Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θάσου για τα σχολεία του νησιού

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εδώ και δύο μήνες και τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του νησιού εξακολουθούν να υπάρχουν.

Προβλήματα που οξύνθηκαν με την έξαρση της πανδημίας. Κυβέρνηση και Δημοτική αρχή δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή τους. Αφήνουν απροστάτευτους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς. Ο χρόνος που κερδήθηκε από την πρώτη φάση της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση και την Δημοτική αρχή για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, στις «αντοχές» της οικονομίας

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποίησε κανένα από τα δίκαια αιτήματα που πρόβαλαν οι αγωνιζόμενοι μαθητές και  εκπαιδευτικοί, αλλά επιστράτευσε την αστυνομία, τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση πραγματοποίησε επισκέψεις στα σχολεία του νησιού, καταγράφοντας τα προβλήματα που ανέδειξαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι με την εκπαίδευση, καθηγητές, μαθητές και γονείς. 

Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα:

 • Παρά το καθολικό αίτημα για 15 μαθητές ανά τμήμα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Στα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού υπάρχουν τμήματα με 25 παιδιά και πάνω. Στο Γυμνάσιο του Λιμένα υπάρχουν τμήματα με 27 και 28 μαθητές. Στο Λύκειο των Λιμεναρίων υπάρχει τμήμα με 25 παιδιά και ανάλογη εικόνα με τμήματα πάνω από 20 παιδιά παρουσιάζουν τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Στο 2ο Δημοτικό του Λιμένα  υπάρχουν τμήματα με 24 παιδιά. Το δημοτικό Σχολείου Πρίνου, που πέρα από τα υπεράριθμα τμήματα, παιδιά δημοτικού συστεγάζονται με τους μαθητές του Γυμνασίου Πρίνου. Αντίστοιχα το  2ο νηπιαγωγείο του Λιμένα, στεγάζεται σε προκατ και η μισή αίθουσα χρησιμοποιείται ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και υπόλοιπη  μισή για τα μαθήματα των νηπίων ,  την στιγμή που υπάρχει χώρος για την κατασκευή νέου κτιρίου, αρκεί να προχωρήσει η μελέτη.  
 • Σε αρκετά σχολεία υπάρχουν προβλήματα στην στέγη, τους λέβητες και τα κουφώματα των σχολείων, όπως στο ΕΠΑΛ, στο 1ο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Λιμένα. Πολλά προβλήματα υπάρχουν στις αυλές των σχολείων όπως στο 1ο Δημοτικό του Λιμένα στην αυλή του οποίου λιμνάζουν νερά. Στο δημοτικό σχολείου της Ποταμιάς η περίφραξη του σχολείου έχει καταρρεύσει καθώς επίσης τα σκαλάκια είναι πολύ απότομα με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Επίσης σημαντικά προβλήματα, εντοπίζονται και στο ΕΠΑΛ, καθώς ο εξωτερικός χώρος χρειάζεται περιποίηση. Η διεύθυνση του σχολείου έχει καταθέσει ολόκληρη λίστα με τις αναγκαιότητες του σχολείου, από την οποία έχουν ικανοποιηθεί, ελάχιστα. Η έλλειψη στεγάστρου, συνεχίζει να αφήνει έκθετους τους μαθητές στις καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια των διαλυμάτων στην οποία οι μαθητές πρέπει να βγαίνουν έξω ώστε να αερίζονται οι αίθουσες.
 • Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα των σχολείων, προβλήματα που δεν θα ξεπεραστούν από την επέκταση του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών αφού οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
 •  Σοβαρά είναι τα προβλήματα με την μεταφορά των μαθητών, οι οποίοι στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα λεωφορεία της γραμμής, παραβιάζοντας ακόμα και αυτά τα ελλιπέστατα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες, οι  πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές.

Κυβέρνηση και Δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του νησιού.

Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, τα σωματεία του νησιού σε κοινό αγώνα να απαιτήσουμε από την Δημοτική αρχή και την κυβέρνηση:

 • Να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία του νησιού. Να υλοποιηθούν τα αιτήματα για κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων όπως αυτό στον Πρίνο και του νηπιαγωγείου στον Λιμένα. 
 • Να μειωθεί εδώ και τώρα ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.
 • Μαζικά – επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη του κράτους.
 • Να υπάρξουν επιπλέον  σχολικά δρομολόγια για την μεταφορά των μαθητών.
 • Πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Επάρκεια σε Μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας)
 • Πρόσληψη όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Τα προβλήματα στην νέα κατάσταση, δεν κρύβονται κάτω από το χαλάκι. Ο αγώνας για σχολεία και παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων είναι υπόθεση όλων μας. 

 

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Έκθεση φωτογραφίας «Λευκωσία – Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια»

Την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00, στο Ιστορικό κτήριο “Καλογερικό” στο Λιμένα Θάσου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με έργα δημιουργών από Ελλάδα και Κύπρο και θέμα: «Λευκωσία – Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Σπύρο Μιλτιάδη και τον Δήμαρχο Θάσου, κ. Ελευθέριο Κυριακίδη.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα φωτογράφων της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου και της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας  – Παράρτημα Καβάλας με θέμα: «Λευκωσία – Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο:

Από 20-06-2022 έως και 29-06-2022 στο Καλογερικό στο Λιμένα Θάσου και ώρες 20:00 – 23:00.

Από 30-06-2022 έως και 06-07-2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιμεναρίων και ώρες 20:00 – 23:00.

Μετά το πέρας των εγκαινίων και την ξενάγηση στην έκθεση ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους υπευθύνους του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας που σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου αποφάσισαν η διαδρομή της έκθεσης να έχει αφετηρία το Νησί μας.

Ευχαριστώ θερμά τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρο Μιλτιάδη που μας τίμησε με την υψηλή του παρουσία σε αυτήν τη μοναδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την πράσινη γραμμή της Κύπρου και τα 48 χρόνια αδιανόητης ύπαρξης της».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Αποκαλυπτήρια Αγάλματος “Ποσειδώνα και Αμφιτρίτη” στον Λιμένα Θάσου

Τα Αποκαλυπτήρια στο νέο λιμάνι του Λιμένα της Θάσου για το άγαλμα δωρεάς Χαραλάμπου Φιλιππίδη “Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη”, φιλοτεχνημένο από τον Κωνσταντίνο Λόβουλο πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουνίου.

Παρών στην τελετή ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης και η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Νέες τηλεφωνικές απάτες σε Καβάλα-Θάσο | Απέσπασαν από λογιστή 18.000€!

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι εξαπάτησαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τρεις πολίτες στην Καβάλα, τη Θάσο και τη Ροδόπη.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, την 2-6-2022 σε οικισμό της Θάσου, άγνωστος δράστης με το πρόσχημα προκαταβολής για την αγορά πετρελαίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων και κατά την επικοινωνία τους, του απέστειλε μήνυμα που περιείχε υπερσύνδεσμο (link) το οποίο προσομοίαζε με τράπεζα. Ο παθών ακολούθησε τον σύνδεσμο, καταχωρώντας τους προσωπικούς τραπεζικούς του κωδικούς, με αποτέλεσμα ο δράστης να αποκτήσει πρόσβαση σε δύο τραπεζικούς του λογαριασμούς και να προβεί σε μεταφορές χρημάτων ύψους 29.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, την 8-6-2022 στην Καβάλα, άγνωστη δράστιδα προσποιούμενη την πελάτισσα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον παθόντα – λογιστή, αποστέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο που περιείχε υπερσύνδεσμο (link) και με διάφορα τεχνάσματα και προφάσεις κατάφερε να μεταφέρει από τραπεζικό του λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 18.310 ευρώ.

Στην τρίτη περίπτωση, την 7-6-2022 σε οικισμό της Ροδόπης, παθών έλαβε μήνυμα (sms) που εμπεριείχε σύνδεσμο (link) και προσομοίαζε με τραπεζικό ίδρυμα, ενημερώνοντάς τον ότι «απαιτείται άμεση δράση». Ο παθών αφού μεταφέρθηκε στον παραπάνω σύνδεσμο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, διαπίστωσε ότι άγνωστος δράστης προέβη σε μεταφορές χρημάτων από τραπεζικό του λογαριασμό, συνολικού ύψους 7.000 ευρώ.

Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν αντίστοιχα ο Αστυνομικός Σταθμών Λιμεναρίων Θάσου, το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας και το Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών Ροδόπης.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

Δεν συμπληρώνουμε ποτέ στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: