Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αποκάλυψη για το πρώτο mega ελληνικό drone που θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο

Η ΕΑΒ έκανε στο περίπτερο της ΔΕΘ τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ελληνικού Drone «ΑΡΧΥΤΑΣ» κάθετης από-προσγείωσης.


Με βήμα γοργό και με παρακαταθήκη την εμπειρία δεκαετιών αλλά και τις πολλά υποσχόμενες εξελίξεις για το μέλλον, η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στον χώρο των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – UAV, παρουσιάζοντας ένα αεροσκάφος κάθετης απο-προσγείωσης.

To περίπτερο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα τα εγκαίνιά του, παρουσιάζοντας τις καινοτομίες, την τεχνογνωσία και το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Στους χώρους του περιπτέρου ξεναγήθηκαν οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα επιτεύγματα της ΕΑΒ που την έχουν καταστήσει μία από τις πλέον ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα των αεροκατασκευών.

Το ομοίωμα του πρώτου ελληνικού drone σε κλίμακα 1:2,5, το οποίο φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της ΕΑΒ, μαγνήτισε τα βλέμματα των χιλιάδων επισκεπτών της ΔΕΘ. Πρόκειται για το τελευταίας τεχνολογίας UAV του προγράμματος «Αρχύτας», ένα αεροσκάφος τύπου μικτής πτέρυγας, με σχεδιασμό που διαφέρει από όλα τα άλλα UAV, καθώς διαθέτει VTOL (κάθετη απογείωση και προσγείωση).

Το VTOL UAV του προγράμματος «Αρχύτας» είναι βασισμένο σε πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας της κλάσης tactical UAV μεγάλων διαστάσεων.

Μέχρι σήμερα έχει γίνει η διαμόρφωση της ατράκτου του UAV και της πρόωσής του. Επίσης έχει γίνει η εσωτερική χωροθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων, ωφέλιμου φορτίου, δεξαμενής καυσίμου, βοηθητικών συστημάτων VTOL κ.λπ. Η σχεδίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ενώ η κατασκευή του πρώτου πειραματικού μοντέλου θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται σε περίπου ενάμιση χρόνο. 

Για την κατασκευή του η ΕΑΒ συνεργάζεται με τρία Πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο περίπτερο της ΕΑΒ εκτίθεται επίσης το εμπρόσθιο τμήμα ουραίας ατράκτου του αεροσκάφους F-16 (Forward Section of Aft Fuselage), ενώ στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ παρουσιάζονται αναλυτικά τα ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΑΒ που καλύπτουν όλο το φάσμα των δεξιοτήτων στον τομέα της αεροπορικής συντήρησης (αεροσκάφη & ελικόπτερα, κινητήρες A/C, ηλεκτρονικά), ειδικά μαθήματα (επισκευή δομών, τεχνικές συγκόλλησης), διαδικασίες, διαχείριση, μαθήματα ποιότητας κ.λπ. Η ΕΑΒ αποτελεί δεξαμενή γνώσης για χιλιάδες νέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις της.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας κ. Ιωάννης Κούτρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτριος Παπακώστας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας υποδέχθηκαν στο Περίπτερο της ΕΑΒ τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Νίκο Παπαθανάση, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Παπακώστας και τα στελέχη της εταιρείας θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με διπλωματικές αντιπροσωπείες και ομολόγους τους ξένων κρατών, οι οποίες αποσκοπούν στη σύναψη νέων συμβολαίων προς όφελος της ΕΑΒ και της Άμυνας της χώρας.

Ο εκθεσιακός χώρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας βρίσκεται στο Περίπτερο 13 (της Τιμώμενης Χώρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) Stand 1. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα έως τις 18 Σεπτεμβρίου να ενημερωθούν για όλες τις καινοτόμες εφαρμογές της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

 

Πηγή: Χρήστος Μαζανίτης | enikos.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία | Δεν συμμετέχουμε σε διαγωνισμό ατάκας όπως κάνουν οι γείτονες

Σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία έδωσε από την Νέα Καρβάλη Καβάλας και από τα εγκαίνια της 28ης Kavala Expo 2022 ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά :

“Οι λαλίστατοι γείτονες (Τουρκία) επιλέγουν να μιλάνε πολύ. Εμείς δεν παρακολουθούμε τον ρυθμό τους, δεν κάνουμε διαγωνισμό επιθετικές και εχθρικής. Εμείς αναδεικνύουμε την γεωπολιτική κατάσταση και κάνουμε την δουλειά μας και οι Ένοπλες δυνάμεις ξέρουν πάρα πολύ καλά να κάνουν την δουλειά τους. Η Δουλειά μας είναι να δυναμώνουμε την Ελλάδα στρατιωτικά και ίσως αυτό να ενοχλεί και να φέρνει παραπάνω δηλώσεις αλλά τι να κάνουμε. Εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας.”

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος | Η Ελλάδα δυναμώνει αλλά θα δυναμώσει κι’ άλλο

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Άμυνας :
Πραγματικά είναι τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Πριν από 25 χρόνια έγινε ένα ξεκίνημα για αυτή την έκθεση που γεννιόταν τότε ως θεσμός.
Αυτό εγχείρημα είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός του τοπικού επιχειρείν και όχι μόνο . Το επιχειρείν πρέπει να υπάρξει να αντέχει και να υπερνικά τα προβλήματα καθώς είναι ο πυλώνας της οικονομίας.
Είναι ευκαιρία για μια τέτοια προσέγγιση σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο.  Το περιβάλλον είναι πλέον ασταθές και επικίνδυνο . Οι μηχανές της οικονομίας σταμάτησαν για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα , χρειάζεται νέο σχέδιο και νέα προσέγγιση .
Οι κυβερνήσεις θα κάνουν κυβερνήσεις κρίσεων
Ξέρω πως η ασφάλεια συνδέεται με την οικονομική ασφάλεια και όλες τις παραμέτρους.  Δείχνουμε ότι θεωρούμε σημαντικό τον παράγοντα της ασφάλειας

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιώργος Καββαθάς | Με συνδέουν συνθηματικοί λόγοι με την πόλη σας

Σημαντικά μηνύματα πέρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ από την 28η Kavala Expo 2022.

Όπως τόνισε ο ίδιος

” Με συνδέουν συνθηματική λόγοι με την πόλη σας . ΝΑ συγχαρώ και το επιμελητήριο αλλά και τους εκθέτες που αποδεικνύουν ότι το επιχειρείν είναι σήμερα εδώ και πλέον ξεπεράσαμε αυτά τα δώδεκα χρόνια κρίσης . Δυστυχώς όμως πρέπει να πούμε και την πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες τις χώρας μας. Στην οικονομική κρίση πλήρωσαν ακριβά το τίμημα. Στην πανδημία οι επιχειρήσεις άντεξαν. Δυστυχώς σήμερα ζούμε μια ενεργειακή κρίση και περίμενα να δώσει ο πρωθυπουργός  μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Βλέπουμε πως αιμορραγεί ο προϋπολογισμός και για αυτό χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ”

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X