Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ανοίγουν αύριο Σάββατο 19 Ιουνίου παιδότοποι, λούνα παρκ και spa

Ένα ακόμη βήμα που μας οδηγεί σταδιακά στην ολική επιστροφή στην κανονικότητα κάνει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών προχωρώντας σε νέα χαλάρωση των περιορισμών λόγω της μείωσης στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας αλλά και της μεγαλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και σε αλλαγές στον τρόπο και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα φτάνουν στη χώρα οι τουρίστες. Έτσι από αύριο 19 Ιουνίου ανοίγουν τα λούνα παρκ, οι παιδότοποι και τα spa, ενώ από την 1η Ιουλίου σειρά παίρνουν και οι κλειστοί κινηματογράφοι.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Παράλληλα, για να «σπάσουν» οι ενδοιασμοί μερίδας πολιτών που εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί και δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν, η κυβέρνηση δρομολογεί ορισμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως για παράδειγμα την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα γυμναστήρια μόνο από τους ανεμβολίαστους.

Συγχρόνως, αλλάζει η στρατηγική για το συμπληρωματικό «εργαλείο» των self test, το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι.

Και στα σούπερ μάρκετ τα self test στην Αχαΐα

Για να μην μείνει ακάλυπτος κανένας δικαιούχος δωρεάν αυτοδιαγνωστικού τεστ στην περιοχή της Αχαΐας και δεδομένου ότι ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή της διάθεσης των self test, η κυβέρνηση μετά από συμφωνία με αλυσίδες σούπερ μάρκετ της περιοχής θα συνεχίσει τη διάθεσή τους από αυτό το εναλλακτικό κανάλι. Ωστόσο, η εφοδιαστική αλυσίδα των self test μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Ανοιχτό ενδεχόμενο και για την Αττική

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη το σχέδιο αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί και στην Αττική, εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self test. Αυτό και κάνουμε» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν

Για το εμπόριο ανακοινώθηκε μείωση σε 1 πελάτη ανά 16 τ.μ. από αύριο Σάββατο 19 Ιουνίου με σκοπό την αποφυγή των ουρών εκτός καταστήματος και επαναλειτουργία για:

  • εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών αγορών ειδικά προσαρμοσμένο
  • παιδότοπους με μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους και ενήλικες πελάτες
  • λούνα παρκ με αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, μάσκες για εργαζόμενους και παίκτες (δωρεάν διάθεση στους τελευταίους), απολύμανση μετά από -κάθε χρήση, απόσταση 2 μέτρων μεταξύ κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών, διαγραμμίσεις με αποστάσεις 1,5 μέτρο κατά την αναμονή, αποφυγή συνωστισμού με ευθύνη του επιχειρηματία.
  • υπηρεσιών ευεξίας (λουτρά, ιαματικές πηγές, μασάζ), δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του τουρισμού.

Μέτρα – «ανάσα» για τον τουρισμό

Η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας φέρει επιπλέον αλλαγές στον τουρισμό:

  • από τις πράσινες χώρες, η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται με αρνητικό rapid test και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 12 ετών
  • από τις πορτοκαλί, η είσοδος γίνεται με μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και πλήρη εμβολιασμό με τα αναγνωρισμένα από την Ελλάδα εμβόλια και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 6 ετών (το τελευταίο μέτρο αφορά και τις κόκκινες χώρες)
  • οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό υποχρεούνται σε δύο self test την εβδομάδα, το ένα δωρεάν από το κράτος και το δεύτερο με ευθύνη της επιχείρησης.

«Ξεπηδούν» τα πρώτα προνόμια των εμβολιασμένων

Μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, η απελευθέρωση από τον υποχρεωτικό έλεγχο κορονοϊού επεκτείνεται στην άθληση και την ψυχαγωγία. Έτσι, πλέον για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού:

  • αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την προπόνηση σε γυμναστήρια
  • εισέρχονται με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουλίου οπότε επανεκκινεί η λειτουργία τους στο 50% της χωρητικότητας, με self-test για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.
  • Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μeteokav | Στον απόηχο της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

Το πέρασμα της κακοκαιρίας “Μπάλλος” από την Π. Ε. Καβάλας είχε ως αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα στη Νέα Πέραμο του Παγγαίου με την υπερχείλιση του χειμάρρου αλλά και το διαχρονικό πρόβλημα των Τεναγών να απασχολεί για ακόμη μια φορά τον αγροτικό κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι συνολικά δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στο νομό Καβάλας αλλά και ούτε στο νησί της Θάσου.

Η ομάδα του Meteokav κάνει τον δικό της απολογισμό για την κακοκαιρία δίνοντας τα αναλυτικά στοιχεία.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Meteokav

 

“Στον απόηχο της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» έφτασε στο τέλος της και στον παρακάτω πίνακα σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα ύψη βροχόπτωσης που σημειώθηκαν στον Νομό Καβάλας αλλά και στο νησί της Θάσου.

Κύριο χαρακτηριστικό, όπως άλλωστε δείχνουν και τα νούμερα, ήταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας αλλά και σημαντικότατης έντασης κατά τόπους. Η περιοχή μας ήταν μία από τις αρκετές που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελική κατανομή του υετού και οι διαφορές που υπήρξαν από περιοχή σε περιοχή.

Η πλειοψηφία των επαγγελματικών μετεωρολογικών σταθμών μέτρησε συνολικά πάνω από 100 mm υετού για το τριήμερο Πέμπτη 14/10 έως το Σάββατο 16/10, ένα νούμερο που ουσιαστικά αποτελεί περίπου το 1/5 με 1/6 της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης για την περιοχή μας και ενδεχομένως το μέσο μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης για τον μήνα Οκτώβριο!

Παρατηρούμε φυσικά τα 287 χιλιοστά (ή αλλιώς 287 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο) στο Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου εκ των οποίων τα 135 mm έπεσαν σε ένα μόλις 24ωρο, που αποτελεί τιμή ρεκόρ από την λειτουργία του σταθμού το 2009.

Η εξήγηση όπως έχουμε τονίσει αρκετές φόρες είναι ότι το Παλαιοχώρι βρίσκεται στην ανατολική-βορειοανατολική μεριά του Παγγαίου που λειτουργεί προσήνεμα στους ανατολικούς-βορειοανατολικούς ανέμους που επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και ένταση.

Για τον ίδιο λόγο βλέπουμε επίσης μεγάλο ύψος υετού στον Λιμένα της Θάσου που βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νησιού.

Παράλληλα όμως παρατηρούμε ότι στο Κοκκινοχώρι που βρίσκεται στην νοτιοδυτική μεριά του Παγγαίου και επομένως υπήνεμη στην συγκεκριμένη περίπτωση, το ύψος βροχόπτωσης είναι σημαντικά λιγότερο για τον λόγο ότι οι Α-ΒΑ άνεμοι που έπνεαν κατά περιόδους λειτούργησαν με καταβατικό τρόπο στην εν λόγω περιοχή.

Αντίστοιχα και στην Καβάλα στην 2η φάση της κακοκαιρίας την Παρασκευή εξαιτίας των Α-ΒΑ ανέμων, ο υετός ήταν σημαντικά λιγότερος σε σχέση με τα δυτικά τμήματα τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ όπου ύστερα με την κίνηση του χαμηλού ανατολικότερα είχαμε στροφή των ανέμων και εν τέλει επηρεάστηκε και η πόλη ως ένα βαθμό από έντονες βροχοπτώσεις μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου όπου και είχαμε την σταδιακή αποκλιμάκωση των φαινομένων.”

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Ξάνθη | Τρύπες στους δρόμους – Κατέρρευσε τοίχος

Μικρής έκτασης προβλήματα προκλήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στην Ξάνθη μετά και την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» από την περιοχή.
Η ισχυρή βροχόπτωση που διήρκησε αρκετή ώρα προκάλεσε περιορισμένα προβλήματα, όπως την εμφάνιση τρυπών σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως σε περιοχές όπου είχαν γίνει πρόσφατα παρεμβάσεις και δεν είχε τοποθετηθεί άσφαλτος (όπως στη Τσιμισκή αλλά και στη δυτική είσοδο της Πλατείας Εμπορίου).

Τμήμα ενός εξωτερικού τοίχου σε ένα παλιό κτίριο επί της οδού Στογιαννίδη, κατέρρευσε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα αρχικά να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Τοποθετήθηκαν προστατευτικά κιγκλιδώματα ενώ ο δρόμος δόθηκε εκ νέου σε χρήση το Σάββατο, ωστόσο εφιστάται η προσοχή των διερχόμενων οδηγών από το σημείο.

Μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε αγρόκτημα στη Γενισέα, χωρίς ωστόσο να προκαλούν ανησυχία ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη σφοδρότητα της βροχόπτωσης δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στην Ξάνθη.

πηγη | xanthinea.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κακοκαιρία ”Μπάλλος” | Στο επίκεντρο η Νέα Πέραμος – Οδοιπορικό του ΕΝΑ (φωτο- ρεπορτάζ)

Η  επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος», που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές τις προηγούμενες ώρες, κυκλοφοριακό χάος, πλημμύρες και διακοπές ρεύματος σε πολλά σημεία της χώρας, είχε ως επίκεντρο για την Π.Ε. Καβάλας κυρίως το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Παγγαίου και πιο συγκεκριμένα της Νέας Περάμου.

Η  σφοδρή βροχόπτωση στον Δήμο Παγγαίου είχε ως αποτέλεσμα το γνωστό ρέμα στην Νέα Πέραμο να υπερχειλίσει και να πλημμυρίσουν συγκεκριμένες κατοικίες που βρίσκονται κοντά στο συγκεκριμένο ρέμα. Ωστόσο με την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Παγγαίου, Φίλιπππα Αναστασιάδη μαζί με τον Αντιδήμαρχο Ελευθερών κ. Χρίστο Πριονίδη κατάφεραν να διατηρήσουν την κατάσταση σταθερή και να μην επεκταθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Ταυτοχρόνως τοιχίο στην περιοχή των Αμμολόφων έπεσε, ωστόσο με την άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής αποκαταστάθηκε άμεσα η κυκλοφορία.

 

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: