της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στον Τούρκο πρέσβη διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει:  «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ο Ανδρέας Καραγιώργης Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής της ΠΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε

στις

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας, και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα, κ. Ανδρέας Καραγιώργης ορίζεται θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής με τις παρακάτω αρμοδιότητες:

1. Την εποπτεία και παρακολούθηση της πορείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας.

2. Την εποπτεία των διαχειριστικών σχεδίων λιμνών-λιμνοθαλασσών της Περιφέρειας ΑΜΘ.

3. Τον συντονισμό και την εποπτεία σύστασης της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας.

Η θητεία του κ. Καραγιώργη ορίζεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και η άσκηση των καθηκόντων του θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ορισμού του στο ΦΕΚ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιάννης Πασχαλίδης | Εργόσημο για τους εργάτες γης

Δημοσιεύτηκε

στις

Όπως είχε ανακοινώσει στην αρχή της εβδομάδας σχετικά με το ζήτημα της ασφάλισης των εργατών γης,  ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους επαγγελματίες αγρότες πως αυτή θα γίνεται με εργόσημο με ασφαλιστικό φορέα τον ΟΓΑ.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο Βουλευτής ήρθε σε επαφή με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να υπάρξει μια οριστική και ικανοποιητική λύση στο ζήτημα. Κατόπιν τούτου, ανακοινώθηκε στις 26 Μαΐου 2020 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, πως οι εργάτες γης θα ασφαλίζονται με εργόσημο. Σήμερα, υπογράφθηκε και δημοσιεύθηκε τροπολογία στην από 1/05/2020 Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις».

Έτσι, λοιπόν, προβλέπεται στο άρθρο 6 της ως άνω τροπολογία «Οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 42 της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’90), στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν.2639/1998 (Α΄205) και το άρθρο 20 του ν.3863/2010 (Α΄115)».

Επίσης, ο Βουλευτής υπενθυμίζει, όπως ήδη είχε μοιραστεί με τους αγρότες στα από 9 και 18 Μαΐου δελτία τύπου του, ότι διατηρείται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους όσους επιθυμούν να εργαστούν σε χωράφια. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται κίνητρο σε όλες και όλους να εργαστούν, και όλοι μαζί να συνεργαστούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ανάγκης για εργατικά χέρια, ο Βουλευτής θα ήθελε να παροτρύνει και τους ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να επικοινωνήσουν με τους επαγγελματίες αγρότες, για να εργαστούν.

Επίσης, σύμφωνα με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 90/1-5-2020, όσοι επαγγελματίες αγρότες ενδιαφέρονται να απασχολήσουν εργάτες γης, υπηκόους τρίτων χωρών, με τους οποίους έχουν συνεργαστεί και τις προηγούμενες χρονιές, μπορούν να το κάνουν. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταθέσουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα παρακάτω έγγραφα:

  • Αίτηση του Αγρότη επικυρωμένης  για το γνήσιο της υπογραφής,
  • Υπεύθυνης δήλωση επίσης επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής,
  • Παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 100 ευρώ ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο,
  • Δήλωση του ΟΣΔΕ και φωτοτυπίες των διαβατηρίων  των  προσκαλούμενων, πόλη διαμονής και αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Σημειώνεται πως ο εκάστοτε εργοδότης θα πρέπει στην υπεύθυνη δήλωση να δηλώνει πως θα παράσχει κατάλυμα στα χωράφια εργασίας, στο οποίο οι εργάτες θα πρέπει να διαμένουν αποκλειστικά και να μη μετακινούνται για το διάστημα της 14ήμερης καραντίνας.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αποστείλει μετά από επεξεργασία, τις προβλεπόμενες  καταστάσεις προς τις Υπηρεσίες Διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα,  ώστε να επιτραπεί  η είσοδος  στη χώρα των συγκεκριμένων  προσκαλούμενων εργατών. Η είσοδος και παραμονή στην χώρα, θα ακολουθήσει τις ισχύουσες Υπουργικές αποφάσεις.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Οι Υπουργοί και τα επιτελεία τους δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου ανταποκριθούν σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίσταση. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τους Υπουργούς Μάκη Βορίδη και Γιάννη Βρούτση. Είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε τους ρυθμούς με στοχευμένα μέτρα και λύσεις, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και τη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Μαζί θα τα καταφέρουμε…».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Ο Μητσοτάκης θα βγάλει τη χώρα με ασφάλεια στο ‘’ξέφωτο’’

Δημοσιεύτηκε

στις

«Με την πολιτική που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση μέχρι τώρα, η χώρα μας ανέκτησε τη χαμένη της αξιοπιστία. Έχουμε πλέον μπροστά μας ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι θα το κερδίσουμε κι αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγάλει τη χώρα με ασφάλεια στο “ξέφωτο”».

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τους δημοσιογράφους κ. Α. Παυλόπουλο και κυρία Ντ. Κουτροκόη.

 

Αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των κρατών που επλήγησαν από την πανδημία, ο κ. Λαζαρίδης σχολίασε: «Η Ευρώπη ευελπιστούσαμε ότι την κατάλληλη στιγμή θα έπαιρνε τις κατάλληλες αποφάσεις. Άλλωστε, έχω ξαναπεί ότι η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιστορία συμβιβασμών. Είναι μια πολύ ικανοποιητική εξέλιξη. Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά έχουμε έναν λόγο ακόμα να αισιοδοξούμε».

 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Μακρόν και άλλους επτά Ευρωπαίους ηγέτες «είχαν αναλάβει έγκαιρα πρωτοβουλία και είχαν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Η παρούσα εξέλιξη κινείται προς την κατεύθυνση εκείνης της πρωτοβουλίας. Η Κυβέρνηση, μόλις έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και τις τελικές αποφάσεις των Βρυξελλών, θα κάνει αυτό που πρέπει με τον καλύτερο τρόπο».

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ