Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άσκηση «EFES – 2022» | Η απομυθοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

 

του Λαζάρου Καμπουρίδη, Αντιστράτηγου ε.α.* απο το  militaire.gr

Επειδή στο αρχικό μου άρθρο για την Διακλαδική Άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) «EFES – ΕΦΕΣΟΣ – 2022», αναφέρθηκα στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελική φάση αυτής, έχοντας την εμπειρία παρακολούθησης Ασκήσεων προηγούμενων ετών και αφού μελέτησα όλο το εποπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) από τουρκικά ΜΜΕ, έκρινα σκόπιμο να παραθέσω κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από την εκτέλεση αυτής, προκειμένου να εξαχθεί μία ολοκληρωμένη και αντικειμενική εικόνα για τις δυνατότητες των ΤΕΔ, αφού γίνονται αντιληπτά τρωτά σημεία καθώς και επιχειρησιακά λάθη του στρατιωτικού ελιγμού. Από τη μελέτη διακρίνεται ότι, σκοπός της τουρκικής πλευράς ήταν η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της Άσκησης η οποία αποτελούσε μία επίδειξη στρατιωτικών δυνατοτήτων με σκοπό την χρησιμοποίηση αυτής από την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Ως γνωστό την 09 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελική ημερήσια φάση της Άσκησης στον Κόλπο Doğanbey νοτίως Σμύρνης, παρουσία του Τούρκου Προέδρου R. T. Erdoğan.

Σενάριο

Το σενάριο προέβλεπε νυχτερινή και ημερήσια αποβατική ενέργεια με σκοπό την κατάληψη νησιού.

Φάσεις – Εκτέλεση

Η τελική φάση της Άσκησης περιελάμβανε τη νυχτερινή φάση (υποβοηθητική ενέργεια) την 08 Ιουνίου και την ημερήσια φάση (κύρια ενέργεια) τις πρωινές ώρες της 09 Ιουνίου όπου παραβρέθηκε και η τουρκική πολιτική ηγεσία.

Νυχτερινή Ενέργεια

Στη νυχτερινή ενέργεια πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία της περιοχής της ημερήσιας απόβασης που θα ακολουθούσε την επομένη καθώς και η δημιουργία Αεροπρογεφυρώματος στα μετόπισθεν με Αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Την παρακολούθησαν ξένοι Ακόλουθοι (Ακόλουθοι Άμυνας, Στρατιωτικοί, Ναυτικοί και Αεροπορικοί Ακόλουθοι). Η προετοιμασία της περιοχής της ημερήσιας απόβασης περιελάμβανε διείσδυση ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων με ελευθέρα πτώση, πυρά στην περιοχή με πυροβολικό, αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και προπαρασκευή της ακτής απόβασης από δυνάμεις SAS και SAT.

Ημερήσια Ενέργεια

Η ημερήσια ενέργεια περιελάμβανε πυρά με τα ίδια οπλικά συστήματα και κύρια αποβατική ενέργεια με δυνάμεις Πεζοναυτών – Μηχανοποιημένου Πεζικού στην κύρια ακτή απόβασης. Στη συνέχεια προβλεπόταν η συνένωση του προγεφυρώματος με το αεροπρογεφύρωμα (δεν εκτελείται). Την παρακολούθησε η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ανώτατοι αξιωματικοί από τα Γενικά Επιτελεία ξένων χωρών καθώς και οι ξένοι Ακόλουθοι που παρακολούθησαν και τη νυχτερινή ενέργεια.

Διαπιστώσεις

Σενάριο

Το σενάριο αλλά και η εκτέλεση της Άσκησης ήταν πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα παρελθόντων ετών (νυχτερινή και ημερήσια ενέργεια) και προέβλεπε την κατάληψη νησιού. Επίσης τα μέσα – οπλικά συστήματα της Άσκησης δεν διέφεραν από αυτά παρελθόντων ετών με μικρές εξαιρέσεις.

Επικοινωνιακή Διαχείριση

Τα πλάνα τα οποία παρουσιάστηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ, εμπεριείχαν το στοιχείο του εντυπωσιασμού, αποκρύπτοντας σημεία ή τονίζοντας κάποια άλλα με σκοπό την επικοινωνιακή εκμετάλλευση κάτι που χρησιμοποίησε στο τέλος της Άσκησης στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι, οι βολές από διάφορα οπλικά συστήματα παρουσιάστηκαν σε διαφορετικά πλάνα των μέσων βολής από αυτά των στόχων, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ο βαθμός δυσκολίας καθώς και η απόσταση μέσου βολής – στόχου. Επίσης έμφαση δόθηκε στις μαζικές μετακινήσεις ελικοπτέρων εκτελώντας πυρά εντυπωσιασμού, δημιουργώντας μία εικόνα ισχυρού και εκπαιδευμένου στρατού. Μεγάλη προβολή δόθηκε επίσης στα πυρά με κάθε μέσο, με σκοπό την πρόκληση εντύπωσης.

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/mehmetcik-efes-2022

Νυχτερινή Ενέργεια (Υποβοηθητική)

Αεροκίνηση

Αποφεύχθηκε η εκτέλεση της αποβίβασης των τμημάτων Καταδρομών την 08 Ιουνίου (νύχτα ενέργειας δημιουργίας αεροπρογεφυρώματος) σε πραγματικό χρόνο όπως θα περίμενε κανείς στην σημαντικότερη άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή μεταδόθηκε σε οθόνες στο παρατηρητήριο της Άσκησης ως βίντεο που είχε ληφθεί σε προγενέστερο χρόνο και σε άλλο τόπο για λόγους ασφαλείας του προσωπικού. Αυτό υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην εκπαίδευση του προσωπικού και προσπάθεια “εκ του ασφαλούς” επιτυχίας της ενέργειας. Για το λόγο αυτό η αεροκίνηση των μεταγωγικών Ε/Π Cougar και Chinook μπροστά από το παρατηρητήριο πραγματοποιήθηκε με τα Ε/Π άδεια και χωρίς προσωπικό Καταδρομών εντός αυτού.

Βολές Επιθετικών Ε/Π ΑΤΑΚ

Αυτές πραγματοποιήθηκαν από πολύ μικρές αποστάσεις, μειώνοντας χαρακτηριστικά το βαθμό δυσκολίας, εντυπωσιάζοντας αυτούς που την παρακολούθησαν με τα μαζικά τροχειοδεικτικά πυρά.

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/mehmetcik-efes-2022-birlesik

Ημερήσια Αποβατική Ενέργεια (Κύρια)

Απόβαση αρμάτων

Πραγματοποιήθηκε από άρματα τύπου Μ 48 Α5 – Τ2. Η κίνησή τους ήταν χαρακτηριστικά αργή, ενώ οι αρχηγοί των αρμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του ελιγμού ήταν εκτός του πύργου εκθέτοντας τον εαυτό τους σε εχθρικά πυρά. Επίσης σε πολλές κινήσεις ήταν εκτεθειμένοι εκτός πύργου και οι γεμιστές των αρμάτων, ενώ οι οδηγοί χειριζόταν τα άρματα με ανοιχτές τις θυρίδες. Σε πραγματικές συνθήκες μάχης τα πληρώματα των αρμάτων θα ήταν εύκολος στόχος των πυρών των αμυνομένων. Σημειώνεται ότι, στις τουρκικές Μονάδες τα πληρώματα αρμάτων είναι όλοι επαγγελματίες, σε εφαρμογή σχετικού προγράμματος επαγγελματοποίησης του προσωπικού των Μονάδων αρμάτων, το οποίο άρχισε το έτος 2010. Οι οπλίτες θητείας δεν χρησιμοποιούνται πλέον σε τέτοια καθήκοντα στον τουρκικό Στρατό Ξηράς.

Επιπρόσθετα, η κίνηση των αρμάτων στην ακτή απόβασης καθώς και προς την περιοχή των στόχων ήταν ιδιαίτερα αργή, με αποτέλεσμα αυτά να είναι χαρακτηριστικά εκτεθειμένα στα αντιαρματικά πυρά των αμυνομένων στο νησί – στόχος.

Οι βολές των αρμάτων δεν πραγματοποιήθηκαν με κίνηση αυτών εκμεταλλευόμενοι τις επιχειρησιακές δυνατότητες του συγκεκριμένου τύπου άρματος, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στα πυρά των αμυνομένων.

Οι στόχοι των αρμάτων ήταν χαρακτηριστικά μεγάλων διαστάσεων, χρησιμοποιώντας 12 βαρέλια (5-4-3). Σημειώνεται ότι, στις αντίστοιχες ασκήσεις (ημερήσιες και νυχτερινές) των ελληνικών Μονάδων αρμάτων οι ταχύτητες είναι πολύ μεγαλύτερες, οι στόχοι αποτελούνται από 1-2 βαρέλια και δεν υπάρχει μέλος πληρώματος εκτός πύργου – σκάφους (ημέρα και νύχτα),

Όλα τα παραπάνω υποδηλώσουν ελλειμματική εκπαίδευση προσωπικού καθώς και έλλειψη εμπιστοσύνης των Διοικήσεων στα πληρώματα των αρμάτων.

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/mehmetcik-efes-2022-birlesik

Ακτή Απόβασης

Η απόβαση πραγματοποιήθηκε σε ακτή με πολύ ήρεμα νερά. Γνωρίζοντας ότι η αποβατική ενέργεια αποτελεί μία πολύ δύσκολη επιχείρηση και είναι “δέσμια” των καιρικών συνθηκών, αυξάνονται οι πιθανότητες αδυναμίας προσέγγισης των αποβατικών σκαφών σε εχθρική ακτή υπό άλλες καιρικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Αιγαίο δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/mehmetcik-efes-2022-birlesik-

Συμπεράσματα Άσκησης

Η Άσκηση είχε χαρακτήρα επικοινωνιακού “show”, και αποσκοπούσε μόνο στην προβολή μηνύματος και άσκηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά.

Έγινε εκμετάλλευση της “εικόνας” από τα πολύ καλά “δασκαλεμένα” τουρκικά ΜΜΕ με σκοπό την προβολή επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΤΕΔ, οι οποίες σε πολλά κρίσιμα σημεία ήταν ελλειμματικές.

Ήταν διακριτή η έλλειψη εκπαίδευσης στο επαγγελματικό προσωπικό, αφού ένας ουδέτερος παρατηρητής θα ανέμενε άλλη επιχειρησιακή εικόνα στη σημαντικότερη Άσκηση των ΤΕΔ στην οποία παρίστατο η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ξένοι στρατιωτικοί παρατηρητές.

Γενικά Συμπεράσματα

Μήπως η τουρκική στρατιωτική ηγεσία:

Εκτέλεσε μία Άσκηση “κονσέρβα” μόνο και μόνο για να υποστηρίξει ως “εικόνα” απειλής την ομιλία του Τούρκου Προέδρου με σκοπό τον εκφοβισμό της Χώρας μας;

Γνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ΤΕΔ ιδιαίτερα εναντίον ενός άρτια προετοιμασμένου, οργανωμένου και εκπαιδευμένου Στρατού όπως είναι ο Ελληνικός και δεν αποφασίζει επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδας, αλλά επιλέγει να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με απειλές και άλλους τρόπους άσκησης πίεσης;

Έχει αντιληφθεί ότι απέχει πολύ η απόφαση ανάληψης στρατιωτικών επιχειρήσεων σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ από μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χώρας μας αφού δεν είναι προεξοφλημένη η νίκη του τουρκικού στρατού;

Έχει επίγνωση ότι σε περίπτωση τουρκικής επιθετικής επιχείρησης και μή επίτευξης γρήγορου αποτελέσματος η χρονική επέκταση του πολέμου με την Ελλάδα θα εξαναγκάσει την τουρκική πλευρά να μεταφέρει δυνάμεις από άλλα μέτωπα (Συρία – Ιράκ) με αποτέλεσμα να απολέσει ήδη κατεχόμενα εδάφη στις 2 αυτές χώρες;

Μήπως η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει αντιληφθεί ότι:

Μία αποτυχία στο πεδίο σε μία πολεμική αναμέτρηση με τη Χώρα μας, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του Τούρκου Προέδρου, οδηγώντας σε μεγάλες περιπέτειες τους νεοοθωμανιστές;

Εάν οι ΤΕΔ δεν πετύχουν γρήγορη νίκη ο χρόνος θα λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας, αφού η γκρίνια στο εσωτερικό της Τουρκίας και σε συνδυασμό με την πολύ κακή οικονομική κατάσταση θα προκαλέσει την ανατροπή του κυβερνώντος συνασπισμού;

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν πολύ ισχυρά στοιχεία αντίδρασης τα οποία θα “πονέσουν” και οικονομικά την τουρκική πλευρά, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την προβληματική τουρκική οικονομία;

Επίλογος

Χωρίς να υπάρχει λόγος μείωσης ή υποτίμησης των δυνατοτήτων των ΤΕΔ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν ιερή αποστολή την Άμυνα των Νησιών του Αιγαίου, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό με τέτοια χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Παρά το γεγονός ότι το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού το έχει ο επιτιθέμενος, ο αμυνόμενος διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα του δικαίου, καθώς και το πλεονέκτημα της δυνατότητας της αμυντικής προπαρασκευής αλλά και της οργάνωσης του εδάφους σε ένα γεωγραφικό χώρο στον οποίο έζησαν οι πρόγονοί του χιλιάδες χρόνια πριν.

Η κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να προβληματίζει την τουρκική πλευρά σχετικά με το ρίσκο αποτυχίας που θα ενείχε μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ελληνικής εδαφικής επικράτειας.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αλεξανδρούπολη | Διαμετακόμιση και ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων από το λιμάνι

Μια ακόμη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η Ιταλία, επέλεξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη διαμετακόμιση των στρατιωτικών δυνάμεών της.

Αλλη μια χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να ξεφορτώσει και να φορτώσει στρατιωτικό και άλλο υλικό των ενόπλων δυνάμεών της που συμμετέχουν στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ιταλικό μεταγωγικό

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έφτασε χθες Τετάρτη το ιταλικό μεταγωγικό πλοίο «SEVERINE» (φωτογραφία, επάνω, από evros-news.gr), το οποίο αρχικά θα ξεφορτώσει και στη συνέχεια θα φορτώσει υλικό των ενόπλων δυνάμεων της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το evros-news.gr.

Δείτε ακόμα – Αμερικανικό σχέδιο για «Σούδα του Βορρά»

Το πλοίο έχει συνολικό μήκος 152 μέτρα και πλάτος 22 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει συνολικό φορτίο 16.342 τόνων.

Μάλιστα για την επιχείρηση αυτή αλλά και τις υπόλοιπες που βρίσκονται σε εξέλιξη, παράλληλα με τις συνεχείς φορτώσεις σιτηρών που αποτελούν της κατ’ εξοχήν εμπορικές δραστηριότητες, πραγματοποιήθηκε χθες ενημερωτική συνάντηση στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας.

«Μία ακόμη σύμμαχος»

«Πρόκειται να διαχειριστούμε ταυτόχρονα τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις διαμεταφοράς στρατιωτικού υλικού, με την προσθήκη των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.

»Μία ακόμη σύμμαχος χώρα του NATO επιλέγει τον εξειδικευμένο σε στρατιωτικές μεταφορές λιμένα της Αλεξανδρούπολης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κώστας Χατζημιχαήλ.

Στρατηγικής σημασίας

Στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έγραφε πριν λίγες μέρες το περιοδικό Economist.

Η γεωγραφία του λιμανιού το καθιστά ελκυστικό για τους σχεδιαστές logistics του ΝΑΤΟ. Αμερικανικά πλοία ελλιμενίζονται εκεί. Εχει επίσης καλές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις βόρεια μέσω της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, παρέχει πρόσβαση στην Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Με τη χρησιμοποίησή του ως ενδιάμεσο σταθμό, παρακάμπτονται η Μαύρη Θάλασσα, στην οποία έχει δυνάμεις η Ρωσία, και ο Βόσπορος, ένα σημείο που ελέγχεται ασφυκτικά από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά «ιδιότροπο».

Και ενεργειακός κόμβος

Η Αμερική χρησιμοποιεί το λιμάνι για ανάπτυξη δυνάμεων και συν τω χρόνω θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος, με σχέδια για δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα παράλια. Αυτό θα βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

 

Πηγή : in.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο πλανήτης σιγοκαίει, τα Βαλκάνια βράζουν

Ένας πλανήτης που σιγοβράζει, χωρίς κανείς να μπορεί να προειπεί πότε θα εκραγεί. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν, σαρκώνοντας τη δική της εκδοχή της «ενιαίας Κίνας». Και η Αμερική αναμένεται να αντιδράσει εμπράκτως, οπότε θα ανοίξουν οι πύλες της αβύσσου – και δεν θα αφορούν τα θεατρινίστικα ταξιδάκια της Πελόζι.

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά επειδή στους πολέμους νικάνε πάντα τα… ΑΕΠ (ιστορικώς διαπιστωμένο), θεωρείται δεδομένο ότι η δυστυχής Ουκρανία θα εξέλθει λειψή του πολέμου, καθώς θα χάσει οριστικά Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες – αργά βλέπετε θυμήθηκαν οι δυτικοί να της στείλουν βαριά όπλα, όταν ο πόλεμος είχε αρχίσει να γέρνει εις βάρος της.

Και μέσα στο γενικό ανήσυχο σκηνικό που γίνεται εκρηκτικό, η ενεργοποιημένη βόμβα των Βαλκανίων επωάζει τη δική της ανάφλεξη. Για ένα μήνα καταλάγιασαν οι εντάσεις στο μέτωπο του Κοσόβου, καθώς τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα επανέλθει απαιτώντας αλλαγή των σερβικών αυτοκινητιστικών πινακίδων με κοσοβάρικες.

Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη 30 χρόνια τώρα η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον του 1995, που έθεσε τέρμα στον πόλεμο, παραμένει δυσλειτουργική, με τις εντάσεις να υποβόσκουν μεταξύ Κροατών και Σέρβων. Το ενδιαφέρον είναι πως για την υπονόμευσή της αυτή τη φορά υπεύθυνοι δεν είναι οι «αφορεσμένοι» από τη Δύση Σέρβοι, αλλά οι Κροάτες που επιδιώκουν την κατάργησή της.

Τα Σκόπια, που είναι ο μικρότερος πονοκέφαλος για μας, λόγω μεγέθους όχι επειδή τους αναγνώρισε ο ΣΥΡΙΖΑ και… έλυσε το πρόβλημα, βρίσκονται στην ουσία ακυβέρνητα. Ακόμη δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή η συνταγματική αλλαγή που απαίτησαν οι Βούλγαροι, για την αναγνώριση εθνικής γλώσσας (βουλγαρική ενώ εμείς τους τη δώσαμε ως μακεδονική), και η αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας. Δηλαδή τους ζητούν να «αποεθνικοποιηθούν», κάτι που τους χάρισε απλόχερα η good diplomacy των Τσίπρα-Κοτζιά.

Την ίδια ώρα τα Βαλκάνια εξοπλίζονται. Ναι είμαστε και εμείς ως Ελλάδα μέσα, αλλά εμείς έχουμε το πρόβλημα Τουρκία. Οι εξοπλισμοί μας δεν είναι «βαλκανιοκεντρικής» στόχευσης. Η Σερβία με τα φτωχα οικονομικά της θα δαπανήσει τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ για σύγχρονο ρωσικό και κινέζικο εξοπλισμό. «Η Σερβία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Εξοπλίζεται με τη δυναμική που χρειάζεται για να διατηρήσει τις στρατιωτικές μονάδες ικανές να υπερασπιστούν τη χώρα» είχε δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Στεφάνοβιτς.

Η Ουγγαρία επίσης προμηθεύεται περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό από ό,τι ολόκληρη η πρώην Γιουγκοσλαβία μαζί, κατά τον στρατιωτικό αναλυτή Ίγκορ Ταμπάκ (euronews). Το ίδιο η Βουλγαρία, η Ρουμανία, όπως και η Κροατία που θα δαπανήσει 1,2 δισ. ευρώ για μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης.

Επανερχόμενοι στο Κόσοβο, διαπιστώνεται ότι ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, καθότι συμβαίνει το εξής… «παράδοξο». Η Δύση χρησιμοποιεί δύο μέτρα και σταθμά: Υπεραμύνεται, και σωστά, της Ουκρανικής ανεξαρτησίας. Όμως στο Ντονμπάς η πλειοψηφία είναι ρωσόφωνοι και υπέρ της απόσχισης. Αυτή απαγορεύεται δια των όπλων και καλώς. Ο χι μόνο γιατί δεν το θέλει η Ουκρανία, αλλά γιατί δεν πρέπει να διαταραχθεί το στάτους κβο. Και γιατί οι αλλαγές συνόρων επιφέρουν γεωπολιτικές αναστατώσεις, ενώ έχουν κόστος σε αίμα και πόνο.

Την ίδια στιγμή όμως, για το Κόσοβο που ανήκει απαρεγκλίτως στο κράτος της Σερβίας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν τους αποσχιστές Αλβανούς, οι οποίοι προτίθενται να αφαιρέσουν τμήμα από την εθνική κυριαρχία της Σερβίας! Αν αύριο, ως αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, το αποσχισμένο τμήμα της Σερβίας ενωθεί και δημιουργήσει τη «Μεγάλη Αλβανία», θα νίπτουν τας χείρας τους. Τους ενδιαφέρει το κοντόθωρο, ότι η Σερβία είναι υπό ρωσική επιρροή (όταν έπρεπε να βάλουν τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ομού μετά της Σερβίας στην ΕΕ, αγρόν ηγόραζαν. Τους ενδιέφερε πρώτα η «εμβάθυνση» της Ένωσης).

Στο θέμα αναγνώρισης του Κοσόβου άμυνα κρατάνε, για τους δικούς τους ευνόητους εθνικούς λόγους, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουν στις πιέσεις. Ήδη μέλη κάποιων think tanks που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, πριν λίγους μήνες προσπάθησαν σε αφιέρωμα μεγάλης εφημερίδας, να περάσουν την άποψη ότι είναι καιρός η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο (και γαία πυρί μειχθήτω)!

Από την αντίθετη πλευρά το ίδιο και η Ρωσία. Ενώ σπέρνει τον όλεθρο δια πυρός και σιδήρου, ενώ σκοτώνει τον ουκρανικό λαό προσπαθώντας να διαμελίσει την Ουκρανία, υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας της Σερβίας και αντιτίθεται στον διαμελισμό της στο Κόσοβο! Την ίδια ώρα εποφθαλμιά όλη την ακτή της Ουκρανίας ώστε να την καταστήσει περίκλειστο κράτος, και ενδεχομένως τη Μολδαβία (την Υπερδνειστερία την έχει).

Αυτά ως σκόρπιες ψηφίδες προς το παρόν, καθώς η κατάσταση βρίσκεται εν βρασμώ και υπό διαμόρφωση. Όμως η τελική διαμόρφωση μπορεί να περάσει από το καμίνι των συγκρούσεων και του αίματος. Ας ευχηθούμε να είναι στο απώτερο μέλλον, μήπως εν τω μεταξύ επικρατήσει η λογική.

 

Πηγή : liberal.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δολοφονία 17χρονης στο Περιστέρι | Πληροφορίες ότι θα παραδοθεί μέσα στη μέρα ο δράστης

Άτομα του κοντινού περιβάλλοντος του 22χρονου ήρθαν σε επικοινωνία με δικηγόρο, ο οποίος από χθες προσπαθεί να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τον φερόμενο ως δράστη.

Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές ο 22χρονος σύντροφος της 17χρονης που δολοφονήθηκε στο Περιστέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς αναζητείται από την αστυνομία ως βασικός ύποπτος.

Σύμφωνα με το MEGA, άτομα του κοντινού περιβάλλοντος του 22χρονου, πακιστανικής καταγωγής, ήρθαν σε επικοινωνία με δικηγόρο, ο οποίος από χθες προσπαθεί να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τον φερόμενο ως δράστη.

Όπως ανέφεραν άτομα από το περιβάλλον του, ο ίδιος είναι ιδιαίτερα φοβισμένος και προτίθεται να ομολογήσει την πράξη του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ).

Το άγνωστο αιματηρό επεισόδιο

Όπως μετέδωσε το MEGA, νέες πληροφορίες ήρθαν στο φως σχετικά με το παρελθόν του νεαρού συντρόφου της άτυχης Νικολέτας.

Αφορούν σε ένα αιματηρό περιστατικό, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο 22χρονος, την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ζευγάρι είχε βγει για διασκέδαση σε ένα νυχτερινό κέντρο στο Περιστέρι όπου συνέβη ένα επεισόδιο, κατά το οποίο τραυματίστηκε ελαφρά ο 22χρονος.

Μάλιστα, τότε, η 17χρονη Νικολέτα είχε καταθέσει υπέρ του στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, λέγοντας ότι είχε δεχτεί επίθεση από ομάδα Ρομά.

Ξεσπά η μητέρα της 17χρονης

Η μητέρα της μιλώντας στον Alpha, είπε ότι η Νικολέττα δεχόταν απειλές από τον σύντροφό της επειδή πριν από λίγες μέρες του είχε ζητήσει να χωρίσουν«Δεν καβγαδίζανε. Ήταν καλά, αλλά το τελευταίο διάστημα ήθελε να χωρίσει. Δεν ήθελε άλλο», είπε και συνέχισε: «Θέλω μόνο να βρουν αυτό το καθίκι. Μου σκότωσε το παιδί μου και μου πήρε την ψυχή. Ζητάω μόνο δικαίωση».

Όσον αφορά την ώρα της δολοφονίας αποκάλυψε: «Εγώ ήμουν στη δουλειά, δουλεύαμε μαζί. Την έπαιρνα στο τηλέφωνο και δεν το σήκωνε. Δεν απαντούσε. Έστειλα τα παιδιά από το μαγαζί να δούνε γιατί δεν ήρθε στη δουλειά και γιατί δεν απαντούσε. Δεν μπορούσαμε να μπούμε στο σπίτι γιατί τα κλειδιά τα είχε η Νικολέτα. Το μεσημέρι πριν φύγω για τη δουλειά την είδα. Κοιμόταν. Εγώ έφυγα στις 4 η ώρα το μεσημέρι. Μετά τις 5 έγινε ό,τι έγινε».

Σημειώνεται ότι η 17χρονη είχε δεχθεί δεκάδες απειλητικά μηνύματα στο κινητό της από τον 22χρονο πακιστανικής καταγωγής που θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ ως ο βασικός ύποπτος. Αυτά τα απειλητικά μηνύματα προέκυψαν από την πρώτη ανάσυρση δεδομένων του κινητού της 17χρονης στην οποία προχώρησαν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Αναμένεται η πιο λεπτομερής εξερεύνηση των ηλεκτρονικών πειστηρίων από τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Πηγή: skai.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: