Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θάσου για τα σχολεία του νησιού

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εδώ και δύο μήνες και τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του νησιού εξακολουθούν να υπάρχουν.

Προβλήματα που οξύνθηκαν με την έξαρση της πανδημίας. Κυβέρνηση και Δημοτική αρχή δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή τους. Αφήνουν απροστάτευτους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς. Ο χρόνος που κερδήθηκε από την πρώτη φάση της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση και την Δημοτική αρχή για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, στις «αντοχές» της οικονομίας

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποίησε κανένα από τα δίκαια αιτήματα που πρόβαλαν οι αγωνιζόμενοι μαθητές και  εκπαιδευτικοί, αλλά επιστράτευσε την αστυνομία, τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση πραγματοποίησε επισκέψεις στα σχολεία του νησιού, καταγράφοντας τα προβλήματα που ανέδειξαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι με την εκπαίδευση, καθηγητές, μαθητές και γονείς. 

Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα:

  • Παρά το καθολικό αίτημα για 15 μαθητές ανά τμήμα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Στα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού υπάρχουν τμήματα με 25 παιδιά και πάνω. Στο Γυμνάσιο του Λιμένα υπάρχουν τμήματα με 27 και 28 μαθητές. Στο Λύκειο των Λιμεναρίων υπάρχει τμήμα με 25 παιδιά και ανάλογη εικόνα με τμήματα πάνω από 20 παιδιά παρουσιάζουν τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Στο 2ο Δημοτικό του Λιμένα  υπάρχουν τμήματα με 24 παιδιά. Το δημοτικό Σχολείου Πρίνου, που πέρα από τα υπεράριθμα τμήματα, παιδιά δημοτικού συστεγάζονται με τους μαθητές του Γυμνασίου Πρίνου. Αντίστοιχα το  2ο νηπιαγωγείο του Λιμένα, στεγάζεται σε προκατ και η μισή αίθουσα χρησιμοποιείται ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και υπόλοιπη  μισή για τα μαθήματα των νηπίων ,  την στιγμή που υπάρχει χώρος για την κατασκευή νέου κτιρίου, αρκεί να προχωρήσει η μελέτη.  
  • Σε αρκετά σχολεία υπάρχουν προβλήματα στην στέγη, τους λέβητες και τα κουφώματα των σχολείων, όπως στο ΕΠΑΛ, στο 1ο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Λιμένα. Πολλά προβλήματα υπάρχουν στις αυλές των σχολείων όπως στο 1ο Δημοτικό του Λιμένα στην αυλή του οποίου λιμνάζουν νερά. Στο δημοτικό σχολείου της Ποταμιάς η περίφραξη του σχολείου έχει καταρρεύσει καθώς επίσης τα σκαλάκια είναι πολύ απότομα με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Επίσης σημαντικά προβλήματα, εντοπίζονται και στο ΕΠΑΛ, καθώς ο εξωτερικός χώρος χρειάζεται περιποίηση. Η διεύθυνση του σχολείου έχει καταθέσει ολόκληρη λίστα με τις αναγκαιότητες του σχολείου, από την οποία έχουν ικανοποιηθεί, ελάχιστα. Η έλλειψη στεγάστρου, συνεχίζει να αφήνει έκθετους τους μαθητές στις καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια των διαλυμάτων στην οποία οι μαθητές πρέπει να βγαίνουν έξω ώστε να αερίζονται οι αίθουσες.
  • Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα των σχολείων, προβλήματα που δεν θα ξεπεραστούν από την επέκταση του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών αφού οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
  •  Σοβαρά είναι τα προβλήματα με την μεταφορά των μαθητών, οι οποίοι στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα λεωφορεία της γραμμής, παραβιάζοντας ακόμα και αυτά τα ελλιπέστατα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες, οι  πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές.

Κυβέρνηση και Δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του νησιού.

Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, τα σωματεία του νησιού σε κοινό αγώνα να απαιτήσουμε από την Δημοτική αρχή και την κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία του νησιού. Να υλοποιηθούν τα αιτήματα για κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων όπως αυτό στον Πρίνο και του νηπιαγωγείου στον Λιμένα. 
  • Να μειωθεί εδώ και τώρα ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Μαζικά – επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη του κράτους.
  • Να υπάρξουν επιπλέον  σχολικά δρομολόγια για την μεταφορά των μαθητών.
  • Πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Επάρκεια σε Μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας)
  • Πρόσληψη όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Τα προβλήματα στην νέα κατάσταση, δεν κρύβονται κάτω από το χαλάκι. Ο αγώνας για σχολεία και παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων είναι υπόθεση όλων μας. 

 

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας | Επαναλειτουργεί το αρχαίο θέατρο Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το θέατρο της Θάσου θα είναι ανοικτό στο κοινό ως επισκέψιμο μνημείο από Δευτέρα ως Παρασκευή ώρες 8.00-14.00 εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών.

Το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Θάσου-Β Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία -Θράκη 2014-2020» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Οι εργασίες άρχισαν στις 26-11-2018 και η αποκατάσταση των μαρμάρινων εδωλίων στο κοίλο του θεάτρου ολοκληρώθηκε στις 22-12-2023. Το έργο που εκτελέστηκε, περιελάβανε πλήθος περιφερειακών εργασιών, αλλά πρωτίστως την αναστήλωση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου με ανακατασκευή των λίθινων τοιχίων στήριξης των εδωλίων, τοποθέτηση όσων αρχαίων μαρμάρινων εδωλίων σώζονταν και ταυτοποιήθηκαν και συμπλήρωση των κενών με σύγχρονα εδώλια από μάρμαρο Θάσου, προς αντικατάσταση των ξύλινων εδωλίων που τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1990.

Η ολοκλήρωση ενός τεχνικά δύσκολου αναστηλωτικού έργου με πολλαπλά προβλήματα, εντός του χρονικού πλαισίου της περιόδου 2014-2020 πιστώνεται στην άοκνη προσπάθεια της επιβλέπουσας του έργου και στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων επί του πεδίου, αλλά και στο προσωπικό της λογιστικής υποστήριξης του έργου  που ανταπεξήλθαν επαξίως.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

ΠΑΣΟΚ | Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση στη Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και συγκεκριμένα στον Πρίνο την Κυριακή 14/04/2024, με τη συμμετοχή της δημοτικής οργάνωσης Θάσου, μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καβάλας, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Χάρη Σεϊτανίδη, των υποψηφίων βουλευτών Λεωνίδα Παππά, Χρήστου Καϊταντζόπουλου και Ιωάννη Πλαφαδέλη καθώς και στελεχών του ΠΑΣΟΚ από κάθε γωνιά της Θάσου.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση συζητήθηκαν τα οργανωτικά θέματα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών και καθορίστηκε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για την Θάσο. Κοινός παρονομαστής της συνέλευσης ήταν η αισιοδοξία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η βεβαιότητα για νικηφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην πατρίδα μας.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Δημοτική Θατρική σκηνή Λιμένα | «Φτυστός ο μακαρίτης» της Πένυς Φυλακτάκη

Πιστή στο ραντεβού της, όπως κάθε χρόνο, η Δημοτική θεατρική ομάδα Λιμένα Θάσου  του Δήμου Θάσου υπόσχεται άφθονο γέλιο από 17 εως 21 Απριλίου 2024.

Η κωμωδία σε σκηνοθεσία της Καταρτζή Αμάντας κρατάει το κοινό σε … αγωνία για το μυστικό ή ίσως καλύτερα την κατάρα της οικογένειας Μπεζενόγλου, που κρατάει από γενιά σε γενιά.

Επί σκηνής;

Μια γέννα, αλλά και μια κηδεία, απόπειρες… αυτοκτονίας, αλλά κυρίως πολύ γέλιο για όσους επιλέξουν να περάσουν το βράδυ τους στις 21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δημου Θάσου το ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ.

 Το έργο είναι μια σάτιρα της νεοελληνικής κοινωνίας, από την μετεμφυλιακή περίοδο μέχρι σήμερα, με στοιχεία φαρσοκωμωδίας που παραπέμπουν σε «χαρακτήρες» του Ελληνικού κινηματογράφου, της δεκαετίας του 1960.

Οι αριστοτεχνικές ατάκες του προκαλούν το γέλιο του σημερινού θεατή, αλλά και την αναγνώριση των κακώς κειμένων σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.

Το έργο γράφτηκε το 2012 όταν η οικονομική κρίση κυριαρχούσε και ταλάνισε όλη την Ελλάδα.

Οι χαρακτήρες του έργου είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι μιας κοινωνίας σε κρίση που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτήν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Πένυ Φυλακτάκη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΕΣ  ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: Αμάντα Καταρτζή

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΣΑΣ-ΒΙΝΤΕΟ  :

Μπίλιας Αναστάσιος

Παίζουν με αλφαβητική σειρά -Αγγελοπούλου Φανή-Κακηράκη Ελένη

Καλούδη Νατάσα -Καταρτζή Αμάντα-Μπίλιας Αναστάσιος

Παναγιώτου Ευστρατία -Παπακυριακίδου Ολυμπία-Σαλωνίδου Μαρούλα

Σωτηρίου Συμεών-Σίμου Ιωάννης-Σίσκου  Ζωή-Τζιάφα ‘Εφη- Φωτιάδης Βασίλης

Φωνή διαγγέλματος  ο  Γιαννόπουλος ΄Αγγελος:

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ 6946506997

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en