Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλού είναι τα πτυχία και αλλού οι δουλειές

“Εκπαιδευτικοί και εργοδότες στην Ελλάδα ζουν σε… διαφορετικούς πλανήτες», επισημαίνει διεθνής έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey, καθώς οι δεξιότητες των πανεπιστημιακών αποφοίτων αποκλίνουν από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, γεγονός που αποτελεί και μια από τις βασικές αιτίες που έξι στους δέκα νέους στη χώρα μας είναι άνεργοι.

Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους δύο έλληνες εργοδότες, ποσοστό 45%, που είναι και το υψηλότερο της έρευνας, θεωρεί ότι η δυσκολία να βρει προσωπικό με τις αναγκαίες δεξιότητες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την επιχείρησή του.

Την ίδια στιγμή ένας στους τρεις εργοδότες δεν μπορεί να βρει προσωπικό με τις απαραίτητες δεξιότητες για τις θέσεις που ζητάει.

Πρόκειται για φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, με τη διαφορά ότι στη χώρα μας είναι περισσότερο έντονο απ’ ό,τι σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η έρευνα που με αντικείμενο την ανεργία των νέων (15-24 ετών), διεξήχθη σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Σουηδία) και παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, έχει πολλές αναγνώσεις.

Στην Ελλάδα της κρίσης τέσσερις στους δέκα νέους (42%), το υψηλότερο ποσοστό στην έρευνα, εγκαταλείπουν τις σπουδές τους μετά το λύκειο λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Παράλληλα όμως και παρότι η κατασκευαστική αγορά βρίσκεται σε συνεχή ύφεση, από το 2005 έως σήμερα οι πτυχιούχοι της Αρχιτεκτονικής έχουν αυξηθεί κατά 50%!

Πρόκειται για αντιφάσεις τις οποίες διόγκωσε και πολλαπλασίασε η κρίση. Δεν είναι μόνο ότι ολοένα και περισσότεροι έλληνες φοιτητές ζουν στο πατρικό τους λόγω έλλειψης χρημάτων, είναι και ότι η κοινωνία αργεί να αντιδράσει στα μηνύματα των καιρών.

Για παράδειγμα, η έρευνα κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας, επιβεβαιώνοντας αυτό που οι νέοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι.

Οπως αναφέρει η McKinsey, μόνο… ένας στους δέκα Ελληνες έως 24 ετών (δηλαδή 13%, το υψηλότερο ποσοστό) λαμβάνει κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο λύκειο επαρκή πληροφόρηση επαγγελματικού προσανατολισμού, προτού επιλέξει ποιο επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει καθώς και ποιες ικανότητες χρειάζονται γι’ αυτό.
Το αμέσως χαμηλότερο ποσοστό παρουσιάζει η Γαλλία (20%), ενώ το υψηλότερο συναντάται στη Γερμανία (36%).

Οι εργοδότες διαψεύδουν τους εκπαιδευτικούς

Συμπεραστικά η έκθεση επισημαίνει ότι “εκπαιδευτικοί και εργοδότες δεν λειτουργούν απλώς σε διαφορετικό μήκος κύματος, αλλά σε διαφορετικούς πλανήτες»! Ενώ το 79% των εκπαιδευτικών που συμμετείχε στην έρευνα απάντησε ότι οι φοιτητές είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για να βρουν την πρώτη τους δουλειά, με την άποψη αυτή συμφώνησε μόλις το 23% των εργοδοτών!

Αυτό το χάσμα είναι το μεγαλύτερο στην έρευνα και δείχνει την τεράστια έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και την αγορά εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι λιγότεροι από τους μισούς νέους εργαζομένους στην Ελλάδα επικοινωνούν, έστω και μία φορά τον χρόνο, με φορείς σχετικούς με την εκπαίδευση, τις προσλήψεις και την παροχή δεξιοτήτων. “Βέβαια, βασικός λόγος είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η παραμικρή οργανωμένη δομή που να φέρνει σε επαφή αυτούς τους δύο χώρους», γράφει ο συντάκτης της McKinsey.

Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι το… 30% των ελλήνων εργοδοτών, το υψηλότερο και πάλι ποσοστό μεταξύ των χωρών της έρευνας, αδυνατεί να βρει άτομα με τα κατάλληλα προσόντα για να καλύψει τις θέσεις που ζητά. Επίσης, σχεδόν ένας στους… δύο εργοδότες (45%) απαντά ότι αποτελεί πρόβλημα για την επιχείρησή του το γεγονός πως δεν υπάρχουν ικανοί νέοι άνθρωποι για να καλύψουν τις ανάγκες του.
Μόνο το 25% των εργοδοτών θεωρεί ότι οι απόφοιτοι είναι καλά προετοιμασμένοι. Τέλος, μόνο το 57% των πανεπιστημιακών αποφοίτων και το 58% όσων έχουν σπουδάσει σε τεχνική σχολή κάνουν κάποιου είδους πρακτική εξάσκηση είτε κατά τη διάρκεια των σπουδών είτε αμέσως μετά.

Και όμως, από τις απαντήσεις φοιτητών και εργαζομένων στην έρευνα προκύπτει ότι η πρακτική εξάσκηση τουλάχιστον για έξι μήνες σε θέση που σχετίζεται με τις σπουδές ενός νέου θα μπορούσε να αυξήσει έως και 60% τις πιθανότητές του να βρει δουλειά στην Ελλάδα.

Αρχιτέκτονες εναντίον υδραυλικών

Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεταλυκειακές σπουδές στην Ελλάδα δεν έχουν και πολλή σχέση με αυτά που ζητεί η αγορά. “Ενώ, για παράδειγμα, η κατασκευαστική αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή ύφεση και από το 2005 έως σήμερα ο τζίρος της έχει μειωθεί κατά 50%, εντούτοις οι απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 50%!», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. “Σε Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Βρετανία, όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν σπουδές που σχετίζονται με τις κατασκευές και τη μεταποίηση, παρά τη μεγάλη πτώση στη ζήτηση που υπάρχει σε αυτούς τους τομείς», διαπιστώνει η McKinsey.

Οι κρίσεις όμως δεν υποχωρούν με θρήνο, χρειάζονται αναδιοργάνωση και αλλαγή νοοτροπίας. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η χώρα με την ισχυρότερη κοινωνική προκατάληψη απέναντι στις πιο “ταπεινές» δουλειές, που σχετίζονται με τεχνικά επαγγέλματα όπως αυτά του υδραυλικού, του ηλεκτρολόγου και του ξυλουργού, αναφέρει η McKinsey.

Μόνο το 28% των νέων πιστεύει ότι τα τεχνικά επαγγέλματα αναγνωρίζονται από την κοινωνία. Γι’ αυτό, άλλωστε, μόνο το 42% των νέων τα επιλέγουν, εν αντιθέσει με το 78% που επιδιώκουν την ακαδημαϊκή μόρφωση.
Το οξύμωρο είναι ότι σε άλλη ερώτηση μόλις τρεις στους δέκα νέους στην Ελλάδα (31%), και πάλι το χαμηλότερο ποσοστό στην έρευνα, θεωρούν ότι οι πανεπιστημιακές σπουδές τους δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για να βρουν δουλειά. Σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος των λοιπών χωρών βρίσκεται στο 42%!Η ΕΡΕΥΝΑ
Συμμετείχαν πάνω από 8.00 άτομα
Η έρευνα απηύθυνε ερωτηματολόγια σε πάνω από 8.000 μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργοδότες στις οκτώ χώρες καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ειδικά στον Νότο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χώρα μας, φταίνε οι δεξιότητες, η εκπαίδευση και η σύνδεσή της με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, που μαζί με την κρίση έχουν εκτινάξει την ανεργία των νέων σε πρωτοφανή επίπεδα.

Τα δίδακτρα ανά χώρα
Εκεί που η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τις άλλες χώρες, είναι αναφορικά με όσους εγκαταλείπουν τις σπουδές επειδή είναι υψηλά τα δίδακτρα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν μηδενικό, αφού στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν δίδακτρα. Το ίδιο ισχύει και για τη Σουηδία, ενώ κάτω από 1.000 ευρώ τον χρόνο είναι τα δίδακτρα στη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Από τις χώρες της έρευνας μόνο η Βρετανία αναγκάζει τους φοιτητές να πληρώνουν υψηλά δίδακτρα, της τάξης των 8.500 με 11.000 ευρώ ετησίως για τη συντριπτική πλειονότητα των μαθημάτων. Παρ’ όλα αυτά, τα δίδακτρα αυτά μπορούν να καλυφθούν με επιδοτούμενα από το κράτος δάνεια, διάρκειας αποπληρωμής έως και 30 ετών. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παρόμοια παροχή, όπως άλλωστε και στην Ισπανία.

 

Πηγή: tanea.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στουρνάρας | Τελειώνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες

Είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας στο CNBC

Αισιόδοξος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο CNBC και στους δημοσιογράφους Geoff Cutmore, Karen Tso, Steve Sedgwick, καθώς εκτιμά ότι διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα κι ότι οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Επιπροσθέτως, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, καθώς θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στο CNBC

Karen Tso: Κύριε διοικητά, σας ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Να σας ρωτήσω, κατ’ αρχάς, με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αυτή τη φορά από τις εποπτικές αρχές της Ελβετίας, που οδήγησαν στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σήμερα το πρωί εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν έχει ακόμη εκλείψει ο κίνδυνος μετάδοσης στο τραπεζικό σύστημα.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε σε ποια κατάσταση βρίσκονται κατά τη γνώμη σας οι ευρωπαϊκές τράπεζες, και ειδικότερα ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα κατά την προηγούμενη κρίση;

Γ. Στουρνάρας: Βεβαίως. Πρώτα-πρώτα καλημέρα και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική την άμεση παρέμβαση των ελβετικών αρχών για τη διάσωση της Credit Suisse και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσης.

Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα. Οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια κατά την προηγούμενη κρίση, συνεπώς είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας ώστε να παρέμβουμε, αν χρειαστεί. Ωστόσο, πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό.

Karen Tso: Κύριε διοικητά, μια αιτία για τη μετάδοση στο τραπεζικό σύστημα που παρατηρήθηκε πρόσφατα ήταν εν μέρει οι ζημίες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Ήταν σωστή η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη πόσο εύθραυστο είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Γ. Στουρνάρας: Με τις καθοδηγητικές ενδείξεις που παρέχουμε, είχαμε γνωστοποιήσει ότι θα γινόταν αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, και αυτό κάναμε. Για το μέλλον, δεν θα παρέχουμε πλέον καθοδηγητικές ενδείξεις. Στο εξής θα αποφασίζουμε σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία.

Geoff Cutmore: Κύριε διοικητά, επιτρέψτε μου μια παρέμβαση από τη Ζυρίχη, που αποτέλεσε το επίκεντρο των εξελίξεων σχετικά με την Credit Suisse. Είναι ενδιαφέρον ότι, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής μας στη Ζυρίχη, ακούσαμε εδώ την Παρασκευή τον κ. De Guindos να κάνει λόγο για την ευπάθεια ορισμένων τραπεζών της Ε.Ε. στην αύξηση των επιτοκίων. Ηδη, όπως επισημάνατε, οι εποπτικές αρχές και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο εξέφρασαν τη θετική τους εκτίμηση για την έκβαση της ιστορίας της Credit Suisse, και έτσι τα σχόλια του κ. De Guindos πέρασαν μάλλον απαρατήρητα. Υπάρχουν κάποιες ευπάθειες στο τραπεζικό σύστημα της Ε.Ε.; Και αν αυτές δεν εντοπίζονται στην Ελλάδα, πού θα πρέπει να τις αναζητήσουμε;

Γ. Στουρνάρας: Οχι, δεν βλέπουμε σημαντικές ευπάθειες. Αρα η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μικρή σήμερα. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί. Πιστεύω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Συνεπώς, για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Steve Sedgwick: Συγγνώμη, θα ήθελα να κάνω μια αναδρομή στις μέρες που βρισκόμουν στην Πλατεία Συντάγματος, κατά την κορύφωση της κρίσης. Και όχι μόνο εκεί, βέβαια, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Και το πρόβλημα είναι ότι το δημόσιο χρέος είναι σήμερα μεγαλύτερο απ’ ό,τι στην κορύφωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ετσι έχουμε στενότερους δεσμούς μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των ανεξάρτητων τραπεζών και του κράτους. Αυτός ο φαύλος κύκλος (doom loop) για τον οποίο μιλούσαμε τόσο πολύ τότε, πριν από όλα αυτά τα χρόνια, καλά κρατεί. Και το πρόβλημα είναι, αν ανατρέξουμε στη ρίζα του, το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Υπερβολικά μεγάλο μέρος αυτού του χρέους το κατέχουν οι τράπεζες, οι οποίες έτσι έχουν πολύ στενή σχέση με το κράτος. Ως εκ τούτου, παραμένουμε ευάλωτοι για άλλη μια φορά σε μελλοντικές κρίσεις;

Γ. Στουρνάρας: Ναι, υπάρχει δημόσιο χρέος, αλλά οι τράπεζες είναι πολύ ισχυρότερες σήμερα. Έχουν τριπλάσια κεφάλαια από αυτά που είχαν τότε. Έχουν καλύτερους δείκτες ρευστότητας και επίσης οι εποπτικές αρχές είναι πολύ πιο σοφές σήμερα. Οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) δεν έδειξαν προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συνεπώς, η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα είναι πολύ μικρή.

Steve Sedgwick: Ακούσαμε προηγουμένως ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο από έναν καλεσμένο μας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη, την επείγουσα, ίσως και απεγνωσμένη, ανάγκη της Ευρώπης να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι έχουμε πάρα πολλές τράπεζες, πάρα πολλές μικρές τράπεζες και όχι αρκετά ιδρύματα μεγαλύτερου μεγέθους που να μπορούν να αντέξουν σε κλονισμούς. Πιστεύετε ότι τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες, και που συνεχίζονται βεβαίως, θα δράσουν καταλυτικά για αυξημένες συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών; Θα θέλατε να δείτε λιγότερες αλλά καλύτερες τράπεζες;

Γ. Στουρνάρας: Δεν εμποδίζουμε τις συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ευρώπη. Θεωρούμε ευπρόσδεκτες τέτοιες κινήσεις, εφόσον υπάρχει μια εμπορική ευκαιρία, και μην ξεχνάτε ότι στην Ευρώπη οι μικρές τράπεζες και οι μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν λίγο-πολύ τις ίδιες εποπτικές παραμέτρους. Επομένως, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των μεγάλων και των μικρών τραπεζών.

Geoff Cutmore: Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια λίγο διαφορετική ερώτηση. Οπως προβλέπει αυτή η συμφωνία διάσωσης, τελικά οι κάτοχοι μετατρέψιμων ομολογιών CoCos, οι οποίες αποτελούν επιπρόσθετα κεφαλαιακά μέσα Κατηγορίας 1 (additional Tier 1), θα χάσουν όλα τα χρήματά τους, ενώ ορισμένοι από όσους έχουν επενδύσει σε μετοχές θα πάρουν μέρος των χρημάτων τους πίσω σε αυτό το στάδιο.

Δεδομένου ότι αυτά τα συγκεκριμένα μέσα δημιουργήθηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 για να λειτουργήσουν ως μια μορφή στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών, πιστεύετε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο; Δηλαδή ότι οι κάτοχοι αυτού του τμήματος της κεφαλαιακής διάρθρωσης οποιασδήποτε τράπεζας είναι πιο ευάλωτοι από τους μετόχους; Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα δούμε αυξημένη απροθυμία των επενδυτών να κατέχουν αυτό το μέρος της δομής χρηματοδότησης των τραπεζών;

Γ. Στουρνάρας: Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία. Και αυτό το θεωρήσαμε ευπρόσδεκτο.

Karen Tso: Κύριε διοικητά, σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας αφιερώσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση.

moneyreview.gr 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πόσο θωρακισμένες είναι οι ελληνικές τράπεζες στη νέα κρίση

Η κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών ίσως και να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ατού τους αυτήν την περίοδο μιας και η αυστηρή εποπτεία δεν άφησε περιθώρια για κάτι διαφορετικό.

Σε κάθε περίπτωση όπως σημειώνουν και αξιωματούχοι της Ε.Ε. άλλο η Ελβετία και άλλο η υπόλοιπη Ευρώπη που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει ασφαλέστερα τα ομόλογα AT1 σε περιπτώσεις Bail In.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση έχουν εκδώσει ομόλογα Additional Tier 1 ύψους 1 δισ. ευρώ μόνον (δύο από αυτές) ενώ καμία, σύμφωνα με την ΤτΕ, ελληνική τράπεζα δεν έχει έκθεση στους τίτλους της Credit Suisse.

Aυτό που προεξοφλούν ωστόσο οι αγορές είναι ότι θα αυξηθεί η συντηρητικότητα των τραπεζών περαιτέρω στοιχείο το οποίο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση ενώ τα αποτελέσματα των τραπεζών θα χάσουν την πρόσφατη λάμψη τους.

Εν τω μεταξύ συναντήσεις με τις τράπεζες και με μια ατζέντα που  έλκει τη θεματολογία της και από την πρόσφατη διεθνή τραπεζική κρίση θα έχουν αυτήν την εβδομάδα οι θεσμοί με τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Υπό το βάρος των νέων δεδομένων και της διεθνούς τραπεζικής κρίσης που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, η άσκηση των stress tests που βρίσκεται σε εξέλιξη δείχνει προχυμένη.

Σε ότι δε αφορά την θωράκιση των ελληνικών τραπεζών αυτή μπορεί να είναι γεγονός, ωστόσο αν η κρίση διεθνώς βαθύνει κι άλλο ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την εγχώρια τραπεζική δραστηριότητα.

Η επίδραση δεν εξαντλείται και δεν αγγίζει τις καταθέσεις όμως μπορεί να αγγίξει τη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας και την ανάπτυξη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι ελληνικές καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και βάσει νόμου αφού το 70% αυτών βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα  του  ΤΕΚΕ.  Το γιατί είναι φανερό: Οι περισσότερες καταθέσεις είναι μικρές και όπως προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο όλες οι καταθέσεις μέχρι τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά πιστωτικό ίδρυμα είναι πλήρως εγγυημένες.

Η πρόσφατη  όμως αύξηση των επιτοκίων έχει παγώσει την πιστωτική επέκταση στις ελληνικές τράπεζες η οποία λόγω των μεγάλων αποπληρωμών στην οποία προβαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, βαίνει αρνητική από τις αρχές του έτους.

Κάτι τέτοιο επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα των τραπεζών αλλά κυρίως της ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε αυτούς τους παράγοντες ρίχνει το βάρος της και η ατζέντα των θεσμών.

Δανειακό χαρτοφυλάκιο και επισφάλειες. Ποιοτική εξέταση των επισφαλειών. Προοπτικές

Tα κόκκινα δάνεια θα εξεταστούν εκ νέου και ποιοτικά και ποσοτικά αναφέρει η ατζέντα με τη οποία προσέχονται στη συζήτηση οι θεσμοί με τις ελληνικές τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι θεσμοί θα ζητήσουν να ενημερωθούν για νέα δάνεια που εισέρχονται στην τρίμηνη καθυστέρηση αλλά θα ζητήσουν από τις τράπεζες και επανακαθορισμό για τα δάνεια που περνούν στο στάδιο 2 και κυρίως για όσα έχουν ρυθμισθεί και επανεισέρχονται σε φάση καθυστέρησης. Κοινώς θα περάσουν από “κόσκινο” όλα τα παραπάνω δάνεια και όσα έτυχαν να εισέλθουν σε μορατόρια- η συμπεριφορά τους στη συνέχεια- αλλά και όσα δάνεια επίσης έτυχαν ευεργετικών διατάξεων και εντάχθηκαν στα σχέδια Γέφυρα αλλά και για τα προγράμματα επιδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών που στηρίζουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Οι αρχές θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, εξετάζοντας και τη συγκέντρωση ανά κλάδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων βγάζοντας συμπεράσματα και για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Οι θεσμοί θα μιλήσουν με τις ελληνικές τράπεζες για τους κεφαλαιακούς σχεδιασμούς τους συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης των TLTRO III. Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε ευρείες επιστροφές των τίτλων αυτών.
Έμφαση θα δοθεί σε ότι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Έμφαση θα δοθεί και στην κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων και τις πηγές της κερδοφορίας αυτής.

naftemporiki.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: