Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία | Πρώτος σε έδρες ο Μακρόν – Οριακό προβάδισμα Μελανσόν

Οριακό προβάδισμα στην κεντροαριστερή συμμαχία NUPES (Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση), του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, με 25,7% δίνει το exit poll του Ινστιτούτου Ifop-Fiducial.

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το κόμμα “Μαζί” του Εμανουέλ Μακρόν, συγκεντρώνοντας το 25,6% των ψήφων. Τρίτος έρχεται ο “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λε Πεν, που στήριζε την υποψηφιότητα του Ζορντάν Μπαρντελά, με 19,2%, ενώ ακολουθούν οι Ρεπουμπλικανοί με ποσοστό 11,3%.

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Οριακό προβάδισμα Μελανσόν στον α' γύρο, αλλά πρώτος σε έδρες ο Μακρόν

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls φαίνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την κατανομή των 577 εδρών δίνουν προβάδισμα στην απερχόμενη πλειοψηφία “Μαζί” του Μακρόν, με εύρος 275 έως 310 εδρών, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να καταλάβει τουλάχιστον 289 έδρες προκειμένου να έχει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης.

Η κεντροαριστερή συμμαχία του Μελανσόν φαίνεται να λαμβάνει 180 έως 210 έδρες, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop-Fiducial. Οι Ρεπουμπλικανοί, που συμμάχησαν με το UDI, θα αποκτούσαν 40 έως 60 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός 5 έως 25 έδρες.

Στο 51,5% η αποχή

Μεγάλος “νικητής” του σημερινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναδείχθηκε πάντως η αποχή, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει στο 51,5%, σημειώνοντας νέο ρεκόρ καθώς ξεπέρασε το 51,3% που είχε καταγραφεί το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop-Fiducial.

Ελ. Μπορν: Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυνε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν.

“Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία”, δήλωσε η Μπορν.

“Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε”, πρόσθεσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός και συνέχισε: “Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας”.

Ικανοποίηση Μελανσόν για τα αποτελέσματα του α’  γύρου

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Ζαλ-Λυκ Μελανσόν για το αποτέλεσμα του α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών, κάλεσε ωστόσο τους Γάλλους να προσέλθουν να προσέλθει στις κάλπες στον β’ γύρο της επόμενης Κυριακής, 19 Ιουνίου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την εξαιρετική ευκαιρία που προκύπτει για τη ζωή των πολιτών.

Ο Μελανσόν έκανε λόγο για “αποτέλεσμα μιας ιστορικής συμφωνίας, που επέτρεψε τη γέννηση της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης. Ευχαριστώ όλους εκείνους που κατέστησαν δυνατή αυτήν τη συμφωνία και κατέστησαν σαφές ότι ήμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε”, ενώ πρόσθεσε ότι “τώρα μένει να διανύσουμε το υπόλοιπο της διαδρομής. Ο καθένας θα εκτιμήσει ως καλός δημοκράτης, ως καλός ρεπουμπλικανός, ποιο είναι το καθήκον του και τι να κάνει με το ψηφοδέλτιό του. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη νοημοσύνη του λαού και για την απόφαση που θα πάρουν για το μέλλον της εθνοσυνέλευσης μας. Ζητάμε από αυτούς με τους οποίους συγκρουστήκαμε στον πρώτο γύρο να δουν αυτόν τον δεύτερο γύρο από την οπτική γωνία των έργων αλλά και του μέλλοντος της πατρίδας”.

“Το κόμμα του προέδρου στο τέλος του α’ γύρου ηττήθηκε. Για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν”, πρόσθεσε.

“Καλώ τον κόσμο να προσέλθει την επόμενη Κυριακή.  Ελάτε να ανοίξουμε διάπλατα την πόρτα του μέλλοντος για το οποίο έχουν παλέψει τόσες γενιές πριν από τη δική μας”, κατέληξε ο Μελανσόν.

Μαρίν Λε Πεν: Ο β΄ γύρος μας δίνει τη δυνατότητα ισχυρής εκπροσώπησης

Έκκληση στους ψηφοφόρους του “Εθνικού Συναγερμού” να επαναλάβουν την ψήφο τους στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή απηύθυνε η Μαρίν Λε Πεν, σημειώνονταςι ότι “ο β’ γύρος μας δίνει τη δυνατότητα να στείλουμε αριθμό βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση”.

Παράλληλα, η Μαρίν Λε Πεν, που στον σημερινό α’ γύρο αναδείχθηκε τρίτη με ποσοστό 19,3% κάλεσε τους Γάλλους να μην ψηφίσουν ούτε Μακρόν ούτε Μελανσόν.

“Την επόμενη Κυριακή είναι σημαντικό να μην ψηφίσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν. Αν επιτρέψετε να συμβεί κινδυνεύουμε να εισέλθουμε σε ένα τούνελ δίχως να φαίνεται φως για πέντε χρόνια.

Πηγη: capital.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Αστεροσκοπείο Αθηνών | Η πυρκαγιά του Αυγούστου στη Θάσο έκαψε 2.770 στρέμματα

Συνολικά, οι καμένες εκτάσεις που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000, είναι 267 εκτάρια ή 2.670 στρέμματα.

Η Επιχειρησιακή μονάδα Διαστημικών Εφαρμογών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι εκτίμησε την καμένη έκταση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στην Λεύκη Θάσου στις 10 Αυγούστου 2022, σε περίπου 277 εκτάρια ή 2.770 στρέμματα.

Εκτιμάται, με βάση στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus EU, ότι οι καμένες εκτάσεις αφορούν 84% δασική έκταση και 16% συνδυασμό θαμνώδους ή/και ποώδους βλάστησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών | «Πυρά» για τις παρακολουθήσεις και την αφωνία της πλειοψηφίας της ΕνΔΕ

Την «αγωνία» τους για τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και την συστηματική παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, άλλων αξιωματούχων και δημοσιογράφων από την κρατική διοίκηση, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) υπογραμμίζουν με νόημα πως σε αρκετές περιπτώσεις η αιτιολόγηση που παραπέμπει  «σε λόγους εθνικής ασφάλειαςδεν εξειδικεύονται σαφώς. Έτσι κάθε συμφέρον μπορεί να λαμβάνει τον χαρακτηρισμό του «λόγου εθνικής ασφάλειας» και με τον τρόπο αυτό η νομιμοποίηση της παραβίασης του απορρήτου διέρχεται το πρώτο στάδιο, που γεννά την ανάγκη του επόμενου σταδίου «δικαστικής επικύρωσης».

Τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στη σιωπή της «πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσής» αφήνοντας αιχμές για τη σιγή σε ένα «τόσο κομβικό για την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών».

Παράλληλα επισημαίνουν πως «δε θα έπρεπε να είναι αδιάφορο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το ενδεχόμενο δικαστικοί λειτουργοί να έχουν τεθεί ή να τεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση, υπό τους ίδιους ασαφείς λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Όπως εξηγούν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή τους «στο σύγχρονο κόσμο η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ τυγχάνουν υψηλής θεσμικής προστασίας, δέχονται διαρκώς πίεση θεσμική και εξωθεσμική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η ποιότητα της δημοκρατίας και των συνταγματικών ελευθεριών σε ένα Κράτος Δικαίου δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά ή κυρίως από τους θεσπισμένους κανόνες αλλά και από τον τρόπο εφαρμογής τους.

Οι θεσπισμένοι κανόνες είτε αυτοί που περιβάλλονται το κύρος των συνταγματικών ρυθμίσεων, είτε του απλού νόμου, δεν αρκούν αφ΄ εαυτού, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η ύπαρξή τους έχει αξιοποιηθεί ως άλλοθι και ως βολική νομιμοποιητική βάση της καταπάτησης των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της εκάστοτε διοίκησης.

Στο σύγχρονο κόσμο η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ τυγχάνουν υψηλής θεσμικής προστασίας, δέχονται διαρκώς πίεση θεσμική και εξωθεσμική.

Παλαιότερα συζήτηση προκάλεσε η Οδηγία 2006/24/ΕΚ (που μεταφέρθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το ν. 3917/2011) ως προς το ενδεχόμενο de facto κατάργησης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και εν τέλει κρίθηκε ανίσχυρη από το ΔΕΕ με την από 8-4-2014 απόφασή του. Η δε διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών κατοχυρώνεται θεσμικά στα περισσότερα Κράτη του κόσμου ακόμα και στα πιο απολυταρχικά, αφού ακόμα και το ψευδοσύνταγμα της δικτατορίας του 1968 προέβλεπε στο άρθρο 15 το «απόρρητο των επιστολών και της καθ’ οιοδήποτε άλλον τρόπον ανταποκρίσεως».

Το εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο με σειρά διατάξεων (άρθρο 19 του ελληνικού Συντάγματος, άρθρο 12 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) προστατεύουν κατ΄ αρχήν το απόρρητο της επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα με ένα πλέγμα ρυθμίσεων αποδεσμεύουν τις κρατικές και διεθνείς υπηρεσίες από το καθήκον σεβασμού αυτών των διατάξεων, παραπέμποντας σε λόγους εθνικής ασφάλειας, που όμως δεν εξειδικεύονται σαφώς. Έτσι κάθε συμφέρον μπορεί να λαμβάνει τον χαρακτηρισμό του «λόγου εθνικής ασφάλειας» και με τον τρόπο αυτό η νομιμοποίηση της παραβίασης του απορρήτου διέρχεται το πρώτο στάδιο, που γεννά την ανάγκη του επόμενου σταδίου «δικαστικής επικύρωσης».

Για τον εισαγγελικό λειτουργό όμως στην Ελλάδα, που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της Ε.Υ.Π. και υπογράφει σύμφωνα με την έκθεση της Α.Δ.Α.Ε. παραπάνω από 15.000 διατάξεις άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας κάθε χρόνο, στις οποίες σε αντίθεση με εκείνες που αφορούν διακρίβωση εγκλημάτων δεν είναι αναγκαίο να αναγράφεται το όνομα του παρακολουθούμενου (άρθρο 5παρ.1α ν.2225/1994), η δυνατότητα άσκησης ουσιαστικού και όχι απλά «νομιμοποιητικού» ελέγχου συρρικνώνεται επικίνδυνα. Η δε τοποθέτηση δεύτερου εισαγγελικού λειτουργού για τον παραπάνω έλεγχο, που εξαγγέλθηκε πριν λίγες ημέρες, ενόψει του αριθμητικού όγκου των υποθέσεων, δεν φαίνεται ικανή να προσφέρει στο πρόβλημα καθαυτό, ενώ κατ΄ αποτέλεσμα τείνει να επαναλάβει την ίδια διαδρομή ενίσχυσης του κύρους της υπηρεσίας πληροφοριών και της διοίκησης, μέσα από την κατ΄ ουσίαν αδύναμη παρουσία της δικαστικής αρχής και τελικά να λειτουργήσει ως παρέμβαση επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Αναμέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα την επίσημη τοποθέτηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσής μας σε ένα ζήτημα τόσο κομβικό για την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Μάταια!

Στο όνομα των εκατοντάδων Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκπροσωπούμε, εκφράζουμε την αγωνία μας για τις εξελίξεις και την συστηματική παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, άλλων αξιωματούχων και δημοσιογράφων από την κρατική διοίκηση. Δε θα έπρεπε να είναι αδιάφορο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το ενδεχόμενο δικαστικοί λειτουργοί να έχουν τεθεί ή να τεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση, υπό τους ίδιους ασαφείς λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Σημειωτέον δε ότι βάσει της τροπολογίας 826/145/31.3.2021, το άρθρο 87 ν.4790/2021 τροποποίησε το άρθρο 5 ν.2225/1994 και έτσι πλέον ειδικά η άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είναι πλέον δυνατό να κοινοποιηθεί στον παρακολουθούμενο από την ΑΔΑΕ μετά τη λήξη της, ενώ αντίθετα είναι εφικτό αυτό για την άρση απορρήτου για τη διακρίβωση εγκλημάτων.

Υπεύθυνα και χωρίς να αδιαφορούμε για το θεσμικό ρόλο μιας εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, θεωρούμε ότι η συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας στον έλεγχο της πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Μόνο έτσι οι συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, θα λάβουν νόημα και ουσία, ώστε να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης,

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

Πηγή: avgi.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνει ο διακόπτης του ηλεκτρικού | Μείωση κατανάλωσης λόγω ενεργειακής ακρίβειας

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, ενώ και ο χειμώνας διαγράφεται δύσκολος λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που θα πλήξει τον τομέα της θέρμανσης.

Προς το παρόν, εν μέσω καύσωνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κλείνουν τον διακόπτη στις ηλεκτροβόρες συσκευές και κυρίως στα κλιματιστικά.

Η τάση που επικρατεί τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με κάθε τρόπο.

Πηγή: cnn.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: