Connect with us

ΘΕΑΤΡΟ

Α.με.Α. | Δικαίωμα στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Κοινωνία

Με επιτυχία ξεκίνησε και συνεχίζεται από το Θεατρικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι της ” Θεάτρου Ανάβασις” το πρόγραμμα- Α.με.Α., Δικαίωμα στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Κοινωνία- με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με ειδικές δεξιότητες, να ανακαλύψουν, να καλλιεργήσουν, να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες, να εμπλουτίσουν τον ψυχικό τους κόσμο και να ενδυναμώσουν τις ψυχικές τους δυνάμεις. Να νοιώσουν ότι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις δράσεις μιας κοινωνίας η  οποία τους αποδέχεται σαν ισότιμα μέλη.

Τα σχεδόν δέκα χρόνια που παρακολουθούν μαθήματα στο Θεατρικό Εργαστήρι, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και αφήνουν έκπληκτο το κοινό με τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες,  που τους παρακολουθεί ανελλειπώς στις θεατρικές παραστάσεις που συμμετέχουν μαζί με τους μαθητές των άλλων τμημάτων.

Στις φωτογραφίες, οι μαθητές σε στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας στο μάθημα ζωγραφικής και κατασκευών  υπό την καθοδήγηση της Ζωής Ζαχαριάδη και της Σοφίας Παναγιωτίδου. Το πρόγραμμα διευθύνει η Μαρία Καραβία.

 

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

SHOWBIZ

Κλαδί στην Φωτιά | Ολοκληρώθηκε η προβολή της ταινίας στην Καβαλα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η προβολή της ταινίας  “Κλαδί στην Φωτιά”  την Παρασκευή 1 αλλά και την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, στον κινηματογράφο Απολλων στην Καβάλα, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μουρατίδη, όπου πέραν από τους αγαπημένους ηθοποιούς κ. Σπύρο Μπιμπίλα, κ. Γενοβέφα Κτενίδου, και Μαρία Καραββία, υπάρχει και ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο και πραγματικά έμπειρο καλλιτεχνικά και υποκριτικά cast ηθοποιών που συμμετέχουν στην ταινία.

Μια ελληνική κινηματογραφική παραγωγή οπού κάποιος συναντά όλα τα είδη και συνοριακά στοιχεία τόσο αρμονικά μεταξύ τους, τόσο σε σκηνοθετικό όσο και σεναριακής ροής επίπεδο στο έργο. Συναισθήματα, καταστάσεις, ανατροπές, διλήμματα, ένα ένοχο παρελθόν αλλά και οι προκλήσεις που συναντούν οι χαρακτήρες της ταινίας στο σήμερα είναι παράλληλοι δρόμοι και συνδετικοί κρίκοι με την βροχή στο δάσος, τον πρωινό ήλιο, τα νυχτερινά άστρα, τον ήχο των δέντρων από τον δυνατό αέρα, την νηνεμία πριν την καταιγίδα…

Continue Reading

ΘΕΑΤΡΟ

ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ | «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» – 158 στροφές

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση,  ετοιμάζει μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού μας ποιητή.

«Στις μεγάλες ιστορικές εποχές ο λόγος στέκει στο ίδιο ύψος με την πράξη, βρίσκει η πράξη στον λόγο το δίδυμο αντίκρισμά της», παρατηρεί ο μεγάλος μελετητής και επιμελητής του έργου του Σολωμού, Λίνος Πολίτης.

Έτσι είναι, από πολύ παλιά, η ποίηση και το τραγούδι συνδέονται με τις μεγάλες πράξεις. Κοντά στον ήρωα έχει τη θέση του και ο ποιητής.

Bρεθήκαμε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στη χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, το ανοίξαμε, καθίσαμε στα θρανία του, τρέξαμε στους διαδρόμους του και στο προαύλιό του, διαβάσαμε προσεκτικά, προσπαθήσαμε να απαγγείλουμε από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσμαστα, τα επιγράμματα, τα σατιρικά ποιήματα, μελετήσαμε «την ετοιμασία» του μεγάλου του έργου και καταλήξαμε στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του, σε αυτό το εμπνευσμένο, πηγαίο, ορμητικό και νεανικό ποίημα που έγραψε μέσα σε ένα μήνα, το Μάη του 1823, ο 25χρονος Διονύσιος Σολωμός, όταν εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του, σα γνώριμη από καιρό, η μορφή της Ελευθερίας.

Οι δοκιμές και οι πρόβες μας κινηματογραφήθηκαν και θα παρουσιαστούν σαν ένα είδος «ντοκιμαντέρ εργασίας», σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα συνοπτικό χρονολόγιο του Σολωμού που μιλάει για τη ζωή και το έργο του, διανθισμένο με κάποια από τα πρώτα ποιήματά του και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του, ενώ το δεύτερο και κυρίως μέρος είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», εκεί όπου μας οδήγησαν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που λανθάνουν στις 158 στροφές του, οι μαύρες μέρες της σκλαβιάς, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η μάχη των Δερβενακίων, η πολιορκία του Μεσολογγίου, τα πολεμικά επεισόδια στη θάλασσα, ο απαγχονισμός του Πατριάρχη και τέλος οι εκκλήσεις σε Έλληνες και Ευρωπαίους για το αίσιο τέλος της Επανάστασης του ’21.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνοθεσία video project: Γιάννης Καραπιπερίδης
Φωτογραφίες παράστασης: Στράτος Καλαφάτης
Φωτισμοί: Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άρης Νινίκας, Δέσποινα Παπάζογλου, Στεφανία Χονδράκη

και ο μικρός Φώτιος Ευαγγελίδης

Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς
Δεύτερη κάμερα: Δημήτρης Μαστοράκης
Ηχοληψία: Αντώνης Μαυρίδης

Συμμετέχουν οι μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας: Κλεονίκη Βαμβακίδου, Ελπίδα Ευαγγελίδου, Ειρήνη Καζαντζίδου, Κωνσταντίνος Κογκαλίδης, Ελένη Κογκαλίδου, Ηλιάννα Παρδαλίδου, Μελίνα Ρετζέπη, Χάρης Τσίκληρας

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Continue Reading

ΘΕΑΤΡΟ

Streaming παραστάσεις με…ΦΠΑ 24%

Στην εποχή της πανδημίας το streaming στο θέατρο ήρθε για να μείνει με τα στατιστικά να δείχνουν ότι το κοινό ανταποκρίνεται στην νέα πραγματικότητα και είναι διατεθειμένο να πληρώσει εισιτήριο για να παρακολουθήσει την παράσταση από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Και κάπου εδώ μπαίνει στη μέση η Εφορία η οποία επιβάλει στα ηλεκτρονικά εισιτήρια ΦΠΑ 24% ενώ για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων επιβάλλεται ΦΠΑ 6%.

Την ώρα που τα θέατρα και οι κινηματογράφοι έχουν κλείσει υποχρεωτικά τις πόρτες τους στο κοινό,  εγκύκλιος που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει  ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που ισχύει στα εισιτήρια των κινηματογράφων και ο συντελεστής 6% για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών ισχύει μόνο για τα φυσικά εισιτήρια. Δηλαδή για τα εισιτήρια που θα αγοράζαμε από τα θέατρα και τους κινηματογράφους… αν δεν ήτανε κλειστά! Όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο  “δεν προκύπτει η εφαρμογή των ανωτέρω αναφερομένων μειωμένων συντελεστών στην περίπτωση που οι παραστάσεις παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου. Ως εκ τούτου, το αντίτιμο για το δικαίωμα πρόσβασης στην παρακολούθηση αυτή επιβαρύνεται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%”.

Μένει να φανεί αν μετά την απόφαση αυτή,  αυξηθούν και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια των παραστάσεων που μεταδίδονται διαδικτυακά μέσω streaming

Στο αέρα παραμένει όμως και ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων του πολιτισμού. Πρόκεται για το μέτρο της  επιδότησης των άδειων καθισμάτων στις αίθουσες . Σύμφωνα με την σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί η επιδότηση αφορά ένα ποσό της τάξης των 10 ευρώ για τις θέσεις θεάτρων και 4 ευρώ για τις θέσεις σε κινηματογράφους, ενώ επιδοτούνται 24 παραστάσεις το μήνα στα θέατρα και 40 παραστάσεις το μήνα στους κινηματογράφους. Για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις καλύπτεται 40% των θέσεων, ενώ για τις κλειστές το 20%.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: