Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ανακοίνωση-παρέμβαση του ΚΚΕ στο ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλας-Θάσου

Ανακοίνωση από την Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και την Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ, σχετικά με το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλας-Θάσου:

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τα δρομολόγια Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου και έπειτα από διαρκείς διαβουλεύσεις, συσκέψεις και την εκ νέου συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. αποδεικνύουν την ορθότητα των εκτιμήσεων και των θέσεων του ΚΚΕ, για το ζήτημα των δρομολογίων όπως και για τόσα άλλα (εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα ναυτεργατών, κόστος εισιτηρίων, αξιοποίηση σύγχρονων μεταφορικών μέσων όπως το υδροπτερύγιο κλπ). Το κεντρικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα μέσα συγκοινωνίας και θαλάσσιων μεταφορών, στην ουσία η όλη μεταφορική δραστηριότητα, βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας εφοπλιστών, επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Έχουν στα χέρια τους την πραγματική εξουσία να κάνουν ότι θέλουν, όπως τους βολεύει, δηλαδή να κυνηγούν με κάθε τρόπο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Αξιοποιούν όλο το αντεργατικό – αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, κινούνται «θεσμικά» στη γραμμή της Ε.Ε. που επιβάλλει την λεγόμενη «απελευθέρωση» των συγκοινωνιών. Άλλωστε αυτό που εφαρμόζονται είναι ο κανονισμός 3577/92 της Ε.Ε. και του νόμου 2932 που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2001 και εφαρμόστηκε διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών και των υπόλοιπων εργαζομένων που μετακινούνται από και προς το νησί, έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2008. Οι περικοπές των δρομολογίων, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που δεν θεωρούνται «κερδοφόροι», συνοδεύτηκαν από απολύσεις ναυτεργατών και καπετάνιων, από τεράστιες αυξήσεις στα ναύλα, μειώσεις των μισθών των ναυτεργατών, δραστικό περιορισμό των εργασιών και των δαπανών για τη συντήρηση των πλοίων, παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες εξαντλούν κάθε χειμώνα το χρονικό περιθώριο για τη συντήρηση των πλοίων, με προφανή στόχο όχι την ίδια τη συντήρηση αλλά τη μείωση των δρομολογίων.

Την ίδια περίοδο η εταιρία του εφοπλιστή Μητσόπουλου στήνει επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων ναυτεργατών που δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους αλλά και τη μάχη για σύγχρονη, ασφαλή και φτηνή θαλάσσια συγκοινωνία, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους. Με αλλεπάλληλες μηνύσεις και τη στήριξη των Λιμενικών Αρχών έχει στήσει βιομηχανία διώξεων με προφανή στόχο να καταστείλει το αγωνιστικό φρόνημα των ναυτεργατών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ότι όσο δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, τόσο θα εντείνεται η καταστολή ώστε να μην «κουνιέται φύλλο».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα συγκυβερνούν έχουν την κύρια ευθύνη αφού με τους νόμους που ψηφίσαν έστρωσαν το έδαφος για την επιβολή του «δίκιου» των εφοπλιστών. Τα κροκοδείλια δάκρυα των καβαλιωτών βουλευτών της ΝΔ, οι δήθεν πιέσεις που ασκούν, δεν πείθουν κανέναν.

Οι τοπικοί παράγοντες που βρίσκονται στην ηγεσία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων φορέων, ακόμα και αν το ενδιαφέρον τους είναι ειλικρινές, από τη στιγμή που κινούνται μέσα στα πλαίσια και τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, της Ε..Ε. και της «απελευθέρωσης», επί της ουσίας δηλαδή αποδέχονται τους «νόμους» της αγοράς, αποδεικνύουν ότι ούτε μπορούν ούτε θέλουν να συγκρουστούν με αυτήν την κατάσταση. Άλλωστε είναι χαρακτηριστική η στάση τους στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώθηκε με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας: με μια φωνή, με ένα στόμα, όλοι υποκλίθηκαν στο «δικαίωμα» της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ζήτησαν αύξηση δρομολογίων χωρίς να θιγούν τα κέρδη τους. Στο τέλος το έριξαν στα περί «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», δηλαδή στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Την «κοινωνική εταιρική ευθύνη» τη γνώρισε και τη δοκίμασε ο ελληνικός λαός. Ξέρει από πρώτο χέρι τι πάει να πει με το ένα χέρι οι εφοπλιστές, βιομήχανοι, οι τραπεζίτες να σου κλέβουν τον ιδρώτα, να σε καταδικάζουν στην ανεργία και την ανέχεια και με το άλλο χέρι να σου πετάνε κανένα ξεροκόμματο «κοινωνικής αλληλεγγύης», μάλιστα με στόχο την «εργασιακή και κοινωνική ειρήνη» δηλαδή το ατελείωτο ξεζούμισμα, το φόρτωμα των βαρών της κρίσης στις πλάτες του λαού, ταυτόχρονα με την επιβολή του δόγματος «τα κεφάλια μέσα».

Ο Καβαλιώτικος Λαός και οι Θασίοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τέτοιες ηγεσίες αλλά και από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα τάζει εύκολες λύσεις χωρίς να θιγεί η κερδοφορία των εφοπλιστών και η στρατηγική της Ε.Ε. Δηλαδή και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος!

Για το ΚΚΕ το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι πριν από όλα δικαίωμα των εργατών, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων είτε ταξιδεύουν το χειμώνα για προσωπικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς λόγους είτε το καλοκαίρι για αναψυχή και ξεκούραση. Αυτό το δικαίωμα δεν χωρά στα ασφυκτικά πλαίσια της ιδιοκτησίας των μέσων μεταφοράς στους εφοπλιστές και της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων. Επομένως αν θέλουμε και σήμερα να αποσπάσουμε κάτι, έστω την αύξηση κάποιων δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες, προμετωπίδα και οδηγό στους αγώνες μας πρέπει να έχουμε τη Συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, όπου κριτήριο θα είναι αποκλειστικά η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτό αποτελεί το υπερώριμο και αναγκαίο, το δυνατό και ρεαλιστικό αίτημα της εποχής μας,

Ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζομένους, Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε κοινό βηματισμό και συμμαχία μπορούν και πρέπει να πυκνώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ταξικών σωματείων, των λαϊκών επιτροπών για τη διεκδίκηση:

Να ανακληθούν τώρα οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών και των υπόλοιπων εργαζομένων.

Γενναία αύξηση των δρομολογίων σύμφωνα με τις ανάγκες του νησιού και όχι με τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιριών.

Δραστική μείωση στις τιμές των εισιτηρίων επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα για δουλειά των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και παράλληλα αύξηση των οργανικών συνθέσεων.

Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, τις μαρίνας του Λιμένα και των παραλιών του νησιού.

Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού ώστε η προσγυάλωση του πλοίου να γίνεται με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ του ΚΚΕ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑΣΟΥ του ΚΚΕ

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Ανοιγει τις πυλες της η Ονειρουπολη την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

Η 19η Ονειρούπολη σε λίγες μέρες θα υποδεχτεί τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της για να γίνουν ξανά όλοι μαζί η πιο μεγάλη παρέα. Τα σπιτάκια βρήκαν τη θέση τους στο χριστουγεννιάτικο χωριό μας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται πυρετωδώς με τη βοήθεια όλων των συνεργατών μας για να έχουμε ένα όμορφο παραμυθένιο σκηνικό που θα το χαρούμε όλοι.

Ο Δημοτικός Κήπος ντύνεται γιορτινά, το Λουκά πάρκ και η χριστουγεννιάτικη αγορά ετοιμάζονται επίσης να μας υποδεχθούν, στην Κεντρική μας Πλατεία το μεγάλο επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο μας ετοιμάζεται να καλωσορίσει την πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη γιορτή και περιμένει με τα φώτα του να λάμψει σε όλη την πόλη και μαζί με το πανέμορφο παγοδρόμιο μας να φτιάξουν ένα ακόμα παραμυθένιο σκηνικό στην πόλη μας. Λίγες μέρες έμειναν για την έναρξη και όλοι μαζί θα βρεθούμε ξανά για 19η χρονιά στο χωριό του Άη Βασίλη, στο χωριό με τις πιο γλυκές εκπλήξεις για να δημιουργήσουμε νέες όμορφες γιορτινές αναμνήσεις.

Το προηγούμενο διάστημα προετοιμάζαμε για τους μεγάλους και μικρούς επισκέπτες μας 15 δωρεάν δράσεις,10 συναυλίες, 5 θεατρικές παραστάσεις, αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις και 19 άλλες παράλληλες δράσεις που θα γεμίσουν την Δράμα ήχους, χαμόγελα και μουσικές.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου ο Δήμος Δράμας θα παρουσιάσει το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα της Ονειρούπολης 2022 -2023, καθώς και τις παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για την φετινή διοργάνωση είναι τεράστιο και δημιουργεί σε όλους μια γλυκιά προσμονή για τις όμορφες μέρες που θα περάσουμε στην όμορφη πόλη μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την πολύ καλή δουλειά που έχουμε ξεκινήσει. Μέχρι σήμερα 105 σχολεία
από όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφτούν την Ονειρούπολη ανταποκρινόμενοι στην στοχευμένη καμπάνια που έγινε
προς τα σχολεία, ενώ και τα στοιχεία που λαμβάνουμε από τα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία και από την Ένωση Ξενοδόχων δείχνουν ότι η
Ονειρούπολη και η Δράμα θα είναι για φέτος κορυφαίος χριστουγεννιάτικος προορισμός.

Για ακόμα μια χρονιά η όμορφη πόλη μας φοράει τα γιορτινά της, γεμίζει χρώματα, μυρωδιές και μελωδίες και γίνεται φιλόξενη οικοδέσποινα για
όλους! Η 19η Ονειρούπολη ετοιμάζεται και υπόσχεται εκπλήξεις! Σας περιμένουμε όλους να μπείτε στον κύκλο της μεγαλύτερης χριστουγεννιάτικης γιορτής!

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αλεξανδρούπολη | Με επιτυχία η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης

«Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Πραγματοποιείται σε μια στιγμή που η Περιφέρεια, η χώρα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες
απανωτών κρίσεων: της 10ετούς οικονομικής κρίσης, της μεταναστευτικής κρίσης, της υγειονομικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας.
Απέναντι στις κρίσεις αυτές, οι πόροι του νέου περιφερειακού ΕΣΠΑ θα λειτουργήσουν ως ασπίδα αλλά και ως εργαλείο για να κάνουμε την Ανατολική
Μακεδονία και Θράκη μια Περιφέρεια ανάπτυξης, αξίας και κοινωνικής συνοχής».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος κατά την 1 η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία, Θράκη” 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μέτιος τόνισε πως το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027 είναι αυξημένο κατά 39,8% σε σχέση με το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, αύξηση που αντιστοιχεί σε επιπλέον 182 εκατομμύρια ευρώ: από 457,13 εκατομμύρια ευρώ οι πόροι αυξάνονται σε 639,098 εκατομμύρια ευρώ.

Η αναπτυξιακή προσπάθεια του νέου ΕΣΠΑ, συνέχισε ο κ. Μέτιος, έρχεται να συμπληρώσει καλές πρακτικές που ξεκίνησαν από τη Διοίκηση της Περιφέρειάς μας κατά την προηγούμενη περίοδο καθώς, όπως επεσήμανε: «την περίοδο 2014-2020 πετύχαμε πολλά παρά τις απανωτές δυσκολίες».

Έτσι, συνεχίζεται και στο νέο ΕΣΠΑ η έμφαση στις υποδομές, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση υποδομών που συνδέουν την Περιφέρεια ΑΜΘ με τα εθνικά και διεθνή δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης με επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην αγροδιατροφή και στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Συνεχίζονται επίσης οι πολιτικές για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών, για την καταπολέμηση των διακρίσεων, για την προώθηση των ίσων
ευκαιριών, για τη στήριξη της εκπαίδευσης και του δημόσιου συστήματος υγείας. Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τον θετικό
αντίκτυπο των χρηματοδοτήσεων του τρέχοντος ΕΣΠΑ στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, του τουρισμού, του
πολιτισμού, των οδικών μεταφορών, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μέτιος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την περίοδο 2021-2027, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να χτίσουμε μια Περιφέρεια δυναμική, ανθρώπινη και εξωστρεφή, ανοιχτή σε επενδύσεις. Γιατί στόχος μας είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκτός από πέρασμα ενεργειακό, μεταφορικό, εμπορικό, να γίνει και προορισμός. Προορισμός στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία. Ένας τόπος που παράγει, αναπτύσσεται και ευημερεί».

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν και εγκρίθηκαν οι άξονες και οι στόχοι του νέου ΕΣΠΑ, οι διαθέσιμοι πόροι, ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα των προσκλήσεων. Η ενεργοποίηση του Προγράμματος, όπως παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης, περιλαμβάνει την άμεση ενεργοποίηση 24 δράσεων προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 247 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 39% περίπου των συνολικών πόρων του Προγράμματος.

Αργότερα την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και η 6 η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020,
υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη. Κατά τη διάρκειά της, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, διαπιστώθηκε η επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων του Προγράμματος και αποφασίστηκαν οι ενέργειες για την ομαλή ολοκλήρωσή του.

Στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρχών διαχείρισης, συντονισμού και πιστοποίησης του ΕΣΠΑ,
εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, ειδικών υπηρεσιών και επιτελικών δομών Υπουργείων και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ, μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Γερμανικός Τύπος κατά Spiegel για τον Έβρο | «Το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε»

Εν αμφιβόλω θέτουν την αξιοπιστία του περιοδικού Spiegel τα γερμανικά ΜΜΕ, για τις ανταποκρίσεις από Ελλάδα περί «δήθεν θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού σε νησίδα του Έβρου τον Αύγουστο», λιγότερο από τέσσερα χρόνια αφού το σκάνδαλο Relotius εξέθεσε βαθύτατα το γνωστό περιοδικό.

Συγκεκριμένα, σειρά αιχμηρών ερωτημάτων για την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων του «Der Spiegel» στα οποία αναπαρήγαγε αναπόδεικτες καταγγελίες για το «θάνατο της 5χρονης Μαρίας», στον Έβρο τον Αύγουστο, θέτουν για πρώτη φορά μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης όπως η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η «Bild», η «Tagesspiegel» και το «Focus», λίγες ημέρες αφότου το γνωστό περιοδικό απέσυρε τα επίμαχα κείμενα από το σάιτ του, παραδεχόμενο ότι οι πληροφορίες στις οποίες βασίστηκε ελέγχονται.

Μπαράζ δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται ευθέως η αξιοπιστία του «Spiegel», καθώς το 2018 ο γερμανικός Τύπος είχε συγκλονιστεί από την αποκάλυψη ότι πολλά από τα κείμενα του διάσημου και βραβευμένου δημοσιογράφου του περιοδικού Claas-Hendrik Relotius δεν βασίζονταν σε πραγματικά στοιχεία αλλά σε ψευδείς πληροφορίες που επινοούσε ο ίδιος.

«Το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε», γράφει στον τίτλο της η FAZ, ενώ υπενθυμίζει ότι οι ανταποκρίσεις του «Spiegel» απέδιδαν τον «χαμό» της 5χρονης στην απραξία των ελληνικών αρχών. «Τώρα τα δημοσιεύματα έχουν εξαφανιστεί. Τι συμβαίνει;», προσθέτει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η «Bild», η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα από πλευράς κυκλοφορίας, η οποία επισημαίνει στον τίτλο της: «Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο Relotius: Και πάλι αμφιβολίες για ρεπορτάζ του SPIEGEL».

«Αμφιβολίες για την εγκυρότητα: Το SPIEGEL κατεβάζει άρθρα από την ιστοσελίδα του», αναφέρει χαρακτηριστικά στον τίτλο της η εφημερίδα «Tagesspiegel», προσθέτοντας στον υπότιτλό της ότι «η όλη διαχείριση θυμίζει την υπόθεση Relotius».

«Τα ρεπορτάζ θα πρέπει να ελεγχθούν – Το SPIEGEL κατεβάζει από την ιστοσελίδα του άρθρα, αμφιβολίες για το ρεπορτάζ για το νεκρό παιδί πρόσφυγα στην Ελλάδα», σημειώνει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο δημοσιογράφων RND.

Το θέμα καλύπτεται και από το γνωστό περιοδικό «Focus»: «Τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο Relotius: Αμφιβολίες για το θάνατο κοριτσιού-πρόσφυγα – Το SPIEGEL κατεβάζει από την ιστοσελίδα του άρθρα», τονίζει στον τίτλου του.

Η υπόθεση απασχόλησε εκτενώς η κλαδική ιστοσελίδα Medieninsider, η οποία ειδικεύεται σε θέματα Τύπου. Το σάιτ υπογραμμίζει ότι οι αμφιβολίες για την ακρίβεια των ανταποκρίσεων του «Spiegel» δεν περιορίζονται στον φερόμενο θάνατο του κοριτσιού αλλά αγγίζουν ακόμα και το κατά πόσον υπήρξε η «μικρή Μαρία».

Το Medieninsider υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση είχε εξ αρχής διαψεύσει τα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού, αντιτείνοντας πως βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι έντονες αμφιβολίες για τα ρεπορτάζ του «Der Spiegel» στην υπόθεση της «μικρής Μαρίας» έχουν οδηγήσει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου που θεσμοθέτησε το περιοδικό μετά το σκάνδαλο Relotius, γεγονός που υποδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Οι ερευνητές του Medieninsider φαίνεται πως έστειλαν ερωτήματα στον ανταποκριτή του «Der Spiegel» στην Ελλάδα, Γιώργο Χρηστίδη -ο οποίος υπέγραφε τα περισσότερα κείμενα που έχουν πλέον αποσυρθεί και είναι γνωστός για πολλά καταγγελτικά κείμενα με επίκεντρο το μεταναστευτικό- όμως δεν έλαβαν απαντήσεις.

liberal.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: