Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αλεξανδρούπολη | Παρουσίαση αντλίας θερμότητας με χρήση θαλασσινού νερού

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση (Open Day) που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13/10/2020 και ώρα 13:00 – 16:00 στον αύλειο χώρο του Κλειστού Προθερμαντηρίου του Δημοτικού Σταδίου Αλεξανδρούπολης «Φώτης Κοσμάς» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου SEADRION, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-B “Αδριατική –Ιόνιο 2014-2020.

Το έργο SEADRION στοχεύει στη διάδοση του καινοτόμου συστήματος της αντλίας θερμότητας με χρήση θαλασσινού νερού με σκοπό την προώθηση και διάδοση της χρήσης εναλλακτικής ενέργειας για ψύξη και θέρμανση κτιρίων.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν πιλοτικές εγκαταστάσεις 3 συστημάτων ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια που βρίσκονται στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη) και στην Αδριατική (Crikvenica και Dubrovnik, Κροατία).

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ) και θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε την πιλοτική εγκατάσταση.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Energean | Καθαρισμός της παραλίας Βρασίδα και δωρεά κάδων απορριμμάτων στο Δήμο Παγγαίου του νομού Καβάλας

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία διεθνώς τιμάται την 5 η Ιουνίου, η Energean, σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου προχώρησε στον καθαρισμό μιας από τις ωραιότερες παραλίες του νομού Καβάλας, της παραλίας Ρηχού στην χερσόνησο Βρασίδα.

Με πολύ κέφι, στην πρώτη αυτή ανοικτή εκδήλωση της Energean χωρίς τους περιορισμούς των μέτρων κατά της πανδημίας, συμμετείχαν εργαζόμενοι της εταιρείας, εργαζόμενοι του Δήμου Παγγαίου, καθώς και πολλοί ιδιώτες. Και κρίνοντας από τις 30 και πλέον σακούλες που γέμισαν με πάσης φύσεως απορρίμματα, σίγουρα η πρωτοβουλία στέφθηκε από επιτυχία!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Χρήστος Γάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Χρήστος Μποσμπότης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου, και ο κ. Χρήστος Πριονίδης, Αντιδήμαρχος στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου.

Επιπλέον η Energean, μετά από συνεννόηση με τον δήμο Παγγαίου για τις ανάγκες της περιοχής, προχώρησε στην δωρεά τριών κάδων συλλογής απορριμμάτων. Οι κάδοι τοποθετήθηκαν σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις στη Νέα Ηρακλείτσα, όπου ειδικά κατά τους θερινούς μήνες διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα ρύπανσης από αυτοκίνητα που κατευθύνονται ή επιστρέφουν από τις παραλίες της περιοχής.

Η κ. Ίλια Ρήγα, υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι που είχαμε και πάλι τη δυνατότητα να οργανώσουμε έπειτα από αρκετό καιρό μια ανοικτή εκδήλωση και θεωρούμε πραγματικά ως πολύ σημαντικό το ότι προγραμματίστηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της οποίας προβάλλεται διεθνώς το μήνυμα ότι υπάρχει “Μόνο Μία Γη”.

Η φροντίδα για το Περιβάλλον βρίσκεται στην καρδιά της κουλτούρας, του ήθους της Energean και αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής μας για την Κλιματική Αλλαγή και, φυσικά, καθημερινή πρακτική σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος Energean. Επιβεβαιώνεται, δε, από:

-Τις δεσμεύσεις μας, όπως η επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

-Τις επιδόσεις μας, όπως η μείωση κατά 8% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2021 (και συνολικά κατά 73% από το 2019), η μείωση κατά 13% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 και η κατά 90% ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράξαμε στη διάρκεια του 2021.

-Τη συμμετοχή μας σε παγκοσμίως αναγνωρισμένες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή.

-Τις αναβαθμίσεις στην αξιολόγησή μας από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους.

Όλα αυτά αποκτούν αξία μέσα στην παραδοχή ότι, σε τελική ανάλυση, πρόκειται για τον δικό μας κόσμο, για την δική μας ευθύνη να τον παραδώσουμε καλύτερο στις γενιές που ακολουθούν».

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της παραλίας, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα, δήλωσε τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο κ. Φίλιππο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν στη σημερινή πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία. Ο Δήμος Παγγαίου αποτελεί έναν από τους βασικότερους κοινωνικούς εταίρους για την Energean και διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες στην χώρα μας, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα έχουν θέα και προς τις πλατφόρμες του Πρίνου. Η επιλογή της παραλίας Ρηχού στην χερσόνησο Βρασίδα έγινε με κριτήριο την φυσική ομορφιά της, το γεγονός ότι αποτελεί έναν δημοφιλέστατο προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νομού Καβάλας, καθώς και το ότι δεν είναι μια οργανωμένη παραλία.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση των κάδων συλλογής απορριμμάτων σε σημεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, θα προσφέρει ανακούφιση στο πρόβλημα της ρύπανσης αλλά και θα ευαισθητοποιήσει τους διερχόμενους και σε θέματα ανακύκλωσης, καθώς τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί στους κάδους και ένα σχετικό μήνυμα. Θεωρούμε ότι στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα και για άλλες συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο πάντα στην κατεύθυνση της φροντίδας για το Περιβάλλον, η οποία άλλωστε αποτελεί και τον οδηγό μας στις νέες μεγάλες επενδύσεις που έχουμε σχεδιάσει για την περιοχή του Πρίνου όπως είναι η Δέσμευση και Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα και η παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνου».

Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2022 υπηρετούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και, συγκεκριμένα, τον Στόχο ν.11 – Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, τον Στόχο ν.13 – Δράση για το Κλίμα, τον Στόχο ν.15 – Ζωή στη Στεριά, καθώς και τον Στόχο ν.17 – Συνεργασία για την επίτευξη των Στόχων.

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επέστρεψε το φαινόμενο του πλαγκτόν στις παραλίες της Καβάλας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εμφανίστηκε το φαινόμενο του πλαγκτόν στις παραλίες της Καβάλας.

Το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Δηλαδή την εποχή που αρχίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα.
Πέρυσι ήταν πολύ ισχυρό με αποτέλεσμα σε πολλές παραλίες ο κόσμος να μην μπορεί να κάνει μπάνιο.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί το φαινόμενο του πλαγκτόν παρουσιάζεται λόγω της μεγάλης διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει μεταξύ ατμόσφαιρας και θάλασσας.
Ας ελπίσουμε φέτος το φαινόμενο να μην είναι τόσο ισχυρό και μεγάλης διάρκειας. Διαφορετικά θα προξενήσει μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τη θάλασσα και τον τουρισμό γενικότερα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μέσα σε λίγες ώρες τρία περιστατικά φωτιάς από καλαμιές στο Νέστο

Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών εκδηλώθηκαν συνολικά τρεις πυρκαγιές από καύση καλαμιών στο Νέστο.

Μάλιστα η μία το μεσημέρι της Τρίτης 22 Μαρτίου παραλίγο να επεκταθεί περισσότερο καθώς κινδύνευσαν επιχειρήσεις ακόμα και οικίες!

Το βράδυ της Τρίτης μάλιστα η Π.Υ Καβάλας και Χρυσούπολης κλήθηκε να αντιμετωπίσει ακόμα ένα περιστατικό στο Ερατεινό πάλι μετά από καύση καλαμιών.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: