Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιατί δυναμώνει ο συναγερμός στον Έβρο

Γιατί δυναμώνει ο συναγερμός στον Έβρο

Η ανησυχία της Αθήνας για ένα νέο κύμα εισβολής μεταναστών , η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η θωράκιση της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία.

Ο συναγερμός στην κυβέρνηση για τον Έβρο εντείνεται, καθώς για άλλη μια φορά φαίνεται ότι το Μεταναστευτικό εργαλοποιείται από την Τουρκία. Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ότι «στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο», δεν ήταν τυχαία.

Οι Τούρκοι προσπαθούν, όπως εξηγούν διπλωματικές, αστυνομικές αλλά και στρατιωτικές πηγές, να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον πως η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη τους πρόσφυγες, στοχεύει και τούτη τη φορά στο άνοιγμα του μετώπου στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης, στη διασπορά των (στρατιωτικών και αστυνομικών) δυνάμεών μας, στη χαρτογράφηση και κυρίως στην καταγραφή των αντιδράσεών μας και του «οπλοστασίου» που διαθέτει η χώρα μας, κυρίως στα σύνορα.

Αυτό το καλοκαίρι, σχεδόν καθημερινά, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, 1.500 μετανάστες επιχειρούν να «εισβάλουν» στην Ελλάδα. Δεν πέρασε ούτε μια μέρα το τελευταίο τρίμηνο, όπως βεβαιώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που να μην επιχείρησαν να περάσουν προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη 1.500 δύστυχοι μετανάστες.

Πως οργανώνουν

Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει από απέναντι οι ελληνικές αρχές είναι ότι οι τούρκοι στρατιωτικοί (καθώς και στρατοχωροφύλακες) συγκεντρώνουν καθημερινά μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία που βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς στην Ανδριανούπολη και στην Κωνσταντινούπολη και αφού τους καταγράψουν, τους λένε «είτε περνάτε στην Ελλάδα είτε επιστρέφετε στην πατρίδα σας».

Εν συνεχεία τους «στοιβάζουν» σε πούλμαν, πιθανότατα μισθωμένα από την τουρκική κυβέρνηση, και τους μεταφέρουν στα σύνορα. Εκεί όχι μόνον τους προωθούν έως τη συνοριακή γραμμή, αλλά και τους υποδεικνύουν τα περάσματα, που κατά τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν φρουρούνται από έλληνες συνοριοφύλακες. Ετσι τους αναγκάζουν να περάσουν απέναντι δημιουργώντας πρόβλημα στην Ελλάδα.

Κατά τον Θεοδωρικάκο αυτή η απειλή, η νέα υβριδική απειλή είναι πλέον για άλλη μια φορά υπαρκτή και για αυτό κρίθηκε αναγκαίο να συγκληθεί, την περασμένη εβδομάδα, υπό τον Πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, όπου δόθηκαν κατευθύνσεις και για fast track διαδικασίες με στόχο τη θωράκιση όλης της συνοριακής γραμμή στον Έβρο.

Τα ελληνικά αντίμετρα

Ολα αυτά τα καθημερινά κύματα των μεταναστών που εξαπολύονται από τους Τούρκους προς Ελλάδα, αντιμετωπίζονται επαρκώς, στα σημεία που υπάρχει ο φράχτης («δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν σε ύψος πέντε μέτρων σε φράχτη που φρουρείται», λένε οι ελληνικές αρχές), καθώς και στα άλλα σημεία, εκτός φράχτη, που φρουρούνται.

Αυτός είναι και ο λόγος που κρίθηκε αναγκαίο η επέκταση του φράχτη κατά 80 χιλιόμετρα, η αποστολή στον Έβρο των νέων επιπρόσθετων τεθωρακισμένων (τύπου Typhoon) και η ενίσχυση των αστυνομικών αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στον Έβρο ενισχύθηκαν τελευταίως μετά την απόπειρα «εισβολής» χιλιάδων μεταναστών από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Υβριδική απειλή

Αλλά τι αποβλέπει η Τουρκία με τις κινήσεις στον Έβρο; Κατά τους επιτελείς στο Πεντάγωνο επιδιώκει να προκαλέσει μια υβριδική απειλή με την οποία θα είναι συνεχώς αντιμέτωπη η Ελλάδα στην πολύπαθη αυτή περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα η Αγκυρα επιχειρεί με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιώντας δηλαδή τους δυστυχείς μετανάστες να καταγράψει και τις αντιδράσεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας, αλλά και των ακριτών μας.

Επιπλέον, όπως προσφάτως σχολίασε ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Έβρου, στρατηγός Ε.Α. Γιώργος Καμπάς «το Μεταναστευτικό έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία» και ότι πίσω από τους μετανάστες στον Έβρο ήταν η τουρκική στρατοφυλακή. Και πρόσθεσε: «Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες κάτι που είναι ψευδέστατο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον Έβρο υπάρχουν πολλές  αμφισβητούμενες νησίδες μετά τη χάραξη του 1926 οι οποίες δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου ανατολικά ή δυτικά του μέσου ρου και δεν υπήρχαν τότε. Και αυτό επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι.  Κατά τον στρατηγό Καμπά: «Υπάρχουν πολλές νησίδες που δημιουργούνται και εξαφανίζονται ανάλογα των εποχών και του χρόνου, γι’ αυτό ανέβασαν σε μια από αυτές τους δυστυχισμένους ανθρώπους για να περάσουν απέναντι… (Οι νησίδες) μπορεί να μην ανήκουν και σε κανέναν» εξήγησε. «Μέχρι το 2016 υπήρχε κοινή ελληνοτουρκική επιτροπή που αποφάσιζαν για αυτά τα θέματα, αυτό το διάστημα δυστυχώς έχει διακοπεί αυτό» σημείωσε.

 

Πηγή : in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οικονομική “ανάσα” για χιλιάδες οικογένειες τα voucher εγγραφής σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Σε κανονική  λειτουργία έχουν μπεί απο της αρχές Σεπτέμβρη οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη την χώρα.
“Ανάσα” ωστόσο για χιλιάδες οικογένειες  αποτέλεσε  το πρόγραμμα εγγραφής voucher σε βρεφονηπιακού σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.

Η φετινή χρονιά ξεκινά με περισσότερα παιδιά από ποτέ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ). Η αύξηση του προϋπολογισμού του σχετικού προγράμματος στα 333 εκατ. ευρώ (από 270 εκατ. ευρώ το 2019) έδωσε τη δυνατότητα να χορηγηθούν συνολικά 180.000 κουπόνια (για βρέφη, νήπια, παιδιά δημοτικού και ΑμεΑ) έναντι 155.000 που είχαν δοθεί το 2019 (αύξηση 16%)

Eνω αρκετοί ήταν και οι γονείς οι οποίοι δεν εχούν λάβει ακομα το voucher είτε λόγο γρφειοκρατικών προβλημάτων είτε διότι άργησαν να κάνουν την ανίστοιχη αίτηση.

Στην Καβάλα, σλυμφωνα με τον πρ. της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προσχολίκης Αγωγής, οι αιτήσεις συνεχίζονται καθως υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθουν στις αρχές του Οκτώμβρη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δωρεάν προλιπτικός έλεγχος για τον προστάτη απο τον Σύλλογο Εθελοντών Κατα του Καρκινου Καβάλας

Οι μήνες που ακολουθούν είναι γεμάτοι με δράσεις και προληπτικές εξετάσεις για τον Εθελοντικό Σύλλογο κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας.
Οι δράσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς απο την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου εως στις 12 Οκτωμβρίου, ο Σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για τον προστάτη σε άντρες.
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος προσφέρεται μόνο στους ανασφάλιστους και στους οικονομικά ασθενής πολίτες.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης | Η πλειοψηφία των 15 κρατών υποστηρίζει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Twitter για την επιστολή των 15 κρατών μελών της ΕΕ για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Στην επιστολή προς την Κομισιόν 15 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αναφέρεται με ανάρτησή του στα αγγλικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο!», αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας απευθύνεται στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την υπογράφουν οι υπουργοί ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.

Οι υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

 

«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: Τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο», αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπουργοί ενέργειας και στη συνέχεια επισημαίνουν τα εξής:

«Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

 

Πηγή : newsbomb.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: