Quantcast
Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου | Ο Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα για την επικύρωσή της από την αφρικανική χώρα, ενώ είχε προηγηθεί η έγκριση του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου. Όπως μεταδίδουν μάλιστα αιγυπτιακά πρακτορεία ειδήσεων, η συμφωνία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης

Τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψε το Σάββατο ο πρόεδρος της Αιγύπτου. Φατάχ Αλ Σίσι.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα για την επικύρωσή της από την αφρικανική χώρα, ενώ είχε προηγηθεί η έγκριση του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου. Όπως μεταδίδουν μάλιστα αιγυπτιακά πρακτορεία ειδήσεων, η συμφωνία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως η συμφωνία ανάμεσα για την ΑΟΖ κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή στις 27 Αυγούστου, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η οποία τη χαρακτηρίζει άκυρη και κενή περιεχομένου, καθώς -όπως υποστηρίζει- η περιοχή στην οποία αναφέρεται η συμφωνία βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Η συμφωνία είναι δίκαιη και νόμιμη που καταδεικνύει με τον πιο περιφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ποσό παράνομο εξωπραγματικό έκτος διεθνούς δικαίου και δικαίου θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο» είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή των υπογραφών στις 6 Αυγούστου.

«Η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας, έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για κάποια στιγμή μελλοντική διαπραγμάτευση με Λιβύη, και επίσης έχει πρόβλεψη για συμφωνίες με άλλες χώρες. Αναφέρομαι στην Κύπρο και κάποια στιγμή και την Τουρκία αν το επιθυμεί, αν και δεν το βρίσκω πολύ κοντινό αν κρίνω από τις αντιδράσεις της» είχε ξεκαθαρίσει.

in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία

To τουρκικό πρακτορείο Anadolou επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού του δικτύου τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16, του συστήματος επικοινωνίας για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας.

Την είδηση έκανε γνωστή το τουρκικό πρακτορείο Anadolou που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα και αναμεταδίδουν και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο αριθμός των πακέτων που θα προμηθευτεί η Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει κάνει αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια πακέτων αναβάθμισης Block 70/72 για 79 υπάρχοντα μαχητικά μαζί με 900 πυραύλους αέρος-άερος και 800 βόμβες.

Η συναλλαγή θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μεγάλου μέρους του στόλου της Τουρκίας.

Επίσης, η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την προμήθεια 40 νέων F-16 τύπου Block 70/72 Viper.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Λεκορνύ: Στο επίκεντρο Rafale, Belharra και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας

«Θα ήθελα να εκφράσω προσωπικώς την εκτίμησή μου για όσα επιτυγχάνετε εδώ και να δηλώσω πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Ελλάδα ως πάροχος ασφαλείας για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών και γενικότερα, για το σύνολο των κρατών του μεσογειακού τόξου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας

Οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με θέματα σχετικώς με την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια, οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ποιοί συμμετείχαν

Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Πανίδης, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΑ, ο Πρέσβυς της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονέβ (Patrick Maisonnave), καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Οι δηλώσεις των Υπουργών

Μετά τις συνομιλίες και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ακολούθησαν δηλώσεις προς τους Στρατιωτικούς Συντάκτες στην Αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Σεμπαστιάν, είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η σημερινή σας επίσκεψη επιβεβαιώνει την ισχυρή και διαχρονική φιλία των χωρών και των λαών μας, καθώς και τη στρατηγική σχέση μας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Μοιραζόμαστε τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές και αξίες, καθώς και ένα κοινό όραμα για την ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η υπογραφή της Διμερούς Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και της Συνεργασίας στον Τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας τον Σεπτέμβριο του 2021, αποτέλεσε ένα νέο ορόσημο στις διμερείς σχέσεις μας, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Γαλλίας. Απτή απόδειξη άλλωστε αυτής της σχέσης, αποτελούν η απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών «Belh@rra», που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και αυτή των 24 αεροσκαφών «Rafale», δώδεκα εκ των οποίων επιχειρούν ήδη από την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, την οποία θα επισκεφθούμε και σήμερα.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ικανοποίηση μας για τη συνεχή παρουσία Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμβάλλουν ασφαλώς στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Την προηγούμενη εβδομάδα το Αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο επιχειρεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατέπλευσε στη Σούδα και συμμετείχε σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η φρεγάτα «Προβάνς» κατέπλευσε πρόσφατα στο λιμάνι του Ηρακλείου στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πλου.

Με τον Υπουργό Λεκορνύ επίσης συζητήσαμε την κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω και σήμερα τη συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό για τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και να τονίσω επιπλέον την έμπρακτη συνδρομή της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή, όπως ακριβώς και έπρεπε.

Είμαστε πάντα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και καλωσορίζουμε τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ελπίζω βέβαια αυτή να διατηρηθεί και στο μέλλον και να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς και την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου με βάση ασφαλώς το Διεθνές Δίκαιο.

Με τον Υπουργό συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή, επαναλάβαμε λοιπόν τη βούλησή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο για όσο χρόνο απαιτηθεί. Δυστυχώς δεν διαφαίνεται ακόμα προοπτική τερματισμού των συγκρούσεων και των δεινών του ουκρανικού λαού, ο οποίος μάχεται με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Η υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ήταν και παραμένει ακλόνητη.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε πρωτοβουλίες για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Έχουμε κτίσει ισχυρές συμμαχίες με φιλικές χώρες βασισμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τετραμερής Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου, την οποία συμφωνήσαμε να εμπλουτίσουμε κατά τις συζητήσεις μας σήμερα και με νέες δραστηριότητες.

Δηλώνω εξαιρετικά ικανοποιημένος που η συζήτησή μας ήταν πάρα πολύ ουσιαστική ως προς τις απειλές και τις προκλήσεις ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή μας και πώς μέσω κοινών προσπαθειών, θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Σεμπαστιάν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για την επίσκεψή σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο σας. Κι επίσης να ευχηθώ η διμερής σχέση μας, η στρατηγική αυτή εταιρική σχέση ιδίως στον τομέα της Άμυνας να εμπλουτίζεται και να ενισχύεται όλο και περισσότερο.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΚΟΡΝΥ:

«Ευχαριστώ κ. Υπουργέ, ευχαριστώ αγαπητέ Νίκο, για αυτήν την υποδοχή.

Το είπα και νωρίτερα στις συζητήσεις μας, οι σχέσεις Αθηνών και Παρισίων είναι συστηματικές, πλούσιες και στενές. Είναι φιλικές και βασισμένες στη μεγάλη εμπιστοσύνη ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο είχα την τιμή να συναντήσω χθες, και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν.

Έτσι είναι οι μεταξύ μας σχέσεις, καθώς είστε ο πρώτος Υπουργός Άμυνας που μού εξέφρασε τη φιλία και την εκτίμησή του κατά την τοποθέτησή μου πριν από μόλις εννέα μήνες. Εννέα μήνες και αυξήσαμε πολύ τις συναντήσεις μας. Επισήμως είναι η τέταρτη ή πέμπτη, αν δεν προσμετρήσουμε και τις πολυάριθμές απευθείας συνομιλίες που έχουμε σε εβδομαδιαία βάση, μέσω τηλεφώνου, whatsapp, προφανώς και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας στις διάφορες υπουργικές συνόδους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πραγματικά είστε ο ομόλογος με τον οποίο διατηρώ τις στενότερες σχέσεις, ένας από τους ομολόγους με τους οποίους έχω τις περισσότερες επαφές και υπάρχει μια ισχυρή αδελφική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Μοιραζόμαστε τη Μεσόγειο, μοιραζόμαστε Ιστορία, μοιραζόμαστε Πολιτισμό αλλά έχουμε και κοινά ζητήματα ασφάλειας με διακυβεύματα που δεν σταματούν να μας απασχολούν.

Αυτή η σημερινή διμερής συνάντησή μας λοιπόν, μάς επέτρεψε να κάνουμε μια αποτίμηση στα διάφορα θέματα της συνεργασίας μας, συνεργασίας προφανώς σε θέματα επιχειρησιακά, ασκήσεων ή συνεκπαιδεύσεων για τα οποία ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος κ. Εμμανουέλ Μακρόν έδωσαν οδηγίες σε εμάς, όπως και στους Αρχηγούς των Επιτελείων μας να αυξήσουμε την ισχύ, τον αριθμό και την ποιότητα των ασκήσεων που θα διεξάγονται σ’ αυτήν την περιοχή της Μεσογείου τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Δεν ξεκινούμε από το μηδέν. Υπάρχει ήδη ένα σημαντικό ιστορικό σε αυτό το ζήτημα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Αναφερθήκατε στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» και βεβαίως τις φρεγάτες και τις ναυτικές δυνάμεις, τα αεροσκάφη “Rafale”, τα υποβρύχιά μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης, των πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων.

Σαφέστατα σήμερα το πρωί διασαφηνίσαμε την μεθοδολογία που θα επιτρέψει στους αρχηγούς των Κυβερνήσεων και των Κρατών μας να ενισχύσουν την κοινή εκπαίδευση και τις κοινές επιχειρήσεις μας στο μέλλον.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε είναι το θέμα των εξοπλισμών και των δυνατοτήτων στη συνεργασία μεταξύ μας. Σας υποδέχθηκα στη Λωριάν για την παρακολούθηση της εξέλιξης του προγράμματος των φρεγατών μας, για το οποίο προφανώς ασκούμε πίεση στον βιομηχανικό εταίρο μας, τη “Naval Group”, να τηρήσει τις προθεσμίες γιατί προφανώς χρειάζεστε αυτά τα πλοία.

Προφανώς θα επανέλθουμε στο θέμα των “Rafale” σε λίγα λεπτά κατά την επίσκεψη στην Αεροπορική Βάση, αλλά επιτρέψτε μου να πω πόσο περήφανος είναι ο Γαλλικός λαός γι’ αυτή τη συνεργασία η οποία δεν είναι απλώς εμπορική. Επιθυμούμε αυτή η συνεργασία να βασίζεται στα διακυβεύματα ασφαλείας, να βασίζεται σε μια πολύ πιο στενή εταιρική σχέση και το λέω ενώπιον του Πρέσβη μας, τον οποίο επιδοκιμάζω διότι με την ομάδα εργασίας του, τον Ακόλουθο Άμυνας και τον Ακόλουθο Εξοπλισμών, για την πολύ σημαντική δουλειά που έφεραν εις πέρας τους τελευταίους μήνες για αυτό το ζήτημα.

Επιθυμούμε αυτή η βιομηχανική σχέση να γίνει περισσότερο win – win σε μια ευρωπαϊκή διάσταση σε μια διάσταση συνεργασίας για την οποία ζητήσαμε από τις βιομηχανίες μας, να μας δείξουν την ευρηματικότητά τους για τον καιρό που θα έρθει. Είναι δυνατότητες που χρειάζονται ακριβώς για να καταστεί αυτή η συνεργασία win – win για όλους. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πνεύμα που θέλουμε να επιτύχουμε μεταξύ των Ευρωπαίων.

Τρίτο θέμα συζήτησης ήταν προφανώς η ευρύτερη κατάσταση ασφαλείας, στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, η Ουκρανία προφανώς και το θέμα της στρατιωτικής αρωγής που παρέχουμε προς αυτήν. Στις δημοκρατίες μας ενίοτε υπάρχουν περίεργες αντιπαραθέσεις. Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δικός μας πόλεμος και πρέπει να σταματήσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία γιατί η βοήθεια που προσφέρουμε επιμηκύνει χρονικά τον πόλεμο.

Πιστεύω ότι πρέπει να θεωρήσουμε έντονα παράδοξη αυτήν την αφέλεια κάποιων, αυτό το πνεύμα ηττοπάθειας, καθώς βλέπουμε ότι ξεκάθαρα πρόκειται για θέμα συλλογικής ασφάλειας. Δεν μπορεί να θέλουμε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των συνόρων, όταν μας βολεύει και να παραβλέπουμε ότι το Διεθνές Δίκαιο και τα σύνορα της Ουκρανίας πρέπει να είναι σεβαστά. Πρέπει να διατηρηθούν και πραγματικά χαιρετίζω το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που δείχνει πόσο δεσμευμένη είναι για αυτό η διεθνής κοινότητα.

Συνεπώς η στρατιωτική βοήθεια είναι ευθύνη μας, ως Υπουργών Άμυνας, να συνεχίσουμε ενισχύοντας αυτήν τη στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς φίλους μας. Έτσι μπορέσαμε να συζητήσουμε τις απόψεις μας για τα σημαντικά μας θέματα και θα ήθελα έτσι να προχωρήσουμε στο θέμα της βιομηχανίας μας και στις συλλογικές μας δυνατότητες, φτιάχνοντας αυτό που ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αποκαλεί «οικονομία πολέμου».

Να ζητήσουμε δηλαδή από τις βιομηχανίες μας να δημιουργήσουν αποθέματα, να εντείνουν την παραγωγή, να διασφαλίσουν το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού. Αυτό ισχύει ιδίως για την πυρίτιδα, θέμα περί του οποίου έκανα ανακοινώσεις στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα και για τις οποίες παρουσίασα αυτή τη σκέψη και στους εταίρους μας, καθώς έχουμε πλέον αυτήν τη σχέση οικειότητας και εγγύτητας, όπως έχουμε με την Αθήνα και την ελληνική ηγεσία με την οποία θέλαμε να μοιραστούμε και αυτό το θέμα.

Η ατζέντα θα συνεχιστεί και για όλο το 2023. Προγραμματίσαμε ημερομηνία συνάντησης με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης για να προβούμε σε νεώτερη επισκόπηση επί των εξελίξεων στην περιοχή, ανταλλάξαμε απόψεις για τους Αιγύπτιους φίλους και εταίρους μας, την κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη και την Αφρική.

Μιας και βρίσκομαι εδώ, στην Αθήνα, μια μεγάλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και μεγάλη κοιτίδα του πολιτισμού μας, θέλω να πω ότι δεν πρέπει ο πόλεμος στην Ουκρανία να επισκιάσει τα υπόλοιπα προβλήματα ασφαλείας μας, κυρίως όσα αφορούν στο Νότο, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τις χώρες του Σαχέλ, όπου η τρομοκρατία εξακολουθεί να υπάρχει. Παρίσι και Αθήνα, Αθήνα και Παρίσι πρέπει να εξακολουθήσουν την ενίσχυση των σχέσεών τους προς υποστήριξη μιας ατζέντας ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, ως φίλος της Ελλάδας θα ήθελα να εκφράσω προσωπικώς την εκτίμησή μου για όσα επιτυγχάνετε εδώ και να δηλώσω πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Ελλάδα ως πάροχος ασφαλείας για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών και γενικότερα, για το σύνολο των κρατών του μεσογειακού τόξου.

Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ για την υποδοχή».

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Γάλλος ομόλογός τους, συνοδευόμενοι από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών μετέβησαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Στις εγκαταστάσεις της 332 Μοίρας Παντός Καιρού οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Λεκορνύ ενημερώθηκαν για το ιστορικό, την αποστολή, την εκπαίδευση και τις δραστηριότητες της μονάδας που αποτελεί την έδρα των “Rafale”. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν επί ενός διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους για τις επιχειρησιακές δυνατότητές του και συνομίλησαν με το ιπταμένους και μηχανικούς που υπηρετούν στην 114 ΠΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Economist: Ένα ξεχασμένο ελληνικό λιμάνι γίνεται ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις αρχές του καλοκαιριού, η μικρή πόλη της Αλεξανδρούπολης, 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, ξέμεινε για λίγο από αυγά και κοτόπουλα. Ο λόγος ήταν η τριήμερη «εισβολή» πεινασμένων Αμερικανών πεζοναυτών, που είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι της με το USS Arlington. Η Αλεξανδρούπολη έχει μετατραπεί τελευταία σε μια οικονομικά ανθηρή πόλη, καθώς δεν εξαρτάται πλέον από τις πωλήσεις καφέ, κέικ και αναμνηστικών σε τουρίστες από την Τουρκία και τα Βαλκάνια. Για την τύχη της μπορεί να ευχαριστήσει την εισβολή του Vladimir Putin στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε έκρηξη της δραστηριότητας στο λιμάνι της.

Η γεωγραφία του λιμανιού το καθιστά ελκυστικό για αυτούς που σχεδιάζουν τα logistics του ΝΑΤΟ. Βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος ενώ έχει καλή οδική και σιδηροδρομική σύνδεση στα βόρεια με την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. Συγκεκριμένα, παρέχει πρόσβαση στην Ουκρανία μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η χρήση της ως ενδιάμεσου σταθμού παρακάμπτει τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία περιπολεί η Ρωσία, και τον Βόσπορο, ένα σημείο ασφυξίας που ελέγχεται από την Τουρκία, μέλος μεν του ΝΑΤΟ, αλλά ιδιότροπο. Επιπλέον, το λιμάνι διαθέτει άφθονη χωρητικότητα, σε αντίθεση με τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά (τα οποία τυχαίνει επίσης να διοικούνται από εταιρείες με δεσμούς με τη ρωσική και την κινεζική κυβέρνηση αντίστοιχα).

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τη χρήση της Αλεξανδρούπολης για την παράδοση όπλων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ελικοπτέρων. Πρόσφατα, περισσότερα από 2.400 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκονταν στην αποβάθρα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της εκεί ομάδας logistics των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Andre Cameron, στον ανταποκριτή μας, στις 12 Ιουλίου, είχαν μόλις αποσταλεί σε επτά άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Η επόμενη παρτίδα υλικού αναμένεται εντός δεκαπενθημέρου. Ο κ. Cameron λέει επίσης ότι και η Βρετανία και η Ιταλία, μεταξύ άλλων, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι για αποστολή στρατιωτικού υλικού.

Κ. Χατζημιχαήλ, πρόεδρος Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ πρόεδρος του Ο.Λ.Α., πιστεύει ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σημαντικό σημείο μεταφόρτωσης για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων – αν και επί του παρόντος δεν έχει αρκετό βάθος για να φιλοξενήσει μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου. Το λιμάνι ενδέχεται σύντομα να μετατραπεί σε ενεργειακός κόμβο, με σχέδια για δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) λίγα μίλια ανοικτά της θάλασσας. Αυτά θα μεταφέρουν κυρίως αμερικανικό LNG στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλα σημεία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, βοηθώντας έτσι στη μείωση της εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ο.Λ.Α. (που επί του παρόντος στεγάζεται σε ένα μικρό κτίριο δίπλα στην αποβάθρα με στέγη από ελενίτ) έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης. Σύμφωνα με αυτό θα δημιουργηθεί πολύ περισσότερος χώρος στην αποβάθρα, ένας νέος τερματικός σταθμός εμπορευμάτων, μια επιπλέον προβλήτα 500 μέτρων και μια παράκαμψη του τοπικού αυτοκινητόδρομου. Μια αναβάθμιση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) θα προσθέσει μια επιπλέον γραμμή και θα ηλεκτροδοτήσει τον σιδηρόδρομο που συνδέει το λιμάνι με το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών της ΕΕ. Χάρη στην Ουκρανία, λέει ο κ. Χατζημιχαήλ, «προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο διαφορετικών διαύλων. Θα διαρκέσει πολύ καιρό μετά το τέλος του πολέμου».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη ως «ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια» της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της χώρας με την Αμερική. Ο James Stavridis, πρώην Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, λέει ότι το λιμάνι «βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας και θα έχει αυξανόμενη δυνητική αξία καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία θα εξελίσσονται «. Δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε «να ελλιμενίσει προσωρινά πολεμικά πλοία εκεί ώστε να μπορούν να κινηθούν γρήγορα στη Μαύρη Θάλασσα σε περίπτωση κρίσης, με την άδεια της Τουρκίας». Η προοπτική αυτή εξοργίζει τη Ρωσία: ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, περιέγραψε την αυξημένη χρήση του λιμανιού από το ΝΑΤΟ ως ένα «προβληματικό» ζήτημα που «μας κάνει νευρικούς».

Μία από αυτές τις κοινοπραξίες διευθύνεται από τον Ιβάν Σαββίδη, τον Ελληνορώσο μεγιστάνα που εδρεύει στη Ρωσία και φέρεται να έχει καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο: υπήρξε βουλευτής της Ενωμένης Ρωσίας, του κόμματος του οποίου ηγείται ανεπίσημα ο κ. Putin. Οι πιθανότητες επιλογής του κ. Σαββίδη φαίνονται ελάχιστες. Εάν προσέφερε τα περισσότερα, η προσφορά θα μπορούσε να μπλοκαριστεί για λόγους ανταγωνισμού: κατέχει ήδη την παραχώρηση του Ο.Λ.Θ.

Η προσφορά της τελευταίας κοινοπραξίας θεωρείται ευρέως ως η επικρατέστερη. Επικεφαλής της είναι μια οντότητα που ελέγχεται από την οικογένεια του Δημήτρη Κοπελούζου. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς δισεκατομμυριούχους της Ελλάδας, με συμφέροντα που καλύπτουν την ενέργεια, τις κατασκευές, τα ακίνητα και τα μέσα ενημέρωσης. Πρώην Έλληνας βουλευτής και, σύμφωνα με πληροφορίες, δωρητής πολλών πολιτικών κομμάτων, είναι παράλληλα ένας από τους καλύτερα διασυνδεδεμένους.

Η αυτοκρατορία των Κοπελούζων έχει μακροχρόνιους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Για πάνω από 30 χρόνια είναι εταίρος 50/50 στον Προμηθέα, μιας κοινοπραξία με την Gazprom, τον κρατικά ελεγχόμενο ρωσικό γίγαντα του φυσικού αερίου, η οποία παρέχει σήμερα στην Ελλάδα περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της. Σύμφωνα με έκθεση του 2020 του Κέντρου Μελετών για τη Δημοκρατία (CSD), ενός ανεξάρτητου κέντρου μελετών, ο κ. Κοπελούζος είναι «ένας από τους ελάχιστους Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, ιδίως στον τομέα των υποδομών». Συμμετείχε στην κοινοπραξία εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ. Κοπελούζος ήταν ένας από τους δύο Έλληνες επιχειρηματίες που συνάντησε ο κ. Putin όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2001. Στο σπίτι του, στην Αθήνα, έχει παραθέσει δείπνα σε κορυφαία στελέχη της Gazprom και Ρώσους αξιωματούχους. Η έκθεση του CSD τον αποκαλεί «τον σημαντικότερο επιχειρηματία που συνδέεται στενά με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες» και την εταιρεία συμμετοχών του, τον όμιλο Κοπελούζου, «ενδιάμεσο φορέα των ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα». Το κέντρο μελετών σημειώνει ότι η εταιρεία συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη δύο αγωγών υπό ρωσική καθοδήγηση (ο ένας εκ των οποίων μπήκε στο ράφι) για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες,. Ένα αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε για τον όμιλο Κοπελούζου, από το 2007, είχε τίτλο «Gazprom by any other name? (η Gazprom υπό άλλη επωνυμία;) « και ανέφερε ότι ο Προμηθέας «λειτουργεί ως προέκταση του δικτύου της Gazprom». Ο όμιλος Κοπελούζου δεν απάντησε σε τρία αιτήματα για σχολιασμό.

Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Κοπελούζου λένε ότι δεν είναι ρωσικό τσιράκι. «Δεν είναι εγγενώς φιλορώσος ή φιλοδυτικός. Θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε. Θέλει απλώς να κερδίσει χρήματα», δηλώνει ένας από αυτούς. Τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τις επιχειρηματικές του συναλλαγές με την Αμερική. Μια εταιρεία που του ανήκει είναι ένας από τους κύριους εργολάβους της ανακαίνισης της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ο όμιλος του είναι επίσης ο κύριος επενδυτής στους πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG που θα παραλαμβάνουν αμερικανικό αέριο.

Αυτές οι πρόσφατες συμφωνίες βοήθησαν να πειστούν ορισμένοι στην Ουάσιγκτον ότι μια Αλεξανδρούπολη που θα ανήκει στον Κοπελούζο δεν θα ήταν στρατηγική καταστροφή. Παρ’ όλα αυτά, η Αμερική έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα προτιμούσε να δει μια κοινοπραξία υπό αμερικανική υποστήριξη να κερδίζει. Κάποιοι δυτικοί αξιωματούχοι λέγεται ότι ανησυχούν ότι, αν η ομάδα υπό την ηγεσία του Κοπελούζου κέρδιζε, θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία καλύτερη εικόνα των τεκταινομένων στο λιμάνι ή, ακόμη χειρότερα, να επιβραδύνει την ανάπτυξή του. Οι όροι του διαγωνισμού δεν προβλέπουν κάποιο ελάχιστο επίπεδο επένδυσης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αθήνας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – πιστή στο ΝΑΤΟ και με πολύ φιλικές σχέσεις με την Αμερική – δεν θα θελήσει να «θορυβήσει» τους συμμάχους της, παραδίδοντας το λιμάνι σε κάποιον που θεωρείται ότι πρόσκειται στον γεωπολιτικό τους αντίπαλο. Εκπρόσωπος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που πωλεί το λιμάνι υποβαθμίζει τους κινδύνους, λέγοντας ότι, ενώ στόχος της πώλησης είναι «η μεγιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης», θα υπάρξει «έλεγχος… ώστε να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια και άμυνα».

Ο κ. Cameron, υπεύθυνος logistics των Αμερικανών στο λιμάνι, δεν αποσπάται από το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Λέει ότι η ομάδα του ετοιμάζεται ήδη για το επόμενο φορτίο στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο αναμένεται να είναι στη θέση του για την υπεράσπιση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας μέχρι τα μέσα Αυγούστου. «Και θα υπάρξουν πολλά περισσότερα μετά από αυτό».

© 2022 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr. Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά βρίσκεται στο www.economist.com

powergame.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en