Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντεπίθεση Μητσοτάκη σε τρία μέτωπα

Με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση ετοιμάζει την πολιτική της αντεπίθεση, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ο πολιτικός χρόνος πυκνός και οι μεταβλητές πολλές.

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αλλεπάλληλες, με διάφορες συνθέσεις, και οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από εξαντλητική ανάλυση των δεδομένων.

Τις τελευταίες ώρες οι αποφάσεις του επιτελικού κράτους αναφέρονται σε τρία μέτωπα:

1. Το μέτωπο της Ευρώπης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη (τηλεδιάσκεψη) που διοργανώθηκε υπό την προεδρία του Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προετοιμαστούν για τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου στις 10 και 11 Μαρτίου, εξήγησε για μια ακόμα φορά την πρότασή του για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης του ενεργειακού κόστους σε ευάλωτα νοικοκυριά ανά την Ευρώπη.

Παράλληλη είναι και η πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης για τον έλεγχο των τιμών φυσικού αερίου μέχρι την ημέρα που ο ευρωπαϊκός μηχανισμός γίνει πράξη και λειτουργήσει υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών. Εως τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεριμνήσει για τους πολίτες της που αδυνατούν να ανταποκριθούν, με έναν τρόπο που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης στους ομολόγους του.

Επιπροσθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην πρότασή του -που γίνεται δεκτή από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους- για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την προσμέτρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος -ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλά ελλείμματα όπως η δική μας- για την ανακούφιση των ευάλωτων κι αδύναμων νοικοκυριών.

2. Στο μέτωπο της Τουρκίας

Για την προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Κυριακής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αθήνα φρόντισε εγκαίρως να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις: Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί αυστηρά εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου, θα επαναλάβει ότι η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζεται είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η προσφορότερη οδός είναι η σύνταξη συνυποσχετικού για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (όπως έγινε με την Αλβανία) και θα καλέσει τον συνομιλητή του να σταματήσει τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες, καθώς «η εποχή μας μετά τη ρωσική εισβολή δεν επιτρέπει κανενός είδους αναθεωρητισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης θα σταματήσει αμέσως κάθε προσπάθεια Ερντογάν να θέσει άλλα θέματα, όπως τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κ.λπ., παραπέμποντάς τον στο Διεθνές Δίκαιο.

Πρόσθετη επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι η ανάδειξη της θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει συζητηθεί στις προηγούμενες διερευνητικές συνομιλίες και στη μεικτή οικονομική επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας, όπως είναι η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, οι εμπορικές ανταλλαγές, η πιθανότητα συνεργασίας των δύο χωρών στο ενεργειακό πεδίο κ.λπ.

3. Στο εσωτερικό μέτωπο

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για τη στήριξη των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές αυξήσεις τιμών στα καύσιμα, αλλά και σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, η κυβέρνηση ήδη ενημερώνει ότι έχει διαθέσει για αυτό τον σκοπό έως σήμερα το ποσό των 2 δισ. ευρώ, ενώ έπεται η «γενναία» -κατά κυβερνητική διαβεβαίωση και παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη- αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές Μαΐου. Ακόμα, συνεχίζεται η πολιτική των φοροαπαλλαγών, ιδιαίτερα στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, όπως λ.χ. η μείωση του ΕΝΦΙΑ που αφορά σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο στοχευμένων παρεμβάσεων με αποδέκτες τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα ακόμα πάγωμα των πλειστηριασμών για ευάλωτους δανειολήπτες για χρονικό διάστημα 15 μηνών, ενώ ταυτόχρονα επιδοτεί τις δόσεις με ποσό από 70 έως 210 ευρώ.

Αυτές τις ημέρες έχει ετοιμαστεί η νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει «πλαφόν» στο περιθώριο μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας είναι είδος πρώτης ανάγκης για τον καταναλωτή, το οποίο μεικτό κέρδος δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο που υπήρχε πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Πηγη: imerisia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε από κορωνοϊό ηλικιωμένη από το γηροκομείο στην Ξάνθη

Μία ηλικιωμένη γυναίκα, θετική στον κορωνοϊό, η οποία ήταν τρόφιμη στο Γηροκομείο Ξάνθης, Άγιος Βασίλειος όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο στο νοσοκομείο.

Η γυναίκα, που διαγνώστηκε χθες, νοσηλευόταν με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα, ειδικότερα, 18 τρόφιμοι και δύο άτομα του προσωπικού.

Μόλις χθες βρέθηκαν 26 τρόφιμοι θετικοί στον κορωνοϊό, με λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, καθώς και 10 άτομα από το προσωπικό. Μόνο η γυναίκα που τελικά κατέληξε νοσηλευόταν, τα άλλα κρούσματα παρέμεναν στο γηροκομείο.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Διοίκηση του Γηροκομείου σημείωνε:

«Τριάντα μήνες από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και διαθέσαμε πρωτόγνωρους πόρους για να προστατεύσουμε το γηροκομείο της καρδιάς μας.

Εφαρμόσαμε δικά μας επιπλέον πρωτόκολλα προστασίας και ασφάλειας σε συνδυασμό με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Πολιτείας. Περάσαμε αλώβητοι όλα τα στάδια των μεταλλάξεων του ιού και μάλιστα και των πιο δύσκολων θανατηφόρων μορφών του.

Εμβολιαστήκαμε τρεις φορές σύσσωμο το προσωπικό και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, που φιλοξενούμε και είμαστε σε αναμονή από τον μήνα Απρίλιο για την τέταρτη υπενθυμιστική δόση. Ήρθε η ώρα όμως σε μία εποχή που η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική δυστυχώς και εμείς να ζήσουμε την εμπειρία αυτή. Την Δευτέρα 8 Αυγούστου μετά από πρόσκλησή μας στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Ξάνθης, ελέγχθηκε το σύνολο του προσωπικού και των τροφίμων και οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς και επίσημα. Ο κορωνοϊός εισχώρησε τελικά και στο δικό μας γηροκομείο από ασυμπτωματικό ή ασυμπτωματικούς φορείς, επισκέπτες και προσωπικό. Παρόλα τα μέτρα ασφαλείας κατάφερε και μας νίκησε. Ενημερώνουμε λοιπόν και επίσημα αφού ήδη έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των αγαπημένων μας ηλικιωμένων ότι ευρέθησαν είκοσι έξι τρόφιμοι θετικοί στον κορωνοϊό με μικρά (πυρετό) ή και καθόλου συμπτώματα, καθώς και δέκα άτομα στο προσωπικό του Ιδρύματος.

Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται για την ώρα μόνο με DEPON και βιταμίνες, ειδική διατροφή, απομόνωση όσο αυτή είναι δυνατή και συνεχείς μετρήσεις θερμοκρασίας και οξυγόνου. Μόνο μία ηλικιωμένη μας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ξάνθης λόγω χαμηλού επιπέδου οξυγόνου.

Για την ώρα λοιπόν ενημερώνουμε τους φίλους και αγαπημένους μας ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από την πλευρά μας. Αναστέλλονται όμως όλα τα επισκεπτήρια των συγγενών μέχρι νεωτέρας και οι ενημερώσεις ή η επικοινωνία θα γίνονται τηλεφωνικά στο 25410 23114 ή μέσω της βιντεοκλήσης εφαρμογής μέσεντζερ του φέισμπουκ προφίλ Παππούς Γιαγιά.

Σας παρακαλούμε να ενώσετε τις προσευχές σας με τις δικές μας για την ευτυχή έκβαση και αυτής της περιπέτειας. Είμαστε χρόνια μαθημένοι για τα δύσκολα, έχουμε σφυρηλατηθεί μέσα από τις δυσκολίες. Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον ΕΟΔΥ Ξάνθης για τον επαγγελματισμό του, την ευαισθησία του που επιδεικνύει στους ηλικιωμένους μας, την καθοδήγησή του και την συμπαράστασή του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» Ο Πρόεδρος Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο νησί της Θάσου

Απο το βράδυ της Παρασκεύης 12 Αυγούστου οι πυροσβεστικές δυνάμης ( επίγειές και εναέριες) δίνουν τέράστια μάχη με τις φλόγες μετά απο την μεγάλη ανζωπύρωση.
Στο σημείο εκτος απο τις πυροσβεστικές δυνάμης βρίσκονται εθέλοντες αλλα και φορείς τηε Π.Ε Καβάλας.

Το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας απο το σημείο:

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κακοκαιρία ο Δεκαπενταύγουστος: Άστατος ο καιρός | Σε ποιες περιοχές αναμένεται έως και χαλάζι

Ο καιρός αύριο Σάββατο εκτιμάται πως θα είναι άστατος καθώς προβλέπονται αρχικά τοπικές βροχές σε Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ήπειρο, Ανατολική Θεσσαλία, Ιόνιο, Κεντρική και Δυτική Στερεά, που τις θερμές ώρες της ημέρας θα ενταθούν.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, στα ορεινά της Πελοποννήσου και πιθανόν στα ορεινά της Κρήτης.

Τα φαινόμενα κατά τόπους ενδέχεται να είναι ισχυρά, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων σε Κεντρικό Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Δυτική και Κεντρική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27 βαθμούς), 19 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 35 βαθμούς), 22 έως 32 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 15 έως τους 28 βαθμούς), 20 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 22 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 24 έως 31 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 5 Μποφόρ και στη θάλασσα του Καστελόριζου ισχυροί 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα βόρεια και ορεινά τμήματα αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και στα παραθαλάσσια τμήματα η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το απόγευμα στο Σαρωνικό σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ορεινά τμήματα αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: