Connect with us

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Βουλγαρία | Κήρυξε τα σύνορα με την Τουρκία σε κατάσταση μερικής έκτακτης ανάγκης λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Σε κατάσταση “μερικής έκτακτης ανάγκης” λόγω της αυξημένης προσφυγικής/μεταναστευτικής κίνησης -πίεσης στα σύνορα της με την Τουρκία, κήρυξε η Βουλγαρία, την μεθόριο στην περιοχή του Χάσκοβο. 


Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο περιφερειάρχης της περιοχής του Χάσκοβο, Μίνκο Αγκέλοφ ,η απόφαση ελήφθη λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται η συνοριακή μεθόριος από πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονται από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία έχει ορθώσει αγκαθωτό φράχτη σε μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορα της με την Τουρκία.

Ωστόσο, οι ροές δεν έχουν αναχαιτιστεί και καθώς αυξάνονται, καταγράφονται έντονες διαμαρτυρίες κάτοικων της μεθορίου για κλοπές, επιθέσεις, εμπρησμούς κ.α παραπτώματα που αποδίδουν στους αλλοδαπούς που εισέρχονται παράνομα, σύμφωνα με τα Βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα σύνορα των δυο χωρών συζήτησαν την Τετάρτη στον Έβρο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και Δημόσιας Τάξης της Βουλγαρίας κ. Ιβάν Δεμερτζίεφ, υπογραμμίζοντας την ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα.

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκικός Τύπος | Έρχεται νέο κύμα προσφύγων στον Έβρο

Κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας από πρόσφυγες καταγόμενους από διάφορες χώρες περιγράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Συγκεκριμένα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet σε άρθρο με τίτλο «Το ‘Καραβάνι του Φωτός’ στον δρόμο για την Ευρώπη» αναφέρει ότι πρόσφυγες από Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Αφγανιστάν και Παλαιστίνη συγκεντρώνονται στους δρόμους της Αδριανούπολης και ετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα είτε από τον Έβρο είτε από το Αιγαίο.  Μάλιστα λένε ότι η κινητοποίηση γίνεται μέσω ομάδων στο Facebook και το Telegram και προσθέτουν ότι ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα με την πρώτη προσπάθεια, θα το επιχειρήσουν ξανά και ξανά.

Η Milliyet αναφέρει: «Ήρθαμε στην Αδριανούπολη, το σημείο συνάντησης, για να ακολουθήσουμε το σχέδιο χιλιάδων μεταναστών να πάνε στην Ευρώπη με τη φήμη περί ‘Kαραβανιού του Φωτός’ που εξαπλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

‘Αν είμαστε ανεπιθύμητοι, αφήστε μας να φύγουμε’, λένε οι μετανάστες.

Μετά την κοινοποίηση του καλέσματος σε ομάδες του Facebook και του Telegram να συμμετάσχουν στο καραβάνι, πολλοί άνθρωποι από χώρες όπως το Σουδάν, τη Συρία, το Λίβανο, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη εντάχθηκαν στην ομάδα ελπίζοντας να πάνε στην Ευρώπη.

Όταν η ομάδα ανακοίνωσε ότι το καραβάνι θα συγκεντρωθεί στην Αδριανούπολη τη Δευτέρα, ήρθαμε στην Αδριανούπολη για να ακολουθήσουμε το καραβάνι.

Η πρώτη μας στάση ήταν οι συνοριακές δίοδοι, αλλά δεν συναντήσαμε κανέναν στις συνοριακές διόδους, οπότε πήγαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης. Αφού περιμέναμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων για λίγο, 9 άτομα, τα οποία μάθαμε ότι ήταν Παλαιστίνιοι, πήραν ταξί για το τέμενος Selimiye. Εκτός από τους Παλαιστίνιους που άφησε ο οδηγός του ταξί, υπήρχαν πάνω από 50 άτομα με τσάντες και υπνόσακους γύρω από το τέμενος Selimiye. Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Δύο αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο όπου βρισκόταν η ομάδα έλεγξαν την ταυτότητα ενός από την ομάδα και έφυγαν από την περιοχή, ενώ η ομάδα περιπλανήθηκε για λίγο στους δρόμους και εξαφανίστηκε για να περάσει τη νύχτα στο νεκροταφείο.

Το πρωί, επιστρέψαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης και είδαμε Αιθίοπες, Σύρους και Παλαιστίνιους μετανάστες να περιμένουν σε ομάδες. Οι πρόσφυγες είπαν ότι θα συναντηθούν σε ένα καθορισμένο σημείο αφού συγκεντρωθούν και ότι κάποιοι φίλοι τους είχαν συλληφθεί από την αστυνομία το προηγούμενο βράδυ και τα πράγματά τους είχαν κατασχεθεί.

Ενώ περιμέναμε στο σταθμό λεωφορείων, μια άλλη ομάδα περίπου 30 Αιθιόπων προσφύγων έφτασε νωρίς.

Είπαν ότι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και μετά από λίγο η αστυνομία ήρθε στην ομάδα και έφυγε αφού έλεγξε τις ταυτότητές τους. Οι πρόσφυγες άρχισαν να περιμένουν στο σταθμό των λεωφορείων ελπίζοντας να ενταχθούν στο καραβάνι.  Ένα από τα μέλη της ομάδας ήταν ο 21χρονος Rahit Hamami.

Ο Hamami, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε στην Τουρκία πριν από 6 χρόνια, είπε: «Ο αδελφός μου και εγώ ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη πριν από 3 ημέρες.

Προσπαθήσαμε να περάσουμε τα σύνορα πριν, αλλά η τουρκική αστυνομία μας έπιασε και δεν μας άφησε να φύγουμε. Δουλεύουμε στην Τουρκία, δεν μπλέκουμε με κανέναν, αλλά λένε: ‘Δεν θέλουμε Σύριους’.

Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, λένε ότι ‘το έκαναν οι Σύριοι’.

Λένε επίσης ότι οι Σύριοι λαμβάνουν βοήθεια και ότι τα χρήματα δίνονται στους Σύριους. Πού είναι αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Αν δεν μας θέλετε, αφήστε μας να φύγουμε. Όταν προσπαθούμε να φύγουμε, μας πιάνουν και μας κρατούν και μετά μας αφήνουν πίσω στην Τουρκία.

Με έπιασαν μια φορά, αλλά θα προσπαθήσω να φύγω ξανά. Θα προσπαθήσω ακόμα και 100 φορές. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ.

Θα πάω στη Γερμανία και θα δουλέψω εκεί».

Ο Rezzak Alamuhamin, 20 ετών, από την Κωνσταντινούπολη είπε:

«Ήρθα στην Κωνσταντινούπολη πριν από 18 μήνες. Η οικογένειά μου ζει στη Συρία. Εργαζόμουν σε ένα εργαστήριο στο Ικιτέλι της Κωνσταντινούπολης, ο μισθός μου είναι 5.500 TL αλλά δεν είναι αρκετός.

Είναι πολύ ακριβά εδώ. Τα ενοίκια είναι επίσης πολύ ακριβά. Όταν ακούσαμε ότι θα πάμε στην Ευρώπη, αποφασίσαμε να πάμε κι εμείς, ήρθα στην Τουρκία για να πάω στην Ευρώπη».

Ο Muhammed Hamit, 22 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε από τη Συρία πριν από 2 χρόνια, είναι ένας από τους ανθρώπους που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Hamit δήλωσε: «Το μάθαμε από μια ανάρτηση στο Facebook. Είμαστε επίσης σε επαφή στην ομάδα Telegram, υπήρξε ένα κάλεσμα να συγκεντρωθούμε εδώ σήμερα.

Θα έρθουν άνθρωποι από διάφορα μέρη, θα μετακινηθούμε όταν φτάσουν. Θα πάω από εδώ στην Ελλάδα και μετά στη Γερμανία. Γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν ξαναπάει εκεί. Η ζωή δεν είναι τόσο ακριβή εκεί».

Ο Huseyin Abdo, 24 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε από τη Συρία πριν από 5 χρόνια, δήλωσε τα εξής: «Εργαζόμουν σε ένα εργοστάσιο υφασμάτων στην Κωνσταντινούπολη. Η οικογένειά μου είναι στη Συρία και ένας από τους αδελφούς μου είναι στη Γερμανία.

Τη χρονιά που έφυγε ο αδελφός μου, θα πήγαινα κι εγώ, αλλά όταν έγινε μια επίθεση στην ελληνική πλευρά, επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη.

Με τη θέληση του Θεού, θα πάω αυτή τη φορά.

Η ζωή μας είναι πολύ αβέβαιη, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πια στη Συρία.

Όσοι πήγαν στην Ευρώπη είναι επίσης ευτυχισμένοι».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης | Πώς θα απαντήσει στα «fake news» του Ερντογάν για τους πνιγμούς παιδιών στο Αιγαίο

«Συντριπτική και απολύτως τεκμηριωμένη» θα είναι η απάντηση την οποία προτίθεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων στους «παντελώς ανυπόστατους και συκοφαντικούς» ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Ελλάδα πνίγει παιδιά μεταναστών στο Αιγαίο».

«Θα απαντηθούν όλα με τον κατάλληλο τρόπο στην ομιλία μου της Παρασκευής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης φθάνοντας τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη, όπου νωρίτερα -και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν εν πτήσει με κατεύθυνση την έδρα των Ηνωμένων Εθνών- είχε εκδηλωθεί το σόου του Τούρκου Προέδρου με τις ψεύτικες, όπως επιμένει η ελληνική πλευρά, εικόνες με τα νεκρά μεταναστόπουλα.

Η ελληνική κυβέρνηση, αν και «δεν αιφνιδιάστηκε ιδιαίτερα», όπως διευκρίνιζαν υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, από την ακραία ρητορική εις βάρος της χώρας μας που χρησιμοποίησε ο κ. Ερντογάν, στελέχη της, ωστόσο, δεν έκρυβαν την έντονη ενόχληση τόσο για την ασυνήθιστη τακτική που ακολούθησε, τόσο με τις ψευδείς εικόνες που παρουσίασε από το βήμα του ΟΗΕ, όσο και με τις βαριές δυσφημιστικές κατηγορίες που εξαπέλυσε.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ερντογάν κατηγόρησε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αυτό, όσο και αν δεν γίνεται πιστευτό από τους περισσότερους, είναι μια δυσφημιστική εκστρατεία κατά της χώρας μας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και ούτε να περάσει έτσι», επεσήμαινε κορυφαία ελληνική διπλωματική πηγή, λίγο μετά την… «οπτικοποιημένη πρόκληση», όπως χαρακτηριζόταν ειρωνικά, η ομιλία του Τούρκου Προέδρου. Ομιλία, η οποία διανθίστηκε από το φωτογραφικό σόου, το οποίο περιλάμβανε εικόνες που εδώ και πολλές μέρες έχουν καταγγελθεί από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ότι «αποτελούν κατασκευασμένα fakenews».

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές βρίσκονταν σε εγρήγορση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεναν «μια τουρκική απάντηση στους προκλητικούς χάρτες και την ακραία ρητορεία Τούρκων αξιωματούχων που παρουσιάζει τελευταία σε όλα τα διεθνή fora η δική μας πλευρά». Η αρχική σκέψη αμέσως μετά την ομιλία – πρόκληση του Ερντογάν ήταν να καταθέσει κείμενο – αντίκρουση η ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Επειδή, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη διαδικασία λειτουργίας του διεθνούς Οργανισμού και ως εκ τούτου δεν θα είχε πρακτικό διπλωματικό αποτέλεσμα, θεωρήθηκε ότι αρκούσε σε πρώτο χρόνο η άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος ήταν στα Ηνωμένα Έθνη και είχε επαφές με ομολόγους του, για να ακολουθήσει η συνολική αντίκρουση των ανυπόστατων και ανήκουστων ισχυρισμών Ερντογάν που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή ομιλία του.

Έτσι κι αλλιώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδίαζε και προτού να μιλήσει ο Ερντογάν να καταγγείλει τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, καθώς και να στηλιτεύσει «τον εν πλήρει εξελίξει αναθεωρητισμό της τουρκικής ηγεσίας που θυμίζει την τακτική Πούτιν και απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς εάν, μετά την προκλητική παρέμβαση Ερντογάν, σκοπεύει να αλλάξει το περιεχόμενο της ομιλίας που επρόκειτο να κάνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σιβυλλικά: «Όχι ιδιαίτερα». Ενώ σε άλλο ερώτημα αν και η δική του ομιλία θα περιλαμβάνει… «οπτικοποίηση», δηλαδή χάρτες ή άλλες εικόνες με τις εύγλωττες τουρκικές προκλήσεις, δεν θέλει να αποκαλύψει τις προθέσεις του: «Περιμένετε την ομιλία του και θα δείτε», περιορίστηκε να απαντήσει.

Γιατί πήγε τη συζήτηση στο Μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, πάντως, υψηλόβαθμοι διπλωματικοί παράγοντες παρατηρούσαν με νόημα ότι «ο Ερντογάν επέλεξε να επιτεθεί κατά της Ελλάδος για το μεταναστευτικό, ενώ απέφυγε να επαναλάβει όλα όσα ισχυρίζεται τελευταία για τα νησιά του Αιγαίου και την ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επ΄ αυτών που διατυπώνει, όπως και των απειλών που εκτοξεύει».

Η εξήγηση που οι ίδιοι παράγοντες έδιναν είναι ότι η τακτική αυτή αποτελεί μια «έμμεση αναγνώριση» της ηγεσίας της Άγκυρας ότι «πρόκειται για ακραίους ισχυρισμούς που διατυπώνονται για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές κομματικές ισορροπίες στη χώρα τους, αλλά στα διεθνή ακροατήρια δεν μπορούν να βρουν λογικά ερείσματα».

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή, «δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, ο οποίος θα δει το τουρκολυβικό μνημόνιο ή τους χάρτες της λεγόμενης “γαλάζιας πατρίδας” και θα πει ότι το σωστό και το δίκαιο είναι με αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία». Γι΄αυτό και άλλες πηγές υποστήριζαν πως «επειδή η Άγκυρα περίμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα, επικαλούμενος τους προκλητικούς τουρκικούς χάρτες που έδειξε τον περασμένο Μάιο στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο και παρουσίασαν αργότερα σε ευρωπαϊκές συνόδους, τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Δένδιας, ο Ερντογάν επέλεξε να μεταφέρει τη συζήτηση στο “γήπεδο” του μεταναστευτικού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως υποστηρίζουν, εκτίμησε ότι έτσι θα μπορούσε να πλήξει την διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας. Στόχος, ωστόσο, που θεωρείται ότι δεν πρόκειται να ευοδωθεί αφού η χώρα μας τηρεί το διεθνές δίκαιο και σώζει καθημερινά ζωές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες, αντιθέτως, «εργαλειοποιούνται από το καθεστώς της Άγκυρας για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους που εκδηλώνονται τόσο με τους εκβιασμούς κατά της Ευρώπης όσο και με τον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί κατά της Ελλάδας στον Έβρο και στο Αιγαίο».

Επί όλων αυτών, επιμένουν αρμόδιες πηγές, «o Ερντογάν θα λάβει τις δέουσες συντριπτικές και απολύτως τεκμηριωμένες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντήσεις που επελέγη να δοθούν από το ίδιο βήμα στο οποίο διατυπώθηκαν τα παραπλανητικά ψεύδη της ηγεσίας της γειτονικής χώρας».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναντήσεις κορυφής αύριο στον Έβρο | Έρχεται Θεοδωρικάκος-Demerdzhiev

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της αμυντικής θωράκισης, αλλά και της περαιτέρω αναβάθμισης των στρατηγικών υποδομών του Έβρου, με την Αλεξανδρούπολη να καθίσταται μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο νευραλγικό σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο, γεωπολιτικό χάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, στη θρακική πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθεί αύριο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος θα έχει συνάντηση εργασίας με το Βούλγαρο ομόλογό του, Ivan Demerdzhiev, «για να δοθεί σε όλο τον κόσμο μήνυμα κοινής αντιμετώπισης της απειλής που δέχονται τα Ευρωπαϊκά σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο», όπως τόνισε ο Υπουργός, μιλώντας στον ρ/σ Real Fm. Επιπροσθέτως, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει από την Ε.Ε. να στηρίξει οικονομικά την επιμήκυνση του τείχους κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση του φράχτη κατά 80 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι η αυριανή επίσκεψη του κ. Θεοδωρικάκου έρχεται να προστεθεί στην τακτική παρουσία του το τελευταίο διάστημα στον ακριτικό νομό, καθώς «η εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών είναι συνεχής. Οργανωμένη διαδικτυακή καμπάνια μέσα από τα social media παροτρύνει παράτυπους μετανάστες, ιδίως Σύριους, να εισέλθουν μαζικά στην Ελλάδα», όπως περιέγραψε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κατά πληροφορίες, στον Έβρο αναμένεται να βρεθεί αύριο και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος είχε επισκεφθεί την ακριτική περιοχή ένα μήνα περίπου πριν, συνοδεύοντας τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ. Άλλωστε, το επενδυτικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βαίνει αυξανόμενο, προκαλώντας έντονη νευρικότητα και ανησυχία στην Άγκυρα. Θέμα χρόνου, επίσης, είναι και η ολοκλήρωση της παραχώρησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου Οργανισμού Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, με την προθεσμία κατάθεσης προσφορών να εκπνέει μεθαύριο, Πέμπτη, μετά από την τελευταία παράταση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε επιτηρητικά φυλάκια κατά μήκος του ποταμού Έβρου θα περιοδεύσει, αρχής γενομένης από αύριο, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος αναμένεται να απευθυνθεί και προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στις Μεραρχίες της περιοχής.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: