Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έρχεται ο αντικαταστάτης για τα «παπάκια» του Στρατού

Ήρθε η ώρα αρχής του τέλους για τα M113 του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), τα γνωστά και ως «παπάκια» είναι ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα για την μεταφορά πεζικού, μιας πλήρους ομάδας, που αριθμεί κατά περίπτωση από 6 ως και 10 στρατιώτες. Τα Μ113 υπηρετούν πάνω από 40 χρόνια στον ΕΣ και βρίσκονται εν αφθονία. Πάνω από 2.400 σε διάφορες εκδόσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες πολλών μονάδων. Για να αντιληφθείτε το πόσο γηρασμένα είναι πλέον, από τότε η Ελλάδα έχει αλλάξει 9 τύπους τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης. Πλέον είναι αδήριτη η ανάγκη αντικατάστασής τους αφού δεν είναι μόνο πολύ αργά για να ακολουθήσουν την ταχύτητα των αρμάτων μάχης σε ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά είναι ελάχιστη η προστασία που προσφέρει στο πλήρωμα και την ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στο ΓΕΣ παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός πήγε πίσω πολλά προγράμματα, πλέον δίνεται μάχη με τον χρόνο προκειμένου να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Ήδη, έχει αναθερμανθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με τους Αμερικανούς προκειμένου μόλις ανάψει το πράσινο φως για τα υπερατλαντικά ταξίδια να μεταβεί κλιμάκιο του ΓΕΣ στην Αμερική για να ξεκινήσει την επιθεώρηση για την επιλογή των Μ1117, που όπως έχουμε γράψει θα προμηθευτούμε 1.200 οχήματα.

Όμως, η μεγάλη έκπληξη ακούει στο όνομα Bradley M2A2. Φαίνεται ότι εκεί που δεν μπορούσαν να βρεθούν οχήματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες του ελληνικού στρατού, άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας και εντοπίστηκαν 350 κομμάτια από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ, για τα οποία αναμένεται να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες ελληνοποίησής τους, έναντι συμβολικού τιμήματος και με την χώρα μας να καταβάλει μόνο τα έξοδα μεταφοράς. Μπορεί τα Bradley να μην είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, σε κάθε περίπτωση όμως είναι έτη φωτός πιο μπροστά και πιο ασφαλή από τα υπάρχοντα Μ113 και σίγουρα θα μπορέσουν επιτέλους τα ταχύτατα τεθωρακισμένα LEO 2HELL να τα ακολουθήσει ένας ικανός αριθμός ΤΟΜΠ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Η πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της»

«Η πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης θα επιστραφεί ως μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Ας το έχουν υπόψιν τους. Στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια. Θα συμβεί και τώρα».

Αυτό τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, ως προτεραιότητα ομιλητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κατά την σχετική συζήτηση που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πολιτική της υπευθυνότητας και τη γλώσσα της αλήθειας, εμπνέει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους πολίτες. Είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε και που γνωρίζουν καλά ότι δεν τους κοροϊδεύουμε, δεν υποκρινόμαστε, τηρούμε τις υποσχέσεις μας, διορθώνουμε τα λάθη μας. Ότι τελικά είμαστε δίπλα τους, όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα».

Από την άλλη, σημείωσε, «όπως αποδεικνύεται καθημερινά, κάποιες άλλες δυνάμεις, της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, επιλέγουν τον πολιτικό καιροσκοπισμό, το λαϊκισμό, την υποκρισία, την πολιτική εξαπάτηση και τα σενάρια συνωμοσιολογίας. Αντί να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα, είναι οι ίδιοι τα προβλήματα. Με πυροτεχνήματα και λόγια του αέρα, προσπαθούν να καλύψουν την πολιτική τους γύμνια και την έλλειψη ρεαλιστικών θέσεων. Νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν την κοινωνία, αλλά μάταια πια. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι πολίτες γνωρίζουν και κρίνουν. Όλοι πλέον γνωριζόμαστε μεταξύ μας και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί ξανά πίσω από το δάχτυλό του». Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι «την τελευταία πενταετία η χώρα αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο. Έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και προχωρά με γνώμονα την πρόοδο και την προκοπή των πολιτών».

Επισήμανε δε πως «οι δεσμεύσεις μας υλοποιούνται και το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με το λαό, τηρείται πιστά… Οι συντελούμενες τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην ελληνική κοινωνία συνιστούν ένα παζλ μεγάλων και σημαντικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν στην σύγκλιση της χώρας μας με την Ευρώπη… Η Κυβέρνηση αυτή ενισχύει την Ελλάδα και την κάνει πιο ισχυρή από ποτέ, σε όλα τα επίπεδα».

Για την τραγωδία των Τεμπών, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για «πολιτική σπέκουλα, εργαλειοποιώντας με χυδαίο τρόπο τον πόνο των συγγενών των θυμάτων. Ισχυρίζεστε δήθεν προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της Κυβέρνησης, όμως δεν συντάσσετε συγκεκριμένο κατηγορητήριο επί τούτου. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει ζητήσει η Δικαιοσύνη και να έχουμε αρνηθεί και το γνωρίζετε καλά αυτό.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες και παθογένειες του σιδηρόδρομου, κάτι που αναδεικνύεται από το σύνολο των μαρτυριών και στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο τελικός κριτής βεβαίως είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη την οποία οφείλουμε να αφήσουμε να επιτελέσει απρόσκοπτη το έργο της. Κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν και είναι αυτή που θα καταλογίσει τις ευθύνες στους ενόχους».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ | Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη ανάμεσα στις 27 της ΕΕ

«Η θλιβερή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι έλληνες πολίτες αποτυπώνεται και επισήμως στα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση της ΕΕ των 27 το 2023 όσον αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, με επίδοση στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ, με τη Βουλγαρία να είναι η μοναδική χώρα με χαμηλότερη επίδοση, στο 64%», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποκαλύπτουν τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη. Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη ανάμεσα στις 27 της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος-της τάξης του 20%-σε σχέση με πριν 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι η χώρα που σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ φορολογικών εσόδων, λόγω της πληθωριστικής αύξησης των φόρων κατανάλωσης», αναφέρει και καταλήγει:

«Σε αυτή τη χώρα ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να πηγαίνει διακοπές με τους φίλους του και μοιράζει αφειδώς χρήμα για προσωπική προβολή και επικοινωνιακά παιχνίδια.Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την πλήρως ενισχυμένη έκδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35 θα αποκτήσει τελικά η χώρα μας

Την ενισχυμένη έκδοση των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς, αναμένεται να αγοράσει η χώρα μας, τα αποκαλούμενα F-35 Block 4. Σε σχέση με το απλό F-35, το Block 4 διαθέτει 75 κύριες αναβαθμίσεις οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες για επιχειρήσεις στο Αιγαίο και την υπόλοιπη επικράτεια από τους ιθύνοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», οι πρώτες εκτιμήσεις ως προς το εάν η επιλογή του Block 4 θα σημαίνει και καθυστέρηση στην έλευση των μαχητικών στην Ελλάδα (που μέχρι τώρα υπολογιζόταν εντός του 2028), σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα γίνεται λόγος για 6 επιπλέον μήνες, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Το μοντέλο Block 4 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Αναβαθμίσεις στους αισθητήρες, όπως είναι π.χ. το ραντάρ, στους αισθητήρες ηλεκτροοπτικής εικόνας και στο σύστημα εντοπισμού και αναγνώρισης στόχων.
  • Ενσωμάτωση νέων όπλων 5ης γενιάς τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν από μεγαλύτερη απόσταση και με καλύτερη ακρίβεια, καθώς επίσης και συστημάτων εκτόξευσης που προσφέρουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών.
  • Βελτιωμένη αυτοπροστασία με αναβαθμίσεις στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, προσφέροντας βελτιωμένη αυτοπροστασία τόσο στον πιλότο όσο και στο ίδιο το αεροσκάφος.

Να σημειωθεί επίσης ότι το οπλικό φορτίο μεταφοράς φθάνει τους 8 τόνους ενώ μπορεί να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας όμως έτσι τη χαμηλή παρατηρησιμότητά του – γίνεται ευκολότερα ανιχνεύσιμο από τα ραντάρ του εχθρού. Το Block 4 θα διαθέτει 6 αντί για 4 εσωτερικούς πυλώνες ανάρτησης όπλων, αυξάνοντας έτσι το οπλικό φορτίο που θα μπορεί να έχει χωρίς ταυτόχρονα να χάνει τη στελθ διαμόρφωσή του που το κάνει μη ανιχνεύσιμο από τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα. Έχοντας 6 πυραύλους αέρος-αέρος AMRAAM AIM-120D καθιστά το F-35 εφάμιλλο του F-22 που οι ΗΠΑ αρνούνται μέχρι σήμερα να διαθέσουν όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε οποιαδήποτε συμμαχική χώρα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en