Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Απάντηση στα τουρκικά drones με «σιδερένιο θόλο»

Το αβαντάζ της Αγκυρας με τα δεκάδες τουρκικά drones – τα οποία προς το παρόν προχωρούν σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο για ψυχολογικούς λόγους και προβολή ισχύος – επιχειρεί να εξουδετερώσει η Αθήνα με την υπό εξέταση απόκτηση δύο υπερσύγχρονων συστημάτων: ενός αντιπυραυλικού και ενός anti-drone που θα στοχεύει αποκλειστικά στο να «τυφλώνει» τα τουρκικά UAVs.

O σχεδιασμός του «Πενταγώνου» δεν είναι τωρινός. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, καθώς οι παραβιάσεις από τα τουρκικά drones έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, επισπεύδεται ο σχεδιασμός της ελληνικής απάντησης. Δύο από τα συστήματα που εξετάζονται από τους επιτελείς είναι ισραηλινής προέλευσης, ο «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) και ο «Θόλος των Drones» (Drone Dome), προέρχονται δε από την ίδια εταιρεία. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ για τη συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του έγιναν παρουσιάσεις των παραπάνω συστημάτων αλλά και διεξοδικές συζητήσεις.

Αυτή εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά που οι επιτελείς του ΥΕΘΑ ενημερώνονταν για τα μυστικά αυτών των ισραηλινών υπερόπλων που μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και σε άλλες πυραυλικές απειλές. Tα δύο «έξυπνα» συστήματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσου» ακόμα και σμήνη από τουρκικά drones είχαν παρουσιαστεί από τους Ισραηλινούς και στην ελληνική αμυντική έκθεση DEFEA 21 το περασμένο καλοκαίρι, ενώ εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας είχαν επαφές και με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) τον περασμένο Μάρτιο.

Τυφλώνουν τον εχθρό

Το Drone Dome είναι ουσιαστικά ένα σύστημα αντίμετρων στα drones. Εχει τη δυνατότητα χάρη στα 360 μοιρών ραντάρ του να εντοπίζει εγκαίρως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να ειδοποιεί ταχύτατα την αεράμυνα. Η δράση του βέβαια δεν σταματάει εκεί. Αμεσα ο «Θόλος» ξεκινάει να «τζαμάρει» τα εχθρικά drones, δηλαδή να τα «τυφλώνει», να τους προκαλεί παρεμβολές και να διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς. Τα θέτει ουσιαστικά εκτός μάχης.

Το σύστημα μάλιστα καταφέρνει να εξουδετερώνει τα drones χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στα φίλια αεροσκάφη ή σε άλλα αεροπλάνα. Μπορεί να εγκατασταθεί σε σταθερό ή κινητό σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ευελιξία να δρα σε διάφορους χώρους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκθεση DEFEA είχε παρουσιαστεί ένα σενάριο για θωράκιση των ελληνικών συνόρων με εγκατάσταση πέντε τέτοιων Drone Domes από τον Βορρά έως τον Νότο.

Θωράκιση για τα νησιά

Αποτελεσματικό θεωρείται και ακόμα ένα οπλικό σύστημα που μελετάται, το οποίο όμως έχει ευρύτερη δράση. Πρόκειται για τον «Σιδερένιο Θόλο», ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει όχι μόνο drones αλλά και πυραύλους, βλήματα κάθε είδους, όπως όλμους, ρουκέτες. Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητά του αποδεικνύεται από τη δεκαετή χρήση του στο Ισραήλ. Είναι δοκιμασμένο στη μάχη με πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις και ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.

Μπορεί κι αυτό να τοποθετηθεί σε στατικό σημείο ή σε κινητό αλλά και πάνω σε πλοίο. Οι Ισραηλινοί το χρησιμοποιούν κυρίως για προστασία των αστικών περιοχών από πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Ενα από τα «ατού» του είναι πως μπορεί να λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες. Και σε αυτή την περίπτωση ένα ραντάρ εντοπίζει εγκαίρως τα βλήματα ή τους πυραύλους. Ακολούθως ο «Σιδερένιος Θόλος» εκτιμά πόσο σοβαρή είναι η απειλή και στη συνέχεια αν απαιτηθεί ενεργοποιούνται οι εκτοξευτές που θα αναχαιτίσουν τα εχθρικά βλήματα.

Το Ισραήλ διαθέτει συστήματα σε περίπου 10 σημεία στη χώρα, καθένα από τα οποία διαθέτει 3-4 εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν περί τους 20 πυραύλους.

Εκτιμάται ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να θωρακίσει περαιτέρω τα ελληνικά νησιά και την αεράμυνά τους. Θα μπορούσε δε να ενισχύσει την ελληνική άμυνα χρησιμοποιούμενο συνδυαστικά με τα μεγάλα αντιπυραυλικά συστήματα και αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις (Patriot, S-300, TOR M1). Μάλιστα τη δυνατότητα απόκτησης του συστήματος έχει εξετάσει και η Κύπρος.

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία

To τουρκικό πρακτορείο Anadolou επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού του δικτύου τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16, του συστήματος επικοινωνίας για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας.

Την είδηση έκανε γνωστή το τουρκικό πρακτορείο Anadolou που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα και αναμεταδίδουν και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο αριθμός των πακέτων που θα προμηθευτεί η Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει κάνει αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια πακέτων αναβάθμισης Block 70/72 για 79 υπάρχοντα μαχητικά μαζί με 900 πυραύλους αέρος-άερος και 800 βόμβες.

Η συναλλαγή θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μεγάλου μέρους του στόλου της Τουρκίας.

Επίσης, η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την προμήθεια 40 νέων F-16 τύπου Block 70/72 Viper.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Reuters | Δικαστήριο της Λιβύης αναστέλλει το μνημόνιο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Δικαστήριο της Λιβύης, με χθεσινή του απόφαση, ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία, ανέφερε δικαστική πηγή, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Το εφετείο της Τρίπολης, το οποίο εξέδωσε τη χθεσινή απόφαση, άφησε χώρο στην κυβέρνηση της Τρίπολης να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, τόνισε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Σημειώνεται ακόμα πως η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει προβεί σε κανένα άμεσο σχόλιο για τη δικαστική απόφαση της Δευτέρας.

 

 

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Αποστολάκης για Τουρκία | Δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί πιθανή σύρραξη μέχρι πού θα φτάσει

«Εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει» είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στους γείτονές μας.

Ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων λέγοντας «έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει».

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε σχετικά και με την έκτακτη συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει τα πράγματα

«Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Ότι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στην Λιβύη; Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Είναι σχεδόν σίγουρο, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και να κάνει στρατιωτικές ενέργειες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει αυτά που θέλει. «Ένα είναι το ζήτημα των F16 και των απαιτήσεων από την Αμερική, το άλλο είναι η ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί έναν ρόλο ως μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει, η υπόσταση του ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οποιαδήποτε αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της συμμαχίας είναι κάτι που δεν θέλει κανείς αυτή την στιγμή» είπε ο κ. Αποστολάκης περιγράφοντας σημεία της κατάστασης.

Τι είπε για την ετοιμότητα των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας

Σχετικά με την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, την χαρακτήρισε καλή, όχι εξαιρετική γιατί υπάρχουν θέματα, είπε χαρακτηριστικά.

«Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Οι ισχύες των ενόπλων δυνάμεων και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν είναι αρκετά σοβαρές. Σε μια πολεμική αντιπαράθεση δεν μπορείς να μετρήσεις ποιος θα κερδίσει ξεκάθαρα, το θέμα είναι τι ζημιά θα πάθουν και οι δύο από μια τέτοια σύγκρουση» συμπλήρωσε. Όσο για τις φρεγάτες Belharra, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πλοία, πως θα είναι στην τεχνολογία και τα επόμενα 30 χρόνια, με εξαιρετικές δυνατότητες που θα επαυξήσουν πολύ το δυναμικό του ναυτικού. Είναι μια καλή επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώνοντας πάντως πως «ένα οπλικό σύστημα δεν αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνει πόντους και ενισχύει την ισορροπία που ήδη υπάρχει».

Αν γίνει πόλεμος…

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από 3-4 ημέρες, καθώς υποστήριξε ότι εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει αλλά και ότι μια σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Είναι σαν μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ναυτικό αποκλεισμό νησιού, καθώς είναι πολεμική ενέργεια.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: