Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γεραπετρίτης | Τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε απολύτως

Δεν θέλω να μου αποδίδεται ως μομφή ότι ήρθα για να κάνω διάχυση ευθυνών.

Δεν έχω άγνοια ή περιορισμένη γνώση. Δεν είμαι περιορισμένης ευθύνης όπως το παρουσίασαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο κ. Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Απαντώντας στα πολλά ερωτήματα γιατί δεν ορκίστηκε υπουργός Μεταφορών απάντησε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει το σύνταγμα που λέει στο άρθρο 37 που λέει ότι ο υπουργός ορίζεται με ΠΔ και υπάρχει και η διάταξη που λέει ότι ο υπουργός ορίζεται από τον πρωθυπουργό και υπάρχει και η πρόβλεψη ότι ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας μπορεί να αναλαμβάνει επικεφαλής υπουργείου. Με το ίδιο ΠΔ ορίστηκε και ο κ. Πιερρακάκης. Στο ΠΔ ορίζεται ως υπουργός Επικρατείας. Προφανώς και δεν χρειάζεται να ορκιστώ».

Ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε ότι αυτό το πεδίο δεν πρέπει να είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι το μετέτρεψε ακριβώς σε αυτό. Άκουσα ότι το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, είπε.

Την συγνώμη που είπαμε εκ μέρους όλου του πολιτικού συστήματος δεν την άκουσα από κανέναν σας εδώ, είπε. Επανέλαβε ότι θα γίνει πλήρης διερεύνηση και θα πάει μέχρι τέλους.

Για τις συμβάσεις είπε: «Ας υποθέσουμε ότι δεν ήταν το 33% που παραδώσατε. Τι παραδόθηκε το 2016; Από τους 52 παραδόθηκαν οι 17. Μηδέν κέντρο τηλεδιοίκησης από τα τρία και η λήξη της σύμβασης ήταν ο 2016. Ναι, υπάρχουν ευθύνες διαχρονικές. Από το 2017 έως το 2019 δεν έγινε απολύτως τίποτα για την συμπληρωματική σύμβαση».

Ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε στα πρακτικά όλα όσα πιστοποιούν την έκταση παραλαβής του έργου όπως του ζητήθηκε και πρόσθεσε: Άκουσα με λύπη τον κ. Φάμελλο να προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι έχουμε άγνοια για τα δημόσια έργα.

Στην συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας είπε όσον αφορά στο ζήτημα του προσωπικού ότι είναι μια μεγάλη πληγή. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε πολλές και κρίσιμες υποδομές στην χώρα. Έγινε όμως μια προσπάθεια να στελεχωθεί ο ΟΣΕ σε κρίσιμες θέσεις σε ότι αφορά στην δρομολόγηση των συρμών. Μην υποτιμάτε τα ΔΠΥ. Προσελήφθησαν τακτικά και όχι μέσω ΑΣΕΠ γιατί γλιτώσαμε πολύ χρόνο έτσι.

Πήγαμε και δρομολογήσαμε τις 217 προσλήψεις με τακτικό προσωπικό και 200 με ΔΠΥ που θα παραμείνουν. Θα δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τους φύλακες ισόπεδων διαβάσεων.

Επί ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις αυτές προβλέφθηκαν 35 προσλήψεις και έκανε 24 εκ των οποίων 13 σταθμάρχες.

Για την τηλεδιοίκηση στην Λάρισα είπε: Μας παραδόθηκε το 2019 κατεστραμμένη. Δεν λειτουργούσε λόγω της φωτιάς. Δεν υπήρχε όταν παραλάβαμε. Άρα όλα γίνονταν χειροκίνητα. Ανακτήθηκε σε πλήρη λειτουργία στην Λάρισα 1η Νοεμβρίου του 2022.

Πρόσθεσε ότι την κρίσιμη νύχτα παρότι είχαν προβλεφθεί οι 2 σταθμάρχες, το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε απολύτως! Αποδεικνύεται γιατί όλη την ημέρα όλες οι δρομολογήσεις έγιναν με αυτόματη χάραξη. Αυτό που συνέβη είναι ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση. Και έγιναν μια σειρά λάθη που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων είπε ότι δεν υποκαθιστά την δικαιοσύνη αλλά θα βγάλει ένα τεχνικό πόρισμα το οποίο θα συνδράμει το έργο της δικαιοσύνης.

Τόνισε ακόμα ότι το 2019 δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στην Λάρισα. Όταν παραδόθηκε ήταν καμένη. Υπήρχε μόνο ο φυσικός σταθμάρχης. Δεν υπήρχε επίσης ποτέ υποχρέωση για 2 σταθμάρχες.

Επίσης, πρόσθεσε ότι σήμερα δεν υπάρχει προϊστάμενος αμαξοστοιχίας γιατί καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2019. Η κατάσταση το 2019 σίγουρα δεν ήταν ίδια με την σημερινή αλλά χειρότερη, είπε χαρακτηριστικά.

Για την απουσία των υφυπουργών και τις μομφές της αντιπολίτευσης ο κ. Γεραπετρίτης ρώτησε: Ο κ.Σπίρτζης που είναι σήμερα; Εγώ αισθάνομαι ότι καλύπτω όλες τις ερωτήσεις αλλά ξαναρωτώ: Που είναι ο κ. Σπίρτζης σήμερα; Γνωρίζει περισσότερο από τον καθένα το αντικείμενο.

Τέλος, για τα περί ρουσφετιών που ακούστηκαν είπε ότι ενώ ήταν ακόμα νωπή η κατάσταση του δυστυχήματος ακουγόταν ότι ο σταθμάρχης ήταν ρουσφέτι. Αυτό είναι ντροπή! Προήλθε από την κινητικότητα. Χρειαζόταν ρουσφέτι ενώ υπήρξαν πλεονάζουσες 16 θέσεις; Διερωτήθηκε.

Απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης ότι δεν έχει υποχρέωση η Hellenic Train να κάνει επενδύσεις με την σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Αναφερόμενος σε θέματα ασφάλειας ο κ. Γεραπετρίτης είπε: Εγώ θα μπω στο πρώτο τρένο που θα επανεκκινήσει. «Κυρίως για λόγους ψυχολογικούς θα μπω μαζί με τους ανθρώπους για να μην νομίζουν ότι είναι προσχηματικό όλο αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

newsit.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στις 30 Σεπτεμβρίου η λήξη της λουτρικής περιόδου του Πηλοθεραπευτήριου Κρηνίδων για το 2023

Με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και η φετινή λουτρική περίοδος  για το Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού – Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων

Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, μεγάλος αριθμός ατόμων όλων των ηλικιών επισκέπτονται το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του δήμου Καβάλας προκειμένου να νιώσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πηλού. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φανερώνει τα οφέλη που είχαν στο σώμα τους και την υγεία τους.

Στις μέρες μας,  οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων που λειτουργούν με την ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας  «Δημωφέλεια», αποτελούν ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας, υδροθεραπείας και ευεξίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.

Η Διοίκηση της «Δημωφέλεια» και το προσωπικό του Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού -Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων  ευχαριστούν θερμά το σύνολο των επισκεπτών  κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου λειτουργίας  και εύχονται σε όλους ψυχική και σωματική υγεία, με δύναμη και αισιοδοξία.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που απορρόφησε ο Δήμος Καβάλας

Η σύμβουλος του Δημάρχου Καβάλα για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, Ιώ Χατζηβαρύτη, παρουσία του κ. Μουριάδη, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παρουσιάσει το σύνολο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που απορρόφησε ο Δήμος Καβάλας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετίας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Χατζηβαρύτη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν 13 διακριτικά προγράμματα και δημιουργήθηκαν 13 νέες θέσεις εργασίας.

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

1. URBACTIII URGE: Circular building Cities

● Σκοπός του έργου είναι ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την κυκλική οικονομία

2. URBACTIII URGE: MAKING SPEND MATTER

● Ο Σκοπός του έργου είναι να αναδείξει τις δυνατότητες των Δήμων να επιλέγουν και τοπικούς όπου αυτό είναι δυνατό 3. Cope

● Το έργο στοχεύει σε μια δίκαιη και πράσινη μετάβαση στις πόλεις και είναι το κλειδί για την ενεργειακή ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2050 10. INT-ACT INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE BRIDGING THE PAST, PRESTURE Το έργο επικεντρώνεται στην πολιτιστική κληρονομιά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σε περιόδους κοσμοϊστορικών αλλαγών 11. E.VE.CRI.

● Το έργο έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φορτιστών 12. RE – Thinking MICROcredit as a tool to support

● Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του έργου 13. SELI

● Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Συνολικός προϋπολογισμός: 883.892,85 ευρώ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Energean: Εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, CPR, απινίδωση και αντιμετώπιση πνιγμού σε φορείς και πολίτες της Νέας Καρβάλης

Μια πρωτοβουλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καρδιά

Στην παροχή δωρεάν εκπαίδευσης από τους πιστοποιημένους νοσηλευτές της σε φορείς της Νέας Καρβάλης προχώρησε η Energean, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τιμάται διεθνώς την 29 η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Τα μέλη των φορέων που συμμετείχαν έλαβαν εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR), στην απινίδωση καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών πνιγμού. Οι συμπολίτες μας που έλαβαν μέρος παρακολούθησαν σχετικό βίντεο με οδηγίες, πέρασαν πρακτική άσκηση σε κούκλα πρώτων βοηθειών και, τέλος, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών σε συνανθρώπους μας που θα βρεθούν σε ανάγκη.

Σε όσους πέρασαν επιτυχώς την εκπαίδευση, χορηγήθηκαν Πιστοποιητικά Πρώτων Βοηθειών από την εξειδικευμένη εταιρεία Rescue Training International καθώς και ένα kit με χρήσιμα αντικείμενα και οδηγίες για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Ο κ. Κυριάκος Ταφανίδης, επικεφαλής του τμήματος Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Energean στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά:

«Περιστατικά όπως τα καρδιακά επεισόδια και οι πνιγμοί βρίσκονται, δυστυχώς, στην καθημερινότητά μας και η γνώση των τρόπων αντιμετώπισής τους κυριολεκτικά σώζει ζωές. Επιλέξαμε για αυτήν την εκπαίδευση την κοινότητα της Νέας Καρβάλης, που αποτελεί τον πλησιέστερο στις εγκαταστάσεις μας αστικό ιστό, με στόχο να φανούμε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας και, βεβαίως, να περάσουμε το μήνυμα ότι η παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί και πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας.

Η επιλογή της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς έχει προφανώς τους συμβολισμούς της, ωστόσο είναι σαφές ότι η κοινωνία μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που συμμετείχαν και, βεβαίως, την Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης συνολικά για την σταθερά άψογη, μακρά συνεργασία».

H εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΚΑΠΗ Νέας Καρβάλης. Στην εκπαιδευτική διαδικασία εκπροσωπήθηκαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Τοπική Κοινότητα Νέας Καρβάλης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρβάλης, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Νέας Καρβάλης, η Στέγη Πολιτισμού (Παράρτημα Αιμοδοσίας) Νέας Καρβάλης, ο Αθλητικός Όμιλος Νέας Καρβάλης «Ναζιανζός», ενώ έλαβαν μέρος και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στήριξη της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας

Επιπλέον η Energean, έπειτα από σχετικό αίτημα της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας, δώρισε μία νέα μπαταρία για τον απινιδωτή που χρησιμοποιείται σε έκτακτα καρδιακά περιστατικά. Την μπαταρία παρέδωσαν στους ανθρώπους
της ομάδας ο κ. Ευάγγελος Λεώβαρις, στέλεχος του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, και ο κ. Αρτέμης Μπαρμπούνης, υπεύθυνος για τις Εταιρικές Υποθέσεις της Energean στην Καβάλα.

Η Διασωστική Ομάδα Καβάλας είναι μια εθελοντική ΜΚΟ που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καβάλας εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία. Αυτές οι πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean υπηρετούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ν.3 για Καλή Υγεία και Ευημερία, ν. 11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και ν. 17 για τη Συνεργασία για Επίτευξη των Στόχων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: