Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γ. Βύζικας | Ο μεντρεσές του Τζαμιού Χαλήλ Μπέη χρειάζεται οπωσδήποτε συντήρηση!

Τον προβληματισμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μεντρεσές του Τζαμιού Χαλήλ Μπέη στη συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα εκφράζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας, Γιάννης Βύζικας.

Πριν από ένα χρόνο περίπου στις 10/10/2021 είχα κάνει μια ανάρτηση για μια μισοκαρφωμένη σανίδα στον μεντρεσέ του Τζαμιού Χαλήλ Μπέη επί των οδών Ναυαρίνου και Ανθεμίου. Έγραφα τότε: Καρφώστε την σανίδα. Ένα καρφί χρειάζεται. Θα προκαλέσει κανένα ατύχημα!

Ο μεντρεσές χρειάζεται οπωσδήποτε συντήρηση! Από τις φωτογραφίες που είναι πρόσφατα τραβηγμένες σε μια από τις σχεδόν καθημερινές βόλτες μου, φαίνεται καθαρά ότι ακόμα δε βρέθηκε ένα καρφί.

Δυστυχώς από την αναστήλωση του τζαμιού και του μεντρεσέ και μετά δεν έγινε καμιά σοβαρή συντήρηση. Ούτε μια πινελιά λαδιού σε κάποια ξύλα, οι τοίχοι ξεβαμμένοι, τα μολύβια από τη σκεπή του τζαμιού άρχισαν να αποκολλιούνται και με κανέναν αέρα θα τα ψάχνουμε.

Εννοείται πως οι φθορές και καταστροφές που προκαλούνται είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα υπήρχαν αν υπήρχε προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση.

Επιβάλλεται ο στοιχειώδης προγραμματισμός για την συντήρηση των μνημείων και των κτισμάτων του Δήμου Καβάλας. Η έλλειψή του οδηγεί στη φθορά του μνημειακού πλούτου της πόλης και στην άδικη σπατάλη χρημάτων.

Όπως είναι γνωστό, την ευθύνη της διαχείρισης του μνημείου, όπως και του κάστρου, την έχει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Στους οικονομικούς προϋπολογισμούς προβλέπονται χρήματα για συντηρήσεις; Πόσα και που ξοδευτήκαν; Μήπως πρέπει να δώσετε στη δημοσιότητα τους οικονομικούς απολογισμούς για να μάθει και ο λαός που πάνε τα δημοτικά χρήματα;

Μην αμαυρώνετε την εικόνα της πόλης και μην αφήνετε τα μνημεία της ασυντήρητα να καταστρέφονται στη φθορά του χρόνου. Να έχετε υπόψη σας ότι είστε προσωρινοί διαχειριστές της δική μας και δική σας πόλης.

Και μια σύσταση
Δε θα ήταν λογικό να έχετε προσλάβει κάποιον που να γνωρίζει Αγγλικά, ώστε να είναι το τζαμί ανοικτό! Στο εισιτήριο του Φρουρίου να συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψη στο τζαμί και να γίνονται ξεναγήσεις στους καλοκαιρινούς μήνες. Να υπάρχει νερό και ανοικτές τουαλέτες.

Για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι αυτό το μνημείο περιήλθε στον Δήμο Καβάλας από δικές μου ενέργειες και χειρισμούς επί Δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη. Σας επισυνάπτω ένα από τα έγγραφα για το αληθές των ισχυρισμών μου.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος | Η Ελλάδα δυναμώνει αλλά θα δυναμώσει κι’ άλλο

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Άμυνας :
Πραγματικά είναι τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Πριν από 25 χρόνια έγινε ένα ξεκίνημα για αυτή την έκθεση που γεννιόταν τότε ως θεσμός.
Αυτό εγχείρημα είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός του τοπικού επιχειρείν και όχι μόνο . Το επιχειρείν πρέπει να υπάρξει να αντέχει και να υπερνικά τα προβλήματα καθώς είναι ο πυλώνας της οικονομίας.
Είναι ευκαιρία για μια τέτοια προσέγγιση σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο.  Το περιβάλλον είναι πλέον ασταθές και επικίνδυνο . Οι μηχανές της οικονομίας σταμάτησαν για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα , χρειάζεται νέο σχέδιο και νέα προσέγγιση .
Οι κυβερνήσεις θα κάνουν κυβερνήσεις κρίσεων
Ξέρω πως η ασφάλεια συνδέεται με την οικονομική ασφάλεια και όλες τις παραμέτρους.  Δείχνουμε ότι θεωρούμε σημαντικό τον παράγοντα της ασφάλειας

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιώργος Καββαθάς | Με συνδέουν συνθηματικοί λόγοι με την πόλη σας

Σημαντικά μηνύματα πέρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ από την 28η Kavala Expo 2022.

Όπως τόνισε ο ίδιος

” Με συνδέουν συνθηματική λόγοι με την πόλη σας . ΝΑ συγχαρώ και το επιμελητήριο αλλά και τους εκθέτες που αποδεικνύουν ότι το επιχειρείν είναι σήμερα εδώ και πλέον ξεπεράσαμε αυτά τα δώδεκα χρόνια κρίσης . Δυστυχώς όμως πρέπει να πούμε και την πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες τις χώρας μας. Στην οικονομική κρίση πλήρωσαν ακριβά το τίμημα. Στην πανδημία οι επιχειρήσεις άντεξαν. Δυστυχώς σήμερα ζούμε μια ενεργειακή κρίση και περίμενα να δώσει ο πρωθυπουργός  μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Βλέπουμε πως αιμορραγεί ο προϋπολογισμός και για αυτό χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ”

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δέμπας από Kavala Expo 2022 | Διεκδικήσαμε σαν επιμελητήρια και πετύχαμε

” Δύο χρόνια δυστυχώς μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και με τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες που ακόμα πληρώνουμε, το επιμελητήριο Καβάλας και η επιχειρηματικότητα της περιοχής μας , επιστρέφει και δίνει βήμα στις επιχειρήσεις να φροντίσουν να παρουσιάσουν τα προϊόντα και όλες τις υπηρεσίες. Είμαστε βέβαιοι και δουλέψαμε πολύ γι’ αυτό ώστε αυτή η έκθεση να είναι εποικοδομητική για τις επιχειρήσεις χρόνων που συμμετέχουν.

Είχαμε ένα καλό καλοκαίρι όπου αυξήσαμε του τζίρους μας αλλά αυτό που θα υπολογίσουμε στο τέλος είναι το ενεργειακό κόστος .Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους όντως μας έχει λυγίσει. Η Χώρα μας είναι λογικό ότι χρειάζεται μόνιμες πολιτικές που έτσι μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Θα ήθελα να σταθώ σε κάποια σημεία που καταφέραμε να βρούμε λύσεις . Διεκδικήσαμε σαν επιμελητήρια τον συμψηφισμό και πλέον οι επιχειρήσεις βρήκαν την δικαίωση τους. Δεύτερο το Βιοτεχνικό πάρκο, ένας χώρος που θα μπορέσει να αναπτυχθεί με νέα επενδυτικά σχέδια. Τρίτο υποστηρίζουμε την νεοφυή επιχειρηματικότητα . Τέταρτο , τουρισμός κρουαζιέρας με πλάνο και για το νησί της Θάσου για το 2023. “

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X