Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Απόφαση ΤΕΕ-ΑΜ: ‘’Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG Αιγαίου”

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ στην συνεδρίασή της της 12-6-2014, αποφάσισε να συνταχθεί με την κινηματική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κατά της  σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του έργου ‘’Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού  Αερίου LNG Αιγαίου’’.

Το κείμενο της απόφασης έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ 12-6-2014 ΔΕ / ΤΕΕ-ΑΜ

Το ΤΕΕ-ΑΜ σύμφωνα με το εγκεκριμένο με την πρόσφατη απόφαση της Αντιπροσωπείας πλαίσιο  δράσης του, έχει αναλάβει την ευθύνη ώστε η συλλογικότητα που αποτελεί, αξιοποιώντας  τον ποιοτικό αλλά και κοινωνικό ρόλο του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, να δρα για την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας, προτάσσοντας την ικανοποίηση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών απέναντι στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, συμβάλλοντας αφενός στην διαμόρφωση κατευθύνσεων για την ανατροπή της καταστροφής που συντελείται στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό και αφετέρου στην προώθηση ενός νέου  πλαισίου αξιοποίησης και ανάπτυξης των παραγωγικών υποδομών που έχουν διασωθεί από την κρίση.

 

Μέσα στα πλαίσια αυτά στηρίζει  έργα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα δώσουν την δυνατότητα στις παραγωγικές μονάδες και την οικιακή κατανάλωση να έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε φθηνές και όσο το δυνατό φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, όπως είναι και το φυσικό αέριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν σωστή χωροθέτηση και θα καλύπτουν όλες τις υψηλότερες προϋποθέσεις ασφαλείας και περιβαλλοντικής συμβατότητας.

 

Παράλληλα είναι προφανές ότι λόγω των τεράστιων παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου (συμβατικών και μη συμβατικών), της μεγάλης αύξησης της ζήτησης ενέργειας και της εξέλιξης της τεχνολογίας διαχείρισης των κρυογενικών υγρών και των σχετικών συστημάτων ασφαλείας, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα εισέρχεται, παράλληλα με τους μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου, ολοένα και περισσότερο στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου από απομακρυσμένες περιοχές άντλησης σε περιοχές κατανάλωσης, όπου και θα εγκαθίστανται μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης.

 

Όμως, οι εγκαταστάσεις διαχείρισης LNG, λόγω της επικινδυνότητας που παρουσιάζουν (με σοβαρότερους τύπους πιθανών κινδύνων τις πυρκαγιές λίμνης και την διασπορά νεφών εύφλεκτου αερίου) για τους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις στο ευρύτερο περιβάλλον τους, έχουν δεχθεί μεγάλη αμφισβήτηση και αντίδραση από την κοινωνία αλλά και επιστήμονες και ερευνητές κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περιπτώσεις που επιχειρήθηκε (π.χ. LongBeach-CA/επίγειος σταθμός και LongIsland-NY/πλωτός σταθμός) να εγκατασταθούν τέτοιες μονάδες πλησίον λιμένων, κατοικημένων περιοχών ή βιομηχανικών υποδομών, θεωρούμενες επιπλέον ιδιαίτερα ευάλωτες σε τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την 11/9.

 

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, όσα αναφέρθηκαν στην ενημέρωση και τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία για το έργο ‘’Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – Aegean LNG import terminal’’  στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας,

 

και επειδή από τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτει,

 

  • ότι δύο πλωτοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου σε απόσταση 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους (Αλεξανδρούπολη – Καβάλα) και συνολικής δυναμικότητας μεγαλύτερης των 10 δις. κ.μ./έτος, έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας (η  εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου για το 2013 ήταν 3,675 κ.μ.) και ότι δεν εξυπηρετούν απλώς προσωρινές και ευμετάβλητες στρατηγικές ισορροπίες και μεγάλα προσωρινά ή μόνιμα επιχειρηματικά συμφέροντα,
  • ότι οι επενδύσεις που θα μετατρέψουν την περιοχή σε ενεργειακό κόμβο θα δώσουν δυνατότητα πρόσβασης για τους πολίτες και τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής μας σε φθηνή και προσιτή  ενέργεια,
  • ότι η ασφάλεια προσώπων, εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος θα εξασφαλιστεί σε υψηλότατα επίπεδα,

 

και επειδή επιπλέον,

 

  • το έλλειμμα διαλόγου εκ μέρους αρμόδιου Υπουργείου και της ΔΕΠΑ με την τοπική κοινωνία για ένα σημαντικότατο ζήτημα  που την αφορά,
  • η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και κατεύθυνσης για την περιοχή,

 

έχουν τοποθετήσει δικαιολογημένα την τοπική κοινωνία απέναντι στο εξαγγελθέν και σχεδιαζόμενο έργο, που αλλάζει τον μέχρι σήμερα χωροταξικά θεσμοθετημένο χαρακτήρα της περιοχής,

 

 

Το ΤΕΕ-ΑΜ για λόγους αρχών και ουσίας στη βάση των ανωτέρω αναφερθέντων λόγων  συντάσσεται με την κινηματική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κατά της  σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του έργου ‘’Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού  Αερίου LNG Αιγαίου’’.

 

Παράλληλα διατηρεί ενεργοποιημένη και σε πλήρη ετοιμότητα την έμπειρη επιστημονική Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει αρχικά και έχει συμπληρώσει στη συνέχεια με επιπλέον στελέχη, προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί, με την επιστημονική και τεχνική επάρκεια που αρμόζει στον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, σε κάθε θέμα που αφορά το έργο, όπως απαιτηθεί. 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Καβάλα | Σε στάση λεωφορείου έπεσε κλεμμένο Ι.Χ. με μετανάστες!

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο οδηγός, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τα περιπολικά, έχασε τον έλεγχο και «καρφώθηκε» σε στάση λεωφορείου στο ύψος του οικισμού Αυλή Καβάλας, όπου ακινητοποιήθηκε.

Το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο, ο οδηγός δεν είχε δίπλωμα και οι επιβάτες ήταν παράτυποι μετανάστες! Αυτό ήταν το σκηνικό της κινηματογραφικής καταδίωξης που έγινε σε περιοχή της Καβάλας και είχε ως αποτέλεσμα το ύποπτο όχημα να πέσει σε στάση λεωφορείου, όπου ευτυχώς δεν περίμεναν επιβάτες!

Όλα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας έκαναν σήμα στάσης στο Ι.Χ. αυτοκίνητο που κινείτο στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Καβάλας, όμως ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και χώθηκε στο επαρχιακό δίκτυο προσπαθώντας να διαφύγει από τα περιπολικά που τον καταδίωκαν. Τελικά, έχασε τον έλεγχο και «καρφώθηκε» στη στάση στο ύψος του οικισμού Αυλή Καβάλας, όπου ακινητοποιήθηκε.

Ο 29χρονος αλλοδαπός επιχείρησε να διαφύγει τρέχοντας, αλλά συνελήφθη από τους αστυνομικούς και διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε άδεια ικανότητας οδήγησης αλλά και ότι μετέφερε τρεις μη νόμιμους μετανάστες στην ενδοχώρα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά για το όχημα είχε δηλωθεί κλοπή στις 5 Δεκεμβρίου σε αστυνομική υπηρεσία της Αττικής, ενώ οι πινακίδες κυκλοφορίας ανήκουν σε άλλο αυτοκίνητο.

Το όχημα κατασχέθηκε για να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του, ενώ ο 29χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας με κατηγορίες για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών, κλοπή, απείθεια και πλήθος παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

protothema

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα και καπνό σε Καβάλα και Χίο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ηλικιωμένος είχε στην κατοχή του και διέθετε προς πώληση 270 πακέτα τσιγάρων και 14 συσκευασίες με καπνό συνολικού βάρους 700 γραμμαρίων, για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

Στο στόχαστρο των ελέγχων που διενεργούν καθημερινά οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος για λαθραία προϊόντα καπνού βρέθηκε ένας 67χρονος Έλληνας, ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή του Νέστου στην Καβάλα στο πλαίσιο στοχευμένης έρευνας και συνελήφθη.

Όπως διαπιστώθηκε, ο ηλικιωμένος είχε στην κατοχή του και διέθετε προς πώληση 270 πακέτα τσιγάρων και 14 συσκευασίες με καπνό συνολικού βάρους 700 γραμμαρίων, για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Τα καπνικά είδη

κατασχέθηκαν και ο 67χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, κατηγορούμενος για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

*** Άλλη μια σύλληψη για τον ίδιο λόγο έγινε στη Χίο από αστυνομικούς της Ασφαλείας, οι οποίοι έκαναν έλεγχο σε έναν 42χρονο αλλοδαπό και διαπίστωσαν ότι είχε στην κατοχή του 470 πακέτα τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν τις ειδικές ταινίες του φόρου κατανάλωσης και κατασχέθηκαν. Ο δράστης παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου που του άσκησε δίωξη για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

protothema

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για το Μεταναστευτικό ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Σκληρή ανακοίνωση για την τροπολογία του Μεταναστευτικού ζητήματος που φέρνει η κυβέρνηση στο Υπουργείο Άμυνας έβγαλε η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας τα εξής :

Η κυβέρνηση επέλεξε να τορπιλίσει για ακόμη μια φορά τη συναίνεση καταθέτοντας αιφνιδιαστικά τροπολογία για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου άμυνας, σε ένα σχέδιο νόμου που εξ αρχής είχαμε τοποθετηθεί θετικά.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας προβλέπει τη δημιουργία ενός “Υπεραρχηγού”, ο οποίος τιτλοφορείται «Εθνικός Συντονιστής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων (ΕΝΦΕΣ)».

Για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Με την τροπολογία αυτή, η Κυβέρνηση ευθέως παραδέχεται την παταγώδη και πλήρη αποτυχία της να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Μετά την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την έκτακτη αποπομπή έμπειρων στελεχών στη διαχείριση του προσφυγικού, την ατροφία των δομών που είχαν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ της άνω των 40 χιλιάδων αιτούντων άσυλο στα νησιά,, τη συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στις δομές φιλοξενίας πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους, η Κυβέρνηση διαπιστώνει τώρα για πρώτη φορά, σχεδόν μισό χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, την “ανάγκη στρατιωτικού συντονισμού”.

Μάλιστα, τις συνήθεις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για “λαθρομετανάστες” αντικαθιστούν, στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας, αναφορές στην “εξελισσόμενη προσφυγική κρίση” και στην κατά τα λοιπά “ανάγκη ταχείας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Στο όνομα του ανθρωπισμού όμως η Κυβέρνηση προβαίνει, χωρίς αναστολές, στην στρατιωτικοποίηση του Κράτους!

Παρακάμπτει χωρίς δεύτερη σκέψη την διάκριση μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, παραβιάζει την στρατιωτική οργάνωση και ιεραρχία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας, Λιμενικού αλλά και τη διάκριση αρμοδιοτήτων των Πολιτικών Υπηρεσιών.

Συστήνει Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, υπαγόμενο στον Εθνικό Συντονιστή, η οποία θα διοικείται από Ειδικό Επιτελείο και επιμέρους Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων και Τοπικά Συγκροτήματα! Αλλάζει τη δομή και διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιχειρησιακών Διοικήσεων.

Μετά την απόπειρα δημιουργίας Αστυνομικού Κράτους η Κυβέρνηση επιχειρεί και τη Στρατιωτικοποίηση του Κράτους και μάλιστα στο όνομα του προσφυγικού! Επιχειρεί την οριζόντια διείσδυση στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και αν μη τί άλλο υποσκάπτει την υπάρχουσα οργάνωση και λειτουργία τους! Ποια θέση έχει στο σχήμα αυτό ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού και οι αντίστοιχοι Υπουργοί που προΐστανται αυτών;

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία πάραυτα και να επαναφέρει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα και όχημα προς την δημιουργία αυταρχικού και συγκεντρωτικού Κράτους.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωταγωγήθηκε παρουσία πλήθους πολιτών το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Καβάλας στην Πλατεία Ελευθερίας. 

Εκτός από το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας  το δικό της μήνυμα έδωσε επίσης και η εκπρόσωπος του Make a Wish Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου. 

Στην έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων παρά το κρύο αρκετοί ήταν εκείνοι που τίμησαν την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

REVOIL

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ