Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αλέξης Τσίπρας από Δ.Ε.Θ | Η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που πλημμυρίζει τους Έλληνες

«Η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που πλημμυρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων», τόνισε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα πραγματοποιήσει απόψε ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει αφήσει πίσω τη Θεσσαλονίκη και ζήτησε η ανάπλαση της ΔΕΘ να γίνει με τη βέλτιστη απόδοση ελεύθερων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου.

Επισήμανε ότι οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολες και σημείωσε:

«Δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις από την πανδημία. Είναι και ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας το οποίο σαρώνει την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δημιουργεί ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας. Ίσως αυτή είναι η κατάλληλη λέξη για το συναίσθημα που σήμερα πλημμυρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Ανασφάλεια σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και την υγεία, αγωνία για το εθνικό σύστημα υγείας και τις αντοχές του, ανασφάλεια για το μισθό, για το εισόδημα, ανασφάλεια για το επιχειρείν, ανασφάλεια και για το μέλλον, για το αύριο, κυρίως των νέων ανθρώπων».

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με προτάσεις για την ανάκαμψη της χώρας από την ανεργία, την ακρίβεια και την πανδημία, καθώς και για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, θα ξεδιπλώσει κατά τη διήμερη παρουσία του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει το γάντι που του έριξε πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα απαντήσει στο ίδιο ύφος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο κατά την ομιλία του απόψε το βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας, όσο και κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, αναμένεται να αναφερθεί στον τρόπο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ θα προσπαθήσει να αποδομήσει το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη των νέων.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αναφερθεί και στα ζητήματα δημοκρατίας, διαφάνειας στην ανάθεση δημόσιων συμβάσεων και θα επανέλθει στην κριτική του για χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Αμυντική Συμφωνία ακύρωσε το casus belli της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ως ακόμη μία διπλωματική κίνηση ύψιστης σημασίας για την αποτροπή της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τον τουρκικό επεκτατισμό έγινε δεκτή η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο προοίμιο της πενταετούς Αμυντικής Συμφωνίας, η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επισημαίνουν τη σταθερή απόφασή τους «να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης», αναφορά που δείχνει την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσουν στην πράξη το casus belli της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα «στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Η δέσμευση των Αμερικανών για περιφρούρηση και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, παράλληλα με τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σύμφωνα με την UNCLOS, είναι τα δύο ισχυρότερα σημεία της συμφωνίας για διατήρηση και ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα.

Εκτός από τον Ναύσταθμο της Σούδας, της οποίας ο ρόλος αναγνωρίζεται ως ζωτικός για την Ουάσινγκτον από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νίκος Δένδιας και ο Αντονι Μπλίνκεν υπέγραψαν πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούν επισήμως ακόμη τρεις βάσεις στην Ελλάδα: τις εγκαταστάσεις της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα φιλοξενούνται δυνάμεις των ΗΠΑ που θα αναπτύσσονται και θα αναδιπλώνονται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρακάμπτοντας τα Στενά που ελέγχονται από την Τουρκία.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που η Ουάσινγκτον δεν βάζει την Αθήνα στο ίδιο καλάθι με την Αγκυρα και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ελλάδα, χωρίς να προβαίνει σε αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία. Πολύ περισσότερο, η κίνηση αυτή της αμερικανικής πλευράς υλοποιείται σε μια περίοδο όπου το ενδιαφέρον των ΗΠΑ μετατοπίζεται προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού με προφανή στόχο την ανάσχεση της ενισχυόμενης ισχύος της Κίνας.

Η ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία (MDCA) προβλέπει ότι οι δύο χώρες «δύνανται να συμφωνήσουν αμοιβαία και για άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εντός των οποίων επιτρέπεται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες». Με απλά λόγια, η συμφωνία που μετά την παρέλευση πενταετίας θα ανανεωθεί αυτομάτως επ’ αόριστον, επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να ζητήσει από την Αθήνα τη χρήση ή τη στάθμευση αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σε άλλα νησιά εκτός της Κρήτης ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η δέσμευση που αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, λίγες ημέρες μετά τη συνομολόγηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, στην οποία περιλαμβάνεται η βαρύνουσας σημασίας ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, ακόμη και με τη χρήση ένοπλης βίας -στην περίπτωση που η Αθήνα και το Παρίσι διαπιστώσουν ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειάς τους- είναι δύο εξελίξεις που έχουν προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στην Αγκυρα.

Σε περιδίνηση οι Τούρκοι

«Τι πίνεις Δένδια;» αναρωτήθηκε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» την επομένη της υπογραφής του πρωτοκόλλου αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δεν σταμάτησε να δηλώνει ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να διαβεβαιώσει το εσωτερικό ακροατήριό του ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν αλλάζει γραμμή.

Παραλλήλως, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κοινοποίησε και πάλι χάρτες που αποτυπώνουν τη μεγάλη ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας» και δείχνουν την Ανατολική Μεσόγειο σαν τουρκική θάλασσα. Σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο και δυτικότερα, μέχρι τον άξονα Καστελόριζο – Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Κρήτη, οι Τούρκοι φαντασιώνονται ότι ελέγχουν όλη την έκταση μέχρι απόστασης έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών. Είναι εντυπωσιακό ότι τους χάρτες αυτούς, που κυκλοφορούν εδώ και περίπου δύο χρόνια, συνέταξε ο Τσαγατάι Ερτσίγες, ένας από τους κορυφαίους Τούρκους διπλωμάτες, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στη γειτονική χώρα, δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Σχηματισμοί όπως το εθνικιστικό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ έχουν μεγάλη απήχηση στην τουρκική νεολαία. Και αν τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι νεότεροι Τούρκοι απομακρύνονται από την ισλαμιστική λογική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια στιγμή δεν απορρίπτουν την εθνικιστική κατεύθυνση, όπως δείχνει το 18% των νέων που θα ψήφιζαν Ακσενέρ.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας με τις κινήσεις του δείχνει ότι αναμετράται με την Ιστορία και αποζητά να αφήσει το αποτύπωμά του, το ερώτημα είναι αν θα τραβήξει τόσο το σκοινί ώστε η Ελλάδα να κινηθεί για να ενεργοποιήσει τις συμμαχίες που συνάπτει με σκοπό τη διπλωματική και αμυντική αποτροπή της απειλής.

Στην Αθήνα ο Σίσι

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αναμένεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την τριμερή συνάντηση κορυφής με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον ηγέτη της Αιγύπτου για το σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Λιβύη όπου θα λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της γειτονικής χώρας, δίχως να αποκλείεται πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παραλλήλως, η ελληνική διπλωματία προετοιμάζει βήματα για τη δημιουργία ισχυρών διαύλων συνεργασίας και με άλλες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.

protothema

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαχείριση κρίσεων part 2 για την κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με συνεχείς κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν άμεσα αντανακλαστικά είναι από όταν ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλες μεγάλες και άλλες μικρότερες με κορυφαία αυτήν της πανδημίας, στα δυο και κάτι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαχειριστεί την κάθε κρίση, ενώ παράλληλα «τρέχει» το κυβερνητικό πρόγραμμα δημιουργώντας νέες συμμαχίες στο διεθνές στερέωμα, υπογράφοντας στρατηγικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, καλλιεργώντας τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

«Εκρηκτικό» το κοκτέιλ γρίπης – κορονοϊού

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έλεγαν με έμφαση στο newsbeast.gr κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Και όπως τόνιζαν, η ανησυχία είναι μεγάλη όσον αφορά στους εμβολιασμούς.

Ταυτόχρονα θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να θωρακιστεί ο πληθυσμός απέναντι στην γρίπη, αφού οι συνθήκες φέτος είναι διαφορετικές και αν έχουμε εξάπλωσή της, τότε μαζί με τον κορονοϊό και ειδικά την μετάλλαξη Δέλτα θα κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο θα «γονατίσει» το ΕΣΥ.

Ενδεικτικό της χαλάρωσης που επικρατεί είναι το γεγονός, ότι ο κορονοϊός απουσιάζει πλέον από την πρώτη σελίδα του Τύπου, δεν είναι πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και επίσης κυριαρχεί στα ειδησεογραφικά site μόνο όταν βγαίνουν κάθε απόγευμα τα κρούσματα.

Ακόμα, την ώρα που οι κλειστοί χώροι έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν και να δέχονται πελάτες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί από ορισμένους επιχειρηματίες. Η αυστηρότητα φαίνεται να εξαντλήθηκε το πρώτο Σαββατόβραδο «ελευθερίας». Αν έκανε κανείς μια βόλτα χθες το βράδυ σε μπαρ ή σε άλλες επιχειρήσεις με κλειστούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, θα έμπαινε σε πολλά από αυτά ανενόχλητος χωρίς να ερωτηθεί αν είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος.

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Χθες, Σάββατο, έγιναν μόλις 17.105 εμβολιασμοί. Οι περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά είναι οι ίδιες με την Βόρεια Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα. Οι επιστήμονες ανησυχούν αφού όπως τονίζουν δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων σε πολλές περιοχές να είναι ανεμβολίαστοι.Οι αρνητές δεν πτοούνται από τους τόσους θανάτους καθημερινά, παρότι 9 στους 10 των συνανθρώπων μας που καταλήγουν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Το ντόμινο των συνεπειών της κακοκαιρίας

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί αλλά και να προνοήσει για ένα άλλο «καυτό» θέμα. Τα απόνερα της κλιματικής κρίσης.

Ακριβώς στα μέσα Οκτωβρίου, η Ελλάδα «πνίγηκε» από την βροχή αναδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα υποδομής σε πολλά σημεία της χώρας.

Αυτό που γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πρέπει όχι απλά να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι αρχές για να επέμβουν όπου χρειαστεί και να είναι στο πλευρό του πολίτη, αλλά όπως τονίστηκε πολλές φορές να δρουν οι υπηρεσίες προληπτικά αλλά και οι δήμοι και οι περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να είναι αποτελεσματικοί. Η έλλειψη αυτή αναδείχθηκε πολύ εδώ στην Αττική σε επίπεδο Περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών ιδιωτικών και δημόσιων, η προστασία δηλαδή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα αξιοποιούνται οι δυνατότητες του 112, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών σε κρίσιμες στιγμές.

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» δεν ήταν δυστυχώς η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία. Αν συνειδητοποιηθεί γρήγορα αυτό, ναι μεν δεν θα σταματήσουν τα έντονα ή και ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά οι συνέπειές τους δεν θα αγγίξουν ανθρώπους και περιουσίες με την ίδια σφοδρότητα.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρωτοβουλία Γιώργου Παπανδρέου | Επικοινωνία με τους 6 υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ

Σε τροχιά κρίσιμων εξελίξεων εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής, με φόντο τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά και τις συνεχείς ανατροπές, σχετικά με το παζλ των υποψηφίων και των συμμάχων τους.

Στελέχη και βουλευτές, μετρούν κάθε ώρα που περνά, διαφορετικά και πυκνά γεγονότα, παρασκηνιακές ίντριγκες και έντονες διαβουλεύσεις, ενώ στα επιτελεία των έξι υποψηφίων έχει σημάνει συναγερμός.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbeast ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνεχείς επαφές με τους 6 υποψήφιους για την ηγεσία (Λοβέρδος, Καστανίδης, Ανδρουλάκης, Κεγκέρογλου, Γερουλάνος και Χρηστίδης) με στόχο να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για την διαδοχή στην ηγεσία.

Οι επαφές του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους υποψηφίους είναι σίγουρο πως θα πυροδοτήσει σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής.

Να πούμε τέλος πως ο Γ. Παπανδρέου απέστειλε μήνυμα sms στην πρόεδρο τις Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά , με την οποία την ενημερώνει για την πρωτοβουλία συναντήσεων που ανέλαβε.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: