Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντι-drones θα φρουρούν τα νησιά μας

Η «ομπρέλα» αναπτύχθηκε με πλήρη μυστικότητα

Σχεδόν ολοκληρωμένη είναι η «ομπρέλα» κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και drones από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) σε νησιά και κρίσιμες τοποθεσίες ανά την επικράτεια, σε ένα σχέδιο το οποίο υλοποιείται τους τελευταίους δύο μήνες υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας. Το ισραηλινής τεχνολογίας σύστημα το οποίο τοποθετείται, ουσιαστικά λειτουργεί με τρόπο που παρεμβαίνει στην πτητική δυνατότητα των πιθανών εχθρικών UAV. Εν ολίγοις το ευρισκόμενο σε πτήση UAV (είτε πρόκειται για τα ευρέως γνωστά ΤΒ-2 «Bayraktar» είτε για τα πιο εξελιγμένα ANKA-S) θα αποπροσανατολίζεται έπειτα από παρέμβαση στο υφιστάμενο σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη, αλλά και σε περίπτωση που αυτό αλλάξει ενώ βρίσκεται σε αποστολή.

Σκοπός, εν ολίγοις, είναι τα απειλητικά UAV ή drones να «τυφλώνονται», ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδοχή συστήματος αντι-UAV που διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του ισραηλινού Drone Dome, αλλά με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας και στο γεωγραφικό ανάγλυφο των νησιών και άλλων παραμεθόριων περιοχών.

Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε πλήρη μυστικότητα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πρόσφατα κάποιες διαρροές, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν τη σφοδρότατη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και όχι μόνο, εγείροντας εκ νέου το θέμα της διαχείρισης διαβαθμισμένων πληροφοριών που συνδέονται τόσο με τη συνεργασία με φιλικές χώρες όσο και με τη δημιουργία υποδομών κρίσιμων για την εθνική ασφάλεια.

Στον τομέα των UAV, εξίσου σημαντική είναι η παρουσίαση, τη Δευτέρα, ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, της πρόσκτησης τριών αμερικανικών MQ-9 με τους σταθμούς διοίκησής τους, με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για επιλογή της αμερικανικής λύσης προς το παρόν μεταθέτει στο μέλλον την όποια συζήτηση για τη μίσθωση νέων ισραηλινών HEROΝ, όπως αυτά που ήδη επιχειρούν με επιτυχία από τη Σκύρο.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την προμήθεια νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και σήμερα παρουσιάζονται ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι έχουν κατατεθεί συνολικά τέσσερις ολοκληρωμένες προτάσεις: από τη Γαλλία (Gowind), την Ιταλία (FCX-30 Doha), την Ολλανδία (Sigma 10514) και τη Βρετανία (Arrowhead 140). Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην εισήγηση –που θα παρουσιασθεί σήμερα το πρωί στον πρωθυπουργό– αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τεσσάρων προτάσεων. Για το Π.Ν. οποιαδήποτε από τις τρεις προτάσεις Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας θα ήταν λειτουργική. Η βρετανική πρόταση αξιολογείται ως ενδιαφέρουσα επίσης, ωστόσο το εκτόπισμα του πλοίου που προτείνει η Babcock (μεταξύ 5.500 και 6.000 τόνων), μία από τις πλέον ευυπόληπτες ναυπηγικές εταιρείες παγκοσμίως, θεωρείται μεγάλο για τις ελληνικές υποδομές και δυνατότητες. Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, φαίνεται ότι το πρόγραμμα των κορβετών έχει ως δύο βασικούς διεκδικητές την Ιταλία και τη Γαλλία.

Αναβάθμιση φρεγατών

Υπενθυμίζεται ότι από το πρόγραμμα ενίσχυσης που έχει αποφασιστεί για τις ανάγκες του Π.Ν. απομένουν περίπου 2 δισ. ευρώ, από τα οποία θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι και για την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Σε περίπτωση που όντως υλοποιηθεί η αναβάθμιση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για τις ΜΕΚΟ, απομένει 1,5 δισ. για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών. Αυτό σημαίνει ότι είτε ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα αναβαθμιστούν και οι τέσσερις ΜΕΚΟ, είτε θα γίνει μια προσαρμογή, ώστε να προχωρήσουν αυτές οι εργασίες για τις δύο πιο σύγχρονες.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en