Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Το 65% αγκομαχά να πληρώσει το ρεύμα

Η ακρίβεια σε προϊόντα και ενέργεια και η επίπτωσή της στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, είναι τα κύρια προβλήματα για τους καταναλωτές, σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Palmos Analysis, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών) και καλύπτει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας, ήτοι βιομηχανία, μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές.

Το 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι καλύπτουν ανάγκες διαβίωσης σε βάρος των αποταμιεύσεών τους ή μέσω δανεισμού, ενώ μειώθηκε στο 15% -από 18% το πρώτο εξάμηνο του 2022 και 27% τον Σεπτέμβριο του 2021- το ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν πολύ ή λίγο.

Με δυσκολία η αποπληρωμή των λογαριασμών για το 65% 

Οι καταναλωτές, με βάση τα ευρήματα της έρευνας αναμένουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τιμών στο επόμενο διάστημα, με το 40% να τονίζει ότι οι αυξήσεις σε προϊόντα και ενέργεια «ήρθαν για να μείνουν και θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα». Στον αντίποδα, το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει αδυναμία αποπληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης μειώθηκε από το 25% τον Μάρτιο του 2022, στο 15% και 19% αντίστοιχα σήμερα, αν και το 65% και 59% αντίστοιχα, αναφέρει δυσκολία στην αποπληρωμή τους.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει επίσης ότι επτά στους δέκα έχουν περιορίσει δαπάνες για ψυχαγωγία και ταξίδια, ενώ δύο στους τρεις φαίνεται να περιόρισαν τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση και ένα στους δύο ακόμα και αυτές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα.

Θέρμανση με φυσικό αέριο για 2 στους 3 

Ειδικά για το θέμα της θέρμανσης, δύο στα τρία νοικοκυριά περίπου, δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν κυρίως φυσικό αέριο για την θέρμανση της κατοικίας τους, έναντι 15% που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και 9% συσκευές ρεύματος (κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα, θερμοσυσσωρευτές κτλ).

Συνολικά, «καταγράφεται υποχώρηση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και εγκατάσταση έντονα αρνητικού κλίματος μεταξύ των καταναλωτών», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΒΕΘ για το Βαρόμετρο και τονίζεται ότι «τα σημάδια της κατάστασης αυτής αποτυπώνονται και στην αρνητική πρόθεση – προφανώς λόγω αδυναμίας – πραγματοποίησης σημαντικών αγορών το επόμενο διάστημα και αποταμίευσης».

Οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης, δηλώνουν μεταξύ άλλων σε ποσοστό 64% απαισιόδοξοι για την περαιτέρω εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές καταναλωτή, το 4% αναφέρει ότι αυξήθηκαν «λίγο», το 37% «αρκετά» και το 57% «πολύ», με ποσοστό 82% να εκτιμά ότι στο επόμενο 12μηνο θα αυξηθούν με μικρότερο (13%), παρόμοιο (34%) ή μεγαλύτερο (35%) ρυθμό, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

4 στους 10 ζητούν μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα

Σε σχέση με τα πιο επιθυμητά μέτρα στήριξης για να ανταπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας σε προϊόντα, καύσιμα και ενέργεια, οι καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης προκρίνουν την μείωση φόρων κατανάλωσης (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα κτλ) με 41% και ακολουθούν σε απόσταση οι επιδοτήσεις των λογαριασμών θέρμανσης (18%), οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος (15%) και η μείωση φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών με 15% επίσης, ενώ η επιδότηση των καυσίμων κίνησης επιλέγεται μόνο από το 2%.

Επτά στους 10 καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης, δηλώνουν ότι, σε σχέση με την περίοδο πριν την αύξηση τιμών στα προϊόντα, αγοράζουν πλέον κυρίως προϊόντα σε προσφορά, ενώ το 44% προμηθεύονται πλέον μικρότερες ποσότητες προϊόντων, το 42% επιλέγουν καταστήματα/super market με τις χαμηλότερες τιμές, το 35% αγοράζουν προϊόντα από διαφορετικά καταστήματα/super market για να πετύχουν τη μικρότερη δυνατή δαπάνη και το 31% αγοράζουν πλέον κυρίως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Σε αρνητικό έδαφος ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βιομηχανίας

Στις -17 μονάδες σήμερα, από -11 τον Μάρτιο του 2022, υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία στο νομό Θεσσαλονίκης, συνεπεία της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία και της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης. Τόσο η εκτίμηση για την εξέλιξη της παραγωγής το επόμενο εξάμηνο, όσο και αυτή για την πορεία των εξαγωγών το επόμενο εξάμηνο, «βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με σαφή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο 2022».

Σε θετικό επίπεδο και με μικρή ανάκαμψη σε σχέση με τον Μάρτιο 2022, βρίσκεται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο των υπηρεσιών, μικρή βελτίωση του κλίματος καταγράφεται στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στο νομό Θεσσαλονίκης και ελαφρά άνοδος παρουσιάζεται στις κατασκευές.

Μία στις δύο επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης αναφέρει ελλείψεις σε πρώτες ύλες στην αγορά, τέσσερις στις πέντε διαπιστώνουν αύξηση των τιμών τους και το 70% αναφέρει ότι ενσωμάτωσαν τις ανατιμήσεις στο τελικό κόστος προϊόντων ή υπηρεσιών τους.

imerisia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Νέα δημοσκόπηση | Ποια τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Ζητήματα επικαιρότητας περιελάβανε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ μεγαλύτερο προβληματισμό εκφράζουν για τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ.

Ποιος φταίει για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ως κύρια αιτία έλλειψης των φαρμάκων, το 51,4% των πολιτών κρίνει πως είναι η «κερδοσκοπία στο χώρο εμπορίας», το 22,6% η «διεθνής έλλειψη πρώτων υλών» και το 20,9% απαντά «λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί».

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Στην ερώτηση, για το πού θα πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

 • Αντιμετώπιση ακρίβειας 47,1%
 • Υγεία 46,6%
 • Οικονομία – Ανάπτυξη 42,1%
 • Παιδεία 24%
 • Ασφάλεια πολιτών 13,5%
 • Εξωτερική πολιτική 8,9 %
 • Λειτουργία θεσμών 6,9%
 • ΔΑ 0,6%

Στο ερώτημα «ποιες είναι οι αυξήσεις που καίνε;» οι πολίτες απάντησαν:

 • Τρόφιμα σούπερ μάρκετ 54,7%
 • Ηλεκτρική ενέργεια 22,4%
 • Βενζίνη – Καύσιμα 10,1%
 • Πετρέλαιο θέρμανσης / φυσικό αέριο 8,3%
 • Ενοίκια 1,9%
 • Ένδυση / Υπόδηση 0,4%
 • Άλλο 0,2%
 • Τίποτε ιδιαίτερα 1,4%
 • ΔΞ/ΔΑ 0,7%

Στην ερώτηση για το εάν τα μέτρα στήριξης βοηθάνε, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

 • Σημαντική βοήθεια 18,8%
 • Μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια 34,8%
 • Σχεδόν καμία βοήθεια 45,8%
 • ΔΑ 0,6

Τέλος, το 56,9% απάντησε πως ήταν σωστή ή μάλλον σωστή η απόφαση να κηδευτεί ως ιδιώτης ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, σε αντίθεση με το 31,6% να λέει πως ήταν λάθος ή μάλλον λάθος. Το 11,5% δεν απάντησε.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός | Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία με καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και κρύο

Αντιμέτωποι με μία τριήμερη κακοκαιρία που θα σαρώσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας θα έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις αλλά και το τσουχτερό κρύο.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι η κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» τη χώρα θα έρθει σε δύο φάσεις.

Όπως σημειώνει, πυκνά χιόνια αναμένονται από το Σάββατο, ενώ «βλέπει» χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Αναλυτική πρόγνωση

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Πέμπτη, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως από το βράδυ στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα στα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά, με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως από το βράδυ στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα σε βόρειους βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Παραλίγο να καεί ζωντανός 11χρονος στα Βακουφικα

Εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια φέρνει ο 11χρονος από το λιμένα της Θάσου ο οποίος είχε κατακλύσει μαζί με τη γιαγιά του στα Βακουφικα του Λιμένα της Θάσου το οίκημα της Αιγυπτιακής κυβέρνησης βρίσκεται κοντά στο παλιό ξενοδοχείο Ξενία στο Λιμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γιαγιά γύρω από τη σόμπα έβαλε εύφλεκτα υλικά ώστε να μη φεύγει η ζέστη τα οποία προκάλεσαν φωτιά με αποτέλεσμα να πέσουν επάνω στο παιδί. Ο 11χρονος ο οποίος έχει εισπνεύσει καπνό διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: