Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δάσος της Δαδιάς | Η «ανάσα» της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης στις φλόγες – Τεράστια η καταστροφή

Το δάσος της Δαδιάς έχασε κομμάτι της «ανάσας» του. Οι πληγές, βαθιές. Ο Έβρος και όλη η Ελλάδα με αγωνία παρακολουθούσαν την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Ο τρόμος των ειδικών ήταν να μη χαθούν μια για πάντα τα σπάνια είδη που φιλοξένει, κυρίως ο μαυρόγυπας. Το καλό κόντρα στο πύρινο σκηνικό είναι ότι το συγκεκριμένο είδος (35 ζευγάρια ζουν εκεί) επιβίωσε της καταστροφής.

 

Τέλος, ο διεθνολόγος και δημοσιογράφος του komotinipress.gr Νίκος Αρβανίτης που ζει στην περιοχή και επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δάσος της Δαδιάς με τον γιό του τον Ταξιάρχη, μιλώντας στο Newsbomb.gr με την σειρά του θέτει 10 κρίσιμα ερωτήματα…

Κώστας Ποϊραζίδης: Η φωτιά έπρεπε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα

Ο καθηγητής Δασολογίας και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς -Λευκίμης – Σουφλίου κ. Κώστας Ποϊραζίδης έχει μια άποψη με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς όλη του τη ζωή την πέρασε στο δάσος της Δαδιάς. Το γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή.

Μιλώντας υπογραμμίζει, «Ήταν λάθος η προσέγγιση της πυροσβεστικής. Η φωτιά έπρεπε να είχε σβήσει από την πρώτη ημέρα. Δεν είχαν μπει πεζοπόρα τμήματα στις πλαγιές να χτυπήσουν τη φωτιά όταν δεν φυσούσε καθόλου. Τη φωτιά σε τέτοια δάση τη σβήνεις «με τα χέρια» τη νύχτα. Δυστυχώς οι πυροσβέστες εδώ δεν κινήθηκαν έτσι και σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκαν κοντά στους δρόμους. Μάλιστα η φωτιά κατάφερε να διασχίσει τον βασικό δρόμο της περιοχής, παρότι κατά μήκος του και σε βάθος 5-10 μέτρων είχαν κοπεί όλα τα πεύκα και καθαριστεί η βλάστηση από το δασαρχείο».

Οι δεξαμενές που έμειναν στα χαρτιά

«Η πρόληψη είναι μια μεγάλη ιστορία και πολλές φορές έχει ένα μεγάλο κόστος οικονομικό και φυσικά απαιτείται και χρόνος υλοποίησης. Ένα πολύ χρήσιμο κομμάτι της πρόληψης, με την προϋπόθεση η πυρόσβεση των δασών να γίνει μέσα στο δάσος και όχι να περιμένουν την φωτιά στο δρόμο, η δασική υπηρεσία είχε συντάξει μια μελέτη ώστε να μπορούν να φτιαχτούν μερικά φράγματα σε πολλές περιοχές στο δάσος ώστε αν χρειαζόταν νερό, αυτό να υπήρχε παντού. Αυτή η μελέτη συντάχθηκε από δασικούς υπαλλήλους, αλλά έμεινε σε κάποιο συρτάρι, κάποιας υπηρεσίας». Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Δασολογίας ο οποίος στην συνέχεια δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, για τον κραυγαετό. «Αυτή την στιγμή δεν έχω εικόνα και κανείς μας τι απέγινε και πως επιβίωσαν τα σπάνια πουλιά οι σταυραετοί, με δεδομένο ότι τα νεαρά πουλιά μαθαίνουν να πετούν αρχές με μέσα Ιουλίου. Θέλω να πιστεύω ότι όλα πήγαν καλά και απέφυγαν την φωτιά».

Η επόμενη ημέρα

Η Δαδιά θα αναγεννηθεί, αυτό εκτιμά ο κ. Κώστας Ποϊραζίδης. «Η Δαδιά είναι ένα υγιές δάσος, ένα δυνατό δάσος. Τα επόμενα χρόνια θα αναγεννηθεί αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αρκεί να μην υπάρξει άναρχη ανθρώπινη παρέμβαση. Το καλύτερο είναι να μην υπάρξει καθόλου καθώς η φύση έχει τους δικούς της μηχανισμούς και χρόνους. Για παράδειγμα πριν 2-3 χρόνια είχε ξεσπάσει μια πυρκαγιά στην περιοχή Λευκίμη. Σήμερα αν θα πάει κάποιος στην περιοχή θα δει ένα καταπράσινο τοπίο». 0

Νίκος Γεωργιάδης, συντονιστής δράσεων δασικής διαχείρισης, WWF Ελλάς : Το δάσος στη Δαδιά είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ΝΑ Ευρώπη

Την δική του άποψη για την σημαντικότητα του δάσους της Δαδιάς έθεσε μιλώντας  ο Νίκος Γεωργιάδης συντονιστής δράσεων δασικής διαχείρισης, WWF Ελλάς.

«Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό καταφύγιο για τα αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης. Μάλιστα σε αυτό φιλουξενούνται τα τελευταία ζευγάρια Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Είναι 30-35. Φανταστείτε αν η φωτιά έφθανε στο δικό τους σημείο, θα μιλούσαμε για κάτι τρομακτικό αυτή την στιγμή.

Ο μαυρόγυπας αποτελεί και το είδος «σημαία» της περιοχής, καθώς διατηρεί στη Δαδιά τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο απειλούμενος ασπροπάρης, ο μικρότερος της παρέας των γυπών, διατηρεί πλέον τον καλύτερα αναπαραγόμενο πληθυσμό του στην περιοχή της Θράκης. Τα τελευταία 10 χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός έχει καταρρεύσει με λιγότερα από 15 ζευγάρια να έχουν απομείνει, 5 από αυτά στο δάσος Δαδιά.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα σπάνια αρπακτικά αλλά στη Δαδιά υπάρχουν μια πολυπληθής πανίδα. Υπάρχουν 60-65 είδη θηλαστικών. Για παράδειγμα υπάρχουν 24 είδη νυχτερίδας, τα οποία φοβάμαι ότι ήταν στην περιοχή που υπήρξαν καπνοί και αναθυμιάσεις. Έχουμε καταγράψει 360-400 είδη φυτών, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για ένα πολύ πλούσιο οικοσύστημα το οποίο φέρει ειδικό βάρος στην περιοχή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ΝΑ Ευρώπης. Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως σε ένα πυκνό δάσος χρειάζονται ανθρώπινες δραστηριότητες, πχ υλοτομία γιατί με αυτόν τον τρόπο κρατιούνται και δρόμοι καθαροί και σε τέτοιες περιπτώσεις όπως αυτές των πυρκαγιών θα ήταν πιο εύκολη η κατάσβεση», λέει χαρακτηριστικά και ολοκληρώνει λέγοντας πως το WWF παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις.

Μια απάντηση μέσω 10 ερωτήσεων…

Ο διεθνολόγος και δημοσιογράφος Νίκος Αρβανίτης και διαχειριστής του komotinipress.gr μιλώντας στο Newsbomb.gr για την κατάσταση στη Δαδιά σε ερώτηση μας για το τι έφταιξε για την πυρκαγιά στο δάσος της Δασιάς απάντησε θέτοντας δέκα ερωτήματα…

«Τα αναπάντητα ερωτήματα μπροστά σε μία καταστροφή…

Λάβαρα, Λύρα, Δαδιά… Επτά μέρες σχεδόν καίγεται ο Έβρος με την τεράστια καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς που για κάποιους από εμάς είναι κάτι παραπάνω από Εθνικό Πάρκο. Είναι ο χώρος που τα παιδιά μας έμαθαν να διακρίνουν και να διαχειρίζονται τις αισθήσεις τους, να αποκτούν ερεθίσματα και να ψάχνουν την Στρουμφίτα στο Στρουμφοχωριό. Είναι οι βόλτες στο Παρατηρητήριο. Είναι οι αποδράσεις στην εποχή Covid.

Πριν από λίγο ήμουν εκεί. Ψάχνοντας απαντήσεις που δεν έλαβα. Και βεβαίως δεν περίμενα να τις δώσουν.

Οι ερωτήσεις λοιπόν:

 1. Αντιμετωπίσθηκαν κι αξιολογήθηκαν τα περιστατικά σε Λάβαρα, Λύρα που προηγήθηκαν της μεγάλης καταστροφής;
 2. Ποια η ενημέρωση του ΠΑΜΘ και των συνεργατών του; Ποιες οι ενέργειές τους;
 3. Λειτουργούν, λειτούργησαν τα συστήματα ανίχνευσης φωτιάς σε δύο σημεία εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς –Λευκίμμης- Σουφλίου στην θέση «κορυφή Κάψαλο» και στη θέση «κορυφή Αντά Τεπέ»;
 4. Σε ποια κατάσταση ετοιμότητας βρισκόταν , και μάλιστα σε περίοδο αντιπυρικής προετοιμασίας, το φράγμα της Λύρας; Είχαν εγκαίρως μεριμνήσει ΠΑΜΘ, Δασαρχείο και Δήμος Σουφλίου;
 5. Ποιες οι προγραμματισθείσες υλοτομικές και άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή; Αντιπυρικές ζώνες; Σταθερές Δεξαμενές;
 6. Εκτός από το δόγμα «όχι νεκροί, όχι καμμένα σπίτια» ποιο ήταν το βασικό διαχειριστικό σχέδιο δασοπυροπροστασίας;
 7. Ποιος ο καταμερισμός των ρόλων στην φάση της πυρόσβεσης (πτητικά μέσα, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές κλπ); Ποιός τους συντονίζει όλους αυτούς;
 8. Ποιες οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Δάσος Δαδιάς από το Εθνικό Πρόγραμμα Προστασίας Δασών «Antinero» που υλοποιείται με χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και 22 εκατομμυρίων ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
 9. Από το2011 και 2020 που είχε σημειωθεί η προηγούμενη πυρκαγιά ποιες ήταν οι ενέργειες για να μην επαναληφθεί η καταστροφή;
 10. Επαναξιολογήθηκαν τα πρωτόκολλα πυροπροστασίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον; Τί έκανε ο Φορέας Διαχείρισης;».

Το δάσος της Δαδιάς ποικιλόμορφο και… αρχέγονο

Είναι εύθραυστες οι οικολογικές ισορροπίες που κρατιούνται στο δάσος της Δαδιάς ειδικά τα τελευταία χρόνια. Τα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας που φωλιάζουν στο πυκνό δάσος είναι και οι τελευταίοι πληθυσμοί όχι μόνο της Ελλάδας και των Βαλκανίων αλλά ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην χλωρίδα του Δάσους της Δαδιάς, εκτός από μαύρη και τραχεία πεύκη, διάφορα είδη βελανιδιάς, σφενδάμια και κατά μήκος των ρεμάτων και των ποταμών ιτιές, λεύκες και πλατάνια. Συναντάμε ακόμη πλούσιους θαμνότοπους, αγριολούλουδα, φουντουκιές κά.

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Καταφύγιο Άγριας Ζωής

Το Δάσος της Δαδιάς είναι σημαντικό καταφύγιο για άγρια ζώα όπως ο λύκος, το τσακάλι και το ζαρκάδι, που μαζί με καφέ αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβούς, είναι μερικά από τα 48 είδη θηλαστικών που ζουν εδώ. Έχουν καταγραφεί ακόμη περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών.

Το πλήθος της πανίδας που απαντάται στο Δάσος της Δαδιάς σχετίζεται με την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος: δάση από πεύκα και βελανιδιές, ρεματιές, μικρά αγροκτήματα και βοσκότοποι, ορθοπλαγιές συνθέτουν με άριστο τρόπο ένα ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ζωής.

Η σπάνια ομορφιά με μια ματιά

 • 428.000 στρέμματα η έκταση του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου.
 • 72.900 στρέμματα από αυτά είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη.
 • 360-400 είδη φυτών, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών.
 • 36 από τα 39 είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης (τα 3 από τα 4 είδη γύπα: μαυρόγυπας, ασπροπάρης, όρνιο).
 • 65 είδη θηλαστικών
 • 12-13 είδη αμφιβίων
 • 29 είδη ερπετών
 • 24 είδη νυχτερίδας
 • 29 είδη φυτών υπό καθεστώς προστασίας,
 • 25 είδη ορχιδέας
 • το Eriolobus trilobatus (σπάνιο είδος ΑγριομηλιάΠΗΓΗ: newbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών | «Πυρά» για τις παρακολουθήσεις και την αφωνία της πλειοψηφίας της ΕνΔΕ

Την «αγωνία» τους για τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και την συστηματική παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, άλλων αξιωματούχων και δημοσιογράφων από την κρατική διοίκηση, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) υπογραμμίζουν με νόημα πως σε αρκετές περιπτώσεις η αιτιολόγηση που παραπέμπει  «σε λόγους εθνικής ασφάλειαςδεν εξειδικεύονται σαφώς. Έτσι κάθε συμφέρον μπορεί να λαμβάνει τον χαρακτηρισμό του «λόγου εθνικής ασφάλειας» και με τον τρόπο αυτό η νομιμοποίηση της παραβίασης του απορρήτου διέρχεται το πρώτο στάδιο, που γεννά την ανάγκη του επόμενου σταδίου «δικαστικής επικύρωσης».

Τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στη σιωπή της «πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσής» αφήνοντας αιχμές για τη σιγή σε ένα «τόσο κομβικό για την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών».

Παράλληλα επισημαίνουν πως «δε θα έπρεπε να είναι αδιάφορο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το ενδεχόμενο δικαστικοί λειτουργοί να έχουν τεθεί ή να τεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση, υπό τους ίδιους ασαφείς λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Όπως εξηγούν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή τους «στο σύγχρονο κόσμο η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ τυγχάνουν υψηλής θεσμικής προστασίας, δέχονται διαρκώς πίεση θεσμική και εξωθεσμική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η ποιότητα της δημοκρατίας και των συνταγματικών ελευθεριών σε ένα Κράτος Δικαίου δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά ή κυρίως από τους θεσπισμένους κανόνες αλλά και από τον τρόπο εφαρμογής τους.

Οι θεσπισμένοι κανόνες είτε αυτοί που περιβάλλονται το κύρος των συνταγματικών ρυθμίσεων, είτε του απλού νόμου, δεν αρκούν αφ΄ εαυτού, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η ύπαρξή τους έχει αξιοποιηθεί ως άλλοθι και ως βολική νομιμοποιητική βάση της καταπάτησης των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της εκάστοτε διοίκησης.

Στο σύγχρονο κόσμο η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ τυγχάνουν υψηλής θεσμικής προστασίας, δέχονται διαρκώς πίεση θεσμική και εξωθεσμική.

Παλαιότερα συζήτηση προκάλεσε η Οδηγία 2006/24/ΕΚ (που μεταφέρθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το ν. 3917/2011) ως προς το ενδεχόμενο de facto κατάργησης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και εν τέλει κρίθηκε ανίσχυρη από το ΔΕΕ με την από 8-4-2014 απόφασή του. Η δε διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών κατοχυρώνεται θεσμικά στα περισσότερα Κράτη του κόσμου ακόμα και στα πιο απολυταρχικά, αφού ακόμα και το ψευδοσύνταγμα της δικτατορίας του 1968 προέβλεπε στο άρθρο 15 το «απόρρητο των επιστολών και της καθ’ οιοδήποτε άλλον τρόπον ανταποκρίσεως».

Το εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο με σειρά διατάξεων (άρθρο 19 του ελληνικού Συντάγματος, άρθρο 12 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) προστατεύουν κατ΄ αρχήν το απόρρητο της επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα με ένα πλέγμα ρυθμίσεων αποδεσμεύουν τις κρατικές και διεθνείς υπηρεσίες από το καθήκον σεβασμού αυτών των διατάξεων, παραπέμποντας σε λόγους εθνικής ασφάλειας, που όμως δεν εξειδικεύονται σαφώς. Έτσι κάθε συμφέρον μπορεί να λαμβάνει τον χαρακτηρισμό του «λόγου εθνικής ασφάλειας» και με τον τρόπο αυτό η νομιμοποίηση της παραβίασης του απορρήτου διέρχεται το πρώτο στάδιο, που γεννά την ανάγκη του επόμενου σταδίου «δικαστικής επικύρωσης».

Για τον εισαγγελικό λειτουργό όμως στην Ελλάδα, που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της Ε.Υ.Π. και υπογράφει σύμφωνα με την έκθεση της Α.Δ.Α.Ε. παραπάνω από 15.000 διατάξεις άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας κάθε χρόνο, στις οποίες σε αντίθεση με εκείνες που αφορούν διακρίβωση εγκλημάτων δεν είναι αναγκαίο να αναγράφεται το όνομα του παρακολουθούμενου (άρθρο 5παρ.1α ν.2225/1994), η δυνατότητα άσκησης ουσιαστικού και όχι απλά «νομιμοποιητικού» ελέγχου συρρικνώνεται επικίνδυνα. Η δε τοποθέτηση δεύτερου εισαγγελικού λειτουργού για τον παραπάνω έλεγχο, που εξαγγέλθηκε πριν λίγες ημέρες, ενόψει του αριθμητικού όγκου των υποθέσεων, δεν φαίνεται ικανή να προσφέρει στο πρόβλημα καθαυτό, ενώ κατ΄ αποτέλεσμα τείνει να επαναλάβει την ίδια διαδρομή ενίσχυσης του κύρους της υπηρεσίας πληροφοριών και της διοίκησης, μέσα από την κατ΄ ουσίαν αδύναμη παρουσία της δικαστικής αρχής και τελικά να λειτουργήσει ως παρέμβαση επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Αναμέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα την επίσημη τοποθέτηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσής μας σε ένα ζήτημα τόσο κομβικό για την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Μάταια!

Στο όνομα των εκατοντάδων Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκπροσωπούμε, εκφράζουμε την αγωνία μας για τις εξελίξεις και την συστηματική παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, άλλων αξιωματούχων και δημοσιογράφων από την κρατική διοίκηση. Δε θα έπρεπε να είναι αδιάφορο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το ενδεχόμενο δικαστικοί λειτουργοί να έχουν τεθεί ή να τεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση, υπό τους ίδιους ασαφείς λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Σημειωτέον δε ότι βάσει της τροπολογίας 826/145/31.3.2021, το άρθρο 87 ν.4790/2021 τροποποίησε το άρθρο 5 ν.2225/1994 και έτσι πλέον ειδικά η άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είναι πλέον δυνατό να κοινοποιηθεί στον παρακολουθούμενο από την ΑΔΑΕ μετά τη λήξη της, ενώ αντίθετα είναι εφικτό αυτό για την άρση απορρήτου για τη διακρίβωση εγκλημάτων.

Υπεύθυνα και χωρίς να αδιαφορούμε για το θεσμικό ρόλο μιας εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, θεωρούμε ότι η συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας στον έλεγχο της πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Μόνο έτσι οι συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, θα λάβουν νόημα και ουσία, ώστε να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης,

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

Πηγή: avgi.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνει ο διακόπτης του ηλεκτρικού | Μείωση κατανάλωσης λόγω ενεργειακής ακρίβειας

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, ενώ και ο χειμώνας διαγράφεται δύσκολος λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που θα πλήξει τον τομέα της θέρμανσης.

Προς το παρόν, εν μέσω καύσωνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κλείνουν τον διακόπτη στις ηλεκτροβόρες συσκευές και κυρίως στα κλιματιστικά.

Η τάση που επικρατεί τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με κάθε τρόπο.

Πηγή: cnn.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΑΔΕ | 449.000 “μαύρες” παραγγελίες αξίας €5,15 εκατ. στην εστίαση μέσω delivery

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε επιχειρήσεις εστίασης, αναφορικά με την έκδοση αποδείξεων, όταν οι παραγγελίες γίνονται μέσω των πλατφορμών delivery.

Πρόκειται για ελέγχους, οι οποίοι:

 • Είναι στοχευμένοι, δηλαδή οι επιχειρήσεις, που ελέγχονται, έχουν επιλεχθεί μέσω του ειδικού αλγορίθμου ανάλυσης κινδύνου.
 • Πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των στοιχείων, που λαμβάνει διαρκώς η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας, και τα οποία συγκρίνονται με τις αποδείξεις λιανικής, οι οποίες έχουν κοπεί για τις συγκεκριμένες παραγγελίες.

Με βάση, λοιπόν, αυτά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν 14 επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες δεν έκοψαν 449.000 αποδείξεις για παραγγελίες συνολικής αξίας 5,15 εκατομμυρίων ευρώ.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις αυτές εισέπραξαν από τους πελάτες τους, αλλά δεν απέδωσαν στην εφορία ΦΠΑ 592.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

 • Καφετέρια στην Κρήτη, για τις χρήσεις 2019 έως 2020, δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας έσοδα συνολικής αξίας 1.440.000Euro.
 • Σε εστιατόριο στον Κεντρικό τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2019 έως 2021, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 91.300 φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 685.000Euro.

 • Σε κρεπερί στην Ήπειρο, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 92.800 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 400.000Euro.

 • Σε κρεπερί στην Θεσσαλία, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 40.400 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 285.000Euro.

 • Πηγή: capital.gr

  Continue Reading

  Κατοικία

  newsletter  Καιρος

  Πρωτοσέλιδα

  Χρήσιμα

  Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

  Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

  el Greek
  X
  Αρέσει σε %d bloggers: