Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έγινε η COVID-19 γριπούλα ή κρυωματάκι;

Δύο διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού, οι Γιώργος Παυλάκης και Γιώργος Κασσιώτης, απαντούν


«Τα χαρακτηριστικά της τωρινής μετάλλαξης δεν είναι ίδια με των προηγούμενων. Το καλοκαίρι πήγε πολύ καλά επιδημιολογικά. Είμαστε σε φάση συνύπαρξης με την πανδημία. Εχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου, έχουμε άλλα δεδομένα, η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατόν μέτρα στο εξής, γιατί έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα». Αυτό είναι ένα μικρό απάνθισμα δηλώσεων της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σε πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ήδη από τα τέλη της άνοιξης έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας, βασισμένη, όπως συχνά επαναλαμβάνουν στελέχη της, σε ομόφωνες εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Εγινε η COVID-19 μια… γριπούλα; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 30 Μαΐου οι θάνατοι από κορωνοϊό ανέρχονταν σε 29.876. Στις 31 Αυγούστου έφτασαν τους 32.639. Δηλαδή 2.763 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των θερινών μηνών· 31 την ημέρα κατά μέσον όρο.

 

Έγινε η COVID-19 γριπούλα ή κρυωματάκι;-1

 

Η «Κ» επικοινώνησε με δύο διακεκριμένους Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού. Τον Γιώργο Παυλάκη, γιατρό και ερευνητή στις ΗΠΑ, και τον Γιώργο Κασσιώτη, ανοσολόγο, ρετροϊολόγο, διευθυντή του Εργαστηρίου Ρετροϊικής Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Francis Crick και καθηγητή Ρετροϊoλογίας στο Imperial College του Λονδίνου. Συμμερίζονται την άποψη ότι ο κορωνοϊός δεν είναι πια τόσο επικίνδυνος; Ποια λάθη δεν πρέπει να κάνουμε (ή να επαναλάβουμε) τους επόμενους μήνες στη διαχείριση της πανδημίας;

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον ιό. Και η υποτίμηση έχει πολλές εκφάνσεις. Κάποιοι λένε ότι η COVID-19 δεν υφίσταται, πολλοί έχουν πειστεί ότι έγινε γριπούλα ή κρυωματάκι. Η πρόχειρη αλλά λαθεμένη απόδειξη αυτών προσφέρεται από περιπτώσεις γνωστών τους οι οποίοι νόσησαν με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα και έγιναν καλά. Ομως, μια μερίδα ανθρώπων από όλες τις ηλικίες δεν περνάει τη λοίμωξη ανώδυνα. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους ή μένουν ανάπηροι εξαιτίας θρομβώσεων, καρδιαγγειακών συμβάντων, νευρολογικών προβλημάτων, βλαβών σε ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το πάγκρεας», λέει ο Γιώργος Παυλάκης. «Στις κοινωνίες μας υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων με ανοσολογικές βλάβες που δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να προστατευθούν με εμβόλια. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι και καρκινοπαθείς που χρειάζονται ισχυρές θεραπείες. Το επίπεδο του πολιτισμού μας δεν θα έπρεπε να επιτρέπει στην κοινωνία να αγνοεί αυτή τη μερίδα των συνανθρώπων μας, που όχι μόνο είναι ευάλωτοι στον ιό, αλλά και αποτελούν “χρυσή ευκαιρία” για τον ιό για γρήγορη παραγωγή καινούργιων στελεχών του που θα διαφεύγουν της ανοσολογικής μας απάντησης», επισημαίνει.

 

Έγινε η COVID-19 γριπούλα ή κρυωματάκι;-2

 

«Από την αρχή της πανδημίας ακούγεται η πρόβλεψη ότι η COVID-19 σταδιακά θα γίνει ήπια νόσος, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, η COVID-19 και η γρίπη προκαλούνται από ιούς που διαφέρουν πολύ και στις ιδιότητες και στους παθογόνους μηχανισμούς και στις διαδικασίες μετάλλαξης. Μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιο αριθμό θανάτων, αλλά μάλλον εκεί εξαντλούνται οι ομοιότητές τους. Ο SARS-CoV-2 είναι πιθανό να εξελιχθεί έτσι ώστε να προσομοιάζει στους εποχιακούς κορωνοϊούς, αυτούς που συνήθως προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμη κι αυτό δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Η εξάπλωση ενός κορωνοϊού κοινού κρυολογήματος σε μονάδα περίθαλψης πριν από μερικά χρόνια είχε ποσοστά θνησιμότητας αντίστοιχα με εκείνα του SARS-CoV-2», τονίζει ο Γιώργος Κασσιώτης. «Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να γίνει πιο ήπιος ένας ιός. Στους κυριότερους συγκαταλέγονται οι μεταλλάξεις που επηρεάζουν τον τροπισμό και την παθογένειά του, καθώς και η ανοσία του πληθυσμού από εμβολιασμό ή νόσηση. Και οι δύο παράγοντες είναι αναστρέψιμοι: ο ιός μπορεί να αλλάξει και η ανοσία να εξασθενήσει. Αυτό σημαίνει ότι η ισορροπία που έχει δημιουργηθεί σήμερα είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί. Θα ήταν λάθος να το αφήσουμε να συμβεί…», συνεχίζει ο καθηγητής Ρετροϊολογίας.

Σ’ αυτό συμφωνεί και ο κ. Παυλάκης: «Δεν “ξεθυμαίνουν” σε δύο-τρία χρόνια οι παθογόνοι ιοί. Ο κορωνοϊός έγινε απειλητικότερος γιατί του δώσαμε την ευκαιρία να μολύνει δισεκατομμύρια ανθρώπους, να προσαρμοστεί στην ανθρώπινη κοινωνία και να γίνει μόνιμη πληγή. Για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, λοιπόν, δεν θα μετατραπεί ποτέ σε κρυωματάκι ή γριπούλα. Θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρές χρόνιες βλάβες, όπως συνέβαινε με τους ιούς της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, για τους οποίους δώσαμε μακροχρόνιες μάχες ως ανθρωπότητα μέχρι να μην είναι πια ενδημικοί. Ενδημικότητα, άλλωστε, δεν σημαίνει ηπιότητα. Σημαίνει ότι το έχουμε πάρει απόφαση ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο…».

 

Πηγή: kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Έμφυλη Βία: Γυναικοκτονία

Ως γυναικοκτονία μπορούμε να πούμε ότι είναι ότι χειρότερο μπορεί να λάβει χώρα, ως βία κατά των γυναικών.  Η γενική έννοια της γυναικοκτονίας παραπέμπει στη δολοφονία μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού εξαιτίας του φύλου τους. Με τη Διακήρυξη της Βιέννης για τις Γυναικοκτονίες  ο ΟΗΕ, αναγνώρισε διαφορετικά είδη γυναικοκτονίας, όπως: η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα συντροφικής βίας, ο βασανισμός και η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,  η δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου, και άλλες περιπτώσεις  γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με  το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών, ή την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Ο όρος γυναικοκτονία, έρχεται από παλιά, όταν το 1976 τον κατέγραψε η κοινωνιολόγος Diana E. H. Russel, ορίζοντας έτσι το εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό αυτό φαινόμενο. Ο όρος «γυναικοκτονία» έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992, έπειτα από μία συλλογή δεδομένων  που επιμελήθηκαν από κοινού η εγκληματολόγος Jill Radford,  και η κοινωνιολόγος  Diana. H. Russel.

Τα συστήματα συλλογής δεδομένων, ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο, καθώς βασίζονται σε διάφορες πηγές. Για την Ελλάδα τα δεδομένα τα έχουμε από την Ελληνική Αστυνομία και εφόσον αυτά δημοσιοποιούνται. Έτσι υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 30% των γυναικών ή / και κοριτσιών, που έχουν πέσει θύμα ανθρωποκτονίας, δολοφονούνται από πρόθεση από τον ερωτικό σύντροφο.

‘Όταν μιλάμε για ερωτικό σύντροφο, εννοούμε  τον  πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης μοιράζεται ή μοιραζόταν κατά το παρελθόν την ίδια στέγη με το θύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ελλάδα,  το 2017,  το 35 % ήταν θύματα ανθρωποκτονίας που σχετιζόταν με ενδοοικογενειακή βία.

Ένα σημαντικό θέμα που έχει προκύψει, ώστε να επανασχεδιαστεί η νομοθεσία για να υπάρχει σημαντική αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η κατανόηση του προβλήματος ως προς την φύση του και την συχνότητά του, όπως επίσης και το κίνητρο της δολοφονίας.

Εάν γυρίσουμε λίγο το χρόνο προς τα πίσω, θα θυμόμαστε τα στυγερά εγκλήματα – γυναικοκτονίες  που διαπράχτηκαν στην Ελλάδα,  στο τέλος του 2018 και στην αρχή του 2019, και συγκεκριμένα  για το βιασμό και την γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, από δύο νεαρούς άντρες με τους οποίους αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά, και τη δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα, από τον πατέρα της, ο οποίος δεν ενέκρινε  τη σχέση που είχε με άνδρα από το Αφγανιστάν.

Συνοπτικά τα τελευταία 5 έτη, έχουμε αντίστοιχα από το έτος 2019, μέχρι και σήμερα, κατά έτος αντίστοιχα: 17, 19, 31, 26, 15, 6, με τελευταία την περίπτωση,  της 28ης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και την στυγερή δολοφονίας της από τον πρώην σύντροφό της.

Παγκοσμίως,  κάθε  μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειας τους, ενώ το 2017,  ένα ποσοστό  58% διαπράχθηκε από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους, με βάση τα στοιχεία  του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 22% των γυναικών, έχει πέσει θύμα, σωματικής ή / και σεξουαλικής βίας. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστό  γυναικοκτονιών,  είναι η Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ινδία, η Ονδούρα και το Μεξικό, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στη Γουατεμάλα, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.  Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:

  • Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
  • Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
  • Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο
  • Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι
  • Στην Ελλάδα, την Πέμπτη 11/04/2024, καταγράφηκαν 103 περιστατικά, έγιναν 43 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία, ενώ 3 θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε κατάλυμα, με την πλειονότητα των περιστατικών να έγιναν στη Αττική, και συγκεκριμένα έγιναν 47 καταγγελίες και 17 συλλήψεις.
  • Επίσης δημιουργήθηκε νέα πλατφόρμα, με το όνομα stop-bulling.gov.gr,  για την δημιουργία καταγγελιών φαινομένων bulling στα σχολεία, όπου γονείς και μαθητές, μπορούν να καταγράψουν τα φαινόμενα βίας όπου πέφτουν στην αντίληψή τους, ή είναι οι ίδιοι θύματα σχολικού εκφοβισμού
  • Επίσης με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button

Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και την δημιουργία  ειδικών διαμορφωμένων χώρων  που θα λειτουργούν ως safe houses, για την βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς  τους, σε όλη την επικράτεια. Χώροι οι οποίοι θα φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, θα παρέχεται κάθε είδους βοήθεια και στήριξη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Δράμα βρέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ.Κωνσταντίνος Σκρέκας

Το πρωί του Σαββάτου 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την Επιχειρηματικότητα στο Lab40 του Επιμελητηρίου Δράμας. Το παρόν μάλιστα έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κων/νος Σκρέκας.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη αφορά το Επιμελητήριο Δράμας το οποίο διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα “Τα Επιμελητήρια και ο ρόλος τους στην προώθηση της Καινοτομίας” όπου παρουσιάστηκαν νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται απο το Lab40 αλλά και παρουσιάστηκαν δράσεις και ενέργειες διάφορων Επιμελητηρίων της Ελλάδας σε σχέση με την Καινοτομία.

Αργότερα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα από την Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων και Επιχειρηματικότητας της ΝΔ, στο πλαίσιο της δράσης “ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ”.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας μάλιστα σε δηλώσεις του ανέφερε: “Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας που είναι το δημογραφικό θα πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρές προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης” .

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έβρος: Ουρές χιλιομέτρων στα τελωνεία Κήπων, Καστανεών, λόγω επιστροφής χιλιάδων Τούρκων επισκεπτών

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανεών, λόγω της επιστροφής χιλιάδων Τούρκων επισκεπτών, που όλη την εβδομάδα βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στον Έβρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα και οι ελλείψεις που υπάρχουν στους δυο συγκεκριμένους Συνοριακούς Σταθμούς προς Τουρκία, αλλά και ο τεράστιος αριθμός Τούρκων που ήρθαν όλες τις προηγούμενες ημέρες λόγω της θρησκευτικής τους εορτής και της άδειας που τους έδωσε η κυβέρνηση Ερντογάν, γιγάντωσαν το πρόβλημα. Έτσι σχηματίστηκαν ουρές που στους Κήπους έφταναν και τα 7 χιλιόμετρα στην Εγνατία Οδό και στις Καστανιές στα 5 χιλιόμετρα.

evros-news.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en