Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Απάντηση στα τουρκικά drones με «σιδερένιο θόλο»

Το αβαντάζ της Αγκυρας με τα δεκάδες τουρκικά drones – τα οποία προς το παρόν προχωρούν σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο για ψυχολογικούς λόγους και προβολή ισχύος – επιχειρεί να εξουδετερώσει η Αθήνα με την υπό εξέταση απόκτηση δύο υπερσύγχρονων συστημάτων: ενός αντιπυραυλικού και ενός anti-drone που θα στοχεύει αποκλειστικά στο να «τυφλώνει» τα τουρκικά UAVs.

O σχεδιασμός του «Πενταγώνου» δεν είναι τωρινός. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, καθώς οι παραβιάσεις από τα τουρκικά drones έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, επισπεύδεται ο σχεδιασμός της ελληνικής απάντησης. Δύο από τα συστήματα που εξετάζονται από τους επιτελείς είναι ισραηλινής προέλευσης, ο «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) και ο «Θόλος των Drones» (Drone Dome), προέρχονται δε από την ίδια εταιρεία. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ για τη συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του έγιναν παρουσιάσεις των παραπάνω συστημάτων αλλά και διεξοδικές συζητήσεις.

Αυτή εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά που οι επιτελείς του ΥΕΘΑ ενημερώνονταν για τα μυστικά αυτών των ισραηλινών υπερόπλων που μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και σε άλλες πυραυλικές απειλές. Tα δύο «έξυπνα» συστήματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσου» ακόμα και σμήνη από τουρκικά drones είχαν παρουσιαστεί από τους Ισραηλινούς και στην ελληνική αμυντική έκθεση DEFEA 21 το περασμένο καλοκαίρι, ενώ εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας είχαν επαφές και με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) τον περασμένο Μάρτιο.

Τυφλώνουν τον εχθρό

Το Drone Dome είναι ουσιαστικά ένα σύστημα αντίμετρων στα drones. Εχει τη δυνατότητα χάρη στα 360 μοιρών ραντάρ του να εντοπίζει εγκαίρως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να ειδοποιεί ταχύτατα την αεράμυνα. Η δράση του βέβαια δεν σταματάει εκεί. Αμεσα ο «Θόλος» ξεκινάει να «τζαμάρει» τα εχθρικά drones, δηλαδή να τα «τυφλώνει», να τους προκαλεί παρεμβολές και να διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς. Τα θέτει ουσιαστικά εκτός μάχης.

Το σύστημα μάλιστα καταφέρνει να εξουδετερώνει τα drones χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στα φίλια αεροσκάφη ή σε άλλα αεροπλάνα. Μπορεί να εγκατασταθεί σε σταθερό ή κινητό σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ευελιξία να δρα σε διάφορους χώρους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκθεση DEFEA είχε παρουσιαστεί ένα σενάριο για θωράκιση των ελληνικών συνόρων με εγκατάσταση πέντε τέτοιων Drone Domes από τον Βορρά έως τον Νότο.

Θωράκιση για τα νησιά

Αποτελεσματικό θεωρείται και ακόμα ένα οπλικό σύστημα που μελετάται, το οποίο όμως έχει ευρύτερη δράση. Πρόκειται για τον «Σιδερένιο Θόλο», ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει όχι μόνο drones αλλά και πυραύλους, βλήματα κάθε είδους, όπως όλμους, ρουκέτες. Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητά του αποδεικνύεται από τη δεκαετή χρήση του στο Ισραήλ. Είναι δοκιμασμένο στη μάχη με πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις και ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.

Μπορεί κι αυτό να τοποθετηθεί σε στατικό σημείο ή σε κινητό αλλά και πάνω σε πλοίο. Οι Ισραηλινοί το χρησιμοποιούν κυρίως για προστασία των αστικών περιοχών από πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Ενα από τα «ατού» του είναι πως μπορεί να λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες. Και σε αυτή την περίπτωση ένα ραντάρ εντοπίζει εγκαίρως τα βλήματα ή τους πυραύλους. Ακολούθως ο «Σιδερένιος Θόλος» εκτιμά πόσο σοβαρή είναι η απειλή και στη συνέχεια αν απαιτηθεί ενεργοποιούνται οι εκτοξευτές που θα αναχαιτίσουν τα εχθρικά βλήματα.

Το Ισραήλ διαθέτει συστήματα σε περίπου 10 σημεία στη χώρα, καθένα από τα οποία διαθέτει 3-4 εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν περί τους 20 πυραύλους.

Εκτιμάται ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να θωρακίσει περαιτέρω τα ελληνικά νησιά και την αεράμυνά τους. Θα μπορούσε δε να ενισχύσει την ελληνική άμυνα χρησιμοποιούμενο συνδυαστικά με τα μεγάλα αντιπυραυλικά συστήματα και αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις (Patriot, S-300, TOR M1). Μάλιστα τη δυνατότητα απόκτησης του συστήματος έχει εξετάσει και η Κύπρος.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Παναγιωτόπουλος |”Πράσινο Φως” από ΗΠΑ για προμήθεια των F-35

«Απολύτως θετικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του στο enanews.gr

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να σηκώνονται και να χειροκροτούν έναν ομιλητή βουλευτές και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για «ιστορική επιτυχία» της χώρας μας.

Υπάρχει «αίσθηση ικανοποίησης, υπερηφάνειας και αρκετή συγκίνηση θα μπορούσα να πω για μία πραγματικά ιστορική ομιλία που συνεπήρε και κατακέρδισε στην ουσία το σύνολο του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Μας είπαν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να σηκώνονται από τα έδρανά τους Βουλευτές και των δύο κομμάτων ταυτοχρόνως και να επευφημούν και να χειροκροτάνε τον ομιλητή. Αυτό το πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςκαι είναι θα έλεγα μία πάρα πολύ σημαντική και ιστορική επιτυχία της χώρα μας», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Για την προοπτική προσκτήσεως F-35, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Δηλώνω ικανοποιημένος διότι αυτό εισηγήθηκα στον Πρωθυπουργό όταν με ερώτησε τι θα μπορούσε να ζητήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Το F-35 είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θα αποτελέσει, σχεδόν εξ ολοκλήρου, το βασικό μαχητικό σε επίπεδο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, τη Lockheed Martin η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή την ΕΑΒ. Στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35».

Δείτε την σχετική δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου :

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Politico | Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει κατά 80 χιλιόμετρα τον φράχτη του Έβρου

Άναψε ξανά η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Κομισιόν, ενώ πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει κατά 80 χλμ. τον φράχτη στον Έβρο με χρήματα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεταναστευτικό της σχέδιο για την περίοδο 2021-2027.

Στο τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

Η σχετική συζήτηση, για το εάν τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση ενός συνοριακού τείχους, ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, όταν το Politico είχε αποκαλύψει ότι 12 χώρες της ΕΕ -κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές, αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- απηύθυναν γραπτό αίτημα στην Κομισιόν να προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια για φράχτες-αποτροπείς των μεταναστευτικών ροών.

Τότε, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τείχη», ενώ διαφώνησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το Politico, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι επιτρέπεται νόμιμα να χρησιμοποιεί τα κονδύλια της ΕΕ που λαμβάνει μέσω του προγράμματος Border Management and Visa Policy (BMVI) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής φράχτη.

Κοντά στη διάβαση του ποταμού Έβρου έχει ήδη κατασκευαστεί τείχος 28 χιλιομέτρων, ενώ η Αθήνα αναζητεί χρήματα από την ΕΕ για 80 ακόμη χιλιόμετρα.

Όπως λέει το Politico, το αίτημα βρίσκει αντίθετες τις Φον ντερ Λάιεν και Ίλβα Γιόχανσον.

 iefimerida.gr

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Η γραβάτα του Μπάιντεν με την ελληνική Σημαία είναι η πεμπτουσία αυτής της επίσκεψης

Ανεξαρτήτως από τα καλά λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την Ελλάδα και τις τιμές που επιφυλάσσειγια τη χώρα μας στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μια λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχθηκε στο Oval Office τον Κυριάκο Μητσοτάκη φορώντας μια γραβάτα όχι μόνο στα χρώματα της Ελλάδας, αλλά και με ντεσέν την ελληνική Σημαία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φορά γραβάτα με ντεσέν την ελληνική Σημαία
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φορά γραβάτα με ντεσέν την ελληνική Σημαία

Φωτογραφία – Κείμενο Hellas Journal

Πρόκειται για μια κίνηση εξαιρετικής σημειολογίας που πέρα από τα λόγια αποτυπώνει τα αισθήματά του προς τη χώρα μας.

Το αν αυτά τα αισθήματα μετουσιωθούν και σε πράξη, μένει να αποδειχθεί.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: