Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι 10 μέρες μετά τον θάνατό της -Πότε θα γίνει η κηδεία, όλη η διαδικασία

Τις δέκα ημέρες που ακολουθούν μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ αναλύει ο βρετανικός «Guardian» σε ρεπορτάζ του.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να θρηνεί τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και όσο ο νέος βασιλιάς, ο Κάρολος, ετοιμάζεται για την επίσημη στέψη του, το σχέδιο για τα επόμενα βήματα της χώρας έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Ο βασιλιάς Κάρολος, μιλώντας με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης, σύντομης συνάντησής τους την Παρασκευή, είπε ότι ο θάνατος της μητέρας του ήταν η «στιγμή που φοβόταν».

Έπειτα, ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε το πρώτο του διάγγελμα στους Βρετανούς, στο οποίο δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της μητέρας του και να υπηρετήσει με σεβασμό, αφοσίωση και αγάπη.

Η ημέρα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ είναι γνωστή ως «Ημέρα-D» (D-Day) και οι επόμενες ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής. Τι αναμένεται, όμως, να ακολουθήσει; Παρακάτω, το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, όπως το ανέλυσε η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα σχέδια -με την κωδική ονομασία «Γέφυρα του Λονδίνου» – η Πέμπτη, η ημέρα του θανάτου της Βασίλισσας, θα ήταν η «D-day» ή «D+0», αλλά αυτό άλλαξε λόγω της αργοπορίας της ανακοίνωσης.

Ημέρα D+0 (Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου)
Ο Κάρολος Γ’ και η βασιλική σύζυγος φτάνουν στο Λονδίνο από το Μπαλμόραλ. Ο βασιλιάς πραγματοποιεί την πρώτη του συνάντηση με την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας. Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Έρλ Μάρσαλ, θέση που κατείχε ο Δούκας του Νόρφολκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την την κρατική κηδεία. Τα προσεκτικά στημένα σχέδια περιλαμβάνουν την «Επιχείρηση Μονόκερως», που ενεργοποιείται σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας στη Σκωτία.

Ο βασιλιάς έκανε μια τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος και την Κοινοπολιτεία, την οποία είχε προηχογραφήσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Η πρωθυπουργός και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης παρέστησαν σε δημόσια τελετή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

Ο βασιλιάς θα ανακοινώσει ότι το βασιλικό πένθος, που τηρείται από τη βασιλική οικογένεια, τα νοικοκυριά τους και τα στρατεύματα, θα διαρκέσει μέχρι επτά ημέρες μετά την κηδεία, η οποία αναμένεται, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ημέρα της κηδείας θα είναι αργία και ημέρα εθνικού πένθους.

D+1 (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου)
Το συμβούλιο προσχώρησης συνέρχεται στο Παλάτι του Αγίου Τζέιμς για να ανακηρύξει επίσημα τον Κάρολο ως νέο βασιλιά. Το συμβούλιο συγκεντρώνεται πρώτα χωρίς τον βασιλιά για να τον ανακηρύξει νέο μονάρχη. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς πραγματοποιεί το πρώτο του μυστικό συμβούλιο, συνοδευόμενος από την Καμίλα, τη νέα βασίλισσα, και τον Ουίλιαμ και κάνει την προσωπική του δήλωση και τον όρκο. Ο Κάρολος θα έχει ακροατήριο με την πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

Το φέρετρο της βασίλισσας παραμένει στο Μπαλμόραλ.

D+2 (Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου)
Ανακοινώσεις στα αποκεντρωμένα έθνη αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονα το μεσημέρι στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ. Το φέρετρο της βασίλισσας αναμένεται να μεταφερθεί οδικώς με νεκροφόρα από το Μπαλμόραλ στο Παλάτι του Holyroodhouse στο Εδιμβούργο όπου θα παραμείνει μέχρι την επόμενη μέρα.

D+3 (Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου)
Μια τελετουργική πομπή αναμένεται κατά μήκος του Royal Mile στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Εδιμβούργο.

Πιστεύεται ότι θα υπάρξει συλλυπητήρια πρόταση στο Westminster. Ο βασιλιάς θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες επισκέψεις στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Spring Tide».

D+4 (Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου)
Το φέρετρο της βασίλισσας αναμένεται να μεταφερθεί στο Λονδίνο και να αναπαυθεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Πρόβα για την τελετουργική πομπή θα γίνει στο Λονδίνο.

D+5 (Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου)
Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη τελετή στο Λονδίνο, καθώς το φέρετρο της βασίλισσας μεταφέρεται σε κιλλίβαντα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ. Σε σύντομη λειτουργία εντός του Westminster Hall αναμένεται να παρευρεθούν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώποι αναμένεται να περάσουν από το φέρετρο για να αποτίσουν τα σέβη τους τις επόμενες πέντε ημέρες. Σε κάποιο στάδιο, τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να φρουρούν γύρω από το φέρετρο, σε μια παράδοση που είναι γνωστή ως Αγρυπνία των Πριγκίπων.

D+6 (Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου)
Η σορός της βασίλισσας βρίσκεται στο βασιλικό φέρετρο.

D+7 και D+8 (Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου)
Ο βασιλιάς συνεχίζει με επισκέψεις στα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου και συναντήσεις στο Λονδίνο.

D+9 (Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου)
Αρχηγοί κρατών και μέλη ξένων βασιλικών οικογενειών αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στο Λονδίνο για την κρατική κηδεία.

D+10 (Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου)
Η κρατική κηδεία της βασίλισσας αναμένεται να γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Το φέρετρό της αναμένεται να μεταφερθεί σε μια άμαξα από το Westminster Hall στο Westminster Abbey, με μέλη της οικογένειάς της να περπατούν από πίσω. Η λειτουργία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και θα τηρηθεί εθνική σιγή δύο λεπτών.

Η πορεία που θα ακολουθήσει η διαδικασία της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «The Sun».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Διπλωματικό «μπλόκο» στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Μια ακόμα εστία έντασης άναψε η Άγκυρα με την προσπάθειά της να αναβιώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο προκειμένου να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε μια μεγάλη περιοχή, στην οποία έχει κυριαρχικά δικαιώματα και η Ελλάδα.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται και στην Ελλάδα: Τι απαγορεύει αυτό το σήμα που θα γεμίσει όλους τους δρόμους

Ένα μέτρο, που σταδιακά θα σταθεροποιηθεί ως η νέα πραγματικότητα για τους οδηγούς στα οδικά δίκτυα των μεγάλων αστικών κέντρων της Ευρώπης, έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετές πόλεις και αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα αντικαθιστώντας το μέτρο του «πράσινου δακτυλίου».

Ο λόγος για τη δημιουργία «ζώνης» στα κέντρα των μεγάλων πόλεων στην οποία θα κινούνται κατά αποκλειστικότητα προτάσεις μηδενικών ή χαμηλών ρύπων. Στόχος θα είναι η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων οδηγώντας ουσιαστικά τους κατόχους συμβατικών αυτοκινήτων στην απομάκρυνσή τους από τα κέντρα των πόλεων μέχρι την αντικατάσταση των οχημάτων τους.
Οι ζώνες αυτές θα σηματοδοτούνται στο οδικό δίκτυο από ειδικά σήματα αλλά θα υπάρχει και σηματοδότηση στα οχήματα με ειδικά αυτοκόλλητα που θα δείχνουν σε ποια κατηγορία ανήκει το κάθε όχημα βάσει των εκλυόμενων ρύπων. Τα αυτοκόλλητα θα τοποθετούνται στο παρμπριτζ των αυτοκινήτων απαγορεύοντας στα συμβατικά οχήματα την είσοδο στα κέντρα, ρίχνοντας ακόμα και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.
Το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων στην Ισπανία με τον εξαναγκασμό στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να πάρουν μέτρα για τον περιορισμό των ρυπογόνων οχημάτων.
Η σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών βενζινοκίνητων οχημάτων από τα ηλεκτροκίνητα νέας τεχνολογίας φαίνεται μονόδρομος καθώς η απαξίωση των παλιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων και η απαγόρευση κίνησής τους στα κέντρα των πόλεων θα τα καθιστά πρακτικά άχρηστα για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων.
metrosport.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ξάνθης | «Όταν το ανέφικτο γίνεται εφικτό»

Παραμονές των «Ελευθερίων» και η τελετή των εγκαινίων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, σήμερα το απόγευμα μετατράπηκε σε μια μεγάλη γιορτή.

Μικροί και μεγάλοι κατέφθασαν για μια άλλη μια φορά στις νέες εγκαταστάσεις, αυτή τη φορά όχι για το πρόγραμμά τους στην πισίνα, αλλά για να τιμήσουν την
προσπάθεια, να γιορτάσουν επισήμως το αποτέλεσμα: την παράδοση ενός Πρότυπου Σύγχρονου Ασφαλούς και Νόμιμου Κολυμβητηρίου σε όλη την τοπική
κοινωνία.

Οικοδεσπότης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Έλλη Παρασκευοπούλου υποδεχόταν τον κόσμο από νωρίς και δέχτηκε ευχές, αλλά και τα συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου για όλες τις Ξανθιώτισσες και όλους τους Ξανθιώτες.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, συνεπικουρούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κυριάκος Γιαννόπουλος, διεθνής πολίστας, μια πολύ σημαντική αθλητική μορφή, με ολυμπιακές συμμετοχές και κύρος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών αρχών, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, των παραγωγικών και οικονομικών φορέων, των εταιρειών που συνέδραμαν για την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου, εκπρόσωποι των κολυμβητικών συλλόγων, των εθελοντών και φυσικά, πλήθους κόσμου. «Ακόμα και το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ξάνθης ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και ικανοποιημένος για το άριστο αποτέλεσμα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε
μέχρι να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους συνδημότες και σε όλη την Ξάνθη, το Δημοτικό Κολυμβητήριο. Μια πορεία δύσκολη, με πολλές καθυστερήσεις,
ανατροπές, απογοητεύσεις. Επεσήμανε ωστόσο, ότι όταν υπάρχει όραμα, αγάπη για τον τόπο και στόχευση τότε… «τίποτα δεν είναι ανέφικτο»…

Αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια που, όπως είπε, χρειάστηκε να «κερδίσει» ό,τι δεινό προκάλεσε η πανδημία -καταρχήν στην ίδια τη ζωή, την καθημερινότητα,
αλλά και στη δημόσια διοίκηση- και στη συνέχεια να συνεχίσει ώστε να πετυχαίνει σταδιακά τους στόχους που η δημοτική αρχή είχε θέσει από την αρχή: να
παραδώσει στους πολίτες ένα πρότυπο, σύγχρονο, ασφαλές και νόμιμο Κολυμβητήριο, το οποίο δε θα κινδυνεύσει να κλείσει ποτέ ξανά.

Να σημειωθεί ότι 1200 μικροί και μεγάλοι συνδημότες μας χρησιμοποιούν σήμερα την ανακαινισμένη αθλητική δομή. Η Δημοτική αρχή γνώριζε από την αρχή ότι η προσέλευση θα ήταν πρωτόγνωρη γι’ αυτό και όπως τόνισε ο Δήμαρχος έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κολυμβητηρίου,
μικρότερου αλλά με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, για όλους τους δημότες της Ξάνθης.

Συγκινητική η στιγμή όπου τα παιδιά των Κολυμβητικών Συλλόγων πήραν θέση δίπλα στον Δήμαρχο και έκοψαν όλοι μαζί την κορδέλα του Κολυμβητηρίου, μέσα σε μια όμορφη και γιορτινή ατμόσφαιρα.

Τιμητικές βραβεύσεις

Σε αυτήν τη γιορτή όμως δε θα μπορούσαν να λείπουν σημαντικοί άνθρωποι της Ξάνθης που με το έργο και την προσήλωσή τους σε αυτό, έχουν σφραγίσει, έχουν επηρεάσει τον ίδιο τον τόπο τους. Βραβείο έλαβε ο γνωστός συμπολίτης μας Μάριος Κουτσουρίδης για τη μεγάλη προσφορά του στην κολυμβητική παράδοση του τόπου, αλλά και γενικότερα στα αθλητικά δρώμενα, όπως και στην κοινωνική, πολιτιστική και παραγωγική ζωή της περιοχής.

Επίσης, βραβείο δέχτηκε η Σεμιχά Ριζάογλου Παραολυμπιονίκης της Κολύμβησης, από την Ξάνθη, η οποία έχει κατακτήσει χάλκινα μετάλλια σε ευρωπαϊκά
πρωταθλήματα και μετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο ΠΣΑΤ καλύτερης Ελληνίδας αθλήτριας με αναπηρία.

Ο Δήμος Ξάνθης τίμησε, τέλος και τους εκπροσώπους των εταιρειών -των χορηγών- του Κολυμβητηρίου, η συμβολή των οποίων, όπως τόνισε ο Δήμαρχος ήταν
καταλυτική τόσο για την ολοκλήρωση, όσο και για την ποιότητα των χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει η κολυμβητική δημοτική δομή.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: