Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Έγγραφη διαμαρτυρία επαγγελματιών Τουρισμού της Θάσου

Την έγγραφη διαμαρτυρία τους κατέθεσαν οι επαγγελματίες Τουρισμού της Θάσου, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, μετά τις τεράστιες απώλειες εσόδων τις οποίες είχαν οι επαγγελματίες λόγω κορονοϊού και των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του.

 

Η έγγραφή διαμαρτυρία προέκυψε μετά την αυθόρμητη συγκέντρωση των επαγγελματιών η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα Πρίνου την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, από την οποία δημιουργήθηκε και η Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματιών και επαγγελματικών συλλόγων.

 

Αυτά που ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή είναι:

 

την τροποποίηση του εν λόγω προγράμματος ώστε να αποκατασταθεί η αδικία προς τους επαγγελματίες του Τουρισμού ή τη δημιουργία νέου προγράμματος το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τα τουριστικά επαγγέλματα

να ληφθεί υπόψιν το κριτήριο της μείωσης εσόδων λόγω COVID-19, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος

να μην αποτελεί μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης των αιτήσεων ο αριθμός των απασχολούμενων στην εκάστοτε επιχείρηση από την έναρξη της πανδημίας, ήτοι από τις 19 Μαρτίου 2020

να υπάρχει ισόνομη μεταχείριση, όπως γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας

Μιλώντας με παραδείγματα οι επαγγελματίες, με το τρέχον πρόγραμμα ένας επαγγελματίας στη Θάσο, παρόλο που διατηρούσε προσωπικό στην επιχείρησή του, θα εισπράξει 2.000 ευρώ, ενώ σε μια άλλη Περιφέρεια της χώρας, αν θα ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα λόγω πτώσης τζίρου, θα εισπράξει το 50% των εξόδων του για το 2019.

 

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής θα συνεχίσουν τη σειρά επαφών την οποία έχουν ξεκινήσει με εκπροσώπους θεσμικών και πολιτικών φορέων «με μοναδικό στόχο την αποκατάσταση της αδικίας».

 

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επαγγελματιών του νησιού με θέμα το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη διαδικασία μη επιστρεπτέας προκαταβολής από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γινόμαστε θεατές της αδιαφορίας της διοίκησης της Περιφέρειάς μας, ως προς τις ανάγκες, αλλά και τις εκκλήσεις των επαγγελματιών της Θάσου.

 

Στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κύριος Μέτιος, υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες που το καταστούν άδικο ως προς τους επαγγελματίες του Τουρισμού, αλλά και των εποχιακών επαγγελμάτων.

 

Οι ενστάσεις μας επικεντρώνονται στα εξής 2 σημεία:

 

Α) Μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης αποτελεί ο αριθμός των απασχολούμενων στην εκάστοτε επιχείρηση από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή 19 Μαρτίου 2020 και με διατήρηση του ιδίου αριθμού εργαζομένων την τρέχουσα περίοδο. Αυτό και μόνο καταργεί το στοιχείο της εποχικότητας και ακυρώνει τις ελπίδες όλων των επιχειρήσεων. Καμία επιχείρηση, ανεξαρτήτου δυναμικότητας δεν έχει ολοκληρώσει τις προσλήψεις της από τον Μάρτιο για μια καλοκαιρινή σαιζόν που ξεκινάει Μάιο.

 

Β) Δεν λαμβάνεται υπόψη ΚΑΘΟΛΟΥ το κριτήριο της μείωσης εσόδων λόγω COVID-19, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος.

 

Οι επιχειρήσεις στη Θάσο έχουν απώλεια εσόδων της τάξεως του 70-95%. Είναι απαράδεκτο να μην μετράει στην αξιολόγηση!

 

Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε, δεν αποτελεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πρόγραμμα ούτε με κριτήρια οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά ούτε στη βάση μιας γεωγραφικής, τομεακής προσέγγισης με κύριο ζητούμενο την αποτελεσματικότητα.

 

Με αυτό το πρόγραμμα ούτε η ρευστότητα της αγοράς θα επιτευχθεί ούτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μας προσφέρει σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες. Αντιθέτως, δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης αρκετών επιχειρήσεων.

 

Έπειτα από μια τουριστική σαιζόν στην οποία βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, λειτουργήσαμε τις επιχειρήσεις μας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στηρίξαμε την προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας, αυτό που ζητάμε είναι τουλάχιστον δίκαιη μεταχείριση και όχι ένα πρόγραμμα τύπου «ελεημοσύνης» για τις εποχιακές επιχειρήσεις.

 

Η Π.Ε. Θάσου αποτελεί τη ναυαρχίδα του Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ, έχοντας το 80% της τουριστικής κίνησης. Τα έσοδα όμως από τον Τουρισμό διοχετεύονται σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Θάσο όταν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα;

 

Ζητάμε ομόφωνα την τροποποίηση του εν λόγω προγράμματος ή την άμεση ανάκλησή του και την εκπόνηση τάχιστα νέου το οποίο θα δημιουργεί ισότητα και αντίστοιχη μεταχείριση με τις άλλες Περιφέρειες, πριν την ημέρα υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το τρέχον πρόγραμμα.

 

2.500 επιχειρήσεις της Θάσου ζητάνε την ισόνομη μεταχείριση!

 

Επιτέλους κύριε Περιφερειάρχη τοποθετείστε τους πολίτες της Περιφέρειάς σας στο ίδιο επίπεδο με τους πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας. Αρκεί ένα copy paste των προγραμμάτων των υπολοίπων 11 Περιφερειών.

 

Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν κατ’ αλφαβητική σειρά:

 

Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων ΑΜ-Θ

Σύλλογος Επαγγελματιών Λιμένα Θάσου

Σύλλογος Επαγγελματιών Λιμεναρίων Θάσου

Σύλλογος Επαγγελματιών Ποτού Θάσου

Τουριστικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Προστασίας και Ανάπτυξης Χρυσής Αμμουδιάς Παναγίας Θάσου

Η Συντονιστική Επιτροπή Επιχειρήσεων της Θάσου

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Στη Θάσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι selfies στο πλοίο προς το νησί

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με τους επιβάτες του πλοίου και δεν έλειψαν και οι φωτογραφίες

Περιοδεία σε Καβάλα, Θάσο και Δράμα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φτάνοντας στην Καβάλα ο κύριος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον αλιευτικό συνεταιρισμό Κεραμωτής όπου ξεναγήθηκε στο νέο κτίριο του συνεταιρισμού που φιλοξενεί την μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης αλλά και το πωλητήριο του συνεταιρισμού, ενώ στη συνέχεια περπάτησε στο λιμάνι της Κεραμωτής όπου μίλησε με ντόπιους, καταστηματάρχες και επισκέπτες.

Αυτή την ώρα είναι εν πλω προς την Θάσο όπου σε λίγο θα μιλήσει σε συγκέντρωση σε καφέ του νησιού. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε με τους επιβάτες του πλοίου και δεν έλειψαν και οι selfies.

Στις 19:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση πολιτών στη Δράμα, στον πεζόδρομο της Ζερβού.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Σε Κεραμωτή, Θάσο και Δράμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα (06/06/2023)  θα επισκεφθεί την Κεραμωτή Καβάλας και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θάσο.

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μία ημέρα μετά την περιοδεία του στη Νέα Ιωνία, θα μεταβεί στην ανατολική Μακεδονία στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας εν όψει των δεύτερων βουλευτικών εκλογών.

Στις 19:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση πολιτών στη Δράμα, στον πεζόδρομο της Ζερβού.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Αυξήθηκαν τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου

Από τη Δευτέρα 5 Ιουνίου αυξήθηκαν σε 5 την ημέρα τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου

Αναμενόμενη είναι και η αύξηση της κίνησης. Μικρή μεν αλλά υπάρχει. Φάνηκε φυσικά στη διάρκεια του περασμένου τριήμερου. Μέσω Καβάλας ταξίδεψαν στη Θάσο Βούλγαροι και Ρουμάνοι αλλά και αρκετοί Θεσσαλονικείς.

 Τα δρομολόγια έχουν ώρες αναχώρησης από: 07.15, 10.00, 12.00, 13.45, 17.15. Από Καβάλα 09.15, 12.00, 14.00, 15,30,19.00. Επί της ουσίας υπάρχει πλέον ένα απογευματινό δρομολόγιο που καλύπτει τη γραμμή σε χρονική στιγμή κρίσιμη και απαραίτητη. 

Οι διαδρομές στη γραμμή του Πρίνου τα εκτελούν όλες σχεδόν οι εταιρίες. Από την περασμένη Δευτέρα τα δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής είναι 30 την ημέρα. Συνολικά 60 αν υπολογίσουμε τα 30 από την Κεραμωτή και τα 30 από τα Λιμένα. Αυτές οι διαδρομές γίνονται τις ώρες από τις 5 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: