Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Γιατί η ΕΥΔΑΠ κρατάει κρυφή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας-Κορωπίου;

Με τη δημιουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου, η ακτογραμμή της Ανατολικής Αττικής κινδυνεύει, στην καλύτερη περίπτωση, με υποβάθμιση, και στη χειρότερη με καταστροφή.

Σε Σχινιά, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Χαρμολιά και Πόρτο Ράφτη ανησυχούν γι’ αυτά που ετοιμάζονται και η αγωνία τους πολλαπλασιάζεται διαπιστώνοντας ότι μεταξύ άλλων δεν έχει γνωστοποιηθεί εδώ και τόσο καιρό η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι το μέγεθος των συνεπειών που θα υπάρξουν από τα επεξεργασμένα λύματα. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και σοβαρά.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι, από τον Σχινιά μέχρι τον Πόρτο Ράφτη, θεσμικοί φορείς και σύσσωμη η δημοτική αρχή ζητούν εδώ και μήνες από την ΕΥΔΑΠ να δουν την επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη που αφορά τη λειτουργία του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου, καθώς τα λύματα θα χύνονται στη θαλάσσια περιοχή τους, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό καθώς η ανώνυμη εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης δεν την δημοσιοποιήσει, όπως επισημαίνουν, προκαλώντας εύλογα απορίες ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, και για τον οποίο ποτέ δεν ρωτήθηκε ο τοπικός πληθυσμός και ο δήμος Μαρκοπούλου, το Κέντρο Επεξεργασίας Παιανίας – Κορωπίου μέσω ενός δικτύου αγωγών συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων θα ρίχνει τα λύματα στην πανέμορφη παραθαλάσσια συνοικία της Χαμολιάς που βρίσκεται μεταξύ Πόρτο Ράφτη και Βραυρώνας. Από τη στιγμή που η μελέτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί ήδη, αρκετοί κάνουν λόγο ακόμη και για κίνδυνο μόλυνσης όχι μονάχα της περιοχής αλλά ολόκληρης της ακτογραμμής της Ανατολικής Αττικής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα εάν και κατά πόσο τα επόμενα χρόνια οι λουόμενοι θα μπορούν και πάλι να κάνουν άφοβα μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά. Φοβούνται πως ο τόπος τους θα μετατραπεί σε κάτι άλλο, σίγουρα όχι καλό.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, «η ΕΥΔΑΠ μας εμπαίζει και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί της. Αρνείται να μας δώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία παρεμπιπτόντως θα τροποποιηθεί καθώς στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου θα μπουν και τα λύματα του δήμου Σαρωνικού» προσθέτοντας ότι η νέα μελέτη μπορεί να δημοσιοποιηθεί όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου. «Με την ΕΥΔΑΠ δεν έχουμε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας» δηλώνει.

Την ίδια άποψη έχουν και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του δήμου με τους οποίους επίσης συζητήσαμε το θέμα που ταλανίζει ολόκληρη την Ανατολική Αττική. «Έχουμε δει μονάχα την αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά όχι την καινούργια, την επικαιροποιημένη που αφορά τον τόπο μας. Την έχουμε ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ εδώ και τρεις μήνες και δεν μας την παραδίδει», μας λέει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μπορούμε Αλλιώς» κ. Χρήστος Δρίτσας. Σημειώνει δε πως «Σκεφτείτε ότι τα στοιχεία που μας έδειξε η ΕΥΔΑΠ στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, ήταν πλήρως αντικρουόμενα και αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε».

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται, πολλά. Μεγάλες και οι ανησυχίες των κατοίκων…

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Την Δευτέρα συζητούν για την χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας

Το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσκλήθηκαν να βρίσκονται οι 4 βουλευτές του Ν. Καβάλας, ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Θα συζητήσουν με τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα τις λεπτομέρειες του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’» με τους Τοξότες καθώς φαίνεται πως δημιουργούνται κάποια ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως η χάραξη που έχει προβλεφθεί θα περνά πάρα πολύ κοντά από το εργοστάσιο Λιπασμάτων και πιο συγκεκριμένα από εγκαταστάσεις που πρέπει να ισχύουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας.

Παράλληλα η συγκεκριμένη χάραξη φαίνεται πως θα περνά ακόμα και μέσα από το ΒΙΟ.ΠΑ Καβάλας κάτι που θα επιφέρει ζημίες στην βιομηχανική ζώνη καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις εκεί.

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση φοιτητών στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη

Κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» (ΠΚΣ) στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως σημειώνουν «αποτελεί πρόκληση για όλους μας να διαλέγουν για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την Αλεξανδρούπολη για να μας διαφημίσουν την υποτιθέμενη αναβάθμιση του ΔΠΘ».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων

Με τη συμμετοχή περίπου 250 συνέδρων ξεκίνησαν την Τρίτη οι τριήμερες εργασίες της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων, που φιλοξενεί στην Αλεξανδρούπολη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σκοπός της συνόδου είναι ο συντονισμός της δραστηριότητας των πανεπιστημίων και η συλλογική εκπροσώπησή της για την επίτευξη μεταξύ άλλων της:

– Διαμόρφωσης θέσεων επί των διαφόρων θεμάτων της εκπαίδευσης και της έρευνας και ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής.
  • Ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική σύνδεση των πανεπιστημίων με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περίγυρό τους.
  • Παροχής συνδρομής στην Πολιτεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής.

  • Προώθησης με κάθε πρόσφορο μέσο των θέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.

  • Ανάπτυξης συνεργασίας με ανάλογες ενώσεις της αλλοδαπής.

  • Προαγωγής των επιδιώξεων και την κατοχύρωση των συμφερόντων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιμέρους συναντήσεις: η 85η των προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι, η 6η των στελεχών Ε.Α.Δ.Π. των Α.Ε.Ι., η 5η των προέδρων ΠΑ.Κ.Ε.Κ. των Α.Ε.Ι. και η 1η των προέδρων Ε.Η.Δ.Ε. των Α.Ε.Ι.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα με τη διεξαγωγή συνόδων των αντιπρυτάνεων των Α.Ε.Ι.:

  • Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης.
  • Εξωστρέφειας και Διεθνοποίησης.
  • Έρευνας και Καινοτομίας των Α.Ε.Ι.

  • Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

  • voria.gr

    https://youtu.be/QQOpxnozhR4

    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    blue circle with steel construction
    arrows as a circle symbol of recycling
    paint cans
    letters AG as logo
    gear and tool as logo pavlidis

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en