Connect with us

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ασφαλισμένοι | Αυτή είναι η χρυσή πενταετία για μεγαλύτερη σύνταξη

Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές

Μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ μπορούν να λάβουν πολλοί ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.

Οσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα, για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά.

Οι ακριβείς συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ όταν κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πάρει μια ιδέα,  υπολογίζοντας χονδρικά τον μέσο όρο των αποδοχών του με βάση τα στοιχεία είτε από τον εργοδότη του είτε από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, ο οποίος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο site του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).

Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά, οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, τον μέσο όρο των αποδοχών του.

Αναπλήρωση

Μεγάλο ρόλο για την τελική ανταποδοτική σύνταξη παίζουν και τα χρόνια για τα οποία έχει συνεισφέρει. Αυτό έρχεται να αποτυπώσει το λεγόμενο ποσοστό αναπλήρωσης.

Εναν συντελεστή με τον οποίο πολλαπλασιάζεται ο συντάξιμος μισθός και παράγεται η τελική ανταποδοτική σύνταξη. Το ποσοστό αναπλήρωσης,
με τον Νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ξεκινάει από 11,55% για 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημερομίσθια), φτάνει το 50% για 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημερομίσθια) και αυξάνεται κατά 0,5% για κάθε επιπλέον έτος.

Διευκρινίζεται ότι «κλειδί» για τη συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης. Με τις βεβαιώσεις ασφάλισης πιστοποιείται ο χρόνος που έχουν διανύσει οι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία και έτσι εξασφαλίζεται η ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης χρόνου για την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Επίσης, τη στιγμή της υποβολής της αίτησης θα πρέπει να πληρούνται οι συνδυαστικές προϋποθέσεις – χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας – για να μην απορριφθεί η αίτηση. Παγίως περίπου το 10% των αιτήσεων απορρίπτονται λόγω μη συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων. Το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.

Πηγή: https://www.in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΕΦΚΑ | Πώς λειτουργεί η έκπτωση 25% στα ασφάλιστρα Φεβρουαρίου και Μαρτίου

Τι χάνουν όσοι δεν πληρώσουν σήμερα 10/4 τις εισφορές Φεβρουαρίου. Νέα υπουργική απόφαση. Και οι νέοι επιστήμονες στην έκπτωση
Παράθυρο για μερική ένταξη ακόμη και σε δεύτερο χρόνο στην έκπτωση 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών, ανοίγει νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Όπως αναφέρεται, όσοι δεν πληρώσουν μέχρι σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου τις εισφορές Φεβρουαρίου, μπορούν να τις πληρώσουν έως τις 30 Απριλίου μαζί με τις εισφορές του Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση όμως χάνουν την διπλή έκπτωση. Θα έχουν την μείωση 25% μόνο στις εισφορές Μαρτίου και όχι στις εισφορές Φεβρουαρίου, τις οποίες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλουν στο 100% συν τους τόκους της εκπρόθεσμης καταβολής.

Με τον ίδιο μηχανισμό, προαπαιτούμενο για την έκπτωση είναι σε κάθε περίπτωση να έχουν εξοφληθεί και οι εισφορές Ιανουαρίου 2020 οι οποίες ήταν πληρωτέες έως 20 Μαρτίου. Όσοι δεν τις έχουν καταβάλλει, μπορούν να τις πληρώσουν σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου στο 100% συν τους τόκους υπερημερίας, ώστε να «ξεκλειδώσει» η έκπτωση 25% στις εισφορές του Φεβρουαρίου και ακολούθως του Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση:

  • Προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις εισφορές Φεβρουαρίου 2020 πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Ιανουαρίου 2020 ή να τις εξοφλήσουν μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2020 (δηλαδή μέχρι σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου) χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Για τις εισφορές Μαρτίου 2020 (που θα είναι πληρωτέες έως 30 Απριλίου) πρέπει να έχουν εξοφληθεί επιπλέον και οι εισφορές Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την ανωτέρω έκπτωση, μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Μαρτίου 2020 (δηλαδή μέχρι 30/4), χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ευνόητο είναι πως όσοι εξοφλήσουν έως σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου την εισφορά Φεβρουαρίου έχουν την έκπτωση 25% και αντίστοιχα το ίδιο όσοι εξοφλήσουν την εισφορά Μαρτίου έως 30/4. Η έκπτωση εφαρμόζεται επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης τους, επιμεριζόμενη αναλογικά σε κάθε κλάδο.

Η μείωση εφαρμόζεται και:

  • στους νέους επαγγελματίες που πληρώνουν την υποκατώτατη εισφορά των 136 ευρώ (θα πληρώσουν 102 ευρώ)
  • στις περιπτώσεις γυναικών ασφαλισμένων που δικαιούνται μείωση της εισφοράς της κύριας ασφάλισης κατά 50% κατά το 12μηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή τη λήξη της επιδότησης λόγω λοχείας εφαρμόζεται πρώτα η μείωση 25% και επί του ποσού που προκύπτει η μείωση 50%.

Ειδικά για τους δικηγόρους, σε περίπτωση που το ποσό της προβλεπόμενης παρακράτησης επί των γραμματίων προείσπραξης για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020, υπερβαίνει την μηνιαία εισφορά που προκύπτει μετά την έκπτωση 25%, το επιπλέον ποσό συμψηφίζεται με την ετήσια ασφαλιστική οφειλή.

Η έκπτωση δεν εφαρμόζεται:

  • σε περιπτώσεις που για την ασκούμενη δραστηριότητα προκύπτει, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, προαιρετική, και όχι υποχρεωτική, υπαγωγή στην ασφάλιση
  • σε περιπτώσεις που μετά τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος έχει αιτηθεί την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης του.

Σε περίπτωση υπαγωγής στην έκπτωση ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί  δια του συντελεστή 0,20.

Η έκπτωση δεν αφορά τους επαγγελματίες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και επιλέγουν την υπαγωγή τους στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι αρκεί να μην καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, ώστε να υπαχθούν στις διατάξεις της παράτασης και εξόφλησης σε 4 μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Continue Reading

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δημόσιο: Ποιες μετατάξεις φέρνουν προαγωγές

Κίνητρα ταχύτερης βαθμολογικής εξέλιξης και διευκολύνσεις προς δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του νέου συστήματος μετατάξεων παρέχει το πλαίσιο της κινητικότητας.

Ο νόμος βάζει στην «πρώτη γραμμή» υπηρεσίες σε:

παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, και
σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους,

δηλαδή, υπηρεσίες που σε γενικές γραμμές συγκεντρώνουν «χαμηλή ζήτηση» στην αγορά εργασίας του Δημοσίου.

Επιδίωξη είναι να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική των συγκεκριμένων περιοχών και με την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών τους να βελτιωθεί, όχι μόνο η εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, αλλά και των επιχειρήσεων, κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Ετσι, το νέο σύστημα παρέχει κίνητρα όπως ταχύτερη βαθμολογική προαγωγή κατά δύο έτη για όσους υπαλλήλους επιλέξουν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών και να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Επίσης, κατά ένα έτος προβλέπεται να μειωθεί ο απαιτούμενος για τη βαθμολογική προαγωγή χρόνος για όσους επιλέξουν να αποσπαστούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες για δύο τουλάχιστον έτη.

Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που θα συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική εξέλιξη υπαλλήλου μέσω των συγκεκριμένων κινήτρων έχει οριστεί στα έξι έτη.

Continue Reading

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Βγείτε στη σύνταξη 12 χρόνια νωρίτερα | Δείτε πως

Φθηνότερα θα μπορούν να αγοράσουν τους πλασματικούς χρόνους πολλές κατηγορίες μισθωτών, δημοσίων υπαλλήλων, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και αγροτών, γλιτώνοντας τα 67 και βγαίνοντας στα 62, στα 60 ή ακόμη και στα 55, δηλαδή κατά 5, 7 ή και 12 χρόνια νωρίτερα.
Κριτήριο σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» είναι το εισόδημα. Όσοι έχουν ως 10.000 ευρώ το χρόνο, αγοράζουν φθηνότερα τα πλασματικά έτη ως 30%. Από εκεί και πάνω το κόστος αυξάνεται.

Με το νέο καθεστώς, που ισχύει για αιτήσεις που υποβλήθηκαν και υποβάλλονται από 13/5/2016 και μετά, οι εξαγορές πλασματικού χρόνου υπολογίζονται με επτά διαφορετικούς τρόπους που ανά κατηγορία ασφαλισμένων είναι οι εξής:

1. ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ: Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ εξαγορά με εισφορά εργαζομένου (6,67%) και εργοδότη (13,33%), δηλαδή με εισφορά 20% επί των μικτών μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου μήνα εργασίας, επικαιροποιημένων με τους δείκτες τιμών καταναλωτή για το προηγούμενο έτος ή τα προηγούμενα έτη απασχόλησης.

2. ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών και άλλα πρώην Ειδικά Ταμεία το κόστος βγαίνει με την εισφορά εργαζομένου και εργοδότη κατά την υποβολή αίτησης. Στα Ειδικά Ταμεία το σύνολο των εισφορών δεν είναι 20% αλλά παραπάνω, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι, σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες κυρίως, θα πληρώνουν αντί 20%, 25% ή και 28% του μισθού για να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους. Από το 2019 όμως οι εισφορές τους εξομοιώνονται με του ΙΚΑ στο 20% (6,67% ο εργαζόμενος και 13,3% ο εργοδότης).

3. ΔΗΜΟΣΙΟ: Για τους δημοσίους υπαλλήλους η εξαγορά πλασματικού χρόνου για αιτήσεις ως τις 31/12/2016 βγαίνει με εισφορά 6,67% των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών (επικαιροποιημένες με δείκτη τιμών καταναλωτή), ενώ για αιτήσεις από 1/1/2017 με εισφορά 10% (6,67% εργαζόμενου και 3,33% του εργοδότη-Δημοσίου).

4. ΟΑΕΕ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ): Για τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ η εξαγορά ενσήμων υπολογίζεται με το 20% του μηνιαίου εισοδήματος προηγούμενου έτους, όπως θα διαμορφωθεί με την αναπροσαρμογή του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή.

5. ΕΤΑΑ (ΓΙΑΤΡΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ): Για τους αυτοαπασχολούμενους (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους) ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ η εξαγορά ενσήμων βγαίνει με το 20% του εισοδήματος που δήλωσαν το προηγούμενο έτος (με την αναπροσαρμογή του δείκτη τιμών καταναλωτή) και μετά την έκπτωση εισφορών που προβλέπει ο νόμος, ανάλογα με το εισόδημά τους.

6. ΑΓΡΟΤΕΣ: Για τους αγρότες η εισφορά 20% μπαίνει κατ’ ελάχιστο σε «μηνιαίο μισθό» 410,26 ευρώ, ενώ η εισφορά κράτους και ασφαλισμένου στον ΟΓΑ είναι 14% για αίτηση το 2016, 16% για αίτηση το 2017, 18% για αίτηση το 2019 και φτάνει στο 20% το 2021. Οι αγρότες πληρώνουν φθηνότερα απ’ όλους τους άλλους τα ένσημα για την εξαγορά πλασματικού χρόνου, αφού το ελάχιστο κόστος για το 2017 είναι 65,6 ευρώ για τον κάθε μήνα αναγνώρισης.

7. ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: Για τους εργαζομένους με καθεστώς μερικής απασχόλησης, η εισφορά θα είναι 20%, όχι στον πραγματικό μισθό (π.χ. 300 ή 400 ευρώ), αλλά στο μισθό που θα είχαν με πλήρη απασχόληση.
Ποιοι δίνουν τα λιγότερα και ποιοι τα περισσότερα
Το ελάχιστο ποσό για όλες τις κατηγορίες είναι 117,2 ευρώ για κάθε μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ.
Για τους αγρότες είναι 65,6 ευρώ ο μήνας το 2017 και κάθε χρόνο θα ανεβαίνει μέχρι το ελάχιστο κόστος εξαγοράς ενσήμων να φτάσει στα 117,2 ευρώ το μήνα, το 2021.
Με το προηγούμενο καθεστώς η ελάχιστη βάση υπολογισμού για την εξαγορά ενσήμων ήταν 167,8 ευρώ ο κάθε μήνας και έβγαινε με εισφορά 20% επί του 25πλάσιου του βασικού ημερομισθίου των 33,5 ευρώ, δηλαδή ο κάθε μήνας εξαγοράς πληρωνόταν με εισφορά 20% επί τεκμαρτού μισθού 837,5 ευρώ (33,5Χ25=837,5), ανεξάρτητα από το αν ένας εργαζόμενος έβγαζε 2.000 ευρώ ή 600 ευρώ το μήνα.
Με το παλιό καθεστώς πληρώνουν πλασματικά όσοι έκαναν αίτηση μέχρι και τις 12/5/2016. Οι δε δημόσιοι υπάλληλοι, με αίτηση για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ως τις 12/5/2016, πληρώνουν πιο κάτω γιατί δίνουν μόνο τη δική τους εισφορά, που είναι 6,67%, και όχι στο σύνολο των αποδοχών, αλλά στις αποδοχές που θεωρούνταν ως συντάξιμες μέχρι 31/12/2016, δηλαδή επί βασικού μισθού (όπως είχε διαμορφωθεί με το κλιμάκιο που ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2011), επί του επιδόματος των 140,80 ευρώ και επί του επιδόματος θέσης, για όσους το ελάμβαναν.
Με το νέο καθεστώς, όσοι υπέβαλαν αιτήσεις από 13/5/2016 ως 31/12/2016, θα έχουν το ίδιο κόστος με πριν, ενώ όσοι υπέβαλαν αίτηση από 1/1/2017 θα πληρώνουν επί των νέων συντάξιμων αποδοχών που ισχύουν με το νέο μισθολόγιο του 2015 και με εισφορά 6,67% για τον εργαζόμενο και 3,33% για τον εργοδότη-Δημόσιο, δηλαδή με 10% επί των αποδοχών του νέου μισθολογίου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, για μισθούς πάνω από 837 ευρώ ή για ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ το κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου αυξάνεται και μάλιστα φτάνει ως και το τετραπλάσιο για εργαζομένους με αποδοχές πάνω από 3.200 ευρώ.
Με το 20% του μισθού ο κάθε μήνας για εργαζόμενο των 800 ευρώ βγαίνει στα 160 ευρώ, ενώ για μισθωτό των 600 ευρώ βγαίνει 120 ευρώ.

Όμως, για εργαζόμενο με 1.200 ευρώ ο κάθε μήνας κοστίζει 240 ευρώ αντί 167 ευρώ που θα πλήρωνε πριν, ενώ ένας μισθωτός που βγάζει 3.200 ευρώ μικτά, αν θελήσει να αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους, θα πρέπει να καταβάλει 651 ευρώ για τον κάθε μήνα εξαγοράς. Υπάρχει όμως παράθυρο να ρίξει το κόστος, μετατρέποντας για ένα μήνα τη σύμβασή του με χαμηλότερο μισθό… ώστε όταν θα υποβάλει την αίτηση, οι αποδοχές του να είναι μικρότερες. Σε αυτή την περίπτωση όμως απαιτείται συμφωνία ότι οι αποδοχές θα επανέλθουν όπως και πριν από την εξαγορά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γλιτώνουν εισφορές, καθώς με το παλιό καθεστώς, ιδίως όσοι ήθελαν να αναγνωρίσουν στρατιωτική θητεία, έπρεπε να πληρώνουν εξαγορά ίση με τη μηνιαία τους εισφορά (300, 400 ευρώ το μήνα).

Με το νέο σύστημα, η πλειονότητα, που δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ, παίρνει πλασματικούς χρόνους πληρώνοντας ως και 4 φορές λιγότερα από πριν, ήτοι 117 ευρώ το μήνα, αντί 400 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και σε σύγκριση με το ελάχιστο ποσό των 167 ευρώ, για όσους έχουν εισόδημα ως 10.000 ευρώ η εξαγορά ενσήμων με τα 117 ευρώ το μήνα έρχεται φθηνότερα κατά 30%.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: