Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Εγκλωβισμένοι παραμένουν δύο ομάδες Σύρων προσφύγων

Εγκλωβισμένοι σε διαφορετικές νησίδες στον Εβρο παραμένουν εδώ και μέρες δύο ομάδες Σύρων προσφύγων σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους, αλλά μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης.

Η αδράνεια των ελληνικών αρχών έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, που υποχρεώνει την Ελλάδα να τους παρέχει άμεσα νερό, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πρόσφυγες της μίας ομάδας μέσω της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΠ, η ομάδα αποτελείται από 46 Σύρους πρόσφυγες, ανάμεσά τους 10 ανήλικοι. Η οργάνωση ζήτησε τη Δευτέρα από τις ελληνικές αρχές να κινητοποιηθούν άμεσα για τη διάσωσή τους, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή καμία ενέργεια συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Αλλη μια ομάδα περίπου 40 Σύρων, ανάμεσά τους 12 ανήλικοι, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε άλλη νησίδα του Εβρου για τέταρτη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην «Εφ.Συν.» το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης από ανθρώπους που επικοινωνούν με την ομάδα. Η «Εφ.Συν.» δημοσιοποίησε το ίδιο βράδυ τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της και ενημέρωσε οργανώσεις δικαιωμάτων, οι οποίες επικοινώνησαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης με την ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας της να πραγματοποιήσει άμεσα επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης δεν έχει γίνει γνωστή κάποια κινητοποίηση των αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, μια γυναίκα που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νεφρό και χρειαζόταν επειγόντως αιμοκάθαρση πέθανε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στη νησίδα, ενώ ένα μωρό πέντε μηνών χρειάζεται επειγόντως γάλα.

Τη Μεγάλη Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε επίσης δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και άλλης ομάδας 37 Σύρων προσφύγων, ανάμεσά τους 16 ανήλικοι, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου την περασμένη εβδομάδα. Το ΕΣΠ είχε ζητήσει έγκαιρα από τις ελληνικές αρχές να κινητοποιηθούν για να τους διασώσουν. Οι αρχές απάντησαν ότι δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν, ενώ στη συνέχεια χάθηκε η επικοινωνία της οργάνωσης μαζί τους και αγνοούνται τα ίχνη τους.

Το ΕΣΠ καλεί τις ελληνικές αρχές «να συμμορφωθούν άμεσα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πριν τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και πριν θρηνήσουμε θύματα».

H oργάνωση σημειώνει ότι μέσα στο 2022 έχει στείλει στις ελληνικές αρχές 22 παρεμβάσεις για συνολικά τουλάχιστον 230 πρόσφυγες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 55 παιδιά, που ήρθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Στις δέκα περιπτώσεις, οι αρχές είτε δεν απάντησαν είδε απάντησαν ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες. Για τρεις από αυτές τις περιπτώσεις, το ΕΣΠ πληροφορήθηκε ότι οι ελληνικές αρχές επαναπροώθησαν άτυπα τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Πηγη: efsyn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Τέλος οι βραδινοί περίπατοι στη παραλιακή

Η ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης προσθέτει: «Σας ενημερώνουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23.05.2022, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, συζητήθηκε το θέμα της θερινής πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού.

Τόσο η εισήγηση της υπηρεσίας όσο και η ανάλογη ομόφωνη Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σε συνέχεια παλαιότερων Αποφάσεων, όρισαν την ετήσια πεζοδρόμηση έως τις 25.09.2022, από ώρα 20.00 έως και 01.00 της επομένης, τόσο για τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, όπου με μαθηματική ακρίβεια η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, οι καθιερωμένες βραδινές βόλτες στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης για κατοίκους και επισκέπτες αποτελούν παρελθόν.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων μετά την αρνητική ψήφο της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η συγκεκριμένη εισήγηση.

Η παραλιακή στην Αλεξανδρούπολη και πάλι θα είναι ανοιχτή σε αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες, στερώντας τις ανέμελες βόλτες σε μητέρες με καρότσια, παιδιά, νέους, μεσήλικες, άτομα με αμαξίδια και ηλικιωμένους που μέχρι και χτες οι βόλτες  στην παραλιακή λεωφόρο πλάι στο κύμα ήταν μια αγαπημένη συνήθεια ετών.

Ζητούμε συγνώμη από τους συνδημότες μας για αυτή την εξέλιξη. Ευχόμαστε η λογική να πρυτανεύσει και σύντομα, σε μια επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να επανέλθουμε στο πρότερο καθεστώς, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτείται για την επικαιροποίηση του αντίστοιχου ΦΕΚ  η αυξημένη πλειοψηφία των 21 ψήφων».

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο | Πώς οι μετανάστες περνούν τον Έβρο

Αντιμέτωπες με αυξημένες μεταναστευτικές ροές βρίσκονται οι Ελληνικές Αρχές στον Έβρο.

Το πρόβλημα φαίνεται πως αρχίζει να εντείνεται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της χαμηλότερης στάθμης του νερού του ποταμού.

Όπως φαίνεται κι από φωτογραφία που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ, φουσκωτό στο οποίο επιβαίνουν μετανάστες  προσπαθεί να διασχίσει τον ποταμό του Έβρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει κατά 80 χιλιόμετρα τον φράχτη του Έβρου, όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα το Politico (διαβάστε εδώ)

Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο: 4 φουσκωτά με 140 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα

Νέες απόπειρες φουσκωτών να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά υδάτα απετράπησαν σήμερα από το Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τέσσερα φουσκωτά με 140 παράνομους μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στα νησιά Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.

Σημειώνεται ότι μόνο χθες 5 ιστιοφόρα και 4 φουσκωτά με τουλάχιστον 600 παράτυπους μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα, ωστόσο γύρισαν πίσω μετά από παρέμβαση του Λιμενικού.

skai.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη | Στην τελική ευθεία για την απόφαση του Εφετείου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κριθεί η τύχη, σε δεύτερο βαθμό, των δυο κατηγορουμένων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κριθεί η τύχη, σε δεύτερο βαθμό, των δυο κατηγορουμένων για τον βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018, στη Ρόδο.

Στη σημερινή (18/5) ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρώσουν τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεαρών κατηγορουμένων ενώ στη συνέχεια το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, εκτός απροόπτου, θα αποσυρθεί σε διάσκεψη προκειμένου να εκδώσει την απόφαση του πιθανότατα και σήμερα.

Οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας θα δώσουν το «παρών» στο δικαστήριο περιμένοντας με αγωνία την ετυμηγορία των δικαστών. Η μητέρα και ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη ζητούν να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους και να «σφραγιστεί» από το Εφετείο η πρωτόδικη απόφαση των ισοβίων και επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξης.

Μάλιστα, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να του μεταφέρουν το αίτημα και άλλων οικογενειών, που έχασαν με τον ίδιο βίαιο τρόπο τα κορίτσια τους, η ποινή των ισοβίων να κρατά τους δράστες για πάντα στη φυλακή.

Οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη ακούσει την εισαγγελέα να ζητεί να κηρυχθούν ένοχοι, χωρίς ελαφρυντικά, όπως και πρωτόδικα για τον ομαδικό βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός σε μια πρόταση καταπέλτη εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι κατηγορούμενοι έδρασαν μαζί απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια τους να ρίξει ο ένας στον άλλον την ευθύνη.

«Η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δυο προκειμένου να σωπάσει η κοπέλα. Αν κάποιος δεν ήθελε, θα καλούσε σε βοήθεια… Όλες οι μετέπειτα ενέργειες τους αποδεικνύουν ότι έγιναν όλα από κοινού» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην πρόταση της στην οποία μίλησε για τον βασανιστικό θάνατο της Ελένης τονίζοντας: «Εάν η Ελένη είχε συναινέσει σε όλο αυτό το σκηνικό θα ήταν ακόμη ζωντανή, θα είχαν τελειώσει όλα ήρεμα και ωραία. Όταν είδαν ότι αντέδρασε, άσκησαν βία και την εξανάγκασαν σε συνουσία. Σε πλήρη νηφαλιότητα αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Τη χτύπησαν, τη βασάνισαν, την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα για να την εξαφανίσουν. Η στάση τους μαρτυρά σχεδιασμό, εκτέλεση από κοινού και δόλο».

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: