Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γιάννης Βύζικας | Έργο «βιτρίνας» το «μπαλωμένο» Φρούριο

Κάθε φορά που κοιτάζω προς το φρούριο βλέπω την προχειρότητα, “τσαπατσουλιά”, της λεγόμενης αποκατάστασης του ρήγματος του κοιτώνα του Φρουρίου και αγανακτώ όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες μου.

Η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας μάς διαβεβαίωσε με υπερηφάνεια ότι οι εργασίες αποκατάστασης του ρήγματος τελείωσαν και ότι διέσωσαν επιτέλους το κάστρο από την ενδεχομένη κατάπτωσή του, που αναμένονταν εδώ και τρία χρόνια, χωρίς να έχουν κάνει την παραμικρή ενέργεια. Απέκρυψε όμως έντεχνα τη ζημιά που έχει προκληθεί.

  • Αλήθεια, πού ήταν;  Δεν αντιλήφθηκαν οι ιθύνοντες ότι το συνδετικό υλικό, που έπρεπε να αντικαταστήσει το προϋπάρχον αρχαίο σαθρό (προκειμένου να στερεωθούν οι πέτρες), χυνόταν ελεύθερα στην εξωτερική όψη του τείχους χωρίς να επιτυγχάνεται ο σκοπός της στερέωσης;
  • Αλήθεια, προηγήθηκαν αναλύσεις του υπάρχοντος παλαιού κονιάματος για να διαπιστωθεί η  σύνθεσή του, έτσι ώστε το νέο να είναι συμβατό;
  • Είδαν ότι οι πέτρες του τείχους και τα βράχια που είναι θεμελιωμένο το κάστρο έγιναν άσπρα;

Προφανώς έπρεπε να είχε προηγηθεί  αρμολόγημα της εξωτερικής επιφάνειας του κάστρου, εκτός και αν η πληρωμή με το νέο συνδετικό υλικό (του ενέματος) γινόταν ανάλογα με την ποσότητα του; Εφόσον έτσι είχε η κατάσταση, γιατί δεν πάρθηκε απόφαση να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η ζημιά;
  • Δεν υπήρχαν διευθυντές ή επιβλέποντες μηχανικοί του Δήμου;
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού που ήταν; Δύο τινά μπορεί να συνέβησαν:  1) είτε τις αγνόησαν οι δημοτικοί άρχοντες και δεν τις ενημέρωσαν, 2) είτε αδιαφόρησαν και οι ίδιες.
  • Τελικά, ποιος έχει την ευθύνη για την έγκριση μελετών και την επίβλεψη εργασιών όλων των μνημείων και πολύ περισσότερο των πλέον εμβληματικών και πολυφωτογραφημένων της πόλης μας, όπως είναι το φρούριο;
  • Πώς επέτρεψε η ΕΦΑ Καβάλας να συμβεί αυτό και σε τι ενέργειες έχει προβεί;
  • Αναλογιστήκαν άραγε οι αρμόδιοι το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς και ποιος θα το πληρώσει;

Μπορεί κάποιος να αποδείξει στους πολίτες ότι το νέο συνδετικό υλικό (το ένεμα) εισχώρησε ομοιόμορφα στην υφιστάμενη τοιχοποιία και δεν δημιούργησε δυνατές και αδύναμες ζώνες στο τείχος, με αποτέλεσμα το μνημείο να εξακολουθεί  να κινδυνεύει με κατάρρευση τμημάτων του; Αν όχι, το αποτέλεσμα είναι ότι ‘’η αποκατάσταση” δεν συντελέστηκε ποτέ! 

Αλήθεια, ποιος θα άφηνε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο στο σπίτι του; Δεν θα επέβλεπε προσωπικά ώστε να εκτελούνται οι εργασίες με τρόπο που να εξασφαλίζει το αποτέλεσμα;

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε  εγώ και οι συμπολίτες μου,  μία δημόσια απάντηση από την  Δήμαρχο της πόλης  στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Έγινε μελέτη, πότε και από ποιον μελετητή; Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε κατά την ανάθεση;
  2. Ποιες υπηρεσίες  ενέκριναν την μελέτη;
  3. Ο εργολάβος, που  του ανατέθηκε το έργο ήταν πιστοποιημένος για τέτοιου είδους εργασίες;
  4. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα προβλεπόμενα από την ενδεδειγμένη μελέτη;
  5. Ποιοι και ποιες υπηρεσίες επέβλεπαν τις εργασίες αποκατάστασης του κάστρου;
  6. Ενημερώθηκε και συμφώνησε με την μελέτη και την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης η τοπική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι υπεύθυνη για την διαφύλαξη του  μνημείου;

Για να διασώσουμε το Μνημείο και για να μην έχουμε γκρεμίσματα  πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε:

  1. Ολοκληρωμένη τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης (ακόμη και με χρήση ψηφιακών μέσων), που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση πριν από οποιαδήποτε επέμβαση. Αν υπήρχε  η αποτύπωση (π.χ. των όψεων), θα γινόταν αμέσως αντιληπτή η ανάγκη αρμολόγησης πριν τις τσιμεντενέσεις!!!
  2. Ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης, που θα εντοπίσει τα προβληματικά σημεία του Κάστρου και θα υποδείξει τα ευαίσθητα σημεία του και τις διαδικασίες επισκευής, ανάκτησης, διάσωσης, και τέλος
  3. Ολοκληρωμένη μελέτη επανάχρησης και αποκατάστασης, που θα επιτρέψει επιτέλους τη συστηματική ανάδειξη του σημαντικού και μοναδικού αυτού μνημείου της πόλης μας.

Το Φρούριο της Καβάλας, ως διαχρονικό και εμβληματικό μνημείο της πόλης, κατά την άποψή μου πάντα, αξίζει τη διάθεση κάποιων χρημάτων για την οριστική διάσωση και ανάδειξη του.

Μόνο έτσι θα αφήνατε το στίγμα σας στη πόλη, κ. Δήμαρχε.

Αντ’ αυτού, εσείς προτιμήσατε έργα βιτρίνας με ανακοινώσεις βραβείων αρχιτεκτονικών, αμφιβόλου κατ’ εμέ αποτελέσματος και αισθητικής».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Continue Reading

ΠΑΓΓΑΙΟ

Τέλος σεζόν για το Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Επιτυχημένη η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού μετά από χρόνια παύσης του.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη λήξη της χιονοδρομικής περιόδου 2022-2023 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, από κοινού με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε. που είχε εκμισθώσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού γι’ αυτή τη σεζόν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε πως ο στόχος επαναλειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου επετεύχθη, παρ’ όλο που υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά θέματα έπρεπε να λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των επισκεπτών έπρεπε να γίνουν προσεκτικά βήματα. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ανάδοχη εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε., οι εκπρόσωποι της οποίας, με μεράκι και όραμα έκαναν ό, τι καλύτερο μπορούσαν για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των επισκεπτών καθώς και για την άψογη συνεργασία με την Αντεπεριφέρεια Δράμας.

Τέλος, ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι της πενταετίας για να υπάρχει ετοιμότητα για τη χιονοδρομική περίοδο 2023- 2024, προκειμένου να δοθούν σε χρήση η τετραθέσια καρέκλα που οδηγεί στη Χιονότρυπα και η διθέσια καρέκλα, τα οποία φέτος δε δόθηκαν σε χρήση.

Παράλληλα όσον αφορά το βουνό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με κάποιους συλλόγους και φορείς που ενδιαφέρονται να συνδιοργανώσουν κάποιους αγώνες πεζοπορίας, αναρρίχησης αλλά και κάποιες επισκέψεις που θα αναδείξουν το βουνό και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Στέφανος Πεταλούδης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια της φετινής λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου. Σημείωσε επίσης ότι ήταν «ανδραγάθημα» ότι φέτος λειτούργησε το Χιονοδρομικό Κέντρο και ευχαρίστησε όλους όσους το επισκέφθηκαν.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Δενδροφύτευση στο Δασύλλιο Πρίνου στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας

Σήμερα, στα πλαίσια εορτασμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, ο Δήμος της Θάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου Θάσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Το Μικρό Καζαβίτι” πραγματοποίησε συμβολική περιβαλλοντική δράση δενδροφύτευσης περίπου 200 θάμνων (Πρίνων) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου στην περιοχή του Δασυλλίου Πρίνου με σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης, που είχε ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για την προστασία του δάσους, διανεμήθηκαν από το Δήμο Θάσου στους μαθητές 30 ποτιστήρια καθώς και 180 μπλουζάκια με το σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικούς για την καθιέρωση εορτασμού της 21ης Μαρτίου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1971, ως ημέρας προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και ευαισθητοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση προστασίας τους.

Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αξία των δασών για τη ζωή και τον άνθρωπο καθώς αποτελούν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Την δράση πλαισίωσε, πραγματοποιώντας ομιλία, ο Δασάρχης Θάσου κ. Γεώργιος Ράνης καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου με την αποστολή ειδικού πυροσβεστικού οχήματος.

Στην δράση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρίνου κ. Ευάγγελος Γιάντσος, αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου, ο Διευθυντής και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, εκπρόσωποι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Μικρό Καζαβίτι”, γονείς και μαθητές.

Μετά το πέρας της δράσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας δήλωσε:

«Είναι χαρά μας να βλέπουμε τα παιδιά μας, με την υποστήριξη όλων μας, να συμμετέχουν και να δρουν για την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, που αποτελεί έναν μοναδικό φυσικό πόρο του τόπου μας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Θάσου. Ο Δήμος της Θάσου στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της προστασίας του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας».

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: