Quantcast
Connect with us

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιάννης Χαρούλης – «Κολιμπρί»

*Γράφει ο Θάνος Μαντζάνας

Το «Κολιμπρί» που κυκλοφόρησε τον Μάιο (Εκδόσεις ΚΨΜ) είναι ο έβδομος μόλις προσωπικός δίσκος του Γιάννη Χαρούλη, συμπεριλαμβανομένου του διπλού live «Χίλια Καλώς Εσμίξαμε» του ’15. Ερχεται έξι ολόκληρα χρόνια μετά από τον προηγούμενο του, το «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» που ήταν μελοποιήσεις αποσπασμάτων του ομότιτλου συνθετικού ποιήματος του Κωστή Παλαμά από τον Λουκά Θάνο.

Παρότι λοιπόν από πλευράς ζωντανών εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα – με εξαίρεση φυσικά το διάστημα της πανδημίας – ήταν περισσότερο και από παρών είχε μεσολαβήσει μια αρκετά μεγάλη δισκογραφική απουσία του ηλικίας σαράντα ενός ετών ερμηνευτή από την Κρήτη. Ετσι το «Κολιμπρί» θα μπορούσε να θεωρηθεί, αν όχι μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα για εκείνον. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι για πρώτη φορά έχει συνθέσει ο ίδιος την μουσική σχεδόν όλων των τραγουδιών και γράψει τους στίχους περίπου των μισών. Όπως άλλωστε σημειώνει χαρακτηριστικά, «είναι ένα σημείο σύνδεσης με τον εικοσάχρονο εαυτό μου, τότε που πρωτοηχογράφησα».

Στο album αυτό ο Γιάννης Χαρούλης συναντά έναν παλαιό φίλο και συνεργάτη του, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου που είχε γράψει όλα τα τραγούδια του τέταρτου δίσκου του, του «Μαγγανείες» του ’12. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει γράψει τους στίχους τριών τραγουδιών, των περισσότερων που έχει δώσει ως στιχουργός μόνο σε άλλον/η αν θυμάμαι καλά, κάτι που δείχνει το πόσο όχι μόνον εκτιμά αλλά και εμπιστεύεται τον Γ. Χαρούλη. Τους στίχους τριών τραγουδιών υπογράφει η Ελένη Φωτάκη, ένα άλλο είναι μελοποίηση ποιήματος του Κώστα Φραγκούλη (Ανταίου) ενώ τέλος υπάρχουν δύο διασκευές τραγουδιών άλλων, του «Μικρό Χλωμό Αστέρι» του Παύλου Παυλίδη και του «Φωτιά» του Στέλιου Σιγανού.

Κομβικά τραγούδια του «Κολιμπρί» είναι σίγουρα το ομότιτλο σε στίχους Θανάση Παπακωνσταντίνου και το «Θέατρο Του Δρόμου» σε στίχους Ελένης Φωτάκη. Σε αυτά ο Γ. Χαρούλης μας αποκαλύπτεται ως συνθέτης με μια γραφή που προφανώς εκκινεί και βασίζεται στην κρητική μουσική παράδοση αλλά διαθέτει προσωπικότητα και μπορεί να προσαρμόζεται στο εκάστοτε διαφορετικό περιεχόμενο και ύφος των στίχων, αρκετά ονειρική στο πρώτο και πολύ πιο «γήινη» στο δεύτερο όπως αρμόζει στον ρεαλισμό των στίχων της Ε. Φωτάκη. Σε άλλα επικρατεί η πιο δυναμική πλευρά της προσωπικότητας του και σε άλλα η πιο ευαίσθητη με πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα το «κρυμμένο» στο τέλος του CD «Αμυγδαλίτσα».

Όπως λέει ο ίδιος, «αυτή τη φορά αφέθηκα και τα τραγούδια μου φάνηκαν πιο τρυφερά» και αυτό ακριβώς το συναίσθημα «χρωματίζει» κατά κύριο λόγο τις ερμηνείες του εδώ μα κάποιες εξαιρέσεις βέβαια όπως το «Φωτιά» του Στέλιου Σιγανού που είναι μια αληθινή έκρηξη της κρητικής ψυχής την οποία αποδίδει ως τέτοια με μια σχεδόν ασυγκράτητη ορμή.

Ευρηματικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τέλος είναι οι ενορχηστρώσεις αλλά και η συνολική ηχητική προσέγγιση που προσδίδει στα κρητικά και άλλα παραδοσιακά ηχοχρώματα μια διαφορετική και πολύ πιο ατμοσφαιρική διάθεση την οποία θα μπορούσα ακόμα και να αποκαλέσω μια πολύ ιδιοσυγκρασιακή ακουστική, κυρίως κρητική αλλά κάπου και ευρύτερα μεσογειακή, εκδοχή για την…ambient (χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία συνειδητή επιδίωξη για αυτό, προέκυψε εντελώς αυθόρμητα και σχεδόν «μαγικά»)!

Όπως λέει με σεμνότητα αλλά και ειλικρίνεια ο Γιάννης Χαρούλης «νιώθω πως ξεπέρασα λίγο τα όρια και χαίρομαι γι’ αυτό» και δεν έχει καθόλου άδικο. Τα δώδεκα τραγούδια του «Κολιμπρί» είναι μια έλλογη κατάθεση ψυχής από έναν ερμηνευτή στην πλήρη ωριμότητα του πλέον αλλά πια και έναν δημιουργό βιωματικό και ουσιώδη μα και αρκετά πρωτότυπο. Σαφώε λοιπόν προοιωνίζονται μιαν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Πηγή: ogdoo.gr

Click to comment

Απάντηση

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιάννης Πάριος – Δήμητρα Γαλάνη | Θα τραγουδήσουν ξανά μαζί μετά από χρόνια

Είναι να συμφωνήσουν ο Γιάννης Πάριος και η Δήμητρα Γαλάνη στο να τραγουδήσουν μαζί στο θέατρο <<Παλλάς>> και να μας χαρίσουν πολύ ωραίες στιγμές τον Ιανουάριο του 2024 .Και οι δύο τραγουδιστές έχουν πει ναι σε όλα (εκτός από τις ημερομηνίες). Αν γίνει κάτι τέτοιο σίγουρα οι εμφανίσεις τους θα είναι Sold out.

Γιάννης Γ.

Continue Reading

ΜΟΥΣΙΚΗ

3η Χορωδιακή Συνάντηση Βισαλτίας 19 & 20 Μαΐου 2023

Το ΔΗΚΚΠΠΠΑ και η Χορωδία του Δήμου Βισαλτίας η «Γερακίνα», διοργανώνουν την 3η Χορωδιακή Συνάντηση Βισαλτίας, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, υπό την αιγίδα του Δήμου Βισαλτίας.

Η εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός, ξεκίνησε να πραγματοποιείται το 2018 με πρωτοβουλία της χορωδίας του Δήμου Βισαλτίας η «Γερακίνα», σε μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ χορωδιών και της δημιουργίας νέων γνωριμιών. Μετά την επιτυχία της περασμένων Χορωδιακών Συναντήσεων, φέτος στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δέκα νέες χορωδίες με πλούσιο ρεπερτόριο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου- Λυκείου Νιγρίτας την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου στις 6:30 μ.μ..

Παρασκευή 19/5 ώρα 18:30

 • Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού ο “Κλειγένης¨
 • Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Δήμου Κορδελιού Ευόσμου της Δ.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού
 • Σύμπραξη Χορωδιών Θρακικής Εστίας – Καλών Δέντρων και Προβατά
 • Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ορφέως Νέου Σκοπού
 • Μικτή Χορωδία Δήμου Βισαλτίας “Η Γερακίνα”
 • Σύμπραξη Χορωδιών “Μίκης Θεοδωράκης” του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Στεφανινών και Χορωδίας Γυναικών Αρέθουσας

Σάββατο 20/5 ώρα 18:30

 • Χορωδία Βαμβακόφυτου
 • Σύμπραξη Χορωδιών Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου κ’ Μεθοδίου Νέας Πολιτείας Ευόσμου και Συλλόγου Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου
 • Σύμπραξη Χορωδιών Σουρωτής και Δημιουργικού Συλλόγου Γυναικών Νεάπολης Συκεών “Εστία”
 • Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελιών Δήμου Πέλλας
 • Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπέτρου Δήμου Παιονίας

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus με τίτλο: “Theatre-A common language to express ourselves”.

Στο πλαίσιό του, αυτές τις μέρες φιλοξενούνται στην Καβάλα μαθητές από Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο, οι οποίοι θα συμπράξουν με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας επί σκηνής σε μία θεατρική παράσταση με τίτλο: «Elements – 5 countries, 4 elements, one original music play».

Η πρωτότυπη αυτή σύμπραξη θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» την Παρασκευή 12.05.2023 στις 20:00.

Επιπλέον το Σάββατο 13.05.2023 στις 21.00, επίσης στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», το «Σύνολο Έκφρασης και Δημιουργίας» του Μουσικού σχολείου Καβάλας θα παρουσιάσει μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική σύνθεση για τα τέσσερα στοιχεία της φύσης με τίτλο «ΠΑΡΑ…ΜΥΘΟΙ».

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2510247190

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en