Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έβρος | Τα σύνορα στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ – Τι θα συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου

Έβρος: Στην τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί το θέμα των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία. Η αυξανόμενη πίεση, η συνεργασία Άγκυρας – διακινητών και τα μέτρα που λαμβάνει η Αθήνα.

«Καυτός» είναι ο Αύγουστος σε ό,τι αφορά τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Πέρα από την αναθεωρητική ρητορική και τις απειλές που εκτοξεύονται καθημερινά από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, στο «κόλπο» έχουν μπει πλέον και τα ύπουλα παιχνίδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του. Το τελευταίο δεκαήμερο έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να στήσει στα σύνορα του Έβρου ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου του 2020, πιέζοντας με τις μεταναστευτικές ροές την Αθήνα.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η Άγκυρα θα εργαλειοποιήσει τη δυστυχία και την ελπίδα των προσφύγων για ένα καλύτερο αύριο. Όπως φαίνεται δεν θα είναι ούτε η τελευταία καθώς οι Έλληνες συνοριοφύλακες κάνουν ανοικτά λόγο για συνεργασία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής με τους διακινητές παράτυπων μεταναστών. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα πλοία αφήνονται να καταπλεύσουν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως συνέβη πρόσφατα με τρία εξ αυτών να φτάνουν ως τα Κύθηρα, σε μια προσπάθεια να «ανοίξει» η «βεντάλια» των ροών και από τη θάλασσα έτσι ώστε να πιεστεί ακόμα περισσότερο η Αθήνα.

Είναι, άλλωστε, πρόσφατες και οι απειλές του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος δεν δίστασε να πει μεταξύ άλλων πως «θα ανοίξουμε την πόρτα σε 5 εκατ. μετανάστες και θα τελειώσει η ιστορία με την Ελλάδα».

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, η τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το απόγευμα (16:30) της Τρίτης (23/08) στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύνουσας σημασίας. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το θέμα των συνόρων στον Έβρο. Ήδη τα προηγούμενα 24ωρα, αρμόδιοι υπουργοί είχαν τονίσει τις δράσεις που αναλαμβάνει η χώρα έτσι ώστε να θωρακίσει τα χερσαία, αλλά και τα θαλάσσια, σύνορα και να ανταπεξέλθει στη νέα υβριδική απειλή που προσπαθεί να «στήσει» ο Ερντογάν.

«Δεν θα μετατρέψουμε τους Έλληνες αστυνομικούς σε βαρκάρηδες»

Εκεί όπου πριν από μερικά 24ωρα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επιχείρησαν να περάσουν παράνομα 1.500 μετανάστες έχοντας «σπρωχτεί» προς την ελληνική πλευρά από τις τουρκικές Αρχές. Ο κ. Θεοδωρικάκος στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως λειτουργούν οι διακινητές ενώ με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε πως «δεν θα μετατρέψουμε τους Έλληνες αστυνομικούς σε βαρκάρηδες στον Έβρο».

Σχετικά με το πώς φτάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο κατώφλι της χώρας ο υπουργός εξήγησε πως υπάρχει μια μεθοδολογία την οποία ακολουθούν οι διακινητές. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να εισβάλουν μαζικά στη χώρα, λόγω και του φράχτη αλλά και της βελτιωμένης φύλαξης των συνόρων, προσπαθούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στις νησίδες του Έβρου. Το καλοκαίρι πέφτει και η στάθμη του ποταμού και από εκεί ψάχνουν το «κενό» για να περάσουν στην Ελλάδα.

«Ο φράκτης θέλουμε να επεκταθεί όσο γίνεται περισσότερο. Είναι 190χλμ το σύνολο των συνόρων, θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη εκτιμά όσα κάνει η Ελλάδα, διότι το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης είναι και πρόβλημα της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι» – Έτσι αντιμετωπίζονται οι διακινητές

«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι αλλά και η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη ζώνη» σχολίασε, επίσης τα τελευταία 24ωρα σε δικές του δηλώσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ανακοινώνοντας επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός και σύμφωνα με πληροφορίες ο φράχτης αναμένεται να φτάνει μέχρι και την περιοχή του Σουφλίου.

Όσον αφορά το ήδη υπάρχον κομμάτι του φράχτη, καλύπτει μέχρι τώρα 37,5 χιλιόμετρα, από τα συνολικά 190 της ελληνικής μεθορίου. Εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στις Καστανιές (12,5χλμ) , αλλά και στις Φέρες.

Ο παλιός φράχτης ανακατασκευάστηκε. Αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβα) 5 μέτρων, και τοποθετήθηκαν κάμερες τελευταίας τεχνολογίας. Τα υπόλοιπα χιλιόμετρα επιτηρούνται από σύστημα καμερών που δίνουν εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων στον Έβρο, ενώ Ειδικές ομάδες συνοριοφυλάκων χρησιμοποιούν και ντρόουν σε δύσκολα σημείο για να εντοπίσουν μετανάστες και διακινητές.

«Επειδή η παλιά τακτική που περνάμε τον Έβρο και φτάνουμε στα νησιά του Αιγαίου, δεν αποδίδει πλέον για τους λαθροδιακινητές που χάρη στον φράκτη στον Έβρο, την Ελληνική Αστυνομία αλλά και την εξαιρετική δουλειά που κάνει το λιμενικό στην θάλασσα, έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν δύο νέους δρόμους, σημείωσε ο κ. Μηταράκης σε πρόσφατη συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων και του Στρατού ενισχύονται καθώς είναι πλέον γνωστές οι απόπειρες των διακινητών:

  • Από Τουρκία προς Βουλγαρία και από Ορεινό Όγκο Ροδόπης προς Κομοτηνή.
  • Άλλη διαδρομή είναι μέσα, από Βουλγαρία προς Σκόπια και στη συνέχεια Ειδομένη.
  • Ενώ όσον αφορά διακίνηση Ινδών μεταναστών, φτάνουν αεροπορικώς μέσα Σερβίας στα Βαλκάνια και από εκεί μέσω της Ελληνοσκοπιανής ή της ελληνοαλβανικής μεθορίου, κινούνται προς την Ελλάδα.

«Πλέον τα κυκλώματα έχουν γίνει αδίστακτα, τον τελευταίο χρόνο πλέον δεν σταματάνε στα αστυνομικά μπλόκα, ακόμα και αν τους ακολουθούμε», δήλωσε ο Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Ελλάδας Παναγιώτης Χαρέλας.

Εναλλακτικές διαδρομές μέσω θαλάσσης σύμφωνα με την ΕΡΤ, θεωρούνται οι εξής:

  • Aπό το λιμάνι της Μαρμαρίδας απέναντι από την Ρόδο, επιχειρούν να περάσουν νότια της Κρήτης (χαρακτηρίζεται επικίνδυνο ταξίδι) αλλά κυρίως βόρεια του νησιού με προορισμό την Ιταλία.
  • Από το λιμάνι της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) απέναντι από την Κω και πάλι μέσω Κρήτης επιχειρούν να φτάσουν στην Ιταλία.
  • Είτε περνούν από Σάμο – Λέσβο- Χίο με κατεύθυνση κυκλαδίτικα νησιά προκειμένου να εκμεταλλευτούν την παρουσία των δεκάδων ιστιοφόρων και να μην γίνουν αντιληπτοί

 

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Υπό έλεγχο πυρκαγιά κοντά στον Ακροπόταμο

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης αντιμετώπισε με επιτυχία πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στον δρόμο στην περιοχή του Ακροποτάμου.

Δείτε φωτογραφίες από τον Μάκη Ζουμπλιό :

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Έγκλημα στην Καβάλα | Τι λέει ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία του 56χρονου μετά από εντολή του Μητροπολίτη

Νέα στοιχεία σχετικά με το διπλό φονικό στην Καβάλα έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, τη στιγμή που το πανελλήνιο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα μια ακόμα φρικιαστική υπόθεση.

Ο 57χρονος κτηνοτρόφος, που σκότωσε το μόλις 10 μηνών παιδί του και την 31χρονη σύντροφό του, κηδεύτηκε χθες Σάββατο σε μία τελετή χωρίς κόσμο. Ούτε ο πατέρας του δεν πήγε στην κηδεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες η άτυχη 31χρονη, είχε ενισχύσει με μεγάλο χρηματικό ποσό τον 57χρονο πρώην σύντροφό της.

Τι είπε ο παπάς που τέλεσε την κηδεία του 57χρονου στο MEGA

Ο πατήρ Δανιήλ Καρυπίδης μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για την κηδεία που τέλεσε στον αυτόχειρα 57χρονο.

«Σήμερα βρέθηκα σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο αυτόχειρες δεν κηδεύονται. Κανονικά εδώ στο χωριό όταν πεθαίνει κάποιος, ακολουθούμε την νεκρώσιμη ακολουθία από τα μεγάφωνα, κλαίμε όλοι μαζί τον θανόντα, τα μαγαζιά είναι κλειστά και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Τον αυτόχειρα τον γνώριζα και το παιδί του, που εγώ το βάφτισα. Δεν αρνήθηκα να τον κηδέψω όπως γράφεται απλά προβληματίστηκα»,

»Κατόπιν συνεννοήσεως και την κατάθεση της ιατρικής γνωμάτευσης που μου κατέθεσε συγγενικό πρόσωπο, ότι ο αυτόχειρας έπασχε από ψυχικά νοσήματα, και με εντολή του σεβασμιότατου μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στεφάνου, τελέσαμε την εξόδιο ακολουθία και ευθύς αμέσως έγινε η ταφή κεκλεισμένων των θυρών με μόλις 6 συγγενείς διότι, υπήρχε βεβαρημένο κλίμα λόγω της δολοφονίας που είχε πράξει», είπε αρχικά ο πατήρ Δανιήλ Καρυπίδης.

«Να αναφέρω ότι υπήρξε γραφείο τελετών και τη σορό δεν την έφερε το περιπολικό της αστυνομίας. Η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε με την εφαρμογή άκρας οικονομίας και με πολλή προσοχή και διάκριση όπως αρμόζει σε κάθε άνθρωπος ο οποίος αποτελεί εικόνα Θεού. Σε κάθε περίπτωση δεν αποδεχόμαστε την πράξη αυτοχειρίας και της αφαίρεσης άλλης ανθρώπινης ζωής», επεσήμανε.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Videotex | Παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ προς τιμήν των σφαγιασθέντων «Η σφαγή των Φιλιππων»

Στην κεντρική αίθουσα του ΚΠΕ Φιλίππων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 02 Οκτωβρίου η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η σφαγή των Φιλίππων» που δημιούργησε η εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος Videotex, μέλος του Ομίλου ENA Media Group σε συμπαραγωγή του Δήμου Καβάλας της Δημωφέλεια  και του Πολιτιστικού Σύλλογου Φιλίππων προς τιμήν των σφαγιασθέντων από τις δυνάμεις της βουλγαρικής κατοχής, στις 4 Οκτωβρίου 1941 και το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία και μαρτυρίες για τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του χωριού.

Η υψηλών προδιαγραφών παραγωγή ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό το κοινό που παραβρέθηκε στην αίθουσα  αμέσως μετα την εκδήλωση τιμής και μνήμης των σφαγιασθέντων το οποίο καταχειροκροτήθηκε και στήριξε απόλυτα την προσπάθεια των συντελεστών.  Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ σκηνοθεσίας Δημήτρη Χοτζόγλου και Γιάννη Ζάχαρη θα προβληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και μέσα από τη συχνότητα του τηλεοπτικού Σταθμού Εnachannel.

 

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: