Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Απόφαση ΤΕΕ-ΑΜ: ‘’Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG Αιγαίου”

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ στην συνεδρίασή της της 12-6-2014, αποφάσισε να συνταχθεί με την κινηματική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κατά της  σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του έργου ‘’Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού  Αερίου LNG Αιγαίου’’.

Το κείμενο της απόφασης έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ 12-6-2014 ΔΕ / ΤΕΕ-ΑΜ

Το ΤΕΕ-ΑΜ σύμφωνα με το εγκεκριμένο με την πρόσφατη απόφαση της Αντιπροσωπείας πλαίσιο  δράσης του, έχει αναλάβει την ευθύνη ώστε η συλλογικότητα που αποτελεί, αξιοποιώντας  τον ποιοτικό αλλά και κοινωνικό ρόλο του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, να δρα για την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας, προτάσσοντας την ικανοποίηση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών απέναντι στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, συμβάλλοντας αφενός στην διαμόρφωση κατευθύνσεων για την ανατροπή της καταστροφής που συντελείται στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό και αφετέρου στην προώθηση ενός νέου  πλαισίου αξιοποίησης και ανάπτυξης των παραγωγικών υποδομών που έχουν διασωθεί από την κρίση.

 

Μέσα στα πλαίσια αυτά στηρίζει  έργα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα δώσουν την δυνατότητα στις παραγωγικές μονάδες και την οικιακή κατανάλωση να έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε φθηνές και όσο το δυνατό φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, όπως είναι και το φυσικό αέριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν σωστή χωροθέτηση και θα καλύπτουν όλες τις υψηλότερες προϋποθέσεις ασφαλείας και περιβαλλοντικής συμβατότητας.

 

Παράλληλα είναι προφανές ότι λόγω των τεράστιων παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου (συμβατικών και μη συμβατικών), της μεγάλης αύξησης της ζήτησης ενέργειας και της εξέλιξης της τεχνολογίας διαχείρισης των κρυογενικών υγρών και των σχετικών συστημάτων ασφαλείας, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα εισέρχεται, παράλληλα με τους μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου, ολοένα και περισσότερο στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου από απομακρυσμένες περιοχές άντλησης σε περιοχές κατανάλωσης, όπου και θα εγκαθίστανται μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης.

 

Όμως, οι εγκαταστάσεις διαχείρισης LNG, λόγω της επικινδυνότητας που παρουσιάζουν (με σοβαρότερους τύπους πιθανών κινδύνων τις πυρκαγιές λίμνης και την διασπορά νεφών εύφλεκτου αερίου) για τους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις στο ευρύτερο περιβάλλον τους, έχουν δεχθεί μεγάλη αμφισβήτηση και αντίδραση από την κοινωνία αλλά και επιστήμονες και ερευνητές κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περιπτώσεις που επιχειρήθηκε (π.χ. LongBeach-CA/επίγειος σταθμός και LongIsland-NY/πλωτός σταθμός) να εγκατασταθούν τέτοιες μονάδες πλησίον λιμένων, κατοικημένων περιοχών ή βιομηχανικών υποδομών, θεωρούμενες επιπλέον ιδιαίτερα ευάλωτες σε τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την 11/9.

 

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, όσα αναφέρθηκαν στην ενημέρωση και τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία για το έργο ‘’Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – Aegean LNG import terminal’’  στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας,

 

και επειδή από τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτει,

 

  • ότι δύο πλωτοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου σε απόσταση 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους (Αλεξανδρούπολη – Καβάλα) και συνολικής δυναμικότητας μεγαλύτερης των 10 δις. κ.μ./έτος, έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας (η  εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου για το 2013 ήταν 3,675 κ.μ.) και ότι δεν εξυπηρετούν απλώς προσωρινές και ευμετάβλητες στρατηγικές ισορροπίες και μεγάλα προσωρινά ή μόνιμα επιχειρηματικά συμφέροντα,
  • ότι οι επενδύσεις που θα μετατρέψουν την περιοχή σε ενεργειακό κόμβο θα δώσουν δυνατότητα πρόσβασης για τους πολίτες και τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής μας σε φθηνή και προσιτή  ενέργεια,
  • ότι η ασφάλεια προσώπων, εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος θα εξασφαλιστεί σε υψηλότατα επίπεδα,

 

και επειδή επιπλέον,

 

  • το έλλειμμα διαλόγου εκ μέρους αρμόδιου Υπουργείου και της ΔΕΠΑ με την τοπική κοινωνία για ένα σημαντικότατο ζήτημα  που την αφορά,
  • η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και κατεύθυνσης για την περιοχή,

 

έχουν τοποθετήσει δικαιολογημένα την τοπική κοινωνία απέναντι στο εξαγγελθέν και σχεδιαζόμενο έργο, που αλλάζει τον μέχρι σήμερα χωροταξικά θεσμοθετημένο χαρακτήρα της περιοχής,

 

 

Το ΤΕΕ-ΑΜ για λόγους αρχών και ουσίας στη βάση των ανωτέρω αναφερθέντων λόγων  συντάσσεται με την κινηματική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κατά της  σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του έργου ‘’Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού  Αερίου LNG Αιγαίου’’.

 

Παράλληλα διατηρεί ενεργοποιημένη και σε πλήρη ετοιμότητα την έμπειρη επιστημονική Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει αρχικά και έχει συμπληρώσει στη συνέχεια με επιπλέον στελέχη, προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί, με την επιστημονική και τεχνική επάρκεια που αρμόζει στον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, σε κάθε θέμα που αφορά το έργο, όπως απαιτηθεί. 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αρνητικά όλα τα τεστ σε προσωπικό/φιλοξενούμενους του Κωνστάντειου Γηροκομείου Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακοινώθηκε το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουλίου ότι τα τεστ κορωνοϊού στους φιλοξενούμενους & το προσωπικό του «Κωνστάντειου» γηροκομείου Καβάλας είναι όλα αρνητικά.

Άρα δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κρούσμα του ιού στο γηροκομείο εκτός από αυτό του 85χρονου, οποίος παραμένει σε δωμάτιο “καραντίνα” εντός του γηροκομείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σπιρτζης | Οσες παραχωρήσεις έγιναν από το ΤΑΙΠΕΔ στο Λιμάνι της Καβάλας έγιναν με πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη συζητήθηκε και η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Απόστολος Παύλος.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καβάλας μετέφερε ότι θα πρέπει αρμόδιος για τα θέματα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού να είναι ο δήμος και όχι κάποιος ιδιώτης ενώ όσον αφορά τις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ ο πρώην Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι όποιες παραχωρησεις υπάρχουν από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής έγιναν μετά από πολλές πιέσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αιτημα Μουριάδη σε Νοτοπούλου-Σπίρτζη να μην περνούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή την απόρριψη του προγράμματος ΕΣΠΑ για την ανάπλαση της περιοχής της συνοικίας της Παναγίας Καβάλας από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Καβαλας αλλά και την έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος στο Δήμο Χαλανδρίου δ(σχετικά εδώ) ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης μετέφερε ως αίτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστο Σπίρτζη κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Καβάλα τα συγκεκριμένα προγράμματα ΕΣΠΑ που δεν εγκρίνονται να μην περνούν από το δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να προχωρούν κανονικά χωρίς αντιδράσεις όταν είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πώς σχετικά με την συγκεκριμένη πρόταση η πρώην Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου δεν φαίνεται να συμφώνησε με τον Δήμαρχο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μουριαδης σε Νοτοπούλου | Σφάλμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τη γέφυρα το πληρώνουμε ακόμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Πραγματοποιείται αυτήν την ώρα συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου και Χρήστου Σπίρτζη με τον Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη στο Δημαρχείο Καβάλας.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητούνται ειναι και αυτό της γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο της Καβάλας όπου ο Δήμαρχος μετέφερε στην πρώην Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου πώς ένα σφάλμα της προηγούμενης διοίκησης του δήμου το πληρώνει ακόμα ο Δήμος Καβάλας αναφερόμενος φυσικά στο γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όχι στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποκατασταθεί η γέφυρα στο παλιό νοσοκομείο.

Μρταξύ άλλων ο πρώην υπουργός υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι σε συνολικότερο βαθμό η Περιφέρεια έχει πρόβλημα με τις γέφυρες δίνοντας το παράδειγμα της γέφυρας του Ιάσμου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ