Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία | Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι 38%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα 62%

ΟΠεριφερειακός σύμβουλος Ροδόπης, του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, Χρήστος Χατζηπέμου έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με τα εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ, αλλά και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ παραθέτοντας μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης στοιχεία.

Η δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου αναφέρει τα εξής:

«Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το μαύρο χάλι της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων»

«Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, αποφάσισε πως η Διοίκηση της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ είναι μόνο υπόθεση του Περιφερειάρχη και όχι του συλλογικού οργάνου στο οποίο μετέχουν. Πρόκειται για άλλη μια αντιδημοκρατική κι αυταρχική πολιτική απόφαση, σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει τελευταία, με την σύμπραξη των 20 έμμισθων περιφερειακών συμβούλων και των έξι που ευελπιστούν στο μέλλον ανάλογα ανταλλάγματα…

Περαιτέρω δε, ας σημειωθεί ότι όσο κι αν η Διοίκηση της Περιφέρειας προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στην αντιπολίτευση για την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, η πραγματική κατάσταση, για την οποία η ίδια ευθύνεται στο ακέραιο, είναι η εξής:

Σύμφωνα με την από 27.1.2021 έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΜΘ, η απορρόφηση στο ΕΣΠΑ (457εκ €) είναι της τάξης του 38% (176 εκ. €) και για τα έργα του Ταμείου Συνοχής 17,8% (απορρόφηση μόλις 6,2εκ € από τα 35εκ €). Την ίδια στιγμή η απορρόφηση πανελλαδικά του ΕΣΠΑ είναι της τάξης του 62%.

Μάλιστα η απορρόφηση ανήλθε στο 38% επειδή τον Ιούνιο του 2020 το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ μειώθηκε αδιαμαρτύρητα κατά 64 εκ. € (από 521 εκ. στα 457 εκ.) καθώς τα 64 εκ. € οδηγήθηκαν στην κεντρική διαχείριση για την κάλυψη αναγκών της πανδημίας. Αλλιώς η απορρόφηση στο ΕΣΠΑ θα ήταν για την περιφέρειά μας κάτω από 34%.

Επίσης ας σημειωθεί ότι τα προγράμματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ τα διαχειρίζεται πανελλαδικά ο ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας) του οποίου μέλος είναι για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ. Από όλες τις εταιρείες (διαχείρισης κοινοτικών ενισχύσεων) που μετέχουν στην ΕΦΕΠΑΕ, μόνο στην μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΜΟΣ απαντάται η συμμετοχή μιάς Περιφέρειας. Και μόνο στην ΔΕΣΜΟΣ συμβαίνει το παράδοξο, να έχει η Περιφέρεια ΑΜΘ την πλειοψηφία της Διοίκησης χωρίς να έχει πάνω από το 50% των μετοχών. Και μόνο στην δική μας Περιφέρεια έχουμε μείνει τόσο πίσω… Σε όλα…

Ιδού λοιπόν πεδίον λαμπρό.

Πηγές :

  • https://www.eydamth.gr/index.php/extras/parakoloythisi-programmatos/proodos-ylopoiisis
  • https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1307
  • https://www.efepae.gr/frontend/articles.php?cid=368&t=Tautotita-tou-Forea».

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καταργείται η απόσταση των 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων στις λαϊκές αγορές

Καταργείται, από την Τρίτη 15 Ιουνίου, η υποχρέωση της απόστασης των 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων στις λαϊκές αγορές και η απόσταση θα είναι στο ένα μέτρο ενώ υποχρεωτικό παραμένει το self test για την παρουσία στις αγορές.

Αυτό γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται:
«Έπειτα από τη συνάντηση γνωριμίας που είχαν σήμερα το ΔΣ της ΠΟΣΠΛΑ με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, ανακοινώνουμε την κατάργηση του μέτρου της απόστασης των 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων, από την Τρίτη 15 Ιουνίου, και την εφαρμογή του μέτρου της απόστασης του ενός μέτρου, που διευκολύνει την εργασία όλων των συναδέλφων μας. Ενημερώνουμε, επίσης, ότι είναι υποχρεωτικό το self test για την παρουσία στις αγορές. Για τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν με τον ΓΓ θα ενημερώσουμε τα μέλη μας με επόμενη ανακοίνωσή μας».

Πηγή: iefimerida.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ανατροπές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Το δρόμο για την Ολομέλεια παίρνει το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κομμάτων και συνδικάτων. Το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή και τη Δευτέρα εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να ξεκαθαρίσει τη στάση του επί των άρθρων στην Ολομέλεια. Επιφύλαξη εξέφρασε και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μια “ανάσα” πριν τις πανελλήνιες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου

Στην τελική ευθεία χιλιάδες υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2021. Φέτος, λόγω της πανδημίας, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα προστασίας για τους υποψήφιους αλλά και για τους καθηγητές.

Οδηγίες προς τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων αλλά και προς επιτηρητές για το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την αποφυγή δολίευσής τους δημοσιοποιεί το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους «βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: