Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός και προνόμια εμβολιασμένων

Μήνυμα για μαζική συμμετοχή στη διαδικασία του εμβολιασμού, ειδικά τώρα που θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες στέλνει η κυβέρνηση, ανακινώντας ανοικτά πλέον δύο ζητήματα: τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ειδικές ομάδες πληθυσμού π.χ. υγειονομικοί και τα προνόμια των εμβολιασμένων.
Παράλληλα, στις 19 Ιουνίου τερματίζεται η δωρεάν διάθεση self tests από τα φαρμακεία και ήδη το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με φορείς και παράγοντες της αγοράς για να αποφασιστούν τα νέα σημεία διάθεσης των τεστ αυτοδιάγνωσης, καθώς ήδη τα σούπερ μάρκετ κερδίζουν έδαφος. Άλλωστε, μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται διπλή νομοθετική παρέμβαση και για τα δύο αυτά καίρια θέματα, αφού θα έχει προηγηθεί η εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής -εντός της προσεχούς εβδομάδας- η οποία με γνώμονα τη δημόσια υγεία θα αποφασίσει για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού, ενώ για το κομμάτι των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά ως ένα βαθμό θα αυτορρυθμιστεί, επιβάλλοντας νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη.

Ποια προνόμια συζητούνται

Σε πυρετώδεις συσκέψεις βρίσκεται το Μαξίμου σε συνεργασία με τους ειδικούς για την κατάρτιση του πακέτου των προνομίων για τους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εστιατόρια, κινηματογράφους, καφετέριες κλπ σε εσωτερικούς χώρους η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ. Παράλληλα, οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα από την νέα αγωνιστική περίοδο. Πάντως, επισήμως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους μόλις το σύνολο των εμβολίων γίνει διαθέσιμο και για τις ηλικίες 18 έως 24 ετών.

Τα εμβόλια θα «φρενάρουν» και τα self test

Παράλληλα, εκτός του να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων σε διάφορους χώρους, υπό συζήτηση βρίσκεται και το ενδεχόμενο άρσης της υποχρεωτικότητας για την εβδομαδιαία διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ. Το συγκεκριμένο προνόμιο θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Επιπρόσθετα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

Τα σούπερ μάρκετ στη μάχη των self test

Σύμφωνα με πληροφορίες,«κλείδωσε» η διάθεση των self tests από τα σούπερ μάρκετ, καθώς η κυβέρνηση απαντά με αυτό τον τρόπο στο «φρένο» που βάζουν πλέον οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να καταρτιστεί μία λίστα με τα καταστήματα, όπου θα μπορεί να γίνεται η διάθεση τους.

Σε ό,τι αφορά στα προσωπικά δεδομένα -σήμερα για τη διάθεση δωρεάν self test πρέπει να συμπληρώνεται το ΑΜΚΑ του εργαζόμενου από τον υπάλληλο του φαρμακείου-, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι.

Δεύτερες σκέψεις από τους φαρμακοποιούς

Η άμεση δρομολόγηση της κυβέρνησης για διανομή self test και από άλλο κανάλι διάθεσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών. Αν θέλει η κυβέρνηση και είναι ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες των φαρμακείων στην δωρεάν διάθεση των self test να μας κάνει πρόταση, θα πρέπει να συζητήσει μαζί μας μια νέα σύμβαση, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ενώ ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας πιο έντονα, ανακοίνωσε χθες την άμεση αναστολή της δωρεάν διάθεσης self test. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ΦΣΘ κατηγορεί την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό υποστηρίζοντας ότι: ««με τέτοιες επαναλαμβανόμενες κάκιστες πρακτικές, δηλώσεων και αιφνιδιασμού σε βάρος του κλάδου των φαρμακοποιών, κάθε άλλο παρά συνεργασία μπορεί να υπάρξει, αν αυτό είναι το ζητούμενο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Μάσκες τέλος για εμβολιασμένους;

Στο μεταξύ γρίφος παραμένει το θέμα της μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους. Και μπορεί προς το παρόν να μην αναμένονται σχετικές αποφάσεις, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσοι από τους πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα έχουν κάνει το εμβόλιο, ωστόσο δεν αποκλείεται να μπει και αυτό στη λίστα με τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι από το φθινόπωρο.

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Το Σάββατο12 Ιουνίου επιστρέφει η μουσική στα καταστήματα εστίασης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού πολιτικής προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, το Σάββατο 12 Ιουνίου επιστρέφει η μουσική στα καταστήματα εστίασης.
Η αίρεση αυτού του μέτρου έρχεται μετά από την μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και της αύξησης των εμβολίων που πραγματοποιούνται στην χώρα μας.
Σημαντικός παράγοντες μάλιστα για την απόφαση αυτή ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνταν σε δημόσιους χώρους, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.|

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Δοξάτου | Βρέθηκαν κουνούπια φορείς του “ιού του Δυτικού Νείλου”

Συμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Δαξάτου, βρέθηκαν κουνούπια φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου. Μέσα από αυτή την ανακοίνωση Ο Δήμαρχος του Δήμου Δαξάτου έφιστα την προσοχή στους Δημότες.
Οι γιατροί του Νόμου Καβάλας έχουν εμπειρία αλλά και πείρα στον ιό του Δυτικού Νείλου ωστόσο όπως δηλώνει ο διευθυντής της Β’ παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καβαλας, Ξενοφων Κροκίδης οι πολίτες πρέπει να προσέχουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περιφέρεια ΑΜ-Θ μάλιστα για την καταπολέμηση των κουνουπιών εχει αρχίσει τους ψεκασμούς από τα μέσα Μαρτίου του 2021.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού στον Ν. Καβάλας

Μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού στον Ν. Καβάλας, την Παρασκευής 11 Ιουνίου μάλιστα στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας οι ασθενείς με κορονοϊό ήταν 7, ένας αριθμός πολύ μικρότερος από το προηγούμενο διάστημα αυξάνοντας έτσι τος πιθανότητες να κλείσει η κλινική COVID του νοσοκομείου Καβάλας. Η μείωση αυτή των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση των καθημερινών εμβολιασμών σε όλη την χώρα. Με βάση τον αριθμό των εμβολίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει χτιστεί το τείχος ανόσιας.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: