Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ανακοίνωση-παρέμβαση του ΚΚΕ στο ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλας-Θάσου

Ανακοίνωση από την Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και την Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ, σχετικά με το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλας-Θάσου:

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τα δρομολόγια Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου και έπειτα από διαρκείς διαβουλεύσεις, συσκέψεις και την εκ νέου συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. αποδεικνύουν την ορθότητα των εκτιμήσεων και των θέσεων του ΚΚΕ, για το ζήτημα των δρομολογίων όπως και για τόσα άλλα (εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα ναυτεργατών, κόστος εισιτηρίων, αξιοποίηση σύγχρονων μεταφορικών μέσων όπως το υδροπτερύγιο κλπ). Το κεντρικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα μέσα συγκοινωνίας και θαλάσσιων μεταφορών, στην ουσία η όλη μεταφορική δραστηριότητα, βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας εφοπλιστών, επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Έχουν στα χέρια τους την πραγματική εξουσία να κάνουν ότι θέλουν, όπως τους βολεύει, δηλαδή να κυνηγούν με κάθε τρόπο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Αξιοποιούν όλο το αντεργατικό – αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, κινούνται «θεσμικά» στη γραμμή της Ε.Ε. που επιβάλλει την λεγόμενη «απελευθέρωση» των συγκοινωνιών. Άλλωστε αυτό που εφαρμόζονται είναι ο κανονισμός 3577/92 της Ε.Ε. και του νόμου 2932 που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2001 και εφαρμόστηκε διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών και των υπόλοιπων εργαζομένων που μετακινούνται από και προς το νησί, έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2008. Οι περικοπές των δρομολογίων, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που δεν θεωρούνται «κερδοφόροι», συνοδεύτηκαν από απολύσεις ναυτεργατών και καπετάνιων, από τεράστιες αυξήσεις στα ναύλα, μειώσεις των μισθών των ναυτεργατών, δραστικό περιορισμό των εργασιών και των δαπανών για τη συντήρηση των πλοίων, παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες εξαντλούν κάθε χειμώνα το χρονικό περιθώριο για τη συντήρηση των πλοίων, με προφανή στόχο όχι την ίδια τη συντήρηση αλλά τη μείωση των δρομολογίων.

Την ίδια περίοδο η εταιρία του εφοπλιστή Μητσόπουλου στήνει επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων ναυτεργατών που δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους αλλά και τη μάχη για σύγχρονη, ασφαλή και φτηνή θαλάσσια συγκοινωνία, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους. Με αλλεπάλληλες μηνύσεις και τη στήριξη των Λιμενικών Αρχών έχει στήσει βιομηχανία διώξεων με προφανή στόχο να καταστείλει το αγωνιστικό φρόνημα των ναυτεργατών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ότι όσο δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, τόσο θα εντείνεται η καταστολή ώστε να μην «κουνιέται φύλλο».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα συγκυβερνούν έχουν την κύρια ευθύνη αφού με τους νόμους που ψηφίσαν έστρωσαν το έδαφος για την επιβολή του «δίκιου» των εφοπλιστών. Τα κροκοδείλια δάκρυα των καβαλιωτών βουλευτών της ΝΔ, οι δήθεν πιέσεις που ασκούν, δεν πείθουν κανέναν.

Οι τοπικοί παράγοντες που βρίσκονται στην ηγεσία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων φορέων, ακόμα και αν το ενδιαφέρον τους είναι ειλικρινές, από τη στιγμή που κινούνται μέσα στα πλαίσια και τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, της Ε..Ε. και της «απελευθέρωσης», επί της ουσίας δηλαδή αποδέχονται τους «νόμους» της αγοράς, αποδεικνύουν ότι ούτε μπορούν ούτε θέλουν να συγκρουστούν με αυτήν την κατάσταση. Άλλωστε είναι χαρακτηριστική η στάση τους στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώθηκε με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας: με μια φωνή, με ένα στόμα, όλοι υποκλίθηκαν στο «δικαίωμα» της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ζήτησαν αύξηση δρομολογίων χωρίς να θιγούν τα κέρδη τους. Στο τέλος το έριξαν στα περί «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», δηλαδή στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Την «κοινωνική εταιρική ευθύνη» τη γνώρισε και τη δοκίμασε ο ελληνικός λαός. Ξέρει από πρώτο χέρι τι πάει να πει με το ένα χέρι οι εφοπλιστές, βιομήχανοι, οι τραπεζίτες να σου κλέβουν τον ιδρώτα, να σε καταδικάζουν στην ανεργία και την ανέχεια και με το άλλο χέρι να σου πετάνε κανένα ξεροκόμματο «κοινωνικής αλληλεγγύης», μάλιστα με στόχο την «εργασιακή και κοινωνική ειρήνη» δηλαδή το ατελείωτο ξεζούμισμα, το φόρτωμα των βαρών της κρίσης στις πλάτες του λαού, ταυτόχρονα με την επιβολή του δόγματος «τα κεφάλια μέσα».

Ο Καβαλιώτικος Λαός και οι Θασίοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τέτοιες ηγεσίες αλλά και από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα τάζει εύκολες λύσεις χωρίς να θιγεί η κερδοφορία των εφοπλιστών και η στρατηγική της Ε.Ε. Δηλαδή και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος!

Για το ΚΚΕ το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι πριν από όλα δικαίωμα των εργατών, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων είτε ταξιδεύουν το χειμώνα για προσωπικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς λόγους είτε το καλοκαίρι για αναψυχή και ξεκούραση. Αυτό το δικαίωμα δεν χωρά στα ασφυκτικά πλαίσια της ιδιοκτησίας των μέσων μεταφοράς στους εφοπλιστές και της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων. Επομένως αν θέλουμε και σήμερα να αποσπάσουμε κάτι, έστω την αύξηση κάποιων δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες, προμετωπίδα και οδηγό στους αγώνες μας πρέπει να έχουμε τη Συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, όπου κριτήριο θα είναι αποκλειστικά η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτό αποτελεί το υπερώριμο και αναγκαίο, το δυνατό και ρεαλιστικό αίτημα της εποχής μας,

Ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζομένους, Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε κοινό βηματισμό και συμμαχία μπορούν και πρέπει να πυκνώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ταξικών σωματείων, των λαϊκών επιτροπών για τη διεκδίκηση:

Να ανακληθούν τώρα οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών και των υπόλοιπων εργαζομένων.

Γενναία αύξηση των δρομολογίων σύμφωνα με τις ανάγκες του νησιού και όχι με τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιριών.

Δραστική μείωση στις τιμές των εισιτηρίων επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα για δουλειά των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και παράλληλα αύξηση των οργανικών συνθέσεων.

Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, τις μαρίνας του Λιμένα και των παραλιών του νησιού.

Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού ώστε η προσγυάλωση του πλοίου να γίνεται με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ του ΚΚΕ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑΣΟΥ του ΚΚΕ

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγιασμός εκλογικού κέντρου Αναστασίας Ιωσηφίδου

Με μια σεμνή και απέριττη τελετή , όπως απαιτεί η ορθόδοξη λειτουργική παράδοση, καθαγιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης το εκλογικό κέντρο της παράταξης ΩΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ της υποψήφιας δημάρχου Αναστασίας Ιωσηφίδου.

Τόσο η ίδια η κα Ιωσηφίδου , όσο και οι υποψήφιοι της δέχθηκαν με ευλάβεια και συγκίνηση το ράντισμα και την ευλογία του πατρός Φιλίππου, πολύτιμο εφόδιο για τον αγώνα της παράταξης και του καθένα τους ξεχωριστά.

Η όλη εκδήλωση , η οποία διήρκεσε όσο το λειτουργικό της μέρος προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων επί της οδού Δοιράνης , χαρακτηρίσθηκε από οικογενειακό κλίμα και από την έκδηλη αισιοδοξία των παρισταμένων για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα την επόμενη Κυριακή .

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Άνοιξε τις πύλες της η Kavala Expo 2023 – Δηλώσεις φορέων

“Παρέλαση” φαίνεται πως έκαναν οι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι στα εγκαίνια της μεγάλης εμπορικής έκθεσης Kavala Expo 2023.

H Έκθεση KAVALA EXPO 2023 θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, ενώ παράλληλα, για πρώτη φορά, αναμένεται να διοργανωθεί και το Food Truck Festival, το οποίο, εκτός από γεύσεις, θα «φιλοξενήσει» και συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εγκαίνια για την 29η Kavala Expo 2023 παρουσία της Υφυπουργού Ανάπτυξης

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου 2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» της Νέας Καρβάλης τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης KAVALA EXPO που διοργανώνει για 29η χρονιά το Επιμελητήριο Καβάλας.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: