Connect with us

ΠΑΙΔΕΙΑ

Άποψη | Υπάρχουν μόνο ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι εντελώς ιδιωτικά. Παρά τις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν, δεν υφίσταται δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Ο σχετικός θρύλος είναι κάτι σαν το τέρας του Λοχ Νες. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πριβέ. Αποτελούν μάλιστα πρότυπο παγκόσμιας αίγλης για αυτόν τον τύπο ιδρύματος. Xοντρό πρότυπο. Για να καταλαβαινόμαστε, θα το ονομάσω πρότυπο πανεπιστημίου Χοντροπριβέ.

Εχουν προταθεί ποικίλοι τρόποι στη βιβλιογραφία για να ξεχωρίσεις ιδιωτικά ή δημόσια πανεπιστήμια. Ολοι ουσιαστικά συγκλίνουν σε ένα ερώτημα: Προηγούνται τα συμφέροντα ιδιωτών ή τα συμφέροντα της ευρύτερης κοινωνίας, του δήμου;

Τα συμφέροντα του δήμου είναι σαφή: παραγωγή γνώσης και ανεμπόδιστη διάχυσή της σε όσους περισσότερους, διάπυρη ανεξαρτησία σκέψης και λόγου, ανιδιοτελής υπεράσπιση του δικαίου και των αδύναμων, εξασφάλιση δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στους απόφοιτους να βρούνε δουλειές όπου εμπνέουν και εμπνέονται να δημιουργήσουν. Ο δήμος μαραγκιάζει όταν η γνώση στερεύει, όταν οι πολίτες είναι αδαείς και παραπληροφορημένοι, όταν κανένας δεν σκέφθεται και δεν μιλάει ελεύθερα, όταν όλοι κουρνιάζουν στη σκιά της ψυχολογικής λογοκρισίας ή στην ακόμα βαρύτερη σκιά του άμυαλου θυμού. Ο δήμος καταστρέφεται και αναιρείται, όταν κανένας δεν υπερασπίζεται το δίκαιο και τους αδύναμους, όταν οι πολίτες είναι άνεργοι ή υποδουλωμένοι σε δουλειές όπου κλέβει ο ένας τον άλλον.

Αντιθέτως, τα συμφέροντα ιδιωτών δεν μπαίνουν σε καλούπι. Είναι τόσο ποικιλότροπα όσο και οι ατομικές διαστροφές. Συχνά μπορούν να μεταφραστούν σε χρηματικό ισοδύναμο, αλλά η μετατροπή δεν είναι πάντοτε εμφανής. Για παράδειγμα, πόσα εκατομμύρια αντιστοιχούν στη δύναμη κατοχής διεστραμμένης εξουσίας;

Πανεπιστήμια τόσο διαφορετικά όσο το Stanford και το Berkeley δεν είναι ιδιωτικά στο μέτρο που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται κυρίως για δημιουργία, όχι για ιδιοτέλεια. Τίποτε όμως δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικά στο μέλλον. Η δημιουργία απαιτεί συνεχή υπεράσπιση, πρέπει να κατακτηθεί ξανά κάθε μέρα. Και οι εχθροί της σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι.

Το εκλεκτό και καθόλου εκλεπτυσμένο μοντέλο Χοντροπριβέ εξυπηρετεί με φανατική αφοσίωση συμφέροντα ποικίλων ιδιωτών. Οι συγκεκριμένοι idiots είναι μάλιστα πανέξυπνοι, τετραπέρατοι, αν η εξυπνάδα μετριέται με την ικανότητα επίτευξης στόχων.

Ο ισχυρότερος όμιλος ιδιωτικών συμφερόντων στο Χοντροπριβέ είναι πολιτικοί όλων των κομμάτων. Τα πανεπιστήμια αποτελούν φυτώρια κομματαρχών, χώρο δράσης ταγμάτων εφόδου (κομματικών νεολαιών), και χώρο άγαρμπης επίδειξης της διακομματικής ισχύος. Κάθε φορά που πολιτικοί διαξιφίζονται για πανεπιστημιακά θέματα όπως το άρθρο 38493116 του Συντάγματος (υπολογίζω κάπου τόσες φορές έχει άπραγα συζητηθεί), το άσυλο ανιάτων, το πανελλήνιο σύστημα εισαγωγής λαμπρών υποσχόμενων νέων-νεανίδων και εξαγωγής συμβιβασμένων στόκων, τους βιασμούς και τις συγχωνεύσεις τμημάτων ή τις προσλήψεις κομματοπαγούς προσωπικού, αμέσως γίνεται κατανοητό ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία αυτονομία.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελούν απλώς παιχνιδάκι όποιου Κινγκ Κονγκ πολιτικού καταπιάνεται με την Παιδεία για λόγους ψηφοθηρίας ή ιδεοληψίας. Προκύπτουν αγωνιώδη ερωτήματα, αναλόγως με την κομματική ένταξη του πανίσχυρου κουφιοκεφαλάκη που σφίγγει στη χούφτα του τον άτυχο θεσμό που σπαρταρά. Αραγε ο κεντρώος ή δεξιός Κινγκ Κονγκ που κραυγάζει «Και Α και Ου» ενδιαφέρεται πραγματικά να χαϊδέψει το ημιλυπόθυμο πανεπιστημιάκι; Οντως θέλει ο αριστερός γορίλας να το φιλήσει με τα σαρκώδη χείλη του; Ή μήπως θέλει να το φάει; Ησυχάστε, τελικά τίποτε δεν συμβαίνει. Αφού γλείψει με τα κομματικά του σάλια το ακαδημαϊκό παίγνιο, ο κάθε Κινγκ Κονγκ τελικά το βαριέται και το παραπετάει. Μέχρι να ρευτεί, να κοιμηθεί, και να το ξαναπιάσει. Σε δουλειά να βρισκόμαστε για το άρθρο 38493117.

Αν το πανεπιστήμιο ήταν δημόσιο, κανένας πολιτικός δεν θα τολμούσε να ψελλίσει ούτε λέξη για όλα αυτά τα θέματα, γιατί τα πανεπιστήμια από μόνα τους θα ρυθμίζανε τα του οίκου τους. Σκέφθομαι πόσο γρήγορα θα κατεβαίνανε τις παγκόσμιες κατατάξεις, πεντακόσια πεντακόσια τα σκαλιά, το Stanford ή το Berkeley, αν παρεμβαίνανε πολιτικοί στη λειτουργία τους.

Οι όμιλοι ιδιωτικών συμφερόντων που εξυπηρετούνται, όμως, είναι πολλοί περισσότεροι. Οταν ένα ίδρυμα απαξιώνεται τόσο, ποιος θα το σεβαστεί; Ιδιωτεύοντες καθηγητές θεωρούν ότι το ίδρυμα τους ανήκει. Καταστροφείς που τα κάνουν όλα λαμπόγυαλο θεωρούν ότι το ίδρυμα τους ανήκει. Εμποροι ναρκωτικών θεωρούν ότι το ίδρυμα τους ανήκει. Περιφερειάρχες, ιεράρχες, τελετάρχες, νομάρχες, πατριάρχες, τμηματάρχες, ομαδάρχες, θιασάρχες, στο μέλλον ίσως ξανά συνταγματάρχες, θεωρούν ότι το ίδρυμα τους ανήκει. Αφού δικό τους είναι, γιατί όχι; Λογαριασμό θα δώσουν πώς θα χειριστούν την προσωπική τους περιουσία;

Ακριβώς επειδή το πρότυπο Χοντροπριβέ είναι αφάνταστα επιτυχημένο, υπάρχει όρεξη να ιδρυθεί και νέα γενιά ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για το μοντέλο Πριβέ-λάιτ 2.0. Ομως στην ευγενική προσπάθεια αντιδρούν αρκετοί που επωφελούνται από το ισχύον καταξιωμένο μοντέλο. Είναι απολύτως κατανοητό. Δεν θέλουν συναγωνισμό στο πλιάτσικο.

Ποιο είναι το μέλλον λοιπόν; Μετά τη μεγάλη προσφορά του Χοντροπριβέ στην Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Διαφθοράς, θα μπορέσουμε σαν αποσαθρωμένη χώρα να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα άλλο ένα αποτυχημένο μοντέλο; Το Πριβέ-Λάιτ 2.0 θα φθάσει άραγε σε μεγαλύτερα βάραθρα, π.χ. να συναγωνιστεί τα 16 ιδιωτικά πανεπιστήμια του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου;

Το σίκουελ ετοιμάζεται στα στούντιο University. Προειδοποιώ: περιέχονται σκληρές σκηνές με γυμνά πανεπιστήμια στα χέρια ορεξάτου, αναβαθμισμένου, μεταρρυθμισμένου γορίλα. Στην ταινία εμφανίζονται και εξωγήινοι.

* Ο κ. Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης είναι καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας, επιστημών δεδομένων, και στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Το τελευταίο του βιβλίο «Μετά τα αφύσικα» δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Έντυπη

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλήνιες 2019 | Τελευταία ημέρα αύριο για τα μηχανογραφικά

Δημοσιεύτηκε

στις

Λήγει αύριο, Τετάρτη, η προθεσμία τελικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων μετά και τη διήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, η αυριανή προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά.

Αυτό σημαίνει πως αύριο κλειδώνει οριστικά η εφαρμογή προκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων. Οι υποψήφιοι θα έχουν στο εξής πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου. Αντιστοίχως, οι υποψήφιοι μπορούν να τυπώσουν την οριστικοποιημένη μορφή ή να την αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Η πλατφόρμα άνοιξε στις 21 Ιουνίου, ημέρα από την οποία οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούσαν να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό τους από το λύκειό τους. Η προθεσμία οριστικοποίησης έληγε στις 15 Ιουλίου. Ωστόσο εξετάστηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αδυναμίες σε νέα Ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσειςΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση και όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βάσεις 2019 | Πού θα κυμανθούν σε 100 τμήματα ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε

στις

Καμία αλλαγή δεν θα γίνει τελικά στα μηχανογραφικά δελτία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και όλοι οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια μπορούν να οριστικοποιήσουν κανονικά τις επιλογές τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», σήμερα, αναμένεται να φτάσουν στο υπουργείο Παιδείας όλες οι απαντήσεις από την πλευρά των διοικήσεων των ΑΕΙ, από τις οποίες η νέα υπουργός Νίκη Κεραμέως ζήτησε την περασμένη εβδομάδα ενημέρωση για το ποια από τα νέα τμήματα τους έχουν εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και ποια δεν έχουν.

Παράλληλα, σήμερα όλα τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας θα είναι ανοικτά (ώρες σχολείων), προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους υποψηφίους για το Μηχανογραφικό τους Δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε παράταση δύο ημερών στην υποβολή των μηχανογραφικώνδελτίων, δηλαδή έως την Τετάρτη 17 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο θα έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του Μηχανογραφικού Δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

 

VASEIS1

 

VASEIS1

 

Πού θα κινηθούν οι βάσεις σε 100 τμήματα

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις θα εμφανίσουν ελαφρές αυξομειώσεις και θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2018 αλλά στην πλειονότητα θα υπερτερεί το θετικό πρόσημο και όχι το αρνητικό.

Στο 2ο πεδίο θετικών επιστημών θα δούμε τις βάσεις να παίρνουν τον κατήφορο που τις σπρώχνουν τα δυσκολότερα θέματα που δόθηκαν φέτος στη Χημεία και στη Φυσική.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο επιστημών υγείας και ζωής, αναμένεται μικρή πτώση που προκλήθηκε και εδώ από τα θέματα της Φυσικής και της Χημείας αλλά εξομαλύνθηκε κάπως από τα ευκολότερα θέματα της Βιολογίας. Πάντως, αναμένεται ήπια πτώση βάσεων, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα προσεγγίζει την πτώση του 2ου πεδίου θετικών επιστημών.

ΣΤΟ 4ο επιστημονικό πεδίο σπουδών οικονομίας και πληροφορικής θα υπάρξει σταθερότητα και μικρές αυξομειώσεις γιατί τα θέματα είχαν στο σύνολο τους βαθμό δυσκολίας που δεν διαφέρει σημαντικά από τον αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς, με εξαίρεση το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που ήταν περισσότερο απαιτητικό. Σημειώνουμε ότι στο πεδίο αυτό διατέθηκαν οι περισσότερες θέσεις από τις 4.000 περίπου που δόθηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία και εδώ υπάρχουν οι πιο πολλές Σχολές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την περιφέρεια και αυτός θα είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας που θα χαμηλώσει τις βάσεις, κυρίως στην περιφέρεια.

Η κατάθεση του μηχανογραφικού

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, μπαίνοντας με τον προσωπικό κωδικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, καλούνται να «κλειδώσουν» τι επιλογές τους στο τελικό μηχανογραφικό τους (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») μέχρι και την Τετάρτη 17/7/2019.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρείται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Τονίζεται, ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης | Δίνουμε έμφαση στην ποιοτική δημόσια Παιδεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το υπουργείο Παιδείας για την προγραμματισμένη συνάντησή του με την υπουργό Νίκη Κεραμέως. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  πήρε μέρος στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με θέμα συζήτησης τις προτεραιότητες, τις οποίες έχει θέσει η κυβέρνηση για την Παιδεία.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή της υπουργού, Νίκης Κεραμέως, των δύο υφυπουργών, Σοφίας Ζαχαράκη και Κώστα Διγαλάκη και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, που τον συνόδευε στην επίσκεψή του, σημείωσε πως «είναι μεγάλη χαρά που ξεκινώ τις επισκέψεις από το υπουργείο Παιδείας». Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στη νέα υπουργό και στους υφυπουργούς καλή επιτυχία και δύναμη στην επιτέλεση του έργου τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις δράσεις του υπουργείου για μία ποιοτική δημόσια εκπαίδευση για όλα τα Ελληνόπουλα και για αναβαθμισμένα πανεπιστήμια με σύνδεση με την αγορά εργασίας.

«Έχουμε θέσει -ως πρωθυπουργικό γραφείο- στόχους και χρονοδιαγράμματα για όλα τα υπουργεία», σημείωσε και εξέφρασε την απόλυτη «εμπιστοσύνη του σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εκτελούν με αυταπάρνηση και αγάπη το καθήκον τους». «Είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη παιδεία στα παιδιά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου που αλλάζει συνεχώς», πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά τη σημερινή πρώτη επίσκεψη θα ακολουθήσει κύκλος επισκέψεων σε όλα τα υπουργεία, επισημαίνοντας ότι έκλεισε η πρώτη εβδομάδα στην κυβέρνηση και υπογράμμισε πως η έμφαση δίνεται πάντα στο αποτέλεσμα και όχι στην επικοινωνία, και «στόχος είναι το πώς θα κάνουμε τις ζωές όλων καλύτερες».

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κεραμέως | Παράταση για τα μηχανογραφικά, δεν αλλάζει το εξεταστικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

Σημαντικές ειδήσεις έβγαλαν οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο.

Όπως είπε η κα Κεραμέως, δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα στους βασικούς του άξονες και τα παιδιά που θα πάνε τώρα τρίτη λυκείου θα εξεταστούν με το σύστημα που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Προανήγγειλε ωστόσο πως η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και κυρίως σε εξορθολογισμό της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή, όπως είπε.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα έρθει στις 23 Ιουλίου στη Βουλή, περιλαμβάνεται ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και για το θέμα έχουν ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις.

Η κα Κεραμέως ανακοίνωσε και παράταση στην υποβολή μηχανογραφικών δελτίων, για να εξεταστεί, όπως είπε, αν υπάρχουν αδυναμίες στα νέα τμήματα σε προσωπικό ή υποδομές. Σήμερα, σύμφωνα με την υπουργό, θα ανακληθεί και η απόφαση για το πρόγραμμα σπουδών στη νομική Πάτρας. Βασικό μέλημα, όπως είπε, είναι να γεφυρώσει η κυβέρνηση την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. «Η χώρα μας δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική Σχολή» ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζήτησαν, όπως είπε, και μακροπρόθεσμους στόχους και το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. «Θέλουμε να απεμπολήσουμε εξουσίες και αρμοδιότητες και να τις δώσουμε στον φυσικό τους χώρο» κατέληξε.

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ