Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Βρέθηκε λύση για τα σκουπίδια στην Θάσο – Ξεκινάει σήμερα η μεταφορά τους – Πρόβλημα με τον προϋπολογισμό;

Έστω και στο “και πέντε» βρέθηκε, τελικά, λύση στο φλέγον ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Θάσο, καθώς την Πέμπτη επήλθε συμφωνία μεταξύ της δημοτικής αρχής και των ναυτιλιακών εταιρειών. Με βάση την συμφωνία αυτή οι τράκτορες θα μπορούν να εισέρχονται στα φέρι μποτ κανονικά, με την σχετική εντολή να υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Νίκο Πατήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΝΕΘ ήταν η πρώτη που αποδέχτηκε την πρόταση, με την ΝΕΚ να ακολουθεί. Η συμφωνία αυτή διαφοροποιείται από την αρχική πρόταση των ναυτιλιακών εταιρειών, με βάση την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου θα εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ να υπογράφει τα πιστωτικά τιμολόγια.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, πλέον, είναι αυτό της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του δήμου Θάσου, καθώς όπως ανέφερε στο KavalaPress ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Ξώγνος:

Με βάση την τρέχουσα πληροφόρηση (που ευχόμαστε να μην ισχύει αλλά αυτό πιστεύουμε ότι έγινε) δεν εγκρίθηκε και επεστράφη προς νέα αναμόρφωση ο κστατεθείς προϋπολογισμός του δήμου. Αν αυτό ισχύει, τότε θα πρέπει να ξαναγίνει η όλη διαδικασία από την αρχή (κατάρτιση νέου προϋπολογισμού, έγκριση από ΔΣ, αποστολή), κάτι που σημαίνει ότι η εκταμίευση των απαραίτητων πόρων δεν μπορεί να ξεκινήσει ως τις 17 Φεβρουαρίου αλλά θα μετατεθεί τουλάχιστον 2 εβδομάδες αργότερα. Πλέον, δε, είναι ορατό το ενδεχόμενο να τεθεί ο δήμος Θάσου υπό καθεστώς εποπτείας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ευελπιστώ ότι αυτές οι πληροφορίες δεν ευσταθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα.

Όσον αφορά το ζήτημα της εύρεσης των κονδυλίων για την πληρωμή των ναυτιλιακών εταιρειών ο κ.Ξώγνος τόνισε ότι “εφόσον πρέπει, πλέον, να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι, ενδεχομένως να χρειαστεί να εντείνει τις προσπάθειές της η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου για να εισπράξει τέλη που δεν έχουν καταβληθεί από πολλούς επαγγελματίες. Παραδείγματα τέτοιων τελών είναι η χρήση αιγιαλού και τα τραπεζοκαθίσματα. Ενώ η δημοτική αρχή έχει δώσει ελευθερία στους επαγγελματίες ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω και της κρίσης, δεν λείπουν οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που δεν καταβάλλουν τα προβλεπόμενα έσοδα.. Σαφώς και δεν πρέπει άπαντες να μπουν στο ίδιο καζάνι. Ωστόσο εκτιμώ ότι είναι πλέον καιρός να συνεισφέρουν οι επαγγελματίες του νησιού ώστε να μην χρειαστεί να επιβληθούν πρόσθετα τέλη στους δημότες ή να αυξηθούν τα ήδη υπάρχοντα.»

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Θάσος: Βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο στη θάλασσα!

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 14 Ιουνίου 2024, η Λιμενική Αρχή Θάσου ενημερώθηκε για τον εντοπισμό ανθρώπινου κρανίου στην περιοχή Παχύ στην Θάσο. Στο σημείο έφτασαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής και, με τη βοήθεια ιδιώτη δύτη, περισυνέλεξαν το κρανίο.

Το κρανίο θα αποσταλεί σε εργαστήριο για νεκροψία-νεκροτομή.

Την υπόθεση διερευνά το Α’ Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας.

Φωτογραφία Αρχείου

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας | Απάντηση σχετικά με τη μη προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο αρχαίο θέατρο της Θάσου

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για τη μη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο αρχαίο θέατρο της Θάσου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας πληροφορεί το κοινό ότι το αρχαίο θέατρο της Θάσου ήταν και είναι μερικώς προσβάσιμο με όχημα εκτός δρόμου μέσω δασικού δρόμου από τη δημοτική οδό Λιμένα-Μακρυάμμου.

Για τον δρόμο αυτό που διέρχεται από δημοτική δασική έκταση έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη βελτίωσης βατότητας, η υλοποίηση της οποίας προγραμματίζεται από το Δήμο Θάσου. Ως γνωστόν, το αρχαίο θέατρο της Θάσου χωροθετείται σε δασική έκταση, σε υψόμετρο 55μ., θέση που παρουσιάζει δυσκολίες εν τη γενέσει της.

Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί ότι ανάμεσα σε δημόσιες και δημοτικές γαίες μεσολαβούν και ιδιωτικές. Η ολιστική επίλυση του θέματος είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που απαιτεί ώριμες τεχνικές μελέτες και σύμπραξη και άλλων φορέων στους οποίους ανήκει η γη.

Το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλάμβανε την αποκατάσταση του κοίλου, το δίκτυο αποστράγγισης όμβριων υδάτων, τη βελτίωση του πυροσβεστικού δικτύου, τη βελτίωση του φωτισμού και παροχής ρεύματος, τη βελτίωση του ανατολικού μονοπατιού, τη βελτίωση του δυτικού λιθόστρωτου βαθμιδωτού μονοπατιού, και την κατασκευή νέας περίφραξης.

Επρόκειτο για ένα μεγαλεπήβολο έργο με πολλές περιφερειακές εργασίες, πλην του αναστηλωτικού έργου, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί από μόνο του άθλο. Στην φάση αυτή η πρόβλεψη για ΑΜΕΑ είναι η τοποθέτηση infokiosk στο Μουσείο Θάσου, όπου θα υπάρχει εικονική περιήγηση 360, η οποία μπορεί να λειτουργεί και σε ιστοσελίδα εκτός μουσείου, ώστε να είναι προσβάσιμη από παντού.

Η λύση αυτή χρησιμοποιείται και στα μνημεία του Αγίου Όρους, όπου αποκλείεται η προσβασιμότητα του 50% σχεδόν του πληθυσμού, και γίνεται αποδεκτή κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων, όταν οι δυσκολίες σε πρώτη φάση είναι ανυπέρβλητες.

Κάθε έργο εντασσόμενο σε συγχρηματοδοτημένο πρόγραμμα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, και ως εκ τούτου οι εργασίες που επιλέγονται να ενταχθούν είναι αυτές που υποστηρίζονται από ώριμες μελέτες, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν και να μην κινδυνεύσει να απενταχθεί το έργο.

Στόχος της υπηρεσίας μας είναι να συμπράξουμε και με άλλους φορείς, ώστε να ωριμάσουν οι ενδεδειγμένες λύσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο (14/6) στη Θάσο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για την Π.Ε Θάσου.

Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en