Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατι ακυρώθηκε η πώληση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

«Αν κινηθεί σωστά η Ελλάδα, έχει πράγματι τις δυνατότητες να μεταμορφωθεί εντελώς μέσα στην προσεχή δεκαετία, κάτι που ενοχλεί ορισμένους».

Πολύ λανθασμένη η συσχέτιση στο μυαλό κάποιων της ακύρωσης του διαγωνισμού πώλησης του λιμένα Αλεξανδρούπολης με την υπόθεση των υποκλοπών και με τις διαμαρτυρίες του Ολυμπιακού. Η αιτία είναι μάλλον απλούστερη, και ονομάζεται έργο «Sea2Sea», δηλαδή η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία αλλά και με τη Ρουμανία μέσω του άξονα Θεσσαλονίκης-Kαβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνα-Ρουσέ, ενός έργου που θα αναβαθμίσει δραστικά τις μεταφορικές διασυνδέσεις της Μεσογείου με τη λεκάνη του Δούναβη και θα διευρύνει τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας της νοτιοανατολικής με την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πως ο διάδρομος αυτός θα αποτελέσει μια εναλλακτική χερσαία διαδρομή παράκαμψης των στενών του Βοσπόρου, με τεράστιες στρατηγικές προεκτάσεις που αναδείχθηκαν με δραματικό τρόπο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, αναμενόμενη είναι και η αναβολή/ματαίωση της παραχώρησης των κρατικών λιμένων της Καβάλας, οι οποίοι -σε συνδυασμό με εκείνον της πρώην ΒΦΛ- θα ενσωματωθούν στον νέο εμπορικό και ενεργειακό διάδρομο. Ναι, φυσικά υπάρχει και η ενεργειακή διάσταση του θέματος, εξαιτίας των αγωγών διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, του σταθμού αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη και της δυνατότητας μετατροπής του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος της Θάσου σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η αξία λοιπόν όλης αυτής της λιμενικής υποδομής αναμένεται να ανέβει θεαματικά, καθιστώντας μια πώληση τώρα λανθασμένη.

Αυτά όμως μόνο στα βορειοανατολικά, επειδή στα νοτιοδυτικά έχουμε επιτέλους την έναρξη σεισμικών ερευνών μεταξύ Κρήτης και Ιονίου, σε μία καταφανώς ελληνική θαλάσσια ζώνη, σύμφωνα με το κείμενο της UNCLOS. Για το συγκεκριμένο χώρο θα μπορούσε θεωρητικά να αντιδράσει η «προσωρινή» κυβέρνηση της Τρίπολης βάσει του γνωστού νομικά ανίσχυρου τουρκολυβικού μνημονίου, όμως ούτε η ίδια έχει τα στρατιωτικά μέσα για κάτι τέτοιο, ούτε δείχνει διατεθειμένη να προσκαλέσει την Τουρκία, αν τουλαχιστον κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Λίβυου υπουργού ενέργειας, ότι η χώρα του θα μπορούσε να εξάγει στην ΕΕ υδρογονάνθρακες και ηλεκτρική ενέργεια μέσω Ελλάδος. Γενικά η χώρα εξελίσσεται με ταχύτητα σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης λόγω και έξυπνων κινήσεων που πραγματοποιηθηκαν σε ανύποπτο πρότερο χρόνο από διαδοχικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τις ως τώρα εξαγγελίες προθέσεων, μέσα από το έδαφός μας θα μπορούσε να διέρχεται ενέργεια από ΑΠΕ της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είτε σε μορφή ηλεκτρισμού, είτε υδρογόνου. Το συνδετήριο καλώδιο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος αποτελεί προάγγελο αυτής της προοπτικής.

Ωστόσο η εν λόγω μεγάλη επένδυση (με ενωσιακή χρηματοδότηση) έχει και μία ακόμη διάσταση: δοκιμάζει τις ανοχές της Γείτονος στις προβλέψεις της UNCLOS ότι κάθε είδους βυθισμένοι διακρατικοί αγωγοί μπορούν να διέρχονται ανεμπόδιστα μέσα από τις ΑΟΖ άλλων κρατών. Με δυό λόγια, εφόσον η Τουρκία αποδέχεται σιωπηρά τη διέλευση αυτού του αγωγού, τότε μελλοντικά πολύ δύσκολα θα μπορεί να διαφωνήσει με την υλοποίηση του East Med, ο οποίος θα μεταφέρει ΦΑ από τα κοιτάσματα Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου μέσω της -από την Άγκυρα ονομαζόμενης- Γαλάζιας Θάλασσας (Mavi Vatan). Αυτή βέβαια είναι η αισιόδοξη ανάγνωση του θέματος, καθώς ο Ερντογάν κρίνεται ομολογουμένως ιδιαίτερα απρόβλεπτος, ειδικά ενόψει εκλογών μέσα στο τόσο συμβολικό γι αυτόν και τους συμπατριώτες του 2023. Πάντως εμείς φαίνεται να παίρνουμε τα μέτρα μας. Γίνονται περισσότερες παραγγελίες νέου πολεμικού υλικού, επισκευάζεται και βελτιώνεται το παλαιοτερο, η συστηματική συνεκπαίδευση δυνάμεων με ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ σίγουρα μας ωφελεί, η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας αποτελεί ξεκάθαρο πολιτικό μηνυμα στους απέναντι, οι ήττες του Πούτιν μετριάζουν τις τουρκικές φιλοδοξίες, η δε στήριξή μας στον Χαφτάρ θεωρητικά εξασφαλιζει τα συμφέροντα μας σε περίπτωση διάσπασης της Λιβύης σε δύο κράτη, δεδομένου ότι ο πολέμαρχος ελέγχει το ενδιαφέρον για μας ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε συνδυασμό με τις εμβληματικές επενδύσεις σε πληροφορική, real estate και τουρισμό, αν κινηθεί σωστά η Ελλάδα πράγματι έχει τις δυνατότητες να μεταμορφωθεί εντελώς μέσα στην προσεχή δεκαετία. Αυτή η προοπτική ενοχλεί ορισμένους στο εξωτερικό και προφανως ανοίγει την όρεξη σε άλλους στο εσωτερικό. Η παραδοσιακά φορτισμένη κομματική αντιπαράθεση θα είναι ασυνήθιστα έντονη μεχρι τις εκλογές, για ευνόητους λόγους.

www.voria.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Σύλληψη ημεδαπού για ναρκωτικά

Μεσημβρινές ώρες την 30-11-2022, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας/Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, με την συνδρομή στελεχών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τ.Α.Δράμας προέβησαν σε σύλληψη ενός ημεδαπού, για παράβαση του Ν. 4139/2013.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, ο εν λόγω ημεδαπός εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από στελέχη του ανωτέρω γραφείου, πλησίον της οικίας του στην Δράμα, όπου με τη συνδρομή στελεχών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του οικείου Τ.Α., παρέδωσε οικειοθελώς ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο
περιέχον ακατέργαστη κάνναβη.

Στη συνέχεια ακολούθησε νομότυπη έρευνα στην οικία του, όπου με τη συνδρομή της ομάδας K9 ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών “ΘΟΡ” του Κ.Λ. Καβάλας, εντοπίστηκαν τα παρακάτω:

  • ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους δύο χιλιάδων πεντακοσίων εννέα (2.509) γραμμαρίων,
  • ένας (01) μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης,

  • δύο (02) πλαστικοί τρίφτες με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης,

  • ένα (01) κουτί με δεκατέσσερις (14) σπόρους δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας αποτελούμενος από μία (01) σκηνή εσωτερικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, δύο (02) λαμπτήρες LED, ένας (01) υγραντήρας, ένας (01) μετασχηματιστής, ένα (01) κάτοπτρο λαμπτήρα, δύο (02) ανεμιστήρες και έξι (06) μπουκαλάκια με υγρό λίπασμα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν όλα τα ανωτέρω ανευρεθέντα.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου στο Καλογερικό της Θάσου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θάσου «Ο Γλαύκος» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή φιλοξένησε τη Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέα, με σκοπό να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ο κόσμος, τα Βαλκάνια και η Ελλάδα στις παραμονές του Μικρασιατικού εγχειρήματος».

Η ανταπόκριση των πολιτών της Θασου για την ομιλία της ιστορικού και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θάσου “Ο Γλαύκος” με την σειρα του ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Οργή και πόνος στην κηδεία της 21χρονης Έμμανουέλας

Πλήθος κόσμου συρρέει στην εκκλησία στα Χανιά για το… τελευταίο αντίο στην αδικοχαμένη 21χρονη

Οργή και πόνος κυριαρχεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Νεροκούρου Χανίων όπου αυτή την ώρα κηδεύεται η 21χρονη Έμμα, που έπεσε θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στη Θεσσαλονίκη.

Με δάκρυα στα μάτια, πλήθος κόσμου, αποχαιρετά τη νεαρή φοιτήτρια που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή λίγες ώρες μετά που έφτασε στην Θεσσαλονίκη.

Το άσπρο φέρετρο έφτασε στην εκκλησία λίγο μετά τις 10 το πρωί ενώ ο κόσμος συρρέει για να της απευθύνει το… τελευταίο αντίο.

Υπενθυμίζεται ότι η καρδιά της Έμμας πλέον χτυπά σε 40χρονη γυναίκα, μητέρα ενός κοριτσιού, που ήταν στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας. Η μεταμόσχευση κράτησε τέσσερις ώρες και η 40χρονη βρίσκεται διασωληνωμένη σε βαθιά καταστολή, με τους γιατρούς να είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας της.

Το ήπαρ θα δοθεί σε έναν 62χρονο καρκινοπαθή, ενώ ο ένας νεφρός της σε 67χρονη γυναίκα.

Στο μεταξύ σοκ προκαλεί η καταγγελία ότι την ώρα που η Έμμα ήταν χτυπημένη και πεσμένη στο έδαφος, κάποιος που έσπευσε να τη «βοηθήσει» της έκλεψε 1500 ευρώ που είχε πάνω της, χρήματα που της είχαν στείλει οι γονείς της.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: