Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ανησυχητικό «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης – Οι συστάσεις των ειδικών

Επί ποδός για τα αυξημένα κρούσματα γρίπης που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα -αρκετά πιο νωρίς από ό,τι ισχύει συνήθως- βρίσκονται οι επιστήμονες, δεδομένου ότι σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η διασπορά κορωνοϊού.

Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεχτικοί, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της γρίπης.

Συνήθως η γρίπη εμφανίζεται στη χώρα από τον Οκτώβριο και παρουσιάζει σταδιακή διακύμανση έως τον Μάρτιο, με αποκορύφωμα συνήθως τον Ιανουάριο. Ωστόσο, φέτος έκανε την εμφάνισή της πολύ νωρίτερα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «η γρίπη εμφανίστηκε φέτος δύο μήνες νωρίτερα στην Αυστραλία. Από εκεί και λόγω της έντονης καλοκαιρινής κινητικότητας άρχισε η διασπορά της στον υπόλοιπο κόσμο.

»Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε νωρίτερα στην Αυστραλία, της οποίας ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με το δικό μας καλοκαίρι, είναι γιατί εκεί όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ανοσία των ανθρώπων απέναντι στην γρίπη είχε πέσει πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Και είχε πέσει γιατί τα lockdown και τα παρατεταμένα μέτρα προστασίας σχεδόν εξάλειψαν την παρουσία της. Να σημειωθεί εδώ πως η Αυστραλία εφάρμοζε πολύ σκληρά lockdown λόγω κορωνοϊού σχεδόν επί δύο έτη.»

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, τα κρούσματα αφορούν νεότερες ηλικίες γιατί ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν έχει καθόλου ανοσία μιας και δεν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης και άρα είναι πιο ευάλωτο στο να κολλήσει.

Ο καθηγητής επιβεβαιώνει ότι η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού προβληματίζει τους επιστήμονες. «Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη» αναφέρει.

Νωρίτερα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης;

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε στην «Καθημερινή»: «Για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα επίσπευσης του εμβολιασμού για την γρίπη. Υπάρχει μια λογική πίσω από το timing του εμβολιασμού η οποία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη διάρκεια της δράσης του εμβολίου. Δεν θέλουμε αυτή η δράση να τελειώσει νωρίτερα και ενώ το κύμα θα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Παγώνη: Ψυχραιμία και εμβολιασμός

Ψυχραιμία και όχι πανικό, συνιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την ασυνήθιστα αυξημένη για την εποχή διασπορά της γρίπης. «Δεν χρειάζεται πανικός για τα περιστατικά γρίπης που καταγράφονται φέτος πολύ νωρίτερα, άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η γρίπη είναι ένας ιός που γνωρίζουν καλά οι επιστήμονες και ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν. Η κ. Παγώνη κάλεσε τους πολίτες να εμβολιστούν για την γρίπη, καθώς όπως είπε φέτος ακόμη περισσότεροι δεν φορούν μάσκα και άρα είναι πιθανότερο να μολυνθούν. Πρέπει ηλικιωμένοι και ευάλωτοι πολίτες να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν, είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Καπραβέλος για το «κοκτέιλ»: Θέλει πολύ προσοχή

Παράλληλα, ο διευθυντής ΜΕΘ Β’ Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος επισήμανε στο OPEN: «Έχουμε μπροστά έναν τρίτο χειμώνα πανδημίας» και πρόσθεσε πως παρά την καλύτερη εικόνα της πανδημίας οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσέχουν και να προφυλάσσονται περισσότερο, ιδιαίτερα εκείνοι με τα υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα, έναν ιό που έχει εξασθενίσει, η παραλλαγή αυτή δεν προκαλεί σοβαρή νόσο, όμως στις μεγάλες ηλικίες έχει σοβαρές συνέπειες. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε πάρα πολύ» παρατήρησε και υπογράμμισε: «Στόχος να προφυλάξουμε τις μεγάλες ηλικίες. Να προσέξουμε εμείς αλλά και η πολιτεία να μην έχει αυτή τη χαλαρότητα. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία είναι και η γρίπη μαζί. Θέλει πολύ προσοχή».

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού: «Η ανοσία μας έχει πέσει. Η γρίπη ήρθε πιο νωρίς. Θα χτυπήσει μαζί με τον κορωνοϊό. Γρίπη και κορωνοϊός μαζί δεν μπορούν να εκδηλώσουν τις τραγικές συνέπειες των προηγούμενων χρόνων. Είναι διαχειρίσιμες καταστάσεις, αρκεί να μη χαλαρώσουμε. Να εμβολιαστούμε νωρίς».

ΕΟΔΥ: Μέτρα προστασίας και εμβολιασμός

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή επισημαίνεται το φαινόμενο της αύξησης κρουσμάτων γρίπης και συνιστάται η λήψη μέτρων προστασίας, ενώ επισημαίνεται ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.

»Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

»Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

»Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό».

 

Πηγή: cnn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Βουλή | Κατατέθηκε και αποσύρθηκε η ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς και την είσοδό τους στο ΕΣΥ

Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε το υπουργείο Υγείας, για την παροχή δυνατότητας σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στο δημόσιο σύστημα υγείας – Μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποσύρθηκε προσωρινά

Αναβολή παίρνει η ρύθμιση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απέσυρε προσωρινά τη ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης που επισήμανε ωστόσο ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.

Νωρίτερα, τη σχετική ρύθμιση εισήγαγε στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση. Η ρύθμιση ανακοινώθηκε, με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Σύμφωνα με την ίδια, στο άρθρο 7 που αφορά τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, προστίθεται ένα ακόμη εδάφιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες ιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι περαιτέρω προϋποθέσεις και προδιαγραφές θα καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να επιτρέπεται σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Οι ιδιώτες γιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πρέπει να καλύπτουν κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου που θα προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό, όπως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεων του πάσης φύσεως προσωπικού.

Επίσης με νομοτεχνική βελτίωση, το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ δεν θα αφορά μόνο τους γιατρούς στα νοσοκομεία αλλά και τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα διασφαλιστεί, όμως, ότι όσοι είναι προσωπικοί γιατροί το πρωί στις δημόσιες δομές, δεν θα ασκούν ιδιωτικό έργο στα συγκεκριμένα ΑΜΚΑ τα οποία έχουν χρεωθεί ως προσωπικοί γιατροί, για να αποτρέπονται πελατειακές καταστάσεις.

newsbomb.gr (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Αυξάνονται οι θάνατοι κάθε μέρα από ηπατίτιδα | Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ

Άμεσα μέτρα κατά των ιών της ηπατίτιδας ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη σημερινή του έκθεση που καταγράφει 3.500 θανάτους ημερησίως από την ασθένεια προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Τα νέα στοιχεία που προέρχονται από 187 χώρες δείχνουν ότι ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων που οφείλονται σε ιογενείς ηπατίτιδες αυξήθηκε από 1,1 εκατομμύριο το 2019 σε 1,3 εκατομμύριο το 2022, σύμφωνα με την έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την έναρξη σήμερα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ηπατίτιδα.

Πρόκειται για «ανησυχητικές τάσεις» , σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μεγκ Ντόχερτι, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για τον HIV, την ηπατίτιδα και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Συνολικά κάθε μέρα 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο εξαιτίας λοίμωξης από ιογενείς ηπατίτιδες: το 83% από ηπατίτιδα B και το 17% από ηπατίτιδα C.

Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι 254 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με ηπατίτιδα B και 50 εκατομμύρια με ηπατίτιδα C το 2022.

Σε όλες αυτές τις χώρες, μόνον το 3% των ανθρώπων που ζούσαν με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα B είχαν λάβει αντιική θεραπεία στα τέλη του 2022. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, το 20% είχε λάβει θεραπευτική αγωγή. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο κάτω από τον παγκόσμιο στόχο παγκοσμίως να λαμβάνει θεραπεία το 80% των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα B και ηπατίτιδα C ως το 2030», υπογράμμισε η Ντόχερτι.

Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ελαφριά βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία του 2019.

Όμως «παρά τις προόδους που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο για την πρόληψη (…), ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επειδή πολλοί λίγοι άνθρωποι από αυτούς που προσβάλλονται από ηπατίτιδα λαμβάνουν διάγνωση και θεραπεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Στην Αφρική εντοπίζεται το 63% των νέων λοιμώξεων από τον ιό της ηπατίτιδας B, αλλά μόνον στο 18% των νεογνών στην ήπειρο χορηγείται η δόση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας B μόλις γεννηθούν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά τη διαθεσιμότητα σε προσιτές τιμές γενόσημων φαρμάκων κατά της ιογενούς ηπατίτιδας, πολλές χώρες δεν έχουν την δυνατότητα να τα εξασφαλίσουν, επισημαίνει εκφράζοντας τη λύπη του ο ΠΟΥ και ζητεί τη λήψη «αμέσως μέτρων» για να αντιστραφεί αυτή η τάση, διευρύνοντας για παράδειγμα την πρόσβαση σε τεστ και διαγνωστικά μέσα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

24ωρη απεργία στις 17 Απριλίου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία πουέχει προκηρύξει για τις 17 Απριλίου η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε η ΕΙΝΑΠ που συνδικαλιστικά καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά.

Ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 17/04/24, μέρα γενικής απεργίας των σωματείων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
  • Διπλασιασμός μισθών.
  • Διπλασιασμός προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
  • Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και την ΟΕΝΓΕ να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 17/04/24».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en