Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βασίλισσα Ελισάβετ | Τα αστρονομικά μεγέθη της κηδείας της που έγραψαν ιστορία

Σε 7,5 εκατ. δολ. κατ’ ελάχιστον εκτιμάται ότι κόστισε η τελετή, με 2.000 επίσημους προσκεκλημένους – Πρωτοφανές το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού την παρακολούθησαν πάνω από 4,1 δισ. τηλεθεατές


Άνευ οποιουδήποτε ιστορικού προηγουμένου είναι το ενδιαφέρον το οποίο προσέλκυσε, σε κυριολεκτικά οικουμενική κλίμακα, η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Οι τηλεθεατές της μεγαλοπρεπούς και πολύωρης τελετής υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 4,1 δισ. άτομα σε όλο τον κόσμο. Το στοιχείο αυτό και μόνο αρκεί για να πιστοποιήσει ότι, ενώ η Ελισάβετ πέρασε στην ιστορία σαν η πλέον εμβληματική προσωπικότητα για τη σύγχρονη εκδοχή της μοναρχίας ύστερα από 96 χρόνια ζωής και 70 στο θρόνο, το ίδιο έχει ήδη συμβεί με τα μεγέθη που αφορούν στον τελευταίο αποχαιρετισμό της.

Σε 7,5 εκατ. δολ. κατ’ ελάχιστον εκτιμάται το κόστος της τελετής, με 2.000 επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων δεκάδες ηγέτες κρατών από ολόκληρη την οικουμένη, καθώς και μέλη της παραδοσιακής αριστοκρατίας, βασιλείς, ευγενείς κ.λπ, με 10.000 αστυνομικούς στους δρόμους του Λονδίνου και των περιχώρων και εκατοντάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους να διανυκτερεύουν σε ουρές χιλιομέτρων προκειμένου να αποτίνουν, έστω και εκ αποστάσεως, ένα «ύστατο χαίρε» στη νεκρή εστεμμένη.

Στην ιστορία θα μείνει, χωρίς καμία αμφιβολία, η κηδεία της Ελισάβετ ως η πρώτη τελετή αυτής της κατηγορίας στη σύγχρονη Βρετανία που διοργανώνεται από το ίδιο το κράτος μετά από το 1965. Τότε είχε τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και ηγετική φυσιογνωμία διεθνώς στον αγώνα κατά του ναζισμού. Και πριν από αυτόν, η πιο μεγαλοπρεπής κηδεία του ηγεμονικού οίκου ήταν εκείνη του πατρός της Ελισάβετ, του Βασιλέως Γεωργίου ΣΤ’, το 1952.

Μολονότι στη Βρετανία, παράλληλα με το βαθύ και πάνδημο πένθος αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός για το αστρονομικό κόστος της κήδευσης και όλων των συμπαρομαρτούντων, παρά το γεγονός επίσης ότι τα έξοδα δεν βαρύνουν αποκλειστικά τους Βρετανούς φορολογούμενους καθώς εν μέρει καλύπτονται από την ίδια τη βασιλική δυναστεία, η προβολή της χώρας παγκοσμίως θεωρείται ότι αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη. Η αίγλη της Βρετανίας και η προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών, ανέκαθεν βασιζόταν, σε σημαντικό βαθμό, στις διατηρούμενες βασιλικές παραδόσεις.

Το φιλο-βρετανικό ρεύμα έχει ήδη πολλαπλασιαστεί εξαιτίας του θανάτου της Βασίλισσας. Η Βρετανία παραμένει σχεδόν επί δύο εβδομάδες στην κορυφή της παγκόσμιας επικαιρότητας, ενώ η επικήδειος τελετή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ μεγαλοπρέπειας και προβολής. Σημειολογικά, με την τελετή της η Ελισάβετ κατάφερε να αποδείξει ότι το στέμμα και τα σκήπτρα, ακόμη και στην προσέλευση κοινού στην κηδεία της, την τηλεθέαση κ.ο.κ. ανήκει αποκλειστικά στην ίδιαν.

Κανένα προηγούμενο γεγονός στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να συγκριθεί με την κηδεία της Ελισάβετ, ούτε καν η τελετή αποχαιρετισμού στην τόσο πρόωρα χαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997. Συγκεκριμένα, αν η κηδεία της Ελισάβετ φτάσει εν τέλει τους 5 δισ. τηλεθεατές παγκοσμίως όπως αναμένεται, θα έχει επιτύχει μια επίδοση δύο φορές μεγαλύτερη από τα 2,5 δισ. των ανθρώπων που παρακολούθησαν την αντίστοιχη τελετή για τη δύστυχη και λατρεμένη από το κοινό «Λαίδη Ντι».

Σε ό,τι αφορά στους επισήμους προσκεκλημένους, στην κηδεία της Ελισάβετ Β’ την Ελληνική Δημοκρατία εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρέθηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ μεταξύ περίπου 100 ηγετών όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μετά της συζύγου του, Τζιλ, το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Γουάνγκ Κουισάν, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιούν Σουκ-γιεόλ και δεκάδες άλλοι.

Φυσικά, στην τελετή παραβρέθηκαν οι εν ενεργεία και οι πρώην πολιτικοί πρώτης γραμμής της Βρετανίας, προεξαρχούσης της Λιζ Τρας, της τελευταίας πρωθυπουργού η οποία έλαβε το χρίσμα απευθείας από τη Βασίλισσα, καθώς και όλοι οι εν ζωή προκάτοχοι της κας Τρας.

Ως προς τη σύναξη των «γαλαζοαίματων», η οποία και αυτή μάλλον θα καταχωριστεί στα χρονικά σαν η πολυπληθέστερη των τελευταίων -πολλών- δεκαετιών, υπήρξε ισχυρή παρουσία των εναπομεινάντων βασιλέων και των παλαιών δυναστειών που εκπροσωπούν. Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας ήταν στην πρώτη γραμμή και με έκδηλη θλίψη τα μέλη της πρωταγωνίστησαν στο τελετουργικό.

Πέραν των εξ αίματος απογόνων της Βασίλισσας Ελισάβετ, στην κηδεία της παρέστησαν προσωπικότητες από τους βασιλικούς οίκους Δανιμαρκίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Μαλαισίας, Ιορδανίας κ.α.

Στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ δεν προσεκλήθησαν κράτη όπως η Συρία, η Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ και, εξυπακούεται, η Ρωσία και η Λευκορωσία. Για διαφορετικούς λόγους ανά περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ως άνω χώρες.
Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας η οποία εψάλη, με μεγάλη κατάνυξη και συγκίνηση στο Αββαείον του Γουεστμίνστερ, το φέρετρο της Βασίλισσας μεταφέρθηκε, με τις μέγιστες τιμές στο ναό του Αγίου Γεωργίου, εντός του κάστρου Γουίνδσορ, όπου και πρόκειται να ταφεί δίπλα στον ήδη νεκρό σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο, τους γονείς της, Βασιλέα Γεώργιο ΣΤ’ και τη βασιλομήτορα Ελισάβετ, καθώς και την αδελφή της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Ο ενταφιασμός της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα ολοκληρωθεί απουσία κοινού και τηλεοπτικής κάλυψης.

 

Πηγή: protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εστία μόλυνσης αποτελούν για τα κουνούπια τα ακαθάριστα οικόπεδα

Η έξαρση των κουνουπιών κατά τους θερινούς μήνες αποτελεί φλέγον ζήτημα τα τελευταία χρόνια για τους κατοίκους της Καβάλας κι όχι μόνο με τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή καθότι δεν ήταν λίγα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που έκαναν την εμφάνισή τους στην περυσινή χρονιά.

Ο Νομίατρος Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, εφιστά την προσοχή ενώ δηλώνει πως μεγάλος παράγοντας πρόληψης είναι η αποψίλωση των χόρτων και η αποφυγή προσέλευσης σε χώρους με στάσιμα ύδατα όπου γεννούν τα κουνούπια τους θερινούς μήνες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Από την 1η Μαϊου ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος

Από την 1/05 η Πυροσβεστική Υπηρεσία μπαίνει σε επιφυλακή επίσημα, με την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ωστόσο ήδη στην Καβάλα έχουν ξεκινήσει να λαμβάνονται τα αντιπυρικά μέτρα για την αποφυγή των πυρκαγιών με τον Διοικητή της Π.Υ Καβάλας κ. Κυρικάκο Μανδρανή να καλεί τους πολίτες να είναι υπεύθυνοι.

Ο ίδιος εύχεται ένα ασφαλές και ήρεμο καλοκαίρι.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκινά η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας – Παρών και ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου παρουσιάζει στις 18.30 ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνολικά 42 πρόσωπα θα συνθέσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Στο Ωδείο Αθηνών όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση έχουν φθάσει οι πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en