Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γ. Βύζικας | Ο μεντρεσές του Τζαμιού Χαλήλ Μπέη χρειάζεται οπωσδήποτε συντήρηση!

Τον προβληματισμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μεντρεσές του Τζαμιού Χαλήλ Μπέη στη συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα εκφράζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας, Γιάννης Βύζικας.

Πριν από ένα χρόνο περίπου στις 10/10/2021 είχα κάνει μια ανάρτηση για μια μισοκαρφωμένη σανίδα στον μεντρεσέ του Τζαμιού Χαλήλ Μπέη επί των οδών Ναυαρίνου και Ανθεμίου. Έγραφα τότε: Καρφώστε την σανίδα. Ένα καρφί χρειάζεται. Θα προκαλέσει κανένα ατύχημα!

Ο μεντρεσές χρειάζεται οπωσδήποτε συντήρηση! Από τις φωτογραφίες που είναι πρόσφατα τραβηγμένες σε μια από τις σχεδόν καθημερινές βόλτες μου, φαίνεται καθαρά ότι ακόμα δε βρέθηκε ένα καρφί.

Δυστυχώς από την αναστήλωση του τζαμιού και του μεντρεσέ και μετά δεν έγινε καμιά σοβαρή συντήρηση. Ούτε μια πινελιά λαδιού σε κάποια ξύλα, οι τοίχοι ξεβαμμένοι, τα μολύβια από τη σκεπή του τζαμιού άρχισαν να αποκολλιούνται και με κανέναν αέρα θα τα ψάχνουμε.

Εννοείται πως οι φθορές και καταστροφές που προκαλούνται είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα υπήρχαν αν υπήρχε προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση.

Επιβάλλεται ο στοιχειώδης προγραμματισμός για την συντήρηση των μνημείων και των κτισμάτων του Δήμου Καβάλας. Η έλλειψή του οδηγεί στη φθορά του μνημειακού πλούτου της πόλης και στην άδικη σπατάλη χρημάτων.

Όπως είναι γνωστό, την ευθύνη της διαχείρισης του μνημείου, όπως και του κάστρου, την έχει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Στους οικονομικούς προϋπολογισμούς προβλέπονται χρήματα για συντηρήσεις; Πόσα και που ξοδευτήκαν; Μήπως πρέπει να δώσετε στη δημοσιότητα τους οικονομικούς απολογισμούς για να μάθει και ο λαός που πάνε τα δημοτικά χρήματα;

Μην αμαυρώνετε την εικόνα της πόλης και μην αφήνετε τα μνημεία της ασυντήρητα να καταστρέφονται στη φθορά του χρόνου. Να έχετε υπόψη σας ότι είστε προσωρινοί διαχειριστές της δική μας και δική σας πόλης.

Και μια σύσταση
Δε θα ήταν λογικό να έχετε προσλάβει κάποιον που να γνωρίζει Αγγλικά, ώστε να είναι το τζαμί ανοικτό! Στο εισιτήριο του Φρουρίου να συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψη στο τζαμί και να γίνονται ξεναγήσεις στους καλοκαιρινούς μήνες. Να υπάρχει νερό και ανοικτές τουαλέτες.

Για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι αυτό το μνημείο περιήλθε στον Δήμο Καβάλας από δικές μου ενέργειες και χειρισμούς επί Δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη. Σας επισυνάπτω ένα από τα έγγραφα για το αληθές των ισχυρισμών μου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αυτοί είναι οι Υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Καβάλα

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ν.Ε. Καβάλας έχει πλέον και επίσημα υποψήφιους-ες για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα για την Καβάλα είναι οι :

Δημήτρης Παπουτσής

Λεωνίδας Παππάς

Γιάννης Πλαφαδέλης

Ευστρατία Χριστοδούλου

Σοφια Μαρτιδου Χατζηβασιλειαδου

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί και ένας ακόμα υποψήφιος ο οποίος θα είναι από το Νέστο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Σύλλογος Καταδρομών “Μέγας Αλέξανδρος” μίλησε για την προστασία των δασών στο Δημοτικό Σχολείο Αμισιανων

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συλλόγου :

Το πρωί της Παρασκευής ί οι καταδρομείς του συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος’ Παρασκευας Ατζεμιδακης, Πετρικογλου Ευθύμιος και Τουμανιδης Ιωάννης, βρεθήκανε στο δημοτικό σχολείο Αμισιανων, όπου ο υπεύθυνος δασών και πυροσβέστης ( Ατζεμιδάκης Παρασκευάς ) μίλησε στους μαθητές για τα δάση μας, πως κινούμαστε μέσα σε αυτά, τι πρέπει να προσέχουμε και πως να αποφύγουμε διάφορους κινδύνους! Τους δείξαμε εξοπλισμό αναρρίχησης και πως μπορούμε να προστατευσουμε τον εαυτό μας από κεραυνούς!

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δυναμικη κινητοποίηση αγροτών στο Ποδοχώρι

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου αγρότες στο δήμο Παγγαίου.

Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για λίγα λεπτά στο Ποδοχώρι.

Οι αγρότες ζητούν άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους από την κυβέρνηση ενώ παράλληλα έκαναν γνωστό ότι από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα de minimis δεν αποζημιώθηκαν όλες οι ποικιλίες σταφυλιών.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τανια Ελευθεριαδου.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: