Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αλέξης Τσίπρας | Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές αν ο Μητσοτάκης τολμήσει να τις προκηρύξει

Οι κάλπες με απλή αναλογική θα βγάλουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και προοδευτική κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες και πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας το δίλημμα των εκλογών.

«Αν ο Κ. Μητσοτάκης έχει το θάρρος και τολμά ας προκηρύξει πρόωρες εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος «δεν θα γίνει Μητσοτάκης» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ζητήσει εκλογές εν μέσω πανδημικής κρίσης.

Εξέφρασε όμως την βεβαιότητα ότι όποτε αποφασίσει ο πρωθυπουργός να στήσει κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ θα είναι πρώτο κόμμα και δεσμεύτηκε πως σε αυτή την περίπτωση θα συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση. Αφού όπως τόνισε, η απλή αναλογική θα διαμορφώσει συσχετισμούς πάνω στους οποίους οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να τοποθετηθούν την επόμενη μέρα.

«Το κρίσιμο είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει όραμα και προοπτική στον τόπο και θα εφαρμόσει μια πολιτική προς όφελος της κοινωνίας και θα αντιμετωπίσεί την διεύρυνση των ανισοτήτων, και την εντεινόμενη ανασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει καταθέσει δημόσια τις προγραμματικές του θέσεις ως βάση συγκλίσεων. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε, το ζήτημα των συμμαχιών θα το κρίνει η λαϊκή ετυμηγορία.

Στο ζήτημα της πανδημίας επισήμανε ότι υπάρχουν ευθύνες για την παταγώδη, όπως είπε, αποτυχία στην αντιμετώπιση της και στον εμβολιασμό τονίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να πείσει την κοινωνία. Σε αυτό το πλάισιο επανέλαβε την έκκληση του στους πολίτες να εμβολιαστούν: «Ναι στην ζωή και τον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό και τον αυταρχισμό που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την οικονομία και τις ελαφρύνσεις αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία και είναι απολύτως κοστολογημένες, μια προς μια. Όπως εξήγησε,τα μόνιμα μέτρα που εξήγγειλε χθες κοστίζουν 1.8 δισ. ετησίως.

Αποδομωντας τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη αποκάλυψε ότι νομοθετεί για το 0.4% των πολιτών που έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 800.000 ευρώ. 24.000 πολίτες, όπως επισήμανε.

«Είναι ανήθικο να νομοθετεί φορελαφρύνσεις για την μειοψηφία στην οποία ανήκει ο πρωθυπουργός την ώρα που η κοινωνική πλειοψηφία έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ», τόνισε. Ταυτόχρονα μίλησε για εξαπάτηση της μεσαίας τάξης και των συνταξιούχων από τον Κ. Μητσοτάκη ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η ανάπτυξη να είναι συμπεριλιπτική, «να μην ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι».

Αναφερόμενος στην περίπτωση της γνωστής εταιρίας ταχυπαραδόσεων και τον εκβιασμό προς τους διανομείς να δεχτούν την μετατροπή των συμβάσεων τους ο επισήμανε ότι το έκανε γίατι ο νόμος Χατζηδάκη τους δίνει τη δυνατότητα, φανερώνοντας στην πράξη τι σημαίνει η δήθεν ελεύθερη επιλογή του εργαζόμενου.

Εκτός από την δέσμευση για αύξηση του κατώτατο στα 800 ευρώ και το 35ωρο, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα δημιουργήσει θεσμικό πλάισιο που δεν θα επιτρέπει τους ερτγαζένους σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμξενοι, με ισχυρό τεκμήριο υπέρ μισθωτής εργασίας με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν.

Όσον αφορά το κύμα ανατιμήσεων και την αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, υπογράμμισε την σημασία συνεργασίας της ΔΕΗ και της ΡΑΕ με την επιτροπή ανταγωνισμού προκειμένου να παρέμβουν ώστε να ανακοπούν οι αυξήσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι στην αγορά και επιβολή προστίμων όπου υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδιας.

Σχολιάζοντας τα 150 εκ. ευρώ που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για ασπιρίνη σε μια βαριά ασθένεια ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδοτεί των κερδοσκοπικών τάσεων στην αγορά του ρεύματος. Τέλος, σημείωσε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με γνώμονα το κέρδος και ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια ακολουθώντας το ράλι ανατιμήσεων για να έχει καλύτερα αποτελέσματα υπογραμμίζοντας την σημασία του κοινωνικού της ρόλου.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Αμυντική Συμφωνία ακύρωσε το casus belli της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ως ακόμη μία διπλωματική κίνηση ύψιστης σημασίας για την αποτροπή της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τον τουρκικό επεκτατισμό έγινε δεκτή η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο προοίμιο της πενταετούς Αμυντικής Συμφωνίας, η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επισημαίνουν τη σταθερή απόφασή τους «να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης», αναφορά που δείχνει την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσουν στην πράξη το casus belli της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα «στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Η δέσμευση των Αμερικανών για περιφρούρηση και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, παράλληλα με τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σύμφωνα με την UNCLOS, είναι τα δύο ισχυρότερα σημεία της συμφωνίας για διατήρηση και ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα.

Εκτός από τον Ναύσταθμο της Σούδας, της οποίας ο ρόλος αναγνωρίζεται ως ζωτικός για την Ουάσινγκτον από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νίκος Δένδιας και ο Αντονι Μπλίνκεν υπέγραψαν πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούν επισήμως ακόμη τρεις βάσεις στην Ελλάδα: τις εγκαταστάσεις της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα φιλοξενούνται δυνάμεις των ΗΠΑ που θα αναπτύσσονται και θα αναδιπλώνονται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρακάμπτοντας τα Στενά που ελέγχονται από την Τουρκία.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που η Ουάσινγκτον δεν βάζει την Αθήνα στο ίδιο καλάθι με την Αγκυρα και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ελλάδα, χωρίς να προβαίνει σε αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία. Πολύ περισσότερο, η κίνηση αυτή της αμερικανικής πλευράς υλοποιείται σε μια περίοδο όπου το ενδιαφέρον των ΗΠΑ μετατοπίζεται προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού με προφανή στόχο την ανάσχεση της ενισχυόμενης ισχύος της Κίνας.

Η ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία (MDCA) προβλέπει ότι οι δύο χώρες «δύνανται να συμφωνήσουν αμοιβαία και για άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εντός των οποίων επιτρέπεται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες». Με απλά λόγια, η συμφωνία που μετά την παρέλευση πενταετίας θα ανανεωθεί αυτομάτως επ’ αόριστον, επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να ζητήσει από την Αθήνα τη χρήση ή τη στάθμευση αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σε άλλα νησιά εκτός της Κρήτης ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η δέσμευση που αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, λίγες ημέρες μετά τη συνομολόγηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, στην οποία περιλαμβάνεται η βαρύνουσας σημασίας ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, ακόμη και με τη χρήση ένοπλης βίας -στην περίπτωση που η Αθήνα και το Παρίσι διαπιστώσουν ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειάς τους- είναι δύο εξελίξεις που έχουν προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στην Αγκυρα.

Σε περιδίνηση οι Τούρκοι

«Τι πίνεις Δένδια;» αναρωτήθηκε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» την επομένη της υπογραφής του πρωτοκόλλου αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δεν σταμάτησε να δηλώνει ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να διαβεβαιώσει το εσωτερικό ακροατήριό του ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν αλλάζει γραμμή.

Παραλλήλως, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κοινοποίησε και πάλι χάρτες που αποτυπώνουν τη μεγάλη ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας» και δείχνουν την Ανατολική Μεσόγειο σαν τουρκική θάλασσα. Σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο και δυτικότερα, μέχρι τον άξονα Καστελόριζο – Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Κρήτη, οι Τούρκοι φαντασιώνονται ότι ελέγχουν όλη την έκταση μέχρι απόστασης έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών. Είναι εντυπωσιακό ότι τους χάρτες αυτούς, που κυκλοφορούν εδώ και περίπου δύο χρόνια, συνέταξε ο Τσαγατάι Ερτσίγες, ένας από τους κορυφαίους Τούρκους διπλωμάτες, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στη γειτονική χώρα, δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Σχηματισμοί όπως το εθνικιστικό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ έχουν μεγάλη απήχηση στην τουρκική νεολαία. Και αν τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι νεότεροι Τούρκοι απομακρύνονται από την ισλαμιστική λογική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια στιγμή δεν απορρίπτουν την εθνικιστική κατεύθυνση, όπως δείχνει το 18% των νέων που θα ψήφιζαν Ακσενέρ.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας με τις κινήσεις του δείχνει ότι αναμετράται με την Ιστορία και αποζητά να αφήσει το αποτύπωμά του, το ερώτημα είναι αν θα τραβήξει τόσο το σκοινί ώστε η Ελλάδα να κινηθεί για να ενεργοποιήσει τις συμμαχίες που συνάπτει με σκοπό τη διπλωματική και αμυντική αποτροπή της απειλής.

Στην Αθήνα ο Σίσι

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αναμένεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την τριμερή συνάντηση κορυφής με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον ηγέτη της Αιγύπτου για το σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Λιβύη όπου θα λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της γειτονικής χώρας, δίχως να αποκλείεται πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παραλλήλως, η ελληνική διπλωματία προετοιμάζει βήματα για τη δημιουργία ισχυρών διαύλων συνεργασίας και με άλλες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.

protothema

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαχείριση κρίσεων part 2 για την κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με συνεχείς κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν άμεσα αντανακλαστικά είναι από όταν ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλες μεγάλες και άλλες μικρότερες με κορυφαία αυτήν της πανδημίας, στα δυο και κάτι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαχειριστεί την κάθε κρίση, ενώ παράλληλα «τρέχει» το κυβερνητικό πρόγραμμα δημιουργώντας νέες συμμαχίες στο διεθνές στερέωμα, υπογράφοντας στρατηγικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, καλλιεργώντας τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

«Εκρηκτικό» το κοκτέιλ γρίπης – κορονοϊού

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έλεγαν με έμφαση στο newsbeast.gr κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Και όπως τόνιζαν, η ανησυχία είναι μεγάλη όσον αφορά στους εμβολιασμούς.

Ταυτόχρονα θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να θωρακιστεί ο πληθυσμός απέναντι στην γρίπη, αφού οι συνθήκες φέτος είναι διαφορετικές και αν έχουμε εξάπλωσή της, τότε μαζί με τον κορονοϊό και ειδικά την μετάλλαξη Δέλτα θα κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο θα «γονατίσει» το ΕΣΥ.

Ενδεικτικό της χαλάρωσης που επικρατεί είναι το γεγονός, ότι ο κορονοϊός απουσιάζει πλέον από την πρώτη σελίδα του Τύπου, δεν είναι πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και επίσης κυριαρχεί στα ειδησεογραφικά site μόνο όταν βγαίνουν κάθε απόγευμα τα κρούσματα.

Ακόμα, την ώρα που οι κλειστοί χώροι έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν και να δέχονται πελάτες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί από ορισμένους επιχειρηματίες. Η αυστηρότητα φαίνεται να εξαντλήθηκε το πρώτο Σαββατόβραδο «ελευθερίας». Αν έκανε κανείς μια βόλτα χθες το βράδυ σε μπαρ ή σε άλλες επιχειρήσεις με κλειστούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, θα έμπαινε σε πολλά από αυτά ανενόχλητος χωρίς να ερωτηθεί αν είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος.

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Χθες, Σάββατο, έγιναν μόλις 17.105 εμβολιασμοί. Οι περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά είναι οι ίδιες με την Βόρεια Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα. Οι επιστήμονες ανησυχούν αφού όπως τονίζουν δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων σε πολλές περιοχές να είναι ανεμβολίαστοι.Οι αρνητές δεν πτοούνται από τους τόσους θανάτους καθημερινά, παρότι 9 στους 10 των συνανθρώπων μας που καταλήγουν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Το ντόμινο των συνεπειών της κακοκαιρίας

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί αλλά και να προνοήσει για ένα άλλο «καυτό» θέμα. Τα απόνερα της κλιματικής κρίσης.

Ακριβώς στα μέσα Οκτωβρίου, η Ελλάδα «πνίγηκε» από την βροχή αναδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα υποδομής σε πολλά σημεία της χώρας.

Αυτό που γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πρέπει όχι απλά να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι αρχές για να επέμβουν όπου χρειαστεί και να είναι στο πλευρό του πολίτη, αλλά όπως τονίστηκε πολλές φορές να δρουν οι υπηρεσίες προληπτικά αλλά και οι δήμοι και οι περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να είναι αποτελεσματικοί. Η έλλειψη αυτή αναδείχθηκε πολύ εδώ στην Αττική σε επίπεδο Περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών ιδιωτικών και δημόσιων, η προστασία δηλαδή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα αξιοποιούνται οι δυνατότητες του 112, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών σε κρίσιμες στιγμές.

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» δεν ήταν δυστυχώς η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία. Αν συνειδητοποιηθεί γρήγορα αυτό, ναι μεν δεν θα σταματήσουν τα έντονα ή και ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά οι συνέπειές τους δεν θα αγγίξουν ανθρώπους και περιουσίες με την ίδια σφοδρότητα.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρωτοβουλία Γιώργου Παπανδρέου | Επικοινωνία με τους 6 υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ

Σε τροχιά κρίσιμων εξελίξεων εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής, με φόντο τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά και τις συνεχείς ανατροπές, σχετικά με το παζλ των υποψηφίων και των συμμάχων τους.

Στελέχη και βουλευτές, μετρούν κάθε ώρα που περνά, διαφορετικά και πυκνά γεγονότα, παρασκηνιακές ίντριγκες και έντονες διαβουλεύσεις, ενώ στα επιτελεία των έξι υποψηφίων έχει σημάνει συναγερμός.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbeast ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνεχείς επαφές με τους 6 υποψήφιους για την ηγεσία (Λοβέρδος, Καστανίδης, Ανδρουλάκης, Κεγκέρογλου, Γερουλάνος και Χρηστίδης) με στόχο να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για την διαδοχή στην ηγεσία.

Οι επαφές του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους υποψηφίους είναι σίγουρο πως θα πυροδοτήσει σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής.

Να πούμε τέλος πως ο Γ. Παπανδρέου απέστειλε μήνυμα sms στην πρόεδρο τις Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά , με την οποία την ενημερώνει για την πρωτοβουλία συναντήσεων που ανέλαβε.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: