Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Δάσος Δαδιάς | Συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο

Νεόνυμφοι δίνουν το πεσκέσι του γάμου για την αποκατάσταση του Εθνικού Πάρκου

Πριν οχτώ μήνες ο Νίκος και η Μαρία από τη Δυτική Μακεδονία επισκέφτηκαν το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο και με τη βοήθεια του μίνι λεωφορείου που διαθέτει η μονάδα διαχείρισης του δάσους περιηγήθηκαν στο προστατευόμενο μονοπάτι με τους βραχώδεις σχηματισμούς, τα μαύρα πεύκα και τις βελανιδιές, φτάνοντας μέχρι το Παρατηρητήριο άγριων πουλιών, όπου «αποζημιώθηκαν» με το παραπάνω, βλέποντας μαυρογύπες από τα πιο ακριβοθώρητα πουλιά της Δαδιάς. Τον επόμενο μήνα το ζευγάρι «ανεβαίνει» τα σκαλιά της εκκλησίας και αποφάσισε να δωρίσει τα μισά χρήματα που θα συγκεντρώσει από τους καλεσμένους του γάμου για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ταΐστρας αλλά και του παρατηρητηρίου το οποίο αποτελεί πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο.

«Τις τελευταίες μέρες σηκώνουμε το τηλέφωνο και δεν μπορούμε να μιλήσουμε από την συγκίνηση. Έχουμε δεχτεί πάρα πολλά τηλέφωνα από επισκέπτες που έρχονται τακτικά στο δάσος της Δαδιάς. Το πιο συγκινητικό, όμως, ήταν από ένα ζευγάρι που παντρεύεται σε λίγες μέρες και μας ρωτούσε πως μπορεί να μας διαθέσει τα μισά χρήματα που θα συγκεντρώσει από το γάμο του» λέει στο ethnos.gr  η Άννα Κωνσταντινίδου Χημικός μηχανικός και προϊσταμένη του παραρτήματος Δαδιάς της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Εβρου – Δαδιάς.

Έτοιμος να ξαναφορέσει τα χακί και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δάσους είναι και ο στρατιωτικός Νίκος Αποστολίδης που υπηρέτησε στο φυλάκιο της Δαδιάς πέντε ολόκληρα χρόνια και φυλούσε το Εθνικό Πάρκο σαν τα μάτια του, βλέποντας από τους δέκτες της τηλεόρασης το πύρινο μέτωπο να κατακαίει το παρθένο δάσος. Συνολικά κάθε χρόνο επισκέπτονταν το δάσος της Δαδιάς περίπου 12.000 φυσιολάτρες.

 

Δαδιά: Προληπτική απομάκρυνση δύο νεοσσών του σπάνιου είδους Ασπροπάρη
Δαδιά: Προληπτική απομάκρυνση δύο νεοσσών του σπάνιου είδους Ασπροπάρη

«Κρατήστε τα τηλέφωνα για την επόμενη μέρα»

Δεκάδες μηνύματα αλληλεγγύης φτάνουν στον ακριτικό Έβρο από όλο τον κόσμο τις τελευταίες μέρες. Παρατηρητές πουλιών και φυσιολάτρες από την Αγγλία, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Σκανδιναβία, ακόμη και από την Αυστραλία που επισκέφτηκαν κάποια στιγμή τον τόπο του Έβρου, έχουν στείλει email για να μάθουν αν οι ξεναγοί είναι καλά, τι ακριβώς έχει συμβεί αλλά και πως μπορούν να βοηθήσουν. Ντόπιοι επιχειρηματίες αλλά και απ΄ όλη την Ελλάδα  τηλεφωνούν και ρωτούν πώς μπορούν να συνδράμουν οικονομικά για να ξαναγεννηθεί το καμένο δάσος.

Εθελοντές και κτηνίατροι από την Αθήνα έρχονται για να περιθάλψουν τα ζώα. «Κρατήστε τα τηλέφωνα για την επόμενη μέρα. Σήμερα έχετε εφόδια. Όταν σας τελειώσουν, πάρτε μας τηλέφωνο να σας βοηθήσουμε» είναι συνήθως το μήνυμα που ακούν από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής οι υπάλληλοι του φορέα διαχείρισης.  «Φυσικά και είναι σοκαρισμένος όλο ο κόσμος που έχει επισκεφτεί έστω και μια φορά το δάσος της Δαδιάς. Εκτός από τους παλιούς πελάτες, μας τηλεφωνούν και νέοι που έχουν προγραμματίσει την επίσκεψή τους τέλη Αυγούστου και ρωτούν αν μπορούν να έρθουν να ξεναγηθούν. Όλοι περιμένουν ενημέρωση για την επόμενη μέρα» τονίζει στο ethnos.gr η Δήμητρα Γεωργίτση διαχειρίστρια από το 2012 του οικοτουριστικού ξενώνα FOREST INN στο χωριό της Δαδιάς.

Χάθηκε η φετινή σεζόν-Αγωνία για την επόμενη μέρα

Η οικολογική καταστροφή, όμως, εκτός από τα μηνύματα συμπαράστασης, οδήγησε και στις πρώτες ακυρώσεις τουριστών στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Όπως εξηγεί η Δήμητρα Γεωργίτση, η κίνηση ήταν αυξημένη αυτή την περίοδο γιατί πολλοί Ευρωπαίοι επισκέπτες λόγω των περιορισμών του κορονοϊού, δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν τον Απρίλιο-εποχή που αναγεννάται η φύση- και αποφάσισαν να έρθουν αυτή την περίοδο, συνδυάζοντας τις διακοπές τους στη Σαμοθράκη και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου με την επίσκεψή τους στη Δαδιά.

Στάχτη έγινε το παρατηρητήριο πουλιών στο δάσος Δαδιάς
Στάχτη έγινε το παρατηρητήριο πουλιών στο δάσος Δαδιάς

Ενδεικτικό, είναι κατά τη διάρκεια της φωτιάς την προηγούμενη βδομάδα στο μοναδικό ξενώνα της Δαδιάς χρειάστηκε να αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο τρεις Αυστριακοί, δύο Σέρβοι ενώ ακύρωσαν την άφιξή τους δυο Αμερικανοί και έξι Γάλλοι.

Όλο το καλοκαίρι θα συνεχιστούν οι ακυρώσεις εκτιμά η κ. Κωνσταντινίδου «Θέλω να πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν ψύχραιμα οι Ευρωπαίοι. Ξέρουν ότι υπάρχει άκαυτο σημείο. Υπάρχουν και άλλα σημεία που μπορείς να παρατηρήσεις πουλιά» προσθέτει με αγωνία η κ. Γεωργίτση. Ο ξενώνας σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στους πυροσβέστες και στους εθελοντές που έσβηναν κάθε νέα καύτρα που αναζωπυρώνονταν περιμετρικά του ξενώνα.

«Είναι μια επιχείρηση που ξεκίνησε την ανακαίνιση και την λειτουργία της μέσα στην κρίση. Αντέξαμε τα capital controls, την πανδημία που το ξενοδοχείο έμεινε κλειστό για 2 χρόνια και τώρα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την μεγάλη φωτιά. Το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας στη Ελλάδα σημαίνει ότι έχεις μάθει να παίζεις κορώνα γράμματα είτε οικονομικά, είτε επαγγελματικά καθημερινά» λέει η κ. Γεωργίτση.

Καμένα στρέμματα στη Δαδιά
Καμένα στρέμματα στη Δαδιά

«Πρέπει να δούμε τον τρόπο διαφήμισης του Εθνικού Πάρκου»

Όσο για την επόμενη μέρα, η ίδια συνιστά ψυχραιμία, προσθέτοντας ότι δεν θα κάνει κάποια ενέργεια μόνη της. «Πρέπει να δούμε τον τρόπο διαφήμισης του Εθνικού πάρκου. Είναι αναγκαίο να κάνουμε μια συνέλευση να δούμε ποια κομμάτια μπορούν να λειτουργήσουν τουριστικά και να διασειστούμε το δεύτερο κομμάτι της σεζόν που είναι τέλος Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβρη και τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς».

«Υπηρετώ το δάσος της Δαδιάς 29 χρόνια- Είναι δύσκολο να το βλέπεις να γίνεται στάχτη σε μία στιγμή»

Ο πυρήνας του πάρκου δεν έχει πάθει μεγάλη ζημιά και θα αναγεννηθεί αλλά το τουριστικό προϊόν δηλ. τα μονοπάτια που οδηγούσαν προς το παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών και το παρατηρητήριο-πόλος έλξης των τουριστών- έχουν καεί ολοσχερώς, εξηγεί στο ethnos.gr η Φιλιώ Τσιατάλζιαλη, συμβασιούχος υπάλληλος επί 29 χρόνια στο κέντρο υποδοχής και ενημέρωσης των επισκεπτών στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το βλέπεις, να το βιώνεις έτσι όπως είναι. Γιατί μετά από 29 ολόκληρα χρόνια που έχουμε ζήσει μέσα στο δάσος μαζί με συναδέλφους είναι πράγματι δύσκολο να το βλέπεις να γίνεται στάχτη σε μια στιγμή».

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, όπως λέει η κ. Τσιατάλζιαλη, η πιο παλιά ξεναγός του δάσους της Δαδιάς, έμεινε ξάγρυπνη όπως και οι υπόλοιποι 11 συμβασιούχοι υπάλληλοι του φορέα. «Είμαστε όλη την μέρα εδώ. Το αύριο, όμως, θα πρέπει να το σχεδιάσουμε γρήγορα.  Η σεζόν αυτή έχει χαθεί έτσι και αλλιώς Το παρατηρητήριο θα πρέπει να φτιαχτεί το συντομότερο δυνατό για να μην έχουμε αντίκτυπο την επόμενη σεζόν που ξεκινά τον Μάρτιο με τις σχολικές εκδρομές. Θέλω να πιστεύω από Σεπτέμβριο- Οκτώβριο να δούμε πως θα πάει παρακάτω το παρατηρητήριο» προσθέτει η κ. Τσιατάλζιαλη. Για την ίδια το χτύπημα ήταν διπλό καθώς εκτός από εργαζόμενη στο φορέα του Πάρκου είναι και μόνιμος κάτοικος Δαδιάς. Εκτός από ένστολους στο χωριό της Δαδιάς ολόκληρες οικογένειες ζουν από τον οικοτουρισμό ενώ υπάρχουν και πολλοί υλοτόμοι και αγρότες στην περιοχή.

Συνεχίζουν να έρχονται πουλιά στο Παρατηρητήριο αν και κάηκε ολοσχερώς

WWF: Φωτιά στη Δαδιά και δράσεις στο Εθνικό Πάρκο
WWF: Φωτιά στη Δαδιά και δράσεις στο Εθνικό Πάρκο

Παρά την ολική καταστροφή του παρατηρητηρίου και των μονοπατιών που οδηγούσαν σε αυτό, η ζωή των άγριων πουλιών δεν σταμάτησε… «Τοποθετήσαμε τροφή μόλις έσβησε η φωτιά και συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πουλιών που σημαίνει ότι η ταΐστρα λειτουργεί κανονικά και πρέπει να ενισχύσουμε την τροφοδοσία αυτή την περίοδο που είμαστε ακόμη σε αναπαραγωγική περίοδο και χρειάζονται ενίσχυση τα πουλιά. Απ’ όσο γνωρίζουμε, καμία φωλιά δεν έχει καταστραφεί που σημαίνει ότι έχουμε γλιτώσει την καταστροφή της αποικίας του μαυρόγυπα. Είναι στο χέρι μας να αποκαταστήσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα το παρατηρητήριο στο οποίο συνεχίζουν και έρχονται τα πουλιά. Θα μπορούσαν να χτιστούν σε εξωτερικό χώρο τα τηλεσκόπια» σημειώνει η κ. Κωνσταντινίδου.

Πηγη: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Νεκρό 5χρονο παιδί από τσίμπημα σκορπιού!

Ένα κορίτσι 5 ετών στον Έβρο έχασε τη νύχτα τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού, ενώ η 9χρονη αδελφή της, που δέχθηκε επίσης τσίμπημα, κινδυνεύει και χρειάζεται άμεσα βοήθεια.

Τα δύο παιδιά ανήκουν σε μια ομάδα προσφύγων που εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Έβρου, καθώς οι ελληνικές Αρχές κωφεύουν στις εκκλήσεις οργανώσεων να προχωρήσουν στη διάσωσή τους.

Μετά και τις τραγικές χθεσινοβραδινές εξελίξεις οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Human Rights 360 με σημερινή τους ανακοίνωση μέσω Twitter κάνουν γνωστό τον θάνατο της 5χρονης προσφυγοπούλας και απευθύνουν επείγουσα έκκληση προς τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν στην άμεση διάσωσή τους, τονίζοντας ότι ένα κορίτσι 9 ετών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι πρόσφυγες τους παρείχαν και φωτογραφίες, ενώ δημοσιοποιούν και την ακριβή τοποθεσία όπου βρίσκονται.

Αλλά και η Alarm Phone, με ανάρτηση στο Twitter, αναφέρεται στο θάνατο ενός μικρού κοριτσιού που το τσίμπησε σκορπιός.

«Η ομάδα συνεχίζει να υπόκειται σε όλα τα είδη σωματικής και ψυχολογικής βίας. Στο τελευταίο τους μήνυμα, που ήρθε αργά τη νύχτα, αναφέρουν: “η κόλαση είναι πραγματικά εδώ. Ένα μικρό κορίτσι πέθανε σήμερα. Τσιμπήθηκε από σκορπιό. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα”», καταγγέλλει η Alarm Phone.

Σε προηγούμενη ανάρτηση η οργάνωση σημείωνε ότι «32 ενήλικες και 8 παιδιά βρίσκονται σε επείγουσα κατάσταση στον ποταμό Έβρο. Οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη βία από Έλληνες και Τούρκους συνοριοφύλακες ήδη εδώ και δύο εβδομάδες και τρία άτομα φέρονται να έχουν πεθάνει, αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα»

efsyn.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Σαμοθράκη | Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8.31 το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Πηγές Γριάς Βάθρας Πρίνος Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε σε ορεινό δύσβατο σημείο, όπου μόνο πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα μπορούν να προσεγγίσουν γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ωστόσο, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και έντεκα πυροσβεστών που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Αλεξανδρούπολη καθώς και τέσσερα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν επίσης ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρο τμήμα που αποτελείται από δέκα στελέχη καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Νωρίτερα, επιχειρούσαν 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαμοθράκη | Τα κύματα παρέσυραν 300 μέτρα κολυμβήτρια!

Ειδική επιχείρηση από το Λιμεναρχείο Σαμοθράκης διέσωσε χθες μια 69χρονη Ελληνίδα κολυμβήτρια, την οποία τα κύματα παρέσυραν 300 μέτρα από την ακτή κοντά στην περιοχή Ακρωτήρι.

Όπως αναφέρει η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

“Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης, απογευματινές ώρες χθες, για 69χρονη ημεδαπή κολυμβήτρια σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά άκρα Ακρωτήρι βορειοδυτικά ν. Σαμοθράκης.

Άμεσα εφαρμόστηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο σημείο μετέβησαν δυο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ένα περιπολικό όχημα από ξηράς, όπου διαπίστωσαν πως η ανωτέρω βρισκόταν τριακόσια (300) μέτρα από την ακτή, παρασυρόμενη από ισχυρά θαλάσσια ρεύματα.

Η εν λόγω κολυμβήτρια περισυνελέγη από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκε στον λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης, όπου παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, καλά στην υγεία της.

Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης”.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: