Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ένεση ρευστότητας» 100 εκατ. ευρώ στους δήμους για το κόστος της ενέργειας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα θα δοθούν τον προσεχή Ιούνιο – Προβληματισμός τους δήμους για τον τρόπου που θα κατανεμηθεί το ποσό.

Όταν πριν από δύο μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωνε τους δημάρχους, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, ότι το κεντρικό κράτος θα στηρίξει την αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, πολλοί ήταν οι αιρετοί που εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι δύσπιστοι.

Προς έκπληξη τους όμως ο κ. Πέτσας αιφνιδίασε τους αυτοδιοικητικούς, καθώς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει τον προσεχή Ιούνιο έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ προκειμένου οι δήμοι να καλύψουν τα δυσθεώρητα ποσά που προέκυψαν στους λογαριασμούς τους από την αύξηση στην τιμή της ενέργειας.

Την είδηση μετέφερε στους αιρετούς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δ.σ. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε έξτρα έκτακτη χρηματοδότηση και όχι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) , ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του υπέρογκα αυξημένου ενεργειακού κόστους για τους δήμους λόγω των διεθνών εξελίξεων».

Η «προίκα» Πέτσα γνωστοποιήθηκε στη συνάντηση που είχε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, όπου ο πρόεδρος κ. Παπαστεργίου δήλωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση του κράτους προς τους δήμους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και πως χωρίς στήριξη, η βιωσιμότητα των ΟΤΑ κινδυνεύει.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συζήτησης του περασμένου Μαρτίου και αφορούσε στην προώθηση του διαλόγου που διεξάγεται ήδη μεταξύ της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ και των συναρμόδιων υπουργείων, για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας.

Ερωτηματικά για την κατανομή των κονδυλίων

Παρά την… ευφορία όμως στους κόλπους της αυτοδιοίκησης ότι η γενναία κρατική χρηματοδότηση θα δώσει ανάσα στους δήμους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εμφανίστηκε προβληματισμένος για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί σε κάθε δήμο το ποσό αυτό.

Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου «δύο είναι οι λύσεις καμία όμως δεν διασφαλίζει μια απολύτως δίκαιη κατανομή». Η πρώτη, όπως είπε, είναι να γίνει με απολογιστικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου και με βάση τις διαφορές που θα προκύψουν να δοθεί το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δήμο.

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις με την επιλογή αυτή σημειώνοντας ότι δεν είναι η πιο ορθή αποτύπωση και ασφαλής λύση, υπενθυμίζοντας πως όταν εφαρμόσθηκε για την κατανομή της έκτακτης χρηματοδότησης για τις δαπάνες του COVID «χαθήκαμε».

Η δεύτερη πάντως πρόταση, η οποία, όπως είπε, είναι αυτή που θα καταθέσει η ΚΕΔΕ στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ισχύσει, είναι η κατανομή να γίνει βάση κριτηρίων ΚΑΠ, παρότι υπάρχει κίνδυνος να αδικηθούν δήμοι της περιφέρειας.

Το ενεργειακό κόστος των δήμων

Το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί μείζον ζήτημα για τους δήμους όλο αυτό το διάστημα και όπως τονίστηκε στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ «οι αυξήσεις κλυδωνίζουν τη βιωσιμότητα των δήμων. «Τα σημερινά κοστολογικά επίπεδα είναι δυσβάστακτα, ακόμη και αν συνυπολογιστεί η επιδότηση που έχει ήδη δώσει το κράτος σε κάποια τιμολόγια. Για το σκοπό αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος του οργάνου.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και το θέμα της βιωσιμότητας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) των κατά τόπους δήμων, όπως και των δήμων με διευθύνσεις Ύδρευσης, που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε… διαβασμένος, καθώς ενημέρωσε τους αιρετούς πως οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε διαδικασία ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο ζήτημα στο προσεχές διάστημα.

Οι αυτοδιοκητικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους

Στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αν. υπουργό Εσωτερικών τέθηκε ανοιχτά και το ζήτημα που αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Ερωτώμενος για το σενάριο περί μετατόπισης του χρόνου των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση που συζητείται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα ο κ. Πέτσας δήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε κυβερνητικό επίπεδο η παράταση της θητείας. «Αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο για την σταθερότητα στον εκλογικό κύκλο ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών δεν τέθηκε ποτέ και από κανέναν τέτοιο ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

makthes.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kick-iT | Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος επιτάχυνσης επιχειρήσεων της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας

Η Δομή Στήριξης της Επιχειρηματικότητας με τίτλο «Kick-iT» είναι ο νέος επιχειρηματικός επιταχυντής του Επιμελητηρίου Καβάλας που έχει ως στόχο να βοηθήσει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ομάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών τους στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.

Ο πρώτος κύκλος της Δομής ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 με 31 επιχειρηματικές ομάδες και μετρώντας τουλάχιστον 10 ώριμες επιχειρηματικές ιδέες. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 35 ωφελούμενοι οι οποίοι έλαβαν υποστήριξη από μια ομάδα εξειδικευμένων μεντόρων, συμβούλων ανάπτυξης και επιχειρηματιών.

Η Δομή Kick-iT παρέχει 4 διαφορετικές υπηρεσίες: Εκπαίδευση Γενικής Κατάρτισης, Εκπαίδευσης Εξειδικευμένης Κατάρτισης,

1 προς 1 Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Οριζόντιες Υπηρεσίες επίλυσης συγκεκριμένων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο κύκλο διεξήχθησαν 108 ώρες Εκπαίδευσης Γενικής Κατάρτισης από έμπειρους εκπαιδευτές, πραγματοποιήθηκαν 216 ώρες Εκπαίδευσης Εξειδικευμένης Κατάρτισης από ειδικούς διαφόρων κλάδων, παρουσιάστηκαν 10 success stories και διενεργήθηκαν 20 συμμετοχικά εργαστήρια πάνω σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, διαχείρισης χρόνου και πόρων, πωλήσεων, αξιολόγησης και χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

Μερικές από τις θεματικές που αναπτύσσονται και στους δύο κύκλους είναι: branding, digital marketing, λογιστική για επιχειρηματίες, κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας,
εύρεση πηγών χρηματοδότησης και διαχείριση πόρων.

Χρονοδιάγραμμα

Η έναρξη του δεύτερου κύκλου συμβουλευτικής θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δομής «Kick-iT» ανοίγει και θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο δεύτερο κύκλο τουπρογράμματος επιτάχυνσης.

Ωφελούμενοι

Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να αναπτύξουν μία
επιχειρηματική ιδέα με την υποστήριξη της Δομής στον τομέα της πολιτιστικής και
δημιουργικής βιομηχανίας είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι είτε αυτό-
απασχολούμενοι.

Παρεχόμενες υπηρεσίες υποστήριξης

Ενδεικτικά, η Δομή Kick-iT παρέχει υπηρεσίες που αφορούν σε

 γενική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας,

 καθοδήγηση,

 δράσεις δικτύωσης,

 εύρεση καναλιών χρηματοδότησης,

 αξιολόγηση της συνολικής επιταχυνόμενης προόδου.

Αναμενόμενα οφέλη

 Η συμβολή στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

 Η καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και ειδικών γνώσεων των ωφελουμένων.

 Η ενθάρρυνση της συνεργασίας του συνόλου των φορέων της τετραπλούς έλικας της καινοτομίας.

 Η ανάπτυξη του τομέα των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών.
Χώρος

Η Δομή Kick-iT στεγάζεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου επί της οδού Ομονοίας 117, κάλυψης 105τ.μ., και είναι εξοπλισμένη με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την υποστήριξη των επιχειρηματικών ομάδων.
Αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση στη σχετική κατηγορία του website ΑΙΤΗΣΕΙΣ ή σε αυτό το link: https://forms.gle/L5dgwiUTs2i5H4Qm7

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.kavala-kickit.gr, στείλτε e-mail στο info@kavala-kickit.gr, τηλεφωνήστε στο 2510 839 667 (Ώρες επικοινωνίας: 09:00 – 13:00) ή/και απευθυνθείτε στο ίδιο τηλέφωνο για να κλείσετε ραντεβού για προσωπική ενημέρωση στον χώρο της Δομής.

Χρηματοδότηση

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω της Πράξης «Δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας ΕΚΤ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020», στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου ΣΒΑΑ Δήμου Καβάλας – Ε.Π. «Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητηρίο Καβάλας | Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 315 επιχειρήσεων το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ικανοποιητική κρίνουν 5 στους 10 καβαλιώτες επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, την κατάσταση της επιχείρησης τους για το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2022, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10 εκτιμούν πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, την ώρα που, σχεδόν, αντίστοιχο ποσοστό διαβλέπει χειροτέρευση της πορείας της.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε εξέλιξη σύσκεψη για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες στην Ελευθερούπολη

Σύσκεψη πολιτικών, τοπικών και αγροτικών φορέων είναι σε εξέλιξη από τις 8:30 το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουλίου στην Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου για τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε αγροτικές καλλιέργειες.

Το παρών στην σύσκεψη δίνουν μεταξύ αλλων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χ. Καλογήρου, ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Ν. Κουλοχέρης και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου.

Παρόντες είναι επίσης οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: