Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Από το δημόσιο και τους Δήμους ξεκινάει το… δελτίο στο ρεύμα

Σήμερα η κυβέρνηση ανακοινώνει στοχευμένα μέτρα περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης, ωστόσο έπονται παρεμβάσεις και για τις βιομηχανίες, ακόμα και για τα νοικοκυριά.


Την εξοικονόμηση ενέργειας και ειδικά τον περιορισμό χρήσης του φυσικού αερίου, μέσα από προαιρετικά και υποχρεωτικά μέτρα, θέτει ως μέγιστη προτεραιότητα η κυβέρνηση, στον απόηχο της επ’ αόριστον διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 προς την Κεντρική Ευρώπη.

Η ανάγκη να μην ξεμείνει η χώρα από φυσικό αέριο το χειμώνα ανεβαίνει σε υπ’αριθμόν ένα στόχο και προς τούτο έχει δοθεί το πράσινο φως για την εφαρμογή σχετικών μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου, τα οποία θα «ξεδιπλωθούν» σταδιακά, ανάλογα και με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο…

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, από την συνολική ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου 70 Τεραβατωρών, οι 50 Τεραβατώρες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις τελευταίες ποσότητες το στοίχημα είναι να εξοικονομηθούν περί τις 10 Τεραβατώρες, που αντιστοιχούν σε 10 με 12 φορτία LNG λιγότερο.

Ο δημόσιος τομέας

Σήμερα θα παρουσιαστούν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, υπό τον συντονισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Στις αρχές του Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση με σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις 212.000 εγκαταστάσεις του δημόσιου τομέα.

Με βάση την ΚΥΑ οι δημόσιοι φορείς θα έπρεπε να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τους υπεύθυνους των ενεργειακών εγκαταστάσεων και κτιρίων και τα μέτρα και αποτελέσματα εξοικονόμησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά χαμηλή, κι ενώ όλο το δημόσιο κινείται σε ετήσια κατανάλωση της τάξης των 5.300 GWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου αφού διαπιστώνεται η αδιαφορία των δημόσιων φορεών.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επισήμανε ότι «θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να προσθέσει ότι αν από κάποιο στάδιο και μετά δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης από το Δημόσιο, τότε θα εφαρμοστούν αντικίνητρα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών.

Η βαριά βιομηχανία

Η δεύτερη παρέμβαση στοχεύει στον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τους κορυφαίους εκπροσώπους των βιομηχανιών ΤΙΤΑΝ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Αλουμίνιον της Ελλάδος ζητώντας τους να εκπονήσουν σχέδια περιορισμούς της κατανάλωσης ενέργειας.

Σχέδια τα οποία είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα με την υποκατάσταση της χρήσης φυσικού αερίου από πετρέλαιο.

Οικιακός τομέας

Η τρίτη παρέμβαση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύντομα θα ξεδιπλώνονται εκστρατείες ενημέρωσης από ενεργειακές εταιρείες και διαχειριστές που θα προτρέπουν μέσα από συμβουλές τους πολίτες στη ρύθμιση του θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και στο σβήσιμο των φώτων σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται.

Πρώτη καμπάνια, λένε οι πληροφορίες, θα είναι αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα παρέχει χρηστικές πληροφορίες στα νοικοκυριά για την «υπεύθυνη κατανάλωση» φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα θα υπάρξουν μέτρα που θα εισάγουν αντικίνητρα για τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση, με παράλληλη προώθηση του πετρελαίου που παραμένει σημαντικά φθηνότερο.

Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον εφετινό χειμώνα θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης για χρήση πετρελαίου, ενώ θα μειωθούν οι επιδοτήσεις στη χρήση φυσικού αερίου.

 

Πηγή: Θοδωρής Παναγούλης | news247.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε ποιο καύσιμο θα μειωθεί δραματικά η τιμή τον Οκτώβριο;

Η νέα μειωμένη τιμή θα ισχύει στα πρατήρια από την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.


Σε μείωση-«ανάσα» για τους οδηγούς οχημάτων (ιδιώτες και επαγγελματίες) που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο κίνησης προχωρά από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μειώνοντας την τιμή του Fisikon από 1,75 ευρώ στο 1,30 ευρώ ανά κιλό .

Όπως επισημαίνει η εταιρεία: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς (TTF) για τον μήνα Οκτώβριο, θα μετακυλήσει την μείωση αυτή στο σύνολό της προς όφελος των καταναλωτών. Στη μειωμένη τιμή θα συμπεριληφθεί η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (όπως έγινε και τον μήνα Σεπτέμβριο), ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να επιδοτεί την τιμή του φυσικού αερίου με 1,45 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή πώλησης στα ιδιόκτητα πρατήρια Fisikon (Άνω Λιόσια και Ανθούσα) θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ ανά κιλό, και βάσει αυτής θα τιμολογεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα υπόλοιπα πρατήρια. Η Εταιρεία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης των πελατών της κατά την παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι δέσμευση της εταιρείας να στέκεται δίπλα στους πελάτες της και να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους».

Στα λοιπά πρατήρια που χρησιμοποιούν το brand FISIKON η τιμή πώλησης διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Έτσι λοιπόν από τις 4 Οκτωβρίου σε ένα αυτοκίνητο με δεξαμενή φυσικού αερίου 15 κιλών ο ιδιοκτήτης του θα πληρώνει 19,5 ευρώ ενώ με την αυξημένη τιμή πλήρωνε 26,25 ευρώ. Δηλαδή σε κάθε φουλάρισμα τον Οκτώβριο θα κερδίζει τουλάχιστον 6,75 ευρώ.

Σε άλλο όχημα με δεξαμενή 25 κιλών ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει 32,5 ευρώ με τη νέα μειωμένη τιμή ενώ πριν πλήρωνε 43,75 ευρώ. Δηλαδή το όφελος σε κάθε γέμισμα ανέρχεται σε 11,25 ευρώ.

 

Πηγή: Γιώργος Κ. Ανδρής | newsauto.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέα γεώτρηση σε παραγωγή από την Energean στην Αίγυπτο

Νέα σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου για την Energean στην Αίγυπτο καθώς, όπως πληροφόρησε με αναρτήσεις στους λογαριασμούς Social Media που η εταιρία διατηρεί, ξεκίνησε η παραγωγή από μια νέα γεώτρηση στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας, 35 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Πρόκειται για τη γεώτρηση εισπίεσης NA/Q-PII#6 ST, στα κοιτάσματα Abu Qir, την οποία έθεσε στην παραγωγή η Abu Qir Petroleum, 50-50 εταιρεία της Energean και της κρατικής EGPC. Μάλιστα, η εξόρυξη ξεκίνησε με παραγωγή 26 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως φυσικού αερίου, έχοντας ξεπεράσει σημαντικά τις αρχικές προσδοκίες της κοινοπραξίας.

Η Energean υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι οι παραχωρήσεις που διαθέτει στην Αίγυπτο αποτελούν «πολύτιμο συστατικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας, που εστιάζει στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο». Τα κοιτάσματα του Abu Qir στην Αίγυπτο, εν αναμονή της έναρξης παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish του Ισραήλ, δίνουν ως τώρα τη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου για τον όμιλο της Energean και, συγκεκριμένα, 24.800 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων το 86% ήταν φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, στη διετία 2023-2024 θα πραγματοποιηθούν άλλες 4 γεωτρήσεις εισπίεσης στα κοιτάσματα του Abu Qir.

Εκτός από το πρότζεκτ στο Abu Qir, η Energean αναπτύσσει επίσης τα γειτονικά κοιτάσματα NEA/NI, σε ένα project το οποίο στα τέλη Ιουλίου, ήδη ολοκληρωμένο κατά 72%. Το νέο αυτό έργο θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Abu Qir III και η εταιρεία αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν βρεθεί σε αυτό οι πρώτες ποσότητες αερίου.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οικονομικότερο όλων το πετρέλαιο – Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τις τιμές στην ενέργεια να μην υποχωρούν, η σπαζοκεφαλιά για τους καταναλωτές είναι μία: πώς θα ζεσταθούν.


Τα καυσόξυλα αποτελούν για πολλούς τη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, όμως η αυξημένη ζήτηση και το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. «Η τιμή είναι πάρα πολύ υψηλή αλλά δεν ξεκινάει από εμάς. Ξεκινάει από τους εμπόρους και από όσους διαχειρίζονται τα ξύλα», λένε οι έμποροι.

To ύψους του κόστους για κάθε νοικοκυριό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης ζαλίζει.

Τα καυσόξυλα πωλούνται προς 120 με 140 €/κυβικό, αυξημένα από πέρσι κατά 100%.

Για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, το φυσικό αέριο αυτήν την στιγμή διατίθεται πως 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 140% ενώ αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, θα κόστιζε 1,32 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά 10% από τον περασμένο Οκτώβριο.

Φθηνή λύση… ο «μαύρος χρυσός»

Η πιο οικονομική λύση είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, λένε παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

«Φέτος πιο φθηνό είναι το πετρέλαιο. Τα ξύλα έχουν πάρει αύξηση λόγω του μεταφορικού κόστους, το οποίο θα αυξηθεί περισσότερο από την πρώτη Οκτωβρίου που η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο που είχε δώσει με τα Fuel Pass», λέει ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων.

Όμως μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει ήδη εγκλωβιστεί στις επιλογές των περασμένων ετών.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις καυστήρα εκτός αν πας σε ηλεκτρικό που δεν είναι πια φτηνό».

Πάντως, σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης, από τη μία παρατηρείται μια αύξηση των μετατροπών των συστημάτων θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ενώ από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι μια στις 3 πολυκατοικίες φέτος δεν θα ανάψουν τα καλοριφέρ.

 

Πηγή: tanea.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: