Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερα τα νέα επιχειρηματικά δάνεια

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της  Ελλάδος και στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια, δηλαδή τα τοκοχρεωλυτικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο των οποίων αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο 4,30%.

Συγκεκριμένα, άνοδο που φθάνει τις 33 μονάδες βάσης καταγράφουν τα επιτόκια για δάνεια έως 250.000 ευρώ, το μέσο επιτόκιο των οποίων αυξήθηκε στο 6,09% από 5,76% τον Οκτώβριο, ενώ κατά 39 μονάδες βάσης αυξήθηκε το μέσο επιτόκιο για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το κόστος χρήματος στο 5,03% από 4,64% και κατά 21 μονάδες βάσης αυξήθηκε το μέσο επιτόκιο προς μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, που διαμορφώθηκε στο 4,24% από 4,03%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,68%.

Στον τομέα της λιανικής τραπεζικής και δη στη στεγαστική πίστη, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αποκλιμάκωση των επιτοκίων για νέες εκταμιεύσεις στο 3,63% τον Νοέμβριο από 4% τον Οκτώβριο. Αυτό οφείλεται στη μείωση των spreads στην οποία έχουν προχωρήσει ορισμένες τράπεζες, προκειμένου να αντισταθμίσουν την άνοδο του euribor, που έχει ξεπεράσει το 2% και επιβαρύνει οριζόντια όλα τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για τα υφιστάμενα δάνεια αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,41%.

Ανοδικά, τέλος, στο 6,94% διαμορφώθηκε και το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων, σε αντίθεση με το μέσο επιτόκιο για νέα καταναλωτικά δάνεια, που μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 11,07%.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, τα στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν σταθεροποίηση στα χαμηλά επίπεδα, καθώς οι τράπεζες δεν είχαν προχωρήσει ακόμη σε αναπροσαρμογές στα καταθετικά τους προϊόντα. Ετσι το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων εμφανίζεται αμετάβλητο στο 0,20% και το μέσο επιτόκιο στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου στο 0,03%. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες αναπροσαρμογές στα επιτόκια καταθέσεων ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και αναμένεται να συνεχιστούν και τον Ιανουάριο και έχουν επίκεντρο τις προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλης διάρκειας, δηλαδή άνω του 1 έτους. Το μέσο επιτόκιο με βάση τα νέα τιμολόγια που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες ξεκινούν από 0,40% για μικρά ποσά και κλιμακώνονται έως και 1% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ και διάρκεια 1 έτους ή έως και 1,80% για διάρκεια έως 2 ετών.

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα για όλο το β΄ εξάμηνο του 2022 έχει οδηγήσει στην περαιτέρω διεύρυνση του περιθωρίου (spread) μεταξύ των επιτοκίων στα δάνεια και των επιτοκίων στις καταθέσεις και συγκεκριμένα στο 4,83% (από 4,81%) για τα νέα δάνεια και στο 4,53% (από 4,23%) για τα υφιστάμενα υπόλοιπα.

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δυναμικη κινητοποίηση αγροτών στο Ποδοχώρι

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου αγρότες στο δήμο Παγγαίου.

Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για λίγα λεπτά στο Ποδοχώρι.

Οι αγρότες ζητούν άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους από την κυβέρνηση ενώ παράλληλα έκαναν γνωστό ότι από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα de minimis δεν αποζημιώθηκαν όλες οι ποικιλίες σταφυλιών.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τανια Ελευθεριαδου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τζορτζ Τσούνης | Ερχονται και άλλες επενδύσεις από τις ΗΠΑ

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές, χάρις στη δουλειά της κυβέρνησης, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, της επιχειρηματικής κοινότητας» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στην εκδήλωση «The world ahead 2023 Athens Gala Dinner» που διοργάνωσε απόψε ο Economist στην Αθήνα.

Ευθύς εξαρχής, ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε επιτυχημένη την περσινή χρονιά για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. «Είδαμε πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, από την Amazon Web Services, τη Microsoft, την JP Morgan και τη Meta, να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διατύπωσε πως υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ακόμα πιο πεπεισμένος για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και υπογράμμισε πως «οι καλύτερες ημέρες της είναι μπροστά». Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως «έρχονται και άλλες επενδύσεις» από τις ΗΠΑ και έδωσε έμφαση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, λέγοντας πως απογειώνονται.

«Αύτη τη στιγμή έρχονται ακόμα περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στο κοινό μας μέλλον. Αναγνωρίζουν τα ταλέντα στην Ελλάδα και τις μεγάλες δυνατότητες» είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας, των οπτικών ινών 5G, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη ναυτιλία.

Ειδικότερα στην ενέργεια, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δήλωσε πολύ υπερήφανος να είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα «διότι τα συμφέροντά μας και οι αξίες μας είναι ταυτόσημα».

 

imerisia.gr Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«Εκτινάσσονται» ξανά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ | Ανατιμήσεις έως 20% τον Φεβρουάριο

Νέο κύμα ανατιμήσεων θα σαρώσει τα σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, τα τιμολόγια χονδρικής εμφανίζονται «φουσκωμένα» για τον Φεβρουάριο έως και 20%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι καταναλωτές να αναμένουν:

  • αυξήσεις έως 20% στα απορρυπαντικά
  • στα τυριά αυξήσεις έως και 18%
  • στο ψωμί αυξήσεις έως και 15%
  • και στο ελαιόλαδο αύξηση έως 11%

Μικρή «ανάσα» το market pass;

Μια μικρή ανάσα εκτιμάται πως θα δώσει στους καταναλωτές το market pass, που θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου.

Το μέτρο αφορά ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, για αγορές σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα συγκεκριμένα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του Market Pass αναμένεται να ανοίξει από 1η Φεβρουαρίου του 2023, ενώ από το τέλος του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

ethnos.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: