Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Δάνειο «μαμούθ» για ασφαλτοστρώσεις ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Καβάλας!

4 μόλις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο δήμος Καβάλας αποφάσισε να ζητήσει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το ύψος του οποίου θα είναι 3 ή 5 εκατομμύρια €, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τα έργα βελτίωσης του υφιστάμενου οδικού δικτύου (ήτοι έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεων, πεζοδρομήσεων, αναπλάσεων πλατειών και δημοτικού φωτισμού).

Το θέμα αυτό συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (ως έκτακτο), κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καβάλας (η οποία, με τον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή να επικαλείται την μείωση των χρηματοδοτικών πόρων από τις Σ.Α.Τ.Α. για την εκτέλεση έργων υποδομής και να ζητά την κατάθεση απόψεων για την έγκριση ή μη της συνομολόγησης δανείου ύψους είτε 3 εκατομμυρίων € προς εξυπηρέτηση των ως άνω σκοπών, είτε 5 εκατομμυρίων € προς εξυπηρέτηση ομοίως των ως άνω σκοπών. Σύμφωνα και με την εισήγηση του θέματος, η γνωμοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα δώσει την τελική έγκριση για την λήψη του δανείου.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή, καθώς τόσο η Στέλλα Παπαδοπούλου όσο και ο Ηλίας Καλανταρίδης εξέφρασαν αντιρρήσεις κυρίως όσον αφορά την χρονική στιγμή της έγκρισης του δανείου. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ανέφεραν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ήταν ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα δεσμεύσει την επόμενη διοίκηση του δήμου Καβάλας, η οποία μπορεί και να μην είναι η ίδια (με την κ. Παπαδοπούλου να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία ως “παρακινδυνευμένη». Ο κ. Σιμιτσής, ωστόσο, τόνισε ότι τα θέματα αυτά χρειάζονται αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν, ενώ επεσήμανε ότι μέσα στο 2013 έχουν γίνει ασφαλοστρώσεις ύψους μόλις 100.000 €, και αυτές για να καλυφθούν “μπαλώματα» σε σημεία όπως οι οδοί Κουντουριώτου και 7ης Μεραρχίας, οι Καμάρες και ο Βύρωνας.

Όσον αφορά τους όρους του δανείου, σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος αυτοί θα είναι οι εξής:

  1. Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου θα είναι μέχρι 300 μήνες από τη σύναψή του.
  2. Οι καταβαλλόμενες δόσεις θα είναι τουλάχιστο τριμηνιαίες.
  3. Το επιτόκιο χορήγησης θα μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο, να μετατρέπεται, οι δε τυχόν μετ’ αυτού εισπραττόμενες προμήθειες και οι τυχόν υποχρεωτικά επιβαλλόμενες μετ’ αυτού εισφορές (Ν. 128/75) θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται στην προσφορά και στη δανειακή σύμβαση. Το επιτόκιο του δανείου αν θα είναι κυμαινόμενο θα βασίζεται στο εκάστοτε ισχύον Ελάχιστο Επιτόκιο Δανείων.
  4. Σε περίπτωση δανεισμού από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα η ελάχιστη περίοδος χάριτος, με την παρέλευση της οποίας θα καταβληθεί η 1η τοκοχρεωλυτική δόση, θα είναι δώδεκα (12) μήνες. Ειδικά για δάνεια με σκοπό την εκτέλεση έργου η τυχόν χορηγούμενη περίοδος χάριτος δεν μπορεί να υπερβαίνει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο αυτού που προβλέπεται για την αποπεράτωση του έργου, το οποίο μπορεί να παραταθεί για ένα (1) ακόμη έτος, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το έργο.
  5. Το κάθε φορά υπόλοιπο του δανείου θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό μόνο σε περίπτωση μη καταβολής τριών (3) συνεχόμενων δόσεων του δανείου. Ουδεμία άλλη συνέπεια θα επέρχεται σε βάρος του Δήμου.
  6. Θα επιτρέπεται η πρόωρη μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου χωρίς συνέπειες.
  7. Οι ασφάλειες – εγγυήσεις προς διασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου θα είναι οι προβλεπόμενες από το άρθρο 176 παρ. 5 του Ν. 3463/2006 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν
  8. Δεν θα προβλέπονται ποινικές ρήτρες σε βάρος του Δήμου ούτε θα περιέχονται στη δανειακή σύμβαση όροι που έχουν κριθεί από τη νομολογία του δικαστηρίου παράνομοι και καταχρηστικοί.
  9. Το ποσό της τοκοχρεωλυτικής δόσης δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 60.000,00 €

 

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα

Ημερίδα εξωστρέφειας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρψί του Σαββάτου25 Μαϊου στην πόλη της Καβάλας, όπου παρόντες ήταν αρκετοί επιχειρημαατίες και επαγγελματίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, φορείς της Περιφέρειας αλλα και του Δήμου Καβάλας αλλά και ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι παρόντες είχαν την ευκααίρια να ακούσουν απο επίσημα προσκεκλημένους ανάλυσεις που αφορούν την την ανάπτυξη της επιχερηματικότητας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίσκεψη Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ στο νέο αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ

Τις νέες εγκαταστάσεις της EGNATIA AVIATION και το αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ,επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου 25 Μαϊού ο Περιφερείάρχης ΑΜ-Θ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί, με τον αντιπεριφέρειάρχη Καβάλας, κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον αντιπεριφέρειάρχη Ανάπτυξης, κ, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη αλλα και άλλα μέλη της παράταξης τους. Στο σημείο ξεναγήθηκαν απο τον ιδιοκτήτη της σχολής, κ. Δημήτρη Λυμπεράκη και ενημέρώθηκαν για την εξέλιξη των έργων στο νέο αεροδρόμιο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσία Φραγκογιάννη-Τοψίδη η Ημερίδα Εξωστρέφειας στην Καβάλα

Παρουσία το Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χριστόδουλου Τοψίδη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο ξενοδοχείο Lucy στην Καβάλα η πρώτη Ημερίδα Εξωστρέφειας από την Περιφέρεια Αμ-Θ.

Δειτε φωτογραφιες :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en