Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγρότες-Κτηνοτρόφοι ΑΜ-Θ | Δεν πάει άλλο, φτάσαμε στα όρια μας!

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού για στήριξη των αγροτών με επτά νέα μέτρα ύψους 170 εκ. ευρώ με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Έτσι την Πέμπτη 03/02 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η κλιμάκωση του τρόπου διεκδίκησης με δυναμική κινητοποίηση  αγροτών και Κτηνοτρόφων στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή  την Πέμπτη 10/02/2022 στις 12:00 στο κτήριο της Περιφέρειας.

Οι Σύλλογοι καλούν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφέρειας να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

«Ο κόμπος έχει ξεπεράσει το χτένι», δηλώνει στο ENA Channel ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου Σάββας Αργυράκης επιβεβαιώνοντας την πρόθεση αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας να προβούν σε κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους παραγωγής με άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες, τη μείωση των τιμών των αγροεφοδίων, την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές (στο σύνολό τους στη ζωική και παραγωγή) και τέλος με τα μέτρα για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από τη μείωση της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ήδη κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από χθες οι αγρότες της Θεσσαλίας, έχοντας δώσει ραντεβού με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους στον κόμβο της Νίκαιας.  Οι διαμαρτυρίες αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν από την κυβέρνηση να δοθούν λύσεις.

Τα αιτήματά τους είναι τα εξής:

Κόστος παραγωγής:

 Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου.

 Κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής ρεύματος.

 Ενίσχυση για ζωοτροφές , λιπάσματα και αγροεφόδια.

Νέα ΚΑΠ:

 Για τη νέα ΚΑΠ πάρθηκαν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

 Οι ενισχύσεις να δίνονται σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν τη γη και τα ζώα.

 Να σταματήσει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ να είναι ο φτωχός συγγενής του Εθνικού Αποθέματος και επιτέλους οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Α.Μ.Θ να εισπράττουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

ΕΛΓΑ

 Δίκαιες και Άμεσες αποζημιώσεις για Αγρότες και Κτηνοτρόφους όποτε  υπάρχουνε ζημίες.

 Να εκσυγχρονιστεί ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να στελεχωθεί ο ΕΛΓΑ με εξειδικευμένα στελέχη, να γίνονται οι διαδικασίες εκτίμησης με διαφάνεια και να υπάρξει ουσιαστική Ενεργητική προστασία.

ΑΤΑΚ–Ηλεκτρονικά Ενοικιαστήρια

 Κατάργηση του μέτρου αυτού, μέχρι η πολιτεία να ολοκληρώσει Κτηματολόγιο, Αναδασμούς και Δασικούς χάρτες. Δεν είναι υποχρέωση των Αγροτών και Κτηνοτρόφων να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ του κράτους και των ιδιοκτητών γης.

Το Αρμόδιο Υπουργείο επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος στην Αθήνα. Πιο αναλυτικά συναντήθηκε με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο και Σίμο Κεδίκογλου. Τους ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, τη μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, πετρέλαιο και ενέργεια), τα βοσκοτόπια  και τις διεκδικήσεις για τη νέα ΚΑΠ.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επιστημονική Ομάδα ΑΜΚΕ | Εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αγροτών

Πρόγραμμα των πρώτων εκδηλώσεων υλοποίησης του έργου με τίτλο: “Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση αγροτών σχετικά με την Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και τη Διαχείριση των Κενών Δοχείων Φυτοπροστατευτικών στον Δήμο Δοξάτου”

Η Επιστημονική Ομάδα ΑΜΚΕ “Οψόμεθα εις Φιλίππους” σας ενημερώνει για τον προγραμματισμό των δεύτερων εκδηλώσεων του έργου “Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και Διαχείριση Κενών Δοχείων Φυτοπροστατευτικών στον Δήμο Δοξάτου” το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Μέτρου 19 «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER», Υπομέτρο 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση δράσεων υπό την τοπική στρατηγική ανάπτυξης για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα» του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο υλοποιείται με την τεχνική υποστήριξη της ΠΥΘΙΑ Κοιν.Σ.Επ. και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Δοξάτου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου).

Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

● Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00, στον πολυχώρο Il Nido, στον Άγιο Αθανάσιο

● Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00, στο καφενείο «Το Παραδοσιακόν» στο Καλαμπάκι

● Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00, στο καφενείο Πατσιά στην Αγία Παρασκευή

Σας υπενθυμίζουμε ότι το περιεχόμενο των εν λόγω ενημερώσεων – περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των αγροτών, αναλυτικότερα θα περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια α) Περιβαλλοντική αξία και ιδιαιτερότητες της περιοχής, β) Πιέσεις στο περιβάλλον από την αγροτική δραστηριότητα, γ) Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και αποθήκευσή τους, δ) Ασφάλεια χρήσης και μέσα προστασίας γεωργικών φαρμάκων ε) Καινοτόμα συστήματα διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων (π.χ. HELIOSEC, ΚΤΕΟ ψεκαστικών κ.α.), στ) Ενημέρωση για την αποτροπή της καύσης των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, ζ) Σωστή διαχείριση των κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τους αγρότες κ.α. σχετικά θέματα.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους το επιθυμούν.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γ. Πασχαλίδης | Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών

Το μέτρο θα έχει άμεση ισχύ, από το τρέχον φολογικό έτος, και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» ανέφερε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου διαφαίνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για εταιρικούς μετασχηματισμούς μέσω συγχωνεύσεων, διασπάσεων και μετατροπών, στις οποίες οι εμπλεκόμενες εταιρείες μπορεί να μετέχουν υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.

Το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που λόγω της ιδιομορφίας τους και του επιχειρηματικού τους προφίλ, αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Έτσι, καθίσταται άμεσης προτεραιότητας η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η μετάβαση των επιχειρήσεων της χώρας σε ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βουλευτής σημείωσε ότι με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, με σκοπό την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την αντιμετώπιση του πολύ σύντομου «κλεισίματος» των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με το μεγαλύτερο κίνητρο να αποτελεί η απαλλαγή κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών για έως 9 φορολογικά έτη, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, τόσο στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων όσο και στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής υπογράμμισε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους αγρότες, παρέχοντάς το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% στα συνεργατικά σχήματα. Το μέτρο θα έχει άμεση ισχύ, από το τρέχον φολογικό έτος, και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που:

Είτε είναι μέλη συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών), είτε συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, με την προϋπόθεση διάθεσης στον συνεταιρισμό ή στον αγοραστή αντίστοιχα ποσοτήτων ίσων με το 75% όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του εκάστοτε αγρότη. Κάτι που αποτελεί άλλη μια καινοτομία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε: «Η Κυβέρνησή μας έχει κατανοήσει απόλυτα ότι τα συνεργατικά σχήματα μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική μας οικονομία και γι’ αυτό παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη τους. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη
δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Στον Υπουργό απευθύνονται οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι λόγω μη ένταξης στη βιολογική κτηνοτροφία

Τι λένε οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου

Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στέλνουν νέα επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά καθώς όπως καταγγέλλουν «μετά την ανακοίνωση της κατάταξης μοριοδότησης για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, διαπιστώσαμε ότι παρά πολλοί κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα διατήρησης, βρίσκονται κάτω από το όριο ένταξης, λόγω χαμηλής μοριοδότησης». Ταυτόχρονα κατά τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής μας πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων που αιτήθηκαν για πρώτη φορά την ένταξη τους στο πρόγραμμα, τελικά μένουν εκτός για τον ίδιο λόγο. «Οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών της ΑΜ-Θ αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που έχει οριστεί από το 2015, χωρίς καμία λογική κι επιστημονική τεκμηρίωση και μέσω της Τεχνικής Λύσης, έχουν τη μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, 3.25 και 4.13 ΖΜ/Ha αντίστοιχα. Ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μια απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο (Ζωικές Μονάδες) που έχει η κάθε περιφέρεια (Χωρική Ενότητα). Αυτή η άδικη κατανομή που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, κατάφερε να μεταφέρει νομότυπα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των άμεσων ενισχύσεων που εξαρτώνται από τις εκτάσεις των βοσκοτόπων και εισέπρατταν οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών αυτών πριν το 2015, προς τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας» λένε οι κτηνοτρόφοι.

Σχετικά με τη βιολογική κτηνοτροφία ζητούν «άρση της αδικίας με τα χαμηλά ποσά ένταξης».

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: