Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Το τελευταίο «αντίο» για το Δημήτρη

Το τελευταίο τους «αντίο» είπαν φίλοι και συγγενείς του Δημήτρη Ο. που πέθανε στη πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη πριν από κάποιες ημέρες, με τη λειτουργία για την κηδεία του 28χρονου να πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής της Αλεξανδρούπολης.

Στο φακό του “e24” έκανε δηλώσεις ο θείος του 28χρονου που έχασε τη ζωή του:

«Δεν υπάρχουν λόγια, δεν ξέρω πώς μπορεί να αποτυπωθεί το συναίσθημα της λύπης. Ως χθες ήμουν πολύ οργισμένος για την απραξία του ανύπαρκτου όπως φαίνεται κράτους, αυτή τη στιγμή είμαι πολύ τρομαγμένος και φοβισμένος, ο τόπος μου όπου μεγάλωσα, δούλεψα, ερωτεύτηκα, μεγάλωσα, με φοβίζει, με τρομάζει. Νομίζω αυτό ίσως είναι και το χειρότερο συναίσθημα που μπορεί να δοκιμάσει ένας πολίτης που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, με ένα κράτος που δε μεριμνά για το αυτονόητο, την ασφάλειά του» επεσήμανε.

«Δεν πολεμάς έναν αόρατο εχθρό αλλά νοοτροπίες – και αυτές δεν πολεμιούνται εύκολα»

«Έχω κουραστεί να ακούω για ατομική ευθύνη και ανθρώπινο λάθος – όχι, δεν είναι ατομικό λάθος, είναι εθνικό λάθος. Και η ζωή δε θα συνεχίζει – δεν αξίζει να συνεχίσει, για ποιο λόγο να συνεχίσει έτσι; Δε βρίσκω λόγο να έχουμε μια ζωή στην αμφιβολία. Ήταν εγκληματικό αυτό που έγινε, μια βαριά εγκληματική αμέλεια. Κι εγώ που κάθομαι στον καναπέ μου και δεν αντιδρώ έχω μερίδιο ευθύνης, ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά, όλοι οι συνδικαλιστές ήξεραν ότι κάτι δεν πάει καλά. Όμως τι να το κάνεις αυτό τώρα; Δεν πολεμάς έναν ανθρώπινο εχθρό, πολεμάς νοοτροπίες – και η νοοτροπία δεν πολεμιέται εύκολα» κατέληξε.

evros24.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Μεταναστευτικό | Επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Σχέδιο για 80 επιπλέον χιλιόμετρα, ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει κατά 80 χιλιόμετρα τον φράχτη στον Εβρο επανέλαβε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Οπως τόνισε, η Ελλάδα δεν θα γίνει «ξέφραγο αμπέλι» και επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα». Με αυτή την αποστροφή ο υπουργός υπεραμύνθηκε της θέσης που έχει πολλές φορές εκφράσει, ότι οι μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία μπορούν να επιστρέφονται σε αυτήν.

Ηδη έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικό αίτημα ώστε να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αρνητική στην ικανοποίηση του αιτήματος. Σημαντικός ανασχετικός παράγοντας θεωρείται το γεγονός ότι σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα για την επέκταση του υφιστάμενου φράχτη, ανάλογα αιτήματα θα εκφράσουν και άλλα κράτη-μέλη, τα οποία μάλιστα θα θελήσουν να στήσουν πολύ μεγαλύτερες σε μήκος κατασκευές, για τις οποίες τα κονδύλια που απαιτούνται είναι πολλαπλάσια. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο έργο της επέκτασης ακόμη και χωρίς την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας εθνικά κονδύλια.

Στην επέκταση του φράχτη «σε όσο περισσότερα χιλιόμετρα μπορούμε» έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει άλλωστε και ο σχεδιασμός του φράχτη. Ωστόσο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής αναφέρουν ότι τα σύνορα στον Εβρο εκτείνονται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων συνολικά, όμως η επέκταση του φράχτη είναι δύσκολη έως και ανέφικτη λόγω του ποταμού και των προσχώσεών του. Ο υφιστάμενος φράχτης στον Εβρο σήμερα έχει συνολική έκταση 38 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 27 χιλιόμετρα κατασκευάστηκαν πριν από ενάμιση χρόνο. Τότε η ανάδοχος εταιρεία είχε προχωρήσει και στην ενίσχυση του φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος των 12,5 χιλιομέτρων (το τμήμα αυτό είχε κατασκευαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα) συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων, αντί για 3,5 μ. που ήταν προηγουμένως.

Στο θέμα του εντοπισμού των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου ο κ. Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι δεν ήταν ελληνικό έδαφος. Και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού όσο και το Κτηματολόγιο δήλωσαν ξεκάθαρα ότι το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Δομές προσφύγων

Αυτή τη στιγμή, δήλωσε, στη χώρα μας φιλοξενούνται 18.000 αιτούντες άσυλο, σε δομές φιλοξενίας που συνολικά φτάνουν τις 34. Στο τέλος του έτους θα πρέπει όλοι οι αιτούντες άσυλο να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώνεται το σχετικό πρόγραμμα και λήγει η σχετική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι όσοι αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα δεν δικαιούνται φιλοξενία και σίτιση αλλά μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για χρονικό διάστημα έως και 1 χρόνο. Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές δήλωσε ότι «πέρυσι είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, με 8.500 μετανάστες». Φέτος ωστόσο έως και χθες συνολικά 7.000 μετανάστες είχαν περάσει στην Ελλάδα είτε μέσω θαλάσσης είτε από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο. Σήμερα το πρωί αναμένεται τελικά να μετακινηθούν από το νησί των Κυθήρων οι 237 μετανάστες που έφτασαν με τρία ιστιοφόρα και παραμένουν στο λιμάνι.

Επεισόδια με 5 προσαγωγές στον Ελαιώνα

Στην προσαγωγή πέντε ατόμων νεαρής ηλικίας μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Τούρκος, ένας Γάλλος και ένας Γερμανός, προχώρησε η αστυνομία χθες το πρωί στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Ελαιώνα. Νωρίς το πρωί, ομάδα 15-20 ατόμων είχε συγκεντρωθεί στην είσοδο της δομής εμποδίζοντας το προσωπικό να εισέλθει. Η παρέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις και πετροπόλεμο, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν οι προσαγωγές. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε στο πλαίσιο των αντιδράσεων για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τον συγκεκριμένο καταυλισμό και να μεταφέρει τους διαμένοντες σε άλλες δομές, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από την Αθήνα, όπως το Σχιστό, η Κόρινθος ή η Θήβα. Τα άτομα τα οποία έκλεισαν την πόρτα του καταυλισμού, ωστόσο, δεν διαμένουν στη δομή, αλλά συγκεντρώθηκαν προκειμένου να συμπαρασταθούν στους μετανάστες που αντιδρούν στη μετακίνηση. Η έκταση όπου στήθηκε ο καταυλισμός ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος την είχε παραχωρήσει προσωρινά για χρήση στο υπουργείο Μετανάστευσης το 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα προχωρήσει τελικά το Δρομολόγιο Σαμοθράκη-Θάσο-Καβάλα;

Ρεπορτάζ : Ειρήνη Κυλίμου

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σκέψεις έτσι ώστε να σταματήσει το δρομολόγιο Σαμοθράκη-Λήμνος και να αρχίσει ένα νέο είτε από Καβάλα για Σαμοθράκη είτε από Θάσο για Σαμοθράκη

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Σαμοθράκης (11/03/23) συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας η αλλαγή του δρομολογίου Σαμοθράκη-Λήμνο σε Σαμοθράκη-Θάσο-Καβάλα, γιατί όπως αναφέρθηκε στο συμβούλιο, στα τρία χρόνια που υπάρχει το δρομολόγιο της Λήμνου δεν έχει προσφέρει πολλά στην Σαμοθράκη, και πόσο μάλλον αυτά που επιδίωκαν φορείς και κάτοικοι, αντίθετα λοιπόν έχει κάνει ζημιά, γιατί δίνει δυνατότητα στους Εβρίτες και στους Θρακιώτες να αφήσουν τη Σαμοθράκη και να επισκεφτούν την Λήμνο, ενώ φέρνει στη Σαμοθράκη πολλούς πλανόδιους από την Λήμνο, κάνοντας ζημιά στην τοπική αγορά και οικονομία.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης τον Οκτώβριο είχε δηλώσει πως πλέον προτεραιότητα του Υπουργείου είναι οι συνδέσεις να γίνονται μεταξύ νησιών και όχι νησιών και χερσαίων προορισμών, κάτι που σημαίνει πως ένα δρομολόγιο Σαμοθράκης- Θάσου θα μπορούσε να συμβεί αυτή την εποχή.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Σκρέκας | Ο αγωγός Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς πόλος σταθερότητας και ασφάλειας

Ο οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για τον νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς, ήταν το αντικείμενο της εναρκτήριας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας κι ο Βούλγαρος ομόλογος του, Ρόσεν Χριστόφ, με τα επιτελεία τους.

Η σύσταση της ομάδας εργασίας είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα στους δύο Υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου στις 16 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμπεν Ράντεφ.

Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο αγωγός έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και για τις δύο χώρες, καθώς τις εδραιώνει ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κέντρο. Παράλληλα, στη συνάντηση αναφέρθηκε και το ζήτημα της σύστασης μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, που πρόκειται να αναλάβει τη σχετική με το έργο προμελέτη σκοπιμότητας.

Τέλος, οι κ.κ. Σκρέκας και Χριστόφ υπογράμμισαν το άριστο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών σε ενεργειακό επίπεδο, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης να έχουν επηρεάσει τους πολίτες τόσο της Ελλάδας, όσο και της Βουλγαρίας.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη σημερινή αβεβαιότητα, απαντούμε με μια ενισχυμένη και πολυδιάστατη ενεργειακή συνεργασία σε δύο άξονες. Με κοινό όραμα την ευημερία των πολιτών μας, εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εμβαθύνοντας διαρκώς τη στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

Πηγή: energypress.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: