Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Ανάβαση στο Φαλακρό την Κυριακή από την Ορειβατική Λέσχη Σερρών

Δημοσιεύτηκε

στις

H Ορειβατική Λέσχη Σερρών την Κυριακή 29/4/2018 οργανώνει ανάβαση στον Φαλακρό.

Η ανάβαση θα γίνει με δυο ομάδες.

Η Α ομάδα  θα πραγματοποιήσει  κυκλική διάσχιση του Ορους Φαλακρού. δύσκολη διαδρομή με 9 ώρες πορείας.
Η Β ομάδα  θα πραγματοποιήσει  ανάβαση στην Κορυφή Προφήτης Ηλίας . Εύκολη διαδρομή που είναι 4-5 ώρες πορείας .
Απαραίτητος εξοπλισμός : Σακίδιο με τα απαραίτητα κολατσιό , νερό με 3 λίτρα , παπούτσι μποτάκια η τρεκιν αθλητικό η Β ομαδα , μπατόν ελαφρύς ρουχισμός με έντονα χρώματα καπέλο , γυαλιά αντηλιακά , σφυρίχτρα , ατομικό φαρμακείο, φωτογραφική μηχανή και καλή διάθεση .

Όσοι συμμετέχουν στις αναβάσεις είναι με δική τους ευθύνη .
Αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας , όπως κακοκαιρία , το πρόγραμμα μπορεί να μεταβληθεί η ακόμα και να αναβληθεί η εκδρομή
Η συμμετοχές πρέπει να δηλώνονται τηλεφωνικά προσωπικά και εγκαίρως για οργανωτικούς λόγους

Για την Α κ Β ομάδα η διαδρομή ξεκινάει από το χιονοδρομικό και συγκεκριμένα από την κεραία κινητής τηλεφωνίας που υπάρχει στην είσοδο στα 1750μ . Η Α ομάδα θα ακολουθήσει το μονοπάτι που τραβερσάρει τη κορυφή της Καρτάλκας ενώ η Β ομάδα μπορεί μια και θα έχει πολύ χρόνο μπροστά της να ανέβει στην Καρταλκα και να απολαύσει την καταπληκτική θέα των ορθοπλαγιών του Φαλακρού , στην συνέχεια μπορεί ακολουθώντας το πέταλο με ενδιάμεσες στάσεις να ανέβει στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας» στα 2229 μέτρα . Μια εύκολη διαδρομή για την Β ομάδα που δίνει την ευκαιρία σε οποίον δεν έχει μεγάλη πείρα και πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση να γνωρίσει το βουνό και την ιδιαίτερη ομορφιά του .
Η Α ομάδα αφού περάσει την δυτική πλαγιά και τα χαρακτηριστικά κάγκελα της Καρταλκας , κατηφορίζουμε και συναντάμε ξύλινο πάγκο σε σημείο με εξαιρετική θέα . Συνεχίσουμε κατηφορικά μέχρι να φθάσουμε στην Αετοπηγή κάτω από την Καρτάλκα και που κατά περιόδους μόνο έχει νερό.
Συνεχίζουμε το μονοπάτι για να καταλήξουμε στις «Πόρτες» ( 1460μ ) , ένα στενό διάσελο όπου συναντάμε και το μονοπάτι Φ2 που έρχεται από τους Πύργους. Κατεβαίνοντας μπαίνουμε σε δάσος οξιάς, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε το δυσδιάκριτο μονοπάτι προσέχοντας πάντα τα σημάδια στα δένδρα .Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι είναι αρκετά απότομο και για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί ξύλινα σκαλοπάτια. Η κατάβαση μας οδηγεί σε ρέμα στα 990μ . Ακολουθούμε την κοίτη του προς τα κάτω η οποία στενεύει , τα τοιχώματα υψώνονται δεξιά και αριστερά μας, κάθετα αφήνοντας ένα στενό πέρασμα πλάτους μόλις 3-5 μέτρων. Το μέρος ονομάζεται Νάκβιτσα και είναι αρκετά επικίνδυνο σε περιπτώσεις καταιγίδας όχι εξαιτίας των νερών που τυχόν θα κατεβάσει το φαράγγι αλλά εξαιτίας της πτώσης βράχων από τις απόκρημνες πλαγιές . Σε περίπου 30 λεπτά συναντάμε το μονοπάτι που έρχεται από την Σίτνα 890μ . Σε αυτό το σημείο τελειώνει η κατηφορική πορεία μας .
Στην αριστερή μεριά της κοίτης, ξεκινάει μονοπάτι για το οροπέδιο της Σίτνας. Το ρέμα στο σημείο αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πλάτωμα ενώ υπάρχουν και αρκετά σημάδια στις πέτρες αλλά και στα δένδρα που υποδεικνύουν την διασταύρωση .
Το μονοπάτι ανεβαίνει στην πλαγιά κάνοντας δύο χαρακτηριστικές στροφές για να κερδίσει ύψος και μάς οδηγεί μέσα σε ρεματιά. Πρόκειται για το ρέμα του Προφήτη. Το μονοπάτι παλιά ήταν αρκετά μεγάλο και χτιστό σε πολλά σημεία. Τώρα όμως η πυκνή βλάστηση και η εγκατάλειψη το έχουν καταστήσει αρκετά δύσβατο. Πρόβλημα όμως προσανατολισμού δεν υπάρχει αφού κινούμαστε ανηφορικά συνεχώς παράλληλα με την ρεματιά ενώ υπάρχουν και ταμπέλες με το σήμα Φ3 αλλά και αρκετά σημάδια στις πέτρες. Σε 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου από την διασταύρωση καταλήγουμε στο οροπέδιο της Σίτνας.
Η Σίτνα στα 1100 μέτρα υψόμετρο είναι ένα καταπράσινο πλάτωμα με πολλά μαντριά (προσοχή στα σκυλιά) και ένα εκκλησάκι, των Αγίων Αναργύρων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγιο.
Από τη βόρια πλευρά της εκκλησίας ξεκινάει μικρή ρεματιά την οποία και ακολουθούμε με βόρεια κατεύθυνση. Κατά μήκος της ρεματιάς υπάρχουν πολλά γιδόστρατα που μπορεί να μας μπερδεύουν. Εμείς όμως ακολουθούμε σταθερά την πορεία της ανοικτής ρεματιάς ίσια επάνω που γίνεται όλο και πιο ανηφορική, προσπερνάμε στα δεξιά μας δάσος με τις τελευταίες οξιές που υπάρχουν σε αυτό το υψόμετρο και καταλήγουμε σε χαρακτηριστικό λαιμό, 1,5 ώρα μετά την Σίτνα. Μπροστά και στα αριστερά μας ανοίγεται η τεράστια χοάνη του Φαλακρού, η χαράδρα της Νάκβιτσας, στην οποία πέφτουν απότομα όλες οι ψηλές κορφές του Φαλακρού. Το εκπληκτικό θέαμα μας αναγκάζει να σταθούμε για αρκετή ώρα στο σημείο αυτό και να θαυμάσουμε τους κάθετους τοίχους που χάσκουν μπροστά μας. Απ’ εδώ για την κορυφή του βουνού θα πρέπει να ακολουθήσουμε την κυκλική πορεία της κορυφογραμμής για 90 λεπτά περίπου. Ανεβαίνοντας την γυμνή και αρκετά ανηφορική πλαγιά προσπερνάμε την κορυφή Ψευτοδόντι, τραβερσάροντάς την από τα δεξιά και συνεχίζοντας καταλήγουμε στην ψηλότερη κορυφή του «Προφήτης Ηλίας» στα 2229 μέτρα.

Η θέα είναι εκπληκτική. Στα νότια ανοίγεται σαν βεντάλια το πανόραμα των ορθοπλαγιών του Φαλακρού, κάτω χαμηλά διακρίνεται το οροπέδιο της Σίτνας ενώ πέρα στο βάθος διαγράφεται ο όγκος του Παγγαίου. Στα ανατολικά οι κορυφές του Φαλακρού «Βάρδενα» και «Τρία Κεφάλια» και βόρεια χαμηλά η τεχνητή λίμνη του Νέστου και στο βάθος η Ροδόπη με το δάσος του Καράντερε.
Αφού χορτάσουμε αυτό το εντυπωσιακό πανόραμα από την κορυφή κατηφορίζουμε προς την χιονότρυπα (2090μ) που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά ενώ στην ίδια κατεύθυνση αλλά στο βάθος και πιο ψηλά βρίσκεται και το σαλέ της κορυφής. Η χιονότρυπα – περιφραγμένη πια και αυτή με σύρμα για να προστατεύει τους χιονοδρόμους από τις πτώσεις – είναι ένα εντυπωσιακό βάραθρο βάθους 90 περίπου μέτρων που στον πάτο του κρατάει χιόνι και πάγο όλο τον χρόνο.
Συνεχίζουμε για το σαλέ της κορυφής και από εκεί κατηφορίζουμε για την βάση του χιονοδρομικού μέχρι να φθάσουμε στα αυτοκίνητα .

Η διαδρομή είναι η πιο δύσκολη και απαιτητική του Φαλακρού λόγω της απόστασης αλλά και της υψομετρικής διαφοράς που καλύπτει. Στο μεγαλύτερο μέρος της δεν ακολουθεί κάποιο χαραγμένο μονοπάτι αλλά το πέταλο που σχηματίζουν οι ψηλές κορυφές του βουνού. Σε συνδυασμό με μέρος του Φ2 μονοπάτι της Καρτάλκας μπορεί να πραγματοποιήσει τη διάσχιση του Φαλακρού, την πιο όμορφη, δημοφιλή αλλά και πιο επίπονη διαδρομή στο Φαλακρό. Και αυτό γιατί θα αντικρίσει τα ομορφότερα σημεία του βουνού, θα κατακτήσει τις ψηλότερες κορυφές του, θα καλύψει μια υψομετρική διαφορά πολλών μέτρων και θα αποκτήσει μια συνολική άποψη της μορφολογίας όχι μόνο του βουνού αλλά και της γύρω περιοχής. Όταν την ολοκληρώσει θα έχει την ικανοποίηση ότι πραγματοποίησε μια πραγματικά μεγάλη και δύσκολη ορειβατική διαδρομή. Σε αντίθεση με άλλες διασχίσεις, αυτή έχει το προνόμιο να καταλήγει στο σημείο της αφετηρίας λόγω της κυκλικής της διαδρομής χωρίς να προβληματίζει για τον τρόπο επιστροφής στα οχήματα. Οι δυσκολίες που μπορεί να επισημάνει κανείς είναι η έλλειψη νερού στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και το πρόβλημα του προσανατολισμού σε περίπτωση ομίχλης λόγω των εκτεταμένων γυμνών εκτάσεων.

dramini

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Προσλήψεις στις φυλακές Δράμας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακοινώθηκαν 18 προσλήψεις στις φυλακές Δράμας. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις αφορούν άτομα που προστατεύονται από νόμο (ΑΜΕΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και τέκνα αναπήρων πολέμου)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον πίνακα με την κατάταξη των προσλήψεων. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, καθορίζονται οι θέσεις στο Κατάστημα Κράτησης Δράμας (Υπουργείο Προστασίας τουΠολίτη), που πληρούνται από άτομα που προστατεύονται από τον ν. 2643/1998 και κατανομή των θέσεων αυτών.

Δείτε το ΦΕΚ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΡΑΜΑ

Μήνυμα Χαράς Κεφαλίδου για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019 η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του τομέα Παιδείας & Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Θερμά συγχαρητήρια σε όλους εσάς τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους καθηγητές, τους γονείς και τις οικογένειές σας που στάθηκαν ανεκτίμητοι αρωγοί και συμπαραστάτες στον δύσκολο αγώνα που δώσατε. 

Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη ζωή σας. Μια ημέρα που θα θυμόσαστε για πάντα. Μια ημέρα που σηματοδοτεί τη δίκαιη ανταμοιβή των κόπων, των θυσιών και της σπουδαίας προσπάθειάς που καταβάλατε. Ανοίγεται μπροστά σας ένας φωτεινός ορίζοντας γνώσεων, αξιών και πολύτιμων εμπειριών. 

Για όσους δεν τα κατάφεραν θέλω να υπενθυμίσω ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όλα τώρα ξεκινούν. Έχετε την τύχη να ξεδιπλώνεται μπροστά σας μια τεράστια γκάμα επιλογών για την εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων σας. Αξιοποιήστε την και προχωρήσετε δυναμικά με την ορμή και τη δημιουργικότητα των νεανικών σας χρόνων.

Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά, στο φωτεινό και ελπιδοφόρο μέλλον της χώρας μας». 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΡΑΜΑ

Λάκης Λαζόπουλος | Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της συζύγου του στη Δράμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Συγγενείς, φίλοι και αρκετοί καλλιτέχνες βρέθηκαν στην κηδεία της συζύγου του Λάκη Λαζόπουλου, Τασούλας, στη Δράμα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Β’ Κοιμητήριο της πόλης, εκεί που έχουν ταφεί η μητέρα της, ο πατέρας της και ο αδερφός της.

Άλλωστε στην Αθήνα είχε έρθει «μόνο για τον Λάκη» της, όπως η ίδια έλεγε πάντα. Το ησυχαστήριο της ήταν πάντα εκεί, στη Δράμα, σύμφωνα με το altsantiri.

Ήταν η τελευταία πράξη του δράματος, μετά την τριετή άνιση μάχη της με τον καρκίνο και τον πρόωρο χαμό της την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, σε ηλικία μόλις 60 ετών.

Μεταξύ άλλων στη σεμνή τελετή, η οποία ήταν και επιθυμία της Τασούλας, βρέθηκαν ο Σπύρος Παπαδόπουλος, η Χρύσα Ρώπα, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Βίκυ Σταυροπούλου, οι οποίοι ενώθηκαν με όλους τους υπόλοιπους φίλους της οικογένειας από τη βόρεια Ελλάδα.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα στο κινητό του Λάκη Λαζόπουλου συνεχίζονται από όλους τους φίλους της οικογένειας που δεν πρόλαβαν να δώσουν το «παρών» στην κηδεία ή που άργησαν να μάθουν τα κακά μαντάτα, τους οποίους και θα δει στην Αθήνα.

Η αγαπημένη φίλη της οικογένειας που έτρεφε πολλή μεγάλη αγάπη στην Τασούλα, η Μαρινέλλα, έστειλε ένα μήνυμα γεμάτο αληθινή συγκίνηση. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Ζέτα Μακρυπούλια, ο Κώστας Βουτσάς, η Μιμή Ντενίση, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο σταθερός φίλος Σταμάτης Κραουνάκης, η Σοφία Φιλιππίδου και πλήθος καλλιτεχνών και φίλων της οικογένειας συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Συνελήφθη άμεσα 46χρονος Έλληνας για εμπρησμό στο νομό Δράμας

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνελήφθη την Κυριακή (25-8-2019) το πρωί, στο νομό Δράμας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, 46χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εμπρησμό.  

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 46χρονο διότι, χθες το πρωί, ευρισκόμενος στο περιαστικό άλσος Κορυλόβου Δράμας, προκάλεσε πυρκαγιά μικρής έκτασης σε πευκώδη περιοχή.

Από την κατοχή του δράστη κατασχέθηκε ένας αναπτήρας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας. 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ