Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Βραβεύσεις για τους Δήμους Σερρών και Αλεξανδρούπολης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

Διακρίσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 για τους Δήμους Σερρών και Αλεξανδρούπολης.

Τους δήμους που συμμετείχαν στην εκστρατεία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020» που στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας των ευρωπαίων πολιτών ως προς τη χρήση εναλλακτικών, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, βράβευσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Πράσινο ταμείο.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη ζωή μας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ρεκόρ θερμοκρασιών που σημειώθηκε φέτος στη χώρα μας και στην συνεπακόλουθη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην εκδήλωση δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους δήμους Τρικαίων και Γρεβενών ενώ συνολικά βραβεύτηκαν οι δήμοι: Διονύσου, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ρόδου, Πτολεμαΐδας, Σερρών, Ρεθύμνου, Κοζάνης, Αλίμου, Ηρακλείου και Νέων Μουδανιών.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τσάκας | Μέσα στον Σεπτέμβριο ανακοινώνονται οι δρόμοι που θα διαπερνά το δίκτυο φυσικού αερίου στην Καβάλα

Εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να ανακοινωθούν οι δρόμοι που θα διαπερνά το δίκτυο φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Την είδηση έκανε γνωστή στο ENA Channel ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας ενώ μάλιστα τόνισε ότι οι πρώτες εργασίες θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Σχολιάζοντας το πρόβλημα με τις λιγότερες συνδέσεις δικτύου στην Καβάλα ο ίδιος απάντησε ότι εφόσον υπάρξει ζήτηση θα γίνουν περισσότερες συνδέσεις στην Καβάλα.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Καβάλα | Πολλά τα παράπονα των πολιτών για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος

Πολλά είναι τα παράπονα και οι αντιδράσεις των πολιτών της Καβάλας για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος που φέρνουν και μαζί πολλά προβλήματα όπως χαλασμένα μηχανήματα αλλά και ζητήματα υγείας σε κάποιους συμπολίτες μας.

Αρνητικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ για το όταν υπάρχουν αυτές οι βλάβες στο τι ακριβώς συμβαίνει και έχουμε τις διακοπές αυτές.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως τις βραδυνές ώρες από τις 9 έως τις 12, κλείνοντας τα περιττά φώτα και ρυθμίζοντας τα κλιματιστικά σε σταθερή θερμοκρασία 26 βαθμών Κελσίου.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Energean | Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» του Πρίνου

Πάνω από 32 εκατ. ευρώ οι ζημιές για το 2021 με βάση τον προϋπολογισμό που υπέβαλε η Energean στην ΕΔΕΥ – Ξεκινούν οι επενδύσεις στο Έψιλον – Διαπραγματεύσεις για τη σύναψη του δανείου με τις τράπεζες.

Η «μαύρη τρύπα» της εκμετάλλευσης του μοναδικού πετρελαϊκού κοιτάσματος της χώρας του Πρίνου αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο φέτος. Και ήδη οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται στα 180 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που υπέβαλε η Energean στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, η οικονομική ζημιά για το 2021 θα ξεπεράσει τα 32 εκατ. ευρώ – και αυτά χωρίς να υπολογίζεται η αποπληρωμή δανείων από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει εκπονηθεί με πρόβλεψη για μέση τιμή του Brent στα 60 δολάρια ανά βαρέλι (το έσοδο από την πώληση της παραγωγής του Πρίνου είναι 7-8 δολάρια χαμηλότερο, λόγω ποιότητας) και με ισοτιμία ευρώ/δολάριο στα 1,20, η παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος λίγο πάνω από τις 500.000 βαρέλια συνολικά.

Έτσι, αναμένονται έσοδα της τάξης των 22,3 εκατ. ευρώ και έξοδα της τάξης των 54,3 εκατ. ευρώ σε μια χρονιά κατά την οποία αναμένεται να επανεκκινήσουν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον.

Το κοίτασμα Έψιλον
Για το συγκεκριμένο project, προβλέπεται να επενδυθούν περί τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 23 εκατ. ευρώ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί και το προγραμματισμένο shut down για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου και να διαρκέσει 17 ημέρες.

Η παραγωγή θα προκύψει από συνολικά 14 γεωτρήσεις, εκ των οποίων δύο, η μία στον Βόρειο Πρίνο και η δεύτερη στο Έψιλον, είναι οριζόντιες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Energean, οι κάθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον να μπουν στην παραγωγή περίπου 15 μήνες από την επανέναρξη των επενδύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν και την ολοκλήρωση της κατασκευής και, φυσικά, την εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα πάνω από το κοίτασμα.

Θα πρόκειται για την πρώτη εξέδρα που τοποθετείται στην Ελλάδα μετά το 1977 σε μια ιστορική εξέλιξη – όπως, φυσικά, και η συμπλήρωση 40 ετών από την έναρξη παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο, τα οποία συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες.

Η εθελουσία έξοδος των εργαζομένων
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός έχει λάβει υπόψιν του τη σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού στους 180 εργαζόμενους το 2022 από τους 240 σήμερα, με αιχμή το πρόγραμμα εθελουσίας που έχει ήδη ξεκινήσει και με στόχο την μείωση κατά περισσότερο από 2 εκατ. ετησίως του λειτουργικού κόστους σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Αντίθετα, στον προϋπολογισμό που υποβάλλεται στην ΕΔΕΥ δεν υπολογίζεται η αποπληρωμή δανείων από επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια και η οποία είναι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ για φέτος.

Διαπραγματεύσεις για τα δάνεια
Όπως είναι γνωστό, έπειτα από τη σχετική έγκριση της Κομισιόν, η ελληνική Βουλή προ διμήνου ψήφισε ρύθμιση για την ενίσχυση του Πρίνου με δύο δάνεια, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον. Τα δύο δάνεια πρέπει να εκταμιευθούν εντός του 2021 και να αποπληρωθούν εντόκως εντός 8ετίας, ενώ το ένα εξ αυτών, ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, είμαι μειωμένης εξασφάλισης και χορηγείται απευθείας από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τοποθετεί και εκπρόσωπό του στη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου Energean, στην οποία υπάγεται ο Πρίνος.

Για το μεγαλύτερο δάνειο, ύψους 90,5 εκατ. ευρώ για το οποίο έχει χορηγηθεί εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Energean και εμπορικές τράπεζες.

Πηγή | Οικονομικός Ταχυδρόμος

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: