Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα στον κλάδο εκτιμούν οι Έλληνες οινοποιοί πως θα δώσει ο οινοτουρισμός

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Σαββατοκύριακο που είναι μπροστά μας, τα 29 επισκέψιμα οινοποιεία που ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» θα άνοιγαν τις πόρτες τους και θα περίμεναν να υποδεχτούν χιλιάδες επισκέπτες. Η πανδημία του νέου κορονοϊού άλλαξε, ωστόσο, τα δεδομένα και όπως όλες οι εκδηλώσεις έτσι και οι «Ανοιχτές Πόρτες» αναβλήθηκαν. Πέρσι, η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία για πρώτη φορά διοργανώθηκε το 2005, είχε προσελκύσει περισσότερα από 13.000 άτομα.

Αυτό όμως, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος Αλεξάνδρα Ανθίδου και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν πτοεί τους οινοποιούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο οινοτουρισμός θα δώσει «ανάσα», όχι μόνο στον κλάδο αλλά και γενικότερα στις περιοχές όπου υπάρχουν επισκέψιμα οινοποιεία, εξακολουθώντας, σταθερά, να είναι ψηλά στις προτιμήσεις του φίλων του κρασιού.

«Άλλωστε ο οινοτουρισμός είναι μία μαγική εμπειρία», όπως επισημαίνει με ενθουσιασμό η κ. Ανθίδου. «Η περιήγηση στους αμπελώνες και από εκεί στους χώρους οινοποίησης και ωρίμανσης των κρασιών, η γνωριμία με τους δημιουργούς τους και την ιστορία τους, η παρουσία σε χώρους που αποπνέουν παράδοση, πολιτισμό και δημιουργικότητα και τέλος η οινογευσία που αποφέρει γνώση αλλά και απόλαυση, αποτελούν ένα ξεχωριστό βίωμα, τόσο δυνατό που παραμένει ανεξίτηλο», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Αν και ο οινοτουρισμός μπορεί να είναι η επίσκεψη ακόμη και σε ένα μόνο οινοποιείο, το δίκτυο των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος είναι χωρισμένο σε 8 διαφορετικές οινικές διαδρομές, τόσο για να αναδείξει τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής όσο και τα υπόλοιπα τουριστικά σημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ναούς, μοναστήρια και φυσικά την τοπική κουλτούρα και γαστρονομία.

«Γνωρίζουμε από την επικοινωνία μας με το κοινό πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα οινοποιεία μας θα συνεχίσουν να αποτελούν πόλο έλξης για τον κόσμο που θέλει να ξεφύγει, να εμπλουτίσει τις εμπειρίες του, να κάνει μια εκδρομή», τονίζει ο Γιάννης Αλμπάνης, διευθυντής της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

«Το κρασί, παρόλο που ως προϊόν επλήγη από την πανδημία, καθώς είναι συνυφασμένο με τον κλάδο της εστίασης, κρατά ζωντανό το κομμάτι της παραγωγής του στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, οπότε κατ’ επέκταση και τον οινοτουρισμό. Στα οινοποιεία μας, ο αριθμός των επισκεπτών κάθε χρόνο αυξάνεται. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που φροντίζουμε να κρατούμε, ο αριθμός επισκεπτών το 2019 “άγγιξε” τους 100.000, στην πλειονότητά τους Έλληνες», προσθέτει. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία στατιστική έρευνα στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, προκύπτει ότι στο έτος 2019, ο αριθμός επισκεπτών ήταν 98.000, εκ των οποίων το 64,8% μεμονωμένοι επισκέπτες, το 23,4% γκρουπ και το 11,8% σχολεία. «Σχετικά με την εθνικότητα των επισκεπτών», συνεχίζει ο κ. Αλμπάνης, «γνωρίζουμε πως το 73,1% ήταν Έλληνες, το 18,8% προέρχονταν από χώρες της Ε.Ε. ενώ το 8,1% από τρίτες χώρες».

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που αναμένεται να δώσει ώθηση στην επισκεψιμότητα των οινοποιείων, προσθέτει η κ. Ανθίδου, είναι το γεγονός ότι ο οινοτουρισμός συνδέεται άμεσα με τον οδικό τουρισμό, κάτι που -όπως όλα δείχνουν- θα παίξει κυρίαρχο ρόλο φέτος, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις | Αυξημένες καταβάλλονται σήμερα οι επικουρικές

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τους θα δουν σήμερα 236.274 συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αυξήσεις αφορούν τους συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μειώσεις με το νόμο 4387/2016, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (Στε) έκρινε αντισυνταγματικές αυτές τις περικοπές. Η επικουρική σύνταξη θα είναι αυξημένη κατά μέσο όρο κατά 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου), ενώ η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι μικτά 99,57 ευρώ το μήνα.

«Από αύριο 2 Ιουνίου περίπου 240.000 συνταξιούχοι θα έχουν μεσοσταθμική αύξηση 100 ευρώ το μήνα περίπου μεικτά στις επικουρικές τους συντάξεις» όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση, όπως είπε, εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επικουρικών συντάξεων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου». Τις επόμενες μέρες επίσης θα αρχίσει να καταβάλλεται σε περίπου 3.500 άνεργους ναυτικούς το επίδομα ανεργίας. Ήδη έχει καταβληθεί σε 2.160 ναυτικούς το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπτωση φόρου | Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «χαμένα» ενοίκια

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των «χαμένων» ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακίνητων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% μισθώματα. Η επικαιροποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου, η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τα μισθώματα που δεν εισπράχθηκαν και η αποδοχή της από τους ενοικιαστές αποτελούν τα τρία κλειδιά που θα κλειδώσουν την έκπτωση την έκπτωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας. Το κράτος θα καλύψει τελικά το 30% των χαμένων ενοικίων συμψηφίζοντάς το με τους φόρους που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με εξαίρεση τις οφειλές από ρυθμίσεις.

Η πλατφόρμα
Για να υπολογιστεί η χασούρα αλλά κυρίως η έκπτωση φόρου για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που εισπράττει κουρεμένα κατά 40% μισθώματα θα δημιουργηθεί στο Taxisnet ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην πλατφόρμα αυτή, σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να «ανέβουν» όλα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Μόλις αναρτηθούν τα μισθωτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται θα πρέπει:

– Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια καθώς θα πρέπει οι μισθώσεις να φαίνονται στο σύστημα ως ενεργές.

– Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας το μηνιαίο μίσθωμα, τους μήνες κατά τους οποίους το ενοίκιο καταβλήθηκε μειωμένο κατά 40% και τα στοιχεία των ενοικιαστών που δικαιούνται μείωση ενοικίου.

– Η αίτηση που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όταν θα κλείσει η πλατφόρμα η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων και θα υπολογίσει το ποσό της «αποζημίωσης» για τους φορολογούμενους που εισπράττουν από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού το 60% των μισθωμάτων. Συνολικά θα καλυφθεί το 30% των ενοικίων που δεν θα εισπραχθούν καθώς η έκπτωση φόρου ανέρχεται στο 20% επί του 60% των μισθωμάτων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες.

Για παράδειγμα σε μηνιαίο μίσθωμα 300 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40% ή 120 ευρώ, η έκπτωση φόρου υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 180 ευρώ και διαμορφώνεται σε 36 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 30% των υπόλοιπων 120 ευρώ του ενοικίου που «έχασε» ο ιδιοκτήτης. Κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ το 30% της απώλειας που θα υποστεί από την αναγκαστική μείωση των ενοικίων κατά 40%.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τελική μάχη στις 19 Ιουνίου για τα 32 δισ. χωρίς μνημόνιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ικανοποίηση αλλά όχι εφησυχασμός στην κυβέρνηση μετά την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Αλληλεγγύης, η οποία προβλέπει «πακέτο» ύψους 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Και αυτό καθώς η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει μία ακόμη μάχη.

Στο διάστημα που μεσολαβεί ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με τον οποίο και με άλλους επτά ηγέτες στις 25 Μαρτίου είχαν στείλει κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού. Αίτημα που έμοιαζε με ουτοπία και, όμως, έγινε, πραγματικότητα, αφού αυτό επί της ουσίας προτείνει η Κομισιόν.

«Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέου μνημονίου. Καθώς άλλωστε σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση έχει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, διαμηνύοντας έτσι προς πάσα κατεύθυνση ότι τα χρήματα αυτά δε θα δοθούν σε παροχές, αλλά σε αναπτυξιακές δράσεις, χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η δημοσιονομική σταθερότητα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται μνημόνια για να βρει λόγο ύπαρξης» σχολίαζαν χαρακτηριστικά εξάλλου κυβερνητικά στελέχη. Κατηγορούσαν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παρακαλά να υπάρξουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης όροι μνημονιακού χαρακτήρα, πλην όμως όπως τόνιζαν αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς άλλωστε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει δημοσιονομική ρότα.

Όσον αφορά όμως στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις (Νέα), κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν πως αυτό είχε συμφωνηθεί το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει ούτως ή άλλως μέχρι το 2022, αλλά αφορά δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις, όχι το «πακέτο» των 32 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα, εκτός από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τη μεταρρυθμιστική προσήλωση, διαμηνύει ότι στο σχέδιο ανάπτυξης που ετοιμάζει προτεραιότητες παραμένουν η προσέλκυση επενδύσεων και η «χαλάρωση της φορολογικής θηλιάς στο λαιμό της μεσαίας τάξης». Όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικά στελέχη, «το σχέδιο αυτό δεν έχει αλλάξει, για αυτό ψηφίστηκε η ΝΔ και αυτό θα εφαρμόσει».

Το timing όμως των φοροελαφρύνσεων είναι ένα άλλο ζήτημα. Το βέβαιο είναι πως το φθινόπωρο, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι έτσι θα ενισχύσει την απασχόληση. Εν τω μεταξύ βεβαίως θα έχει κλειδώσει και το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και θα έχει καταρτιστεί από την επιτροπή σοφών με επικεφαλής το νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη το σχέδιο για την κατανομή του, το οποίο στη συνέχεια θα ενταχθεί στο επόμενο μεσοπρόθεσμο. Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός για τα 32 δισ. ευρώ θα είναι κεντρικός, δηλαδή υπό τον άμεσο έλεγχο του Μαξίμου και όχι των υπουργείων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 600 ευρώ ορεινών & μειονεκτικών περιοχών -Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις (ΚΥΑ)

Δημοσιεύτηκε

στις

Επίδομα σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών θα δοθεί και φέτος.

Το συγκεκριμένο επίδομα αφορά οικογένειες, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ.

Για τις φετινές αιτήσεις μάλιστα, βγήκε και σχετική ΚΥΑ που περιλαμβάνει την εξής τροποποίηση:

Η παρ. 3 του άρθρου 2 της αριθμ. 10643/359/4.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών

Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης

και Επικρατείας «Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης της ετήσιας εισοδηματικής

ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αρμοδιότητας ΟΠΕΚΑ και του

αντίστοιχου εντύπου της που διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ» (Β΄779), αντικαθίσταται

ως εξής:

«3. Οι αιτήσεις για κάθε ημερολογιακό έτος, από την έναρξη ισχύος της παρούσας και στο

εξής, υποβάλλονται από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Για την

εισοδηματική ενίσχυση του έτους 2019 οι αιτήσεις υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος

της παρούσας απόφασης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Από την έναρξη λειτουργίας της

ηλεκτρονικής εφαρμογής του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής

Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης της εισοδηματικής

ενίσχυσης, οι αιτήσεις για το έτος 2019 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στην εφαρμογή

αυτή εντός της ίδιας προθεσμίας».

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, Ελλήνων υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται από τις διατάξεις της με αριθμ. 2/37653/0020/08-07-2002 (ΦΕΚ Β/903), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθμ. 2/69477/0020/21-09-2009 (ΦΕΚ Β/2108) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται:
Α) σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και
Β) σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00 €).

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα εξής:
 Αίτηση του δικαιούχου [στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του : ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ]. Επισυνάπτεται υπόδειγμα αίτησης.

– Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.
 Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (εισοδήματα προηγούμενου έτους) ή της δήλωσης αυτής (έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.
–  Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ