Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γεραπετρίτης | Τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε απολύτως

Δεν θέλω να μου αποδίδεται ως μομφή ότι ήρθα για να κάνω διάχυση ευθυνών.

Δεν έχω άγνοια ή περιορισμένη γνώση. Δεν είμαι περιορισμένης ευθύνης όπως το παρουσίασαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο κ. Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Απαντώντας στα πολλά ερωτήματα γιατί δεν ορκίστηκε υπουργός Μεταφορών απάντησε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει το σύνταγμα που λέει στο άρθρο 37 που λέει ότι ο υπουργός ορίζεται με ΠΔ και υπάρχει και η διάταξη που λέει ότι ο υπουργός ορίζεται από τον πρωθυπουργό και υπάρχει και η πρόβλεψη ότι ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας μπορεί να αναλαμβάνει επικεφαλής υπουργείου. Με το ίδιο ΠΔ ορίστηκε και ο κ. Πιερρακάκης. Στο ΠΔ ορίζεται ως υπουργός Επικρατείας. Προφανώς και δεν χρειάζεται να ορκιστώ».

Ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε ότι αυτό το πεδίο δεν πρέπει να είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι το μετέτρεψε ακριβώς σε αυτό. Άκουσα ότι το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, είπε.

Την συγνώμη που είπαμε εκ μέρους όλου του πολιτικού συστήματος δεν την άκουσα από κανέναν σας εδώ, είπε. Επανέλαβε ότι θα γίνει πλήρης διερεύνηση και θα πάει μέχρι τέλους.

Για τις συμβάσεις είπε: «Ας υποθέσουμε ότι δεν ήταν το 33% που παραδώσατε. Τι παραδόθηκε το 2016; Από τους 52 παραδόθηκαν οι 17. Μηδέν κέντρο τηλεδιοίκησης από τα τρία και η λήξη της σύμβασης ήταν ο 2016. Ναι, υπάρχουν ευθύνες διαχρονικές. Από το 2017 έως το 2019 δεν έγινε απολύτως τίποτα για την συμπληρωματική σύμβαση».

Ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε στα πρακτικά όλα όσα πιστοποιούν την έκταση παραλαβής του έργου όπως του ζητήθηκε και πρόσθεσε: Άκουσα με λύπη τον κ. Φάμελλο να προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι έχουμε άγνοια για τα δημόσια έργα.

Στην συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας είπε όσον αφορά στο ζήτημα του προσωπικού ότι είναι μια μεγάλη πληγή. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε πολλές και κρίσιμες υποδομές στην χώρα. Έγινε όμως μια προσπάθεια να στελεχωθεί ο ΟΣΕ σε κρίσιμες θέσεις σε ότι αφορά στην δρομολόγηση των συρμών. Μην υποτιμάτε τα ΔΠΥ. Προσελήφθησαν τακτικά και όχι μέσω ΑΣΕΠ γιατί γλιτώσαμε πολύ χρόνο έτσι.

Πήγαμε και δρομολογήσαμε τις 217 προσλήψεις με τακτικό προσωπικό και 200 με ΔΠΥ που θα παραμείνουν. Θα δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τους φύλακες ισόπεδων διαβάσεων.

Επί ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις αυτές προβλέφθηκαν 35 προσλήψεις και έκανε 24 εκ των οποίων 13 σταθμάρχες.

Για την τηλεδιοίκηση στην Λάρισα είπε: Μας παραδόθηκε το 2019 κατεστραμμένη. Δεν λειτουργούσε λόγω της φωτιάς. Δεν υπήρχε όταν παραλάβαμε. Άρα όλα γίνονταν χειροκίνητα. Ανακτήθηκε σε πλήρη λειτουργία στην Λάρισα 1η Νοεμβρίου του 2022.

Πρόσθεσε ότι την κρίσιμη νύχτα παρότι είχαν προβλεφθεί οι 2 σταθμάρχες, το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε απολύτως! Αποδεικνύεται γιατί όλη την ημέρα όλες οι δρομολογήσεις έγιναν με αυτόματη χάραξη. Αυτό που συνέβη είναι ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση. Και έγιναν μια σειρά λάθη που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων είπε ότι δεν υποκαθιστά την δικαιοσύνη αλλά θα βγάλει ένα τεχνικό πόρισμα το οποίο θα συνδράμει το έργο της δικαιοσύνης.

Τόνισε ακόμα ότι το 2019 δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στην Λάρισα. Όταν παραδόθηκε ήταν καμένη. Υπήρχε μόνο ο φυσικός σταθμάρχης. Δεν υπήρχε επίσης ποτέ υποχρέωση για 2 σταθμάρχες.

Επίσης, πρόσθεσε ότι σήμερα δεν υπάρχει προϊστάμενος αμαξοστοιχίας γιατί καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2019. Η κατάσταση το 2019 σίγουρα δεν ήταν ίδια με την σημερινή αλλά χειρότερη, είπε χαρακτηριστικά.

Για την απουσία των υφυπουργών και τις μομφές της αντιπολίτευσης ο κ. Γεραπετρίτης ρώτησε: Ο κ.Σπίρτζης που είναι σήμερα; Εγώ αισθάνομαι ότι καλύπτω όλες τις ερωτήσεις αλλά ξαναρωτώ: Που είναι ο κ. Σπίρτζης σήμερα; Γνωρίζει περισσότερο από τον καθένα το αντικείμενο.

Τέλος, για τα περί ρουσφετιών που ακούστηκαν είπε ότι ενώ ήταν ακόμα νωπή η κατάσταση του δυστυχήματος ακουγόταν ότι ο σταθμάρχης ήταν ρουσφέτι. Αυτό είναι ντροπή! Προήλθε από την κινητικότητα. Χρειαζόταν ρουσφέτι ενώ υπήρξαν πλεονάζουσες 16 θέσεις; Διερωτήθηκε.

Απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης ότι δεν έχει υποχρέωση η Hellenic Train να κάνει επενδύσεις με την σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Αναφερόμενος σε θέματα ασφάλειας ο κ. Γεραπετρίτης είπε: Εγώ θα μπω στο πρώτο τρένο που θα επανεκκινήσει. «Κυρίως για λόγους ψυχολογικούς θα μπω μαζί με τους ανθρώπους για να μην νομίζουν ότι είναι προσχηματικό όλο αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

newsit.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Γ. Οικονόμου | Έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στην κοινωνία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην κοινωνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά…
“Ο στόχος και η επιδίωξή μας είναι τα μέτρα που ψηφίζουμε να υλοποιούνται και να μην μένουν κενό γράμμα. Τα μέτρα αυτά είναι η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες και υπαρκτές δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη στην καθημερινότητά της, στον οικονομικό της βίο. 
Η νέα γενιά, αυτοί που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, να φύγουν από τα σπίτια τους, να φτιάξουν την οικογένειά τους, χρειάζονται στήριξη για να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα στέγης, στα υψηλά ενοίκια.
Με το πρόγραμμα που θέτουμε σε εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στα νέα ζευγάρια με πολύ φθηνό δανεισμό να μπορέσουν να κάνουν το βήμα, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να βρουν το δικό τους χώρο.
Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, θυμίζω: Από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, το 2023 ανεβαίνει στα 780 ευρώ. Μέσα σε μια περίοδο, που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Προφανώς και οι δυσκολίες παραμένουν. Μην ξεχνούμε, όμως, ότι κοντά σ’ αυτό υπάρχει το επίδομα στέγασης το market pass, το επίδομα θέρμανσης, που αυξήθηκε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. 
Όλοι οι μισθοί μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 12,5% σε σχέση με το 2019. Σήμερα, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 60.000 άνθρωποι λιγότεροι, από ότι αμείβονταν το 2019. Σήμερα, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι, που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σε σχέση μ’ αυτούς που έπαιρναν παλιότερα. 
Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο μας, η αναπτυξιακή μας πολιτική, η φιλοσοφία, η επιλογή να μειώσουμε τους φόρους, να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σταθερότητας για να ανοίξουν οι δουλειές, οδήγησε σε μείωση της ανεργίας και σ’ αυτό, που είναι επιθυμία και στόχος όλων μας, να αυξηθούν τα εισοδήματα. 
Η μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας, του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο οι αποδοχές όλων των Ελλήνων με  τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο στόχος. Οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες για να μείνει η Πατρίδα όρθια -οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες- την περίοδο των Μνημονίων, των κρίσεων. 
Ήρθε η ώρα οι θυσίες να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σχέδιο, που θα φέρνει επενδύσεις, με μια οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα μπορεί να στηρίξει αυτή την αύξηση των αποδοχών.
Μην ξεχνάτε: Δεκαεπτά μειώσεις συντάξεων μέχρι το 2019. Τώρα έχουμε αύξηση 7,75% και μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάρα πολλούς, που δεν είδαν καθαρή αύξηση. Μέχρι το 2019 είχαμε μια πολιτική υπερφορολόγησης με νέους φόρους πάνω από 50 φορές. 
Τώρα συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων. Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Αυξήσεις μισθών σε αρκετούς κλάδους του δημοσίου τομέα. Αυτό που άντεχε η οικονομία σε περιόδους κρίσεων. Μείωση της ανεργίας. Για κάθε μια επιχείρηση που έκλεινε δυόμιση καινούργιες επιχειρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Συνολική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. 
Όλα αυτά είναι απτά δείγματα μιας συγκροτημένης και νοικοκυρεμένης πολιτικής, που προχωράει την Ελλάδα μπροστά. Και προχωρώντας η Ελλάδα μπροστά, προχωρά και η κοινωνία μπροστά.”

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στα θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μαριούπολη, δεν βοηθά καθόλου την ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την «πολύ σημαντική επιτυχία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές», τόνισε λίγο πριν από τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Επίσης επισήμανε πως οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Η Αίγυπτος αντιτάχθηκε σε αυτό το θέμα “με το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Λιβύη δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία επειδή η διάρκειά της έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση”. Ομως η Αίγυπτος δεν λέει ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι εναντίον τους. Το θέμα με το οποίο αισθάνεται άβολα η Αίγυπτος είναι η παρουσία μας εκεί. Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η παρουσία μας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε, μάλιστα, πως, αν στο μέλλον υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αυτή θα είναι υπέρ της Αιγύπτου και τίποτα κατά της Τουρκίας.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι διαφορές απόψεων της Τουρκίας με την Ελλάδα συνεχίζονται σε ορισμένα ζητήματα. «Ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την επαφή με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «Δεν συναντιόμαστε μόνο με τη Δύση, αλλά και με την ανατολική πλευρά. Ο πρέσβης μας επισκέπτεται αυτήν την περιοχή» είπε. Τόνισε, τέλος, ότι η Τουρκία βλέπει τη Λιβύη ως σύνολο, προσθέτοντας πως «αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση».

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε, εξάλλου, ότι, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο, η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτεί να διακόψουν τις σχέσεις με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Ωστόσο, όπως τόνισε, «αν υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ακόμη κι αν συνεργαστούν μαζί μας, μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό»,

Τόνισε, δε, ότι η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της «για την ηρεμία των σχέσεών μας, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μετά από αυτόν τον σεισμό». «Ας έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, και ας έχουν καλές σχέσεις και μαζί μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χατζηνικολάου σε Πολάκη | Άθλιε συκοφάντη, βρωμιάρη, να ζητήσεις εσύ συγγνώμη που ψήφισες μνημόνια

Απάντηση στα tweets του Παύλου Πολάκη εναντίον του, λίγο μετά την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε ο δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα από το βήμα της εκπομπής του στον Real FM, ο κ. Χατζηνικολάου, κάλεσε τον Παύλο Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό γιατί αυτός ψήφισε μνημόνια. Ο δημοσιογράφος σχολίασε την συγγνώμη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι προσχηματική, για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο «και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία».

Στην συνέχεια με εμφανή την έντασή του ο Νίκος Χατζηνικολάου επισημαίνει πως ο Παύλος Πολάκης, είτε έχει ασυλία, είτε όχι, «έρχονται και τα ποινικά δικαστήρια και τα αστικά. Και στα αστικά διαστήρια δεν υπάρχει ασυλία. Στην αγωγή δεν έχει ασυλία, θα το πάρω το κοπάδι, το κοπάδι στην Κρήτη θα το πάρω».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ηρθε και μου είπε εμένα να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τελευταία 13 χρόνια. Τι λες ρε καλλιτέχνη, ψήφισα εγώ μνημόνια», είπε ο δημοσιογράφος. «Υποστήριξα εγώ μνημόνια όπως εσύ, τι λες ρε άσχετε, άθλιε, συκοφάντη, βρωμιάρη», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου

iefimerida.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: