Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Έγγραφη διαμαρτυρία επαγγελματιών Τουρισμού της Θάσου

Την έγγραφη διαμαρτυρία τους κατέθεσαν οι επαγγελματίες Τουρισμού της Θάσου, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, μετά τις τεράστιες απώλειες εσόδων τις οποίες είχαν οι επαγγελματίες λόγω κορονοϊού και των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του.

 

Η έγγραφή διαμαρτυρία προέκυψε μετά την αυθόρμητη συγκέντρωση των επαγγελματιών η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα Πρίνου την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, από την οποία δημιουργήθηκε και η Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματιών και επαγγελματικών συλλόγων.

 

Αυτά που ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή είναι:

 

την τροποποίηση του εν λόγω προγράμματος ώστε να αποκατασταθεί η αδικία προς τους επαγγελματίες του Τουρισμού ή τη δημιουργία νέου προγράμματος το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τα τουριστικά επαγγέλματα

να ληφθεί υπόψιν το κριτήριο της μείωσης εσόδων λόγω COVID-19, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος

να μην αποτελεί μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης των αιτήσεων ο αριθμός των απασχολούμενων στην εκάστοτε επιχείρηση από την έναρξη της πανδημίας, ήτοι από τις 19 Μαρτίου 2020

να υπάρχει ισόνομη μεταχείριση, όπως γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας

Μιλώντας με παραδείγματα οι επαγγελματίες, με το τρέχον πρόγραμμα ένας επαγγελματίας στη Θάσο, παρόλο που διατηρούσε προσωπικό στην επιχείρησή του, θα εισπράξει 2.000 ευρώ, ενώ σε μια άλλη Περιφέρεια της χώρας, αν θα ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα λόγω πτώσης τζίρου, θα εισπράξει το 50% των εξόδων του για το 2019.

 

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής θα συνεχίσουν τη σειρά επαφών την οποία έχουν ξεκινήσει με εκπροσώπους θεσμικών και πολιτικών φορέων «με μοναδικό στόχο την αποκατάσταση της αδικίας».

 

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επαγγελματιών του νησιού με θέμα το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη διαδικασία μη επιστρεπτέας προκαταβολής από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γινόμαστε θεατές της αδιαφορίας της διοίκησης της Περιφέρειάς μας, ως προς τις ανάγκες, αλλά και τις εκκλήσεις των επαγγελματιών της Θάσου.

 

Στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κύριος Μέτιος, υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες που το καταστούν άδικο ως προς τους επαγγελματίες του Τουρισμού, αλλά και των εποχιακών επαγγελμάτων.

 

Οι ενστάσεις μας επικεντρώνονται στα εξής 2 σημεία:

 

Α) Μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης αποτελεί ο αριθμός των απασχολούμενων στην εκάστοτε επιχείρηση από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή 19 Μαρτίου 2020 και με διατήρηση του ιδίου αριθμού εργαζομένων την τρέχουσα περίοδο. Αυτό και μόνο καταργεί το στοιχείο της εποχικότητας και ακυρώνει τις ελπίδες όλων των επιχειρήσεων. Καμία επιχείρηση, ανεξαρτήτου δυναμικότητας δεν έχει ολοκληρώσει τις προσλήψεις της από τον Μάρτιο για μια καλοκαιρινή σαιζόν που ξεκινάει Μάιο.

 

Β) Δεν λαμβάνεται υπόψη ΚΑΘΟΛΟΥ το κριτήριο της μείωσης εσόδων λόγω COVID-19, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος.

 

Οι επιχειρήσεις στη Θάσο έχουν απώλεια εσόδων της τάξεως του 70-95%. Είναι απαράδεκτο να μην μετράει στην αξιολόγηση!

 

Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε, δεν αποτελεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πρόγραμμα ούτε με κριτήρια οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά ούτε στη βάση μιας γεωγραφικής, τομεακής προσέγγισης με κύριο ζητούμενο την αποτελεσματικότητα.

 

Με αυτό το πρόγραμμα ούτε η ρευστότητα της αγοράς θα επιτευχθεί ούτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μας προσφέρει σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες. Αντιθέτως, δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης αρκετών επιχειρήσεων.

 

Έπειτα από μια τουριστική σαιζόν στην οποία βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, λειτουργήσαμε τις επιχειρήσεις μας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στηρίξαμε την προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας, αυτό που ζητάμε είναι τουλάχιστον δίκαιη μεταχείριση και όχι ένα πρόγραμμα τύπου «ελεημοσύνης» για τις εποχιακές επιχειρήσεις.

 

Η Π.Ε. Θάσου αποτελεί τη ναυαρχίδα του Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ, έχοντας το 80% της τουριστικής κίνησης. Τα έσοδα όμως από τον Τουρισμό διοχετεύονται σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Θάσο όταν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα;

 

Ζητάμε ομόφωνα την τροποποίηση του εν λόγω προγράμματος ή την άμεση ανάκλησή του και την εκπόνηση τάχιστα νέου το οποίο θα δημιουργεί ισότητα και αντίστοιχη μεταχείριση με τις άλλες Περιφέρειες, πριν την ημέρα υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το τρέχον πρόγραμμα.

 

2.500 επιχειρήσεις της Θάσου ζητάνε την ισόνομη μεταχείριση!

 

Επιτέλους κύριε Περιφερειάρχη τοποθετείστε τους πολίτες της Περιφέρειάς σας στο ίδιο επίπεδο με τους πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας. Αρκεί ένα copy paste των προγραμμάτων των υπολοίπων 11 Περιφερειών.

 

Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν κατ’ αλφαβητική σειρά:

 

Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων ΑΜ-Θ

Σύλλογος Επαγγελματιών Λιμένα Θάσου

Σύλλογος Επαγγελματιών Λιμεναρίων Θάσου

Σύλλογος Επαγγελματιών Ποτού Θάσου

Τουριστικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Προστασίας και Ανάπτυξης Χρυσής Αμμουδιάς Παναγίας Θάσου

Η Συντονιστική Επιτροπή Επιχειρήσεων της Θάσου

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Γκιόλα | Η φυσική πισίνα στη Θάσο που κλέβει τις εντυπώσεις

Σε ένα άγριο και τραχύ βραχώδες τοπίο, μια μικρή φυσική και καταπράσινη, αλμυρή λιμνούλα, καλεί για καλοκαιρινά μακροβούτια στο νότο του νησιού.

Η Γκιόλα, στο καταπράσινο νησί της Θάσου, δεν είναι από τις παραλίες που συνηθίζει να συναντά κανείς στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λιγοστές φυσικές πισίνες της χώρας, με ένα ονειρικό σκηνικό που στην κυριολεξία κλέβει τις εντυπώσεις.

Η Θάσος είναι από εκείνα τα νησιά που έχει καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία του κοινού τόσο για το πλούσιο και καταπράσινο σκηνικό της, όσο και για τις ονειρικές ακρογιαλιές της. Η Γκιόλα, ωστόσο, είναι μοναδική στο είδος της, γι’ αυτό και έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για το νησί του Βορείου Αιγαίου.

Γκιόλα: Η φυσική πισίνα στη Θάσο που κλέβει τις εντυπώσεις

Ένα πραγματικό μικρό θαύμα, το οποίο από τους κατοίκους της Θάσου ερμηνεύεται ως «δώρο». Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, λοιπόν, κοντά στην Αστρίδα, η φυσική πισίνα που έχει δημιουργηθεί μέσα σε βράχο, με τα κρυστάλλινα νερά και τον πετρώδη βυθό μια ανάσα από το μπλε του Αιγαίου, αφήνει τον επισκέπτη στην κυριολεξία άναυδο.

Πώς σχηματίστηκε η φυσική πισίνα στη Θάσο

Η Γκιόλα σχηματίστηκε με το πέρασμα των αιώνων με τα κύματα της θάλασας και τους βράχους που την περικυκλώνουν να αποτελούν στην πραγματικότητα τους «δημιουργούς» της. Με βάθος τριών μέτρων, τα νερά της είναι πιο ζεστά από εκείνα της θάλασσας που αγκαλιάζουν την εξωτερική πλευρά της και τα οποία εντοπίζονται 8 μέτρα πιο κάτω αναλαμβάνοντας τον «ανεφοδιασμό» της πισίνας με τα κύματά της.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το μύθο, η φυσική πισίνα της Γκιόλας δημιουργήθηκε από τον Δία προκειμένου να απολαμβάνει σε αυτή το μπάνιο της η Αφροδίτη. Γι’ αυτό θα ακούσετε και πολλούς να την αποκαλούν και ως το «δάκρυ της Αφροδίτης». Ωστόσο, ένας άλλος μύθος υποστηρίζει ότι ήταν το μάτι του Δία για να την παρακολουθεί.

Πηγη: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Έκθεση φωτογραφίας «Λευκωσία – Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια»

Την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00, στο Ιστορικό κτήριο “Καλογερικό” στο Λιμένα Θάσου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με έργα δημιουργών από Ελλάδα και Κύπρο και θέμα: «Λευκωσία – Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Σπύρο Μιλτιάδη και τον Δήμαρχο Θάσου, κ. Ελευθέριο Κυριακίδη.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα φωτογράφων της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου και της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας  – Παράρτημα Καβάλας με θέμα: «Λευκωσία – Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο:

Από 20-06-2022 έως και 29-06-2022 στο Καλογερικό στο Λιμένα Θάσου και ώρες 20:00 – 23:00.

Από 30-06-2022 έως και 06-07-2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιμεναρίων και ώρες 20:00 – 23:00.

Μετά το πέρας των εγκαινίων και την ξενάγηση στην έκθεση ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους υπευθύνους του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας που σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου αποφάσισαν η διαδρομή της έκθεσης να έχει αφετηρία το Νησί μας.

Ευχαριστώ θερμά τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρο Μιλτιάδη που μας τίμησε με την υψηλή του παρουσία σε αυτήν τη μοναδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την πράσινη γραμμή της Κύπρου και τα 48 χρόνια αδιανόητης ύπαρξης της».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Αποκαλυπτήρια Αγάλματος “Ποσειδώνα και Αμφιτρίτη” στον Λιμένα Θάσου

Τα Αποκαλυπτήρια στο νέο λιμάνι του Λιμένα της Θάσου για το άγαλμα δωρεάς Χαραλάμπου Φιλιππίδη “Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη”, φιλοτεχνημένο από τον Κωνσταντίνο Λόβουλο πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουνίου.

Παρών στην τελετή ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης και η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: