Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αλεξανδρούπολη | Παρουσίαση αντλίας θερμότητας με χρήση θαλασσινού νερού

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση (Open Day) που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13/10/2020 και ώρα 13:00 – 16:00 στον αύλειο χώρο του Κλειστού Προθερμαντηρίου του Δημοτικού Σταδίου Αλεξανδρούπολης «Φώτης Κοσμάς» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου SEADRION, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-B “Αδριατική –Ιόνιο 2014-2020.

Το έργο SEADRION στοχεύει στη διάδοση του καινοτόμου συστήματος της αντλίας θερμότητας με χρήση θαλασσινού νερού με σκοπό την προώθηση και διάδοση της χρήσης εναλλακτικής ενέργειας για ψύξη και θέρμανση κτιρίων.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν πιλοτικές εγκαταστάσεις 3 συστημάτων ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια που βρίσκονται στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη) και στην Αδριατική (Crikvenica και Dubrovnik, Κροατία).

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ) και θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε την πιλοτική εγκατάσταση.

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρόδος | Προβληματισμός για τις τροπικές μέδουσες σε παραλίες με διάμετρο που φτάνει το ένα μέτρο

Η τροπική μέδουσα Rhopilema nomadica που εμφανίστηκε στη Ρόδο στα μέσα Μαρτίου, έχει πλέον παρατηρηθεί σε αρκετές παραλίες του νησιού, όπως τονίζει σε σημερινή του ανάρτηση ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου. Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά αν και μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.

«Στην κάτω επιφάνεια του σώματός της, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής. Γι΄ αυτό, ακόμη και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!», τονίζει η ίδια ανάρτηση και συνεχίζει:

«Όπως όλες οι μέδουσες έτσι και η Rhopilema nomadica είναι πλαγκτονικός οργανισμός δηλαδή παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα, οπότε η εμφάνισή της είναι παροδικό φαινόμενο και συνδέεται άμεσα με τις υδροδυναμικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες. Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών. Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, αλλά και της υπεραλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

Το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθεί και καταγράφει καθημερινά το φαινόμενο και την εξέλιξή του.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες που μας στέλνουν καθημερινά καταγραφές για το συγκεκριμένο είδος!

Είστε τα “μάτια” μας στη θάλασσα!».

Τέλος, υπενθυμίζει τις βασικές οδηγίες σε περίπτωση μιας δυσάρεστης «συνάντησης» με μία μέδουσα Rhopilema nomadica:

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  • Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
  • Δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.
  • Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.
    Και μια φιλική συμβουλή: στην περίοδο έξαρσης του φαινομένου αποφεύγετε να κολυμπάτε σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή ώστε σε περίπτωση τσιμπήματος να μπορείτε να επιστρέψετε γρήγορα και με ασφάλεια, ώστε να εφαρμόσετε τα παραπάνω.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στην Κέρκυρα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 33 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Οθωνών. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 6 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι χθες και σήμερα έχουν προηγηθεί κι άλλοι σεισμοί μικρότερης έντασης.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός στην Κέρκυρα | Το νησί κινδυνεύει περισσότερο από μεγάλους αλβανικούς σεισμούς

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 22/3/2024 ανοιχτά της Κέρκυρας και οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε, μάλιστα, ότι «η Κέρκυρα κινδυνεύει πιο πολύ από μεγάλους αλβανικούς σεισμούς».

Για τον πρωινό σεισμό 4,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Κέρκυρας μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς. Είπε ότι ήταν ασθενής σεισμική δόνηση ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει γνωστό ρήγμα εκεί και ότι δεν εμπνέει ανησυχία.

Συγκεκριμένα, είπε πως «έχουμε μια ασθενή σεισμική δόνηση σε υποθαλάσσιο χώρο. Είναι περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τους Οθωνούς. Είναι στο βόρειο Ιόνιο. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό ρήγμα εκεί. Το ρήγμα που υπάρχει και το ξέρουμε είναι λίγο πιο κοντά στην Κέρκυρα. Είναι μια ακολουθία η οποία ξεκίνησε εδώ και δύο μέρες. Έχουμε αρκετούς μικρούς σεισμούς και σήμερα το πρωί έγινε ο σεισμός 4,7 Ρίχτερ και ακολούθησε μετά ένας μετασεισμός 3,4 Ρίχτερ.

Δεν προκαλεί ανησυχία αυτή η ακολουθία. Αλλά ωστόσο, επειδή είναι μια περιοχή που έχει χαμηλή σεισμικότητα, κάθε δραστηριότητα εκεί μας προξενεί το ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Για το αν ήταν ο κύριος σεισμός είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Μπορεί ίσως να ακολουθήσει. Τώρα, επειδή το 4,7 είναι στο όριο ασθενούς – ισχυρής δόνησης, θα δούμε. Θέλουμε λίγα δεδομένα ακόμη. Είναι μια περιοχή, δεν την ξέρουμε καλά γιατί είναι στο μέσο του βορείου Ιονίου μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και δεν έχουμε πολλούς σεισμούς, οπότε θέλουμε λίγα δεδομένα ακόμη να δούμε πώς θα πάει».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en