Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ανησυχητικό «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης – Οι συστάσεις των ειδικών

Επί ποδός για τα αυξημένα κρούσματα γρίπης που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα -αρκετά πιο νωρίς από ό,τι ισχύει συνήθως- βρίσκονται οι επιστήμονες, δεδομένου ότι σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η διασπορά κορωνοϊού.

Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεχτικοί, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της γρίπης.

Συνήθως η γρίπη εμφανίζεται στη χώρα από τον Οκτώβριο και παρουσιάζει σταδιακή διακύμανση έως τον Μάρτιο, με αποκορύφωμα συνήθως τον Ιανουάριο. Ωστόσο, φέτος έκανε την εμφάνισή της πολύ νωρίτερα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «η γρίπη εμφανίστηκε φέτος δύο μήνες νωρίτερα στην Αυστραλία. Από εκεί και λόγω της έντονης καλοκαιρινής κινητικότητας άρχισε η διασπορά της στον υπόλοιπο κόσμο.

»Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε νωρίτερα στην Αυστραλία, της οποίας ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με το δικό μας καλοκαίρι, είναι γιατί εκεί όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ανοσία των ανθρώπων απέναντι στην γρίπη είχε πέσει πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Και είχε πέσει γιατί τα lockdown και τα παρατεταμένα μέτρα προστασίας σχεδόν εξάλειψαν την παρουσία της. Να σημειωθεί εδώ πως η Αυστραλία εφάρμοζε πολύ σκληρά lockdown λόγω κορωνοϊού σχεδόν επί δύο έτη.»

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, τα κρούσματα αφορούν νεότερες ηλικίες γιατί ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν έχει καθόλου ανοσία μιας και δεν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης και άρα είναι πιο ευάλωτο στο να κολλήσει.

Ο καθηγητής επιβεβαιώνει ότι η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού προβληματίζει τους επιστήμονες. «Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη» αναφέρει.

Νωρίτερα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης;

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε στην «Καθημερινή»: «Για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα επίσπευσης του εμβολιασμού για την γρίπη. Υπάρχει μια λογική πίσω από το timing του εμβολιασμού η οποία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη διάρκεια της δράσης του εμβολίου. Δεν θέλουμε αυτή η δράση να τελειώσει νωρίτερα και ενώ το κύμα θα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Παγώνη: Ψυχραιμία και εμβολιασμός

Ψυχραιμία και όχι πανικό, συνιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την ασυνήθιστα αυξημένη για την εποχή διασπορά της γρίπης. «Δεν χρειάζεται πανικός για τα περιστατικά γρίπης που καταγράφονται φέτος πολύ νωρίτερα, άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η γρίπη είναι ένας ιός που γνωρίζουν καλά οι επιστήμονες και ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν. Η κ. Παγώνη κάλεσε τους πολίτες να εμβολιστούν για την γρίπη, καθώς όπως είπε φέτος ακόμη περισσότεροι δεν φορούν μάσκα και άρα είναι πιθανότερο να μολυνθούν. Πρέπει ηλικιωμένοι και ευάλωτοι πολίτες να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν, είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Καπραβέλος για το «κοκτέιλ»: Θέλει πολύ προσοχή

Παράλληλα, ο διευθυντής ΜΕΘ Β’ Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος επισήμανε στο OPEN: «Έχουμε μπροστά έναν τρίτο χειμώνα πανδημίας» και πρόσθεσε πως παρά την καλύτερη εικόνα της πανδημίας οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσέχουν και να προφυλάσσονται περισσότερο, ιδιαίτερα εκείνοι με τα υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα, έναν ιό που έχει εξασθενίσει, η παραλλαγή αυτή δεν προκαλεί σοβαρή νόσο, όμως στις μεγάλες ηλικίες έχει σοβαρές συνέπειες. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε πάρα πολύ» παρατήρησε και υπογράμμισε: «Στόχος να προφυλάξουμε τις μεγάλες ηλικίες. Να προσέξουμε εμείς αλλά και η πολιτεία να μην έχει αυτή τη χαλαρότητα. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία είναι και η γρίπη μαζί. Θέλει πολύ προσοχή».

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού: «Η ανοσία μας έχει πέσει. Η γρίπη ήρθε πιο νωρίς. Θα χτυπήσει μαζί με τον κορωνοϊό. Γρίπη και κορωνοϊός μαζί δεν μπορούν να εκδηλώσουν τις τραγικές συνέπειες των προηγούμενων χρόνων. Είναι διαχειρίσιμες καταστάσεις, αρκεί να μη χαλαρώσουμε. Να εμβολιαστούμε νωρίς».

ΕΟΔΥ: Μέτρα προστασίας και εμβολιασμός

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή επισημαίνεται το φαινόμενο της αύξησης κρουσμάτων γρίπης και συνιστάται η λήψη μέτρων προστασίας, ενώ επισημαίνεται ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.

»Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

»Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

»Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό».

 

Πηγή: cnn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσπρια: Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα και στην ισορροπημένη διατροφή

Τα όσπρια είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως και φημίζονται για την ευελιξία και τα θρεπτικά τους οφέλη.

Αλλά με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί η κατανάλωσή τους να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Τα όσπρια μπορούν και πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, δηλώνει η Destini Moody, RDN, CSSD, LD, διαιτολόγος στο Garage Gym Reviews. «Είναι υπερτροφές γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, προστατεύουν την καρδιά και είναι φιλικές προς τους vegan και τους χορτοφάγους».

Τα όσπρια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μια σειρά από άλλα απαραίτητα συστατικά, καθιστώντας τα απαραίτητα για τη διατροφή σας. Επιπλέον μελέτες επισημαίνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά (ειδικά κορεσμένα λιπαρά) και χωρίς χοληστερόλη, λέει η Moody.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και βιταμίνες

Η έρευνα δείχνει ότι το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην υποστήριξη της ικανότητας του σώματός σας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη. Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για τον ενεργειακό μεταβολισμό, προάγοντας μια ισορροπημένη και διαρκή πηγή ενέργειας – έναν κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής που ευνοεί την απώλεια βάρους.

Εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Molecules, οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη στον πεπτικό σωλήνα. Αυτή η ουσία βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και προάγει το αίσθημα πληρότητας. Αυτός είναι ο λόγος που τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης, αλλά μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, καθιστώντας τα μια πολύτιμη προσθήκη σε μια δίαιτα φιλική για την απώλεια βάρους.

Η Moody λέει, “Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένας τύπος ινών που αναμιγνύεται με το υγρό στο πεπτικό σας σύστημα για να σχηματίσει ένα τζελ. Αυτό το τζελ προσθέτει όγκο στην πέψη τροφής στο στομάχι σας και κινείται μέσα στα έντερα πολύ πιο αργά από τα τρόφιμα σε υγρή μορφή. Αυτή η διαδικασία σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας και σας βοηθά να διαχειριστείτε το βάρος».

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη είναι το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που πρέπει να καταναλώνετε. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κορεσμό και τη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια παρέχει πάνω από 15 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια ευεργετική τροφή για να μετριαστεί η πρόσληψη θερμίδων και να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής.

«Τα όσπρια και ειδικότερα τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια να παρέχουν τόση πρωτεΐνη όσο ένα φλιτζάνι γάλα», εξηγεί η Moody. “Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την άπαχη μάζα σώματος, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας ηρεμίας. Τείνουν επίσης να είναι μια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα μη άπαχα κρέατα όπως το βοδινό και το χοιρινό”.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιορίστε αυτές τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, που επηρεάζουν τα νεφρά

Αν θέλουμε να ζήσουμε μία μεγάλη και υγιή ζωή, πρέπει να φροντίζουμε τα νεφρά μας, αλλά αρκετές καθημερινές διατροφικές συνήθειες μας εμποδίζουν.

Απλές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να είναι σωτήριες για τα νεφρά και να αποτρέψουν άλλες συνήθειες, όπως ο διαβήτης. Για χάρη των νεφρών σας, σκεφτείτε να αλλάξετε κάποιες καθημερινές διατροφικές συνήθειες.

Καθημερινές διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν τα νεφρά

Χρησιμοποιήστε βότανα αντί για αλάτι

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλατιού διαταράσσει την ισορροπία στο αίμα, γεγονός που κάνει τα νεφρά να δυσκολεύονται να διώξουν το νερό. Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Clinical Hypertension, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεφρική νόσο.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στους ανθρώπους να περιορίζουν την πρόσληψη αλατιού σε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα ή 2.300 mg.

Ο κίνδυνος των επεξεργασμένων τροφίμων

Για να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες νατρίου, το οποίο μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που βλάπτει τα νεφρά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Άλλοι ένοχοι είναι το κάλιο και ο φώσφορος.

Ενώ τα νεφρά συνήθως φιλτράρουν τα επίπεδα καλίου, η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά. Το ίδιο ισχύει και για τον φώσφορο. Τα άτομα με αδύναμα ή άρρωστα νεφρά πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα καλίου και φωσφόρου που καταναλώνουν. Εάν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα με φειδώ, δεν θα έχετε αυτό το πρόβλημα.

Όχι στα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά δεν έχουν θρεπτικά συστατικά εκτός από τη ζάχαρη. Ένα κλασικό αναψυκτικό έχει τόση ζάχαρη όσο τρεισήμισι ντόνατς. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών την ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου.

Και δεν είναι μόνο η ζάχαρη. Το 2007, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κόλα αυξάνει τον κίνδυνο των νεφρών λόγω του φωσφορικού οξέος που περιέχει.

Τσεκάρετε τα συμπληρώματά σας από πριν

Εάν παίρνετε καθημερινά συμπληρώματα ή βιταμίνες, προσέξτε. Υψηλές δόσεις ορισμένων συμπληρωμάτων έχουν αναφερθεί ότι βλάπτουν τα νεφρά σας. Μια ανασκόπηση από την Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας εντοπίζει τους κύριους ένοχους: κράνμπερι, φλοιός ιτιάς, λάδι αψιθιάς, γλυκόριζα, γεράνι και βιταμίνη C.

Συγκεκριμένα, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C και cranberry αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Εάν έχετε μια προϋπάρχουσα πάθηση, όπως ο διαβήτης ή μια αυτοάνοση διαταραχή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα. Ακόμη και φυσικά συμπληρώματα όπως ο κουρκουμάς θα βλάψουν τα νεφρά σας εάν συνδυαστούν με ορισμένα φάρμακα.

Περιορίστε τα ενεργειακά ποτά

Μια μελέτη στο Frontiers in Public Health συνδέει τη νεφρική νόσο με τα ενεργειακά ποτά, ειδικά στα παιδιά. Η υπερβολική καφεΐνη προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και στρες, τα οποία οδηγούν σε νεφρική βλάβη.

Μια άλλη ανησυχία περιστρέφεται γύρω από το αμινοξύ ταυρίνη. Συχνά που βρίσκεται σε ενεργειακά ποτά και αθλητικά συμπληρώματα, η ταυρίνη αντιμετωπίζει τα νεφρά κατά μέτωπο και είναι δυνητικά επικίνδυνη για άτομα με χρόνιες νεφρικές διαταραχές. Μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα, να είστε προσεκτικοί.

Aρκετό νερό

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά προέρχονται από χρόνια αφυδάτωση. Όταν είστε αφυδατωμένοι, τα ούρα σας έχουν υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να σχηματίσουν κρυστάλλους μέσα στο νεφρό σας που μεγαλώνουν σε πέτρες.

Το πολύ κόκκινο κρέας είναι πιθανώς τοξικό

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα βλάψει τα νεφρά σας με την πάροδο του χρόνου. Το Journal of the American Society of Nephrology επιβεβαιώνει ότι το κόκκινο κρέας είναι «πιθανώς τοξικό για τα νεφρά». Ο λόγος είναι ακόμα ασαφής, αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να παράγει πάρα πολύ διαιτητικό οξύ.

Ξεχάστε το βούτυρο

Το βούτυρο περιέχει κορεσμένα λίπη τα οποία, σε υψηλές ποσότητες, μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας. Αυτά τα λιπαρά αυξάνουν την LDL χοληστερόλη (το «κακό» είδος) που βλάπτει τα νεφρά.

Μην σκάτε στο φαγητό

Πολλοί άνθρωποι περιποιούνται τον εαυτό τους τρώγοντας πολύ. Αλλά η υπερκατανάλωση τροφής καταπονεί τα νεφρά σας. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο πιο σκληρά δουλεύουν τα νεφρά σας για να περάσουν όλα τα τρόφιμα.

Ο χειρότερος συνδυασμός υπερφαγίας περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Περιορίστε το μέγεθος της μερίδας σας και τρώτε μόνο όταν πεινάτε, δεν κουράζεστε ή βαριέστε.

Ζάχαρη και γλυκαντικά

Σε μέτριες ποσότητες, η ζάχαρη δεν είναι πρόβλημα για τα νεφρά σας. Το ζήτημα προκύπτει όταν το σάκχαρό σας αυξάνεται πολύ ψηλά. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και ο διαβήτης αναγκάζουν τα νεφρά να φιλτράρουν πάρα πολύ αίμα. Ο διαβήτης προκαλεί νεφρική νόσο και η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη. Ελέγχετε τακτικά τη γλυκόζη στο αίμα σας για να αποτρέψετε την πιθανότητα και των δύο ασθενειών και να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι πολύ καλύτερα.

Πίνετε με μέτρο

Το ποτό αναγκάζει τα νεφρά σας να φιλτράρουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες. Εάν πίνετε συχνά, θα προκαλέσετε υπερβολική εργασία στα νεφρά σας. Το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού ορίζει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως «περισσότερα από τέσσερα ποτά καθημερινά». Ένα ποτό ισούται με ένα μόνο ποτήρι, 340 γραμμ. ή σφηνάκι.

Λίγο καφέ ακόμα;

Η τακτική κατανάλωση καφέ δεν βλάπτει τα νεφρά σας. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε πολλά φλιτζάνια την ημέρα, να ξέρετε ότι η καφεΐνη δημιουργεί απότομες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση. Αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει στο συμπέρασμα της επίδρασης που έχει αυτό στους νεφρούς, καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί.

Περιορίστε τα οστρακοειδή στη διατροφή σας

Το να τρώτε πολλά θαλασσινά – ειδικά οστρακοειδή – θα επηρεάσει τα νεφρά σας με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές έχουν βρει μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται δομοϊκό οξύ και τραυματίζει τα νεφρά.

Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και οι χαμηλές ποσότητες δομοϊκού οξέος εξακολουθούν να κάνουν κακό.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα τρόφιμα που προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στην καρδιά και γενικά στην υγεία είναι τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα αχλάδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα κίτρινα-πορτοκαλί λαχανικά. Με λίγα λόγια, οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό βοηθά.

healthstories.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι συνδέονται με φλεγμονή του αυχένα

Αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο οι μύες του αυχένα εμπλέκονται στους πρωτογενείς πονοκεφάλους εντόπισαν ερευνητές, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Τα αίτια των πρωτογενών πονοκεφάλων δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι πονοκέφαλοι τάσης και οι ημικρανίες.

Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να διερευνήσουν με μαγνητική τομογραφία τη συμμετοχή των τραπεζοειδών μυών σε πρωτοπαθείς διαταραχές πονοκεφάλου. Στη μελέτη συμμετείχαν 50 άτομα, κυρίως γυναίκες, ηλικίας 20-31 ετών. Οι 16 είχαν κεφαλαλγία τάσης, 12 κεφαλαλγία τάσης και επεισόδια ημικρανίας, ενώ οι 22 ήταν υγιείς.

Μέσω απεικονιστικών ελέγχων οι ερευνητές εντόπισαν τα πρώτα αντικειμενικά στοιχεία για την πολύ συχνή εμπλοκή των μυών του αυχένα σε πρωτογενείς πονοκεφάλους, όπως ο πόνος στον αυχένα στην ημικρανία ή στην κεφαλαλγία τάσης.

«Οι ποσοτικοποιημένες φλεγμονώδεις αλλαγές στους μύες του αυχένα συσχετίστηκαν σημαντικά με τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς είχαν πονοκέφαλο και με την παρουσία υποκειμενικά αντιληπτού πόνου στον αυχένα», εξηγεί ο Νίκο Σόλμαν, ειδικευόμενος στο Τμήμα Διαγνω στικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ουλμ στη Γερμανία και στο Τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rechts der Isar στο Μόναχο. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι μη επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές που στοχεύουν απευθείας στο σημείο του πόνου στους μύες του αυχένα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ασφαλέστερες από τα συστηματικά φάρμακα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: