Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Άποψη | Υπάρχουν μόνο ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι εντελώς ιδιωτικά. Παρά τις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν, δεν υφίσταται δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Ο σχετικός θρύλος είναι κάτι σαν το τέρας του Λοχ Νες. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πριβέ. Αποτελούν μάλιστα πρότυπο παγκόσμιας αίγλης για αυτόν τον τύπο ιδρύματος. Xοντρό πρότυπο. Για να καταλαβαινόμαστε, θα το ονομάσω πρότυπο πανεπιστημίου Χοντροπριβέ.

Εχουν προταθεί ποικίλοι τρόποι στη βιβλιογραφία για να ξεχωρίσεις ιδιωτικά ή δημόσια πανεπιστήμια. Ολοι ουσιαστικά συγκλίνουν σε ένα ερώτημα: Προηγούνται τα συμφέροντα ιδιωτών ή τα συμφέροντα της ευρύτερης κοινωνίας, του δήμου;

Τα συμφέροντα του δήμου είναι σαφή: παραγωγή γνώσης και ανεμπόδιστη διάχυσή της σε όσους περισσότερους, διάπυρη ανεξαρτησία σκέψης και λόγου, ανιδιοτελής υπεράσπιση του δικαίου και των αδύναμων, εξασφάλιση δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στους απόφοιτους να βρούνε δουλειές όπου εμπνέουν και εμπνέονται να δημιουργήσουν. Ο δήμος μαραγκιάζει όταν η γνώση στερεύει, όταν οι πολίτες είναι αδαείς και παραπληροφορημένοι, όταν κανένας δεν σκέφθεται και δεν μιλάει ελεύθερα, όταν όλοι κουρνιάζουν στη σκιά της ψυχολογικής λογοκρισίας ή στην ακόμα βαρύτερη σκιά του άμυαλου θυμού. Ο δήμος καταστρέφεται και αναιρείται, όταν κανένας δεν υπερασπίζεται το δίκαιο και τους αδύναμους, όταν οι πολίτες είναι άνεργοι ή υποδουλωμένοι σε δουλειές όπου κλέβει ο ένας τον άλλον.

Αντιθέτως, τα συμφέροντα ιδιωτών δεν μπαίνουν σε καλούπι. Είναι τόσο ποικιλότροπα όσο και οι ατομικές διαστροφές. Συχνά μπορούν να μεταφραστούν σε χρηματικό ισοδύναμο, αλλά η μετατροπή δεν είναι πάντοτε εμφανής. Για παράδειγμα, πόσα εκατομμύρια αντιστοιχούν στη δύναμη κατοχής διεστραμμένης εξουσίας;

Πανεπιστήμια τόσο διαφορετικά όσο το Stanford και το Berkeley δεν είναι ιδιωτικά στο μέτρο που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται κυρίως για δημιουργία, όχι για ιδιοτέλεια. Τίποτε όμως δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικά στο μέλλον. Η δημιουργία απαιτεί συνεχή υπεράσπιση, πρέπει να κατακτηθεί ξανά κάθε μέρα. Και οι εχθροί της σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι.

Το εκλεκτό και καθόλου εκλεπτυσμένο μοντέλο Χοντροπριβέ εξυπηρετεί με φανατική αφοσίωση συμφέροντα ποικίλων ιδιωτών. Οι συγκεκριμένοι idiots είναι μάλιστα πανέξυπνοι, τετραπέρατοι, αν η εξυπνάδα μετριέται με την ικανότητα επίτευξης στόχων.

Ο ισχυρότερος όμιλος ιδιωτικών συμφερόντων στο Χοντροπριβέ είναι πολιτικοί όλων των κομμάτων. Τα πανεπιστήμια αποτελούν φυτώρια κομματαρχών, χώρο δράσης ταγμάτων εφόδου (κομματικών νεολαιών), και χώρο άγαρμπης επίδειξης της διακομματικής ισχύος. Κάθε φορά που πολιτικοί διαξιφίζονται για πανεπιστημιακά θέματα όπως το άρθρο 38493116 του Συντάγματος (υπολογίζω κάπου τόσες φορές έχει άπραγα συζητηθεί), το άσυλο ανιάτων, το πανελλήνιο σύστημα εισαγωγής λαμπρών υποσχόμενων νέων-νεανίδων και εξαγωγής συμβιβασμένων στόκων, τους βιασμούς και τις συγχωνεύσεις τμημάτων ή τις προσλήψεις κομματοπαγούς προσωπικού, αμέσως γίνεται κατανοητό ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία αυτονομία.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελούν απλώς παιχνιδάκι όποιου Κινγκ Κονγκ πολιτικού καταπιάνεται με την Παιδεία για λόγους ψηφοθηρίας ή ιδεοληψίας. Προκύπτουν αγωνιώδη ερωτήματα, αναλόγως με την κομματική ένταξη του πανίσχυρου κουφιοκεφαλάκη που σφίγγει στη χούφτα του τον άτυχο θεσμό που σπαρταρά. Αραγε ο κεντρώος ή δεξιός Κινγκ Κονγκ που κραυγάζει «Και Α και Ου» ενδιαφέρεται πραγματικά να χαϊδέψει το ημιλυπόθυμο πανεπιστημιάκι; Οντως θέλει ο αριστερός γορίλας να το φιλήσει με τα σαρκώδη χείλη του; Ή μήπως θέλει να το φάει; Ησυχάστε, τελικά τίποτε δεν συμβαίνει. Αφού γλείψει με τα κομματικά του σάλια το ακαδημαϊκό παίγνιο, ο κάθε Κινγκ Κονγκ τελικά το βαριέται και το παραπετάει. Μέχρι να ρευτεί, να κοιμηθεί, και να το ξαναπιάσει. Σε δουλειά να βρισκόμαστε για το άρθρο 38493117.

Αν το πανεπιστήμιο ήταν δημόσιο, κανένας πολιτικός δεν θα τολμούσε να ψελλίσει ούτε λέξη για όλα αυτά τα θέματα, γιατί τα πανεπιστήμια από μόνα τους θα ρυθμίζανε τα του οίκου τους. Σκέφθομαι πόσο γρήγορα θα κατεβαίνανε τις παγκόσμιες κατατάξεις, πεντακόσια πεντακόσια τα σκαλιά, το Stanford ή το Berkeley, αν παρεμβαίνανε πολιτικοί στη λειτουργία τους.

Οι όμιλοι ιδιωτικών συμφερόντων που εξυπηρετούνται, όμως, είναι πολλοί περισσότεροι. Οταν ένα ίδρυμα απαξιώνεται τόσο, ποιος θα το σεβαστεί; Ιδιωτεύοντες καθηγητές θεωρούν ότι το ίδρυμα τους ανήκει. Καταστροφείς που τα κάνουν όλα λαμπόγυαλο θεωρούν ότι το ίδρυμα τους ανήκει. Εμποροι ναρκωτικών θεωρούν ότι το ίδρυμα τους ανήκει. Περιφερειάρχες, ιεράρχες, τελετάρχες, νομάρχες, πατριάρχες, τμηματάρχες, ομαδάρχες, θιασάρχες, στο μέλλον ίσως ξανά συνταγματάρχες, θεωρούν ότι το ίδρυμα τους ανήκει. Αφού δικό τους είναι, γιατί όχι; Λογαριασμό θα δώσουν πώς θα χειριστούν την προσωπική τους περιουσία;

Ακριβώς επειδή το πρότυπο Χοντροπριβέ είναι αφάνταστα επιτυχημένο, υπάρχει όρεξη να ιδρυθεί και νέα γενιά ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για το μοντέλο Πριβέ-λάιτ 2.0. Ομως στην ευγενική προσπάθεια αντιδρούν αρκετοί που επωφελούνται από το ισχύον καταξιωμένο μοντέλο. Είναι απολύτως κατανοητό. Δεν θέλουν συναγωνισμό στο πλιάτσικο.

Ποιο είναι το μέλλον λοιπόν; Μετά τη μεγάλη προσφορά του Χοντροπριβέ στην Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Διαφθοράς, θα μπορέσουμε σαν αποσαθρωμένη χώρα να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα άλλο ένα αποτυχημένο μοντέλο; Το Πριβέ-Λάιτ 2.0 θα φθάσει άραγε σε μεγαλύτερα βάραθρα, π.χ. να συναγωνιστεί τα 16 ιδιωτικά πανεπιστήμια του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου;

Το σίκουελ ετοιμάζεται στα στούντιο University. Προειδοποιώ: περιέχονται σκληρές σκηνές με γυμνά πανεπιστήμια στα χέρια ορεξάτου, αναβαθμισμένου, μεταρρυθμισμένου γορίλα. Στην ταινία εμφανίζονται και εξωγήινοι.

* Ο κ. Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης είναι καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας, επιστημών δεδομένων, και στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Το τελευταίο του βιβλίο «Μετά τα αφύσικα» δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Έντυπη

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας, αισθητός στην Αττική | Τι λέει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης

Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική. Η δόνηση είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε ανοιχτά της Ηλίας, ανατολικά των Στροφάδων. Στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπάρχουν δύο αναφορές σε σεισμούς ίδιου μεγέθους 5,7 Ρίχτερ στην περιοχή με διαφορά ενός λεπτού.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 09:10 σήμερα το πρωί στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Μεσσηνία σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Όπως ανακοινώθηκε από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πολύ σχυρή σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 09:12 ώρα Ελλάδος. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων.

Σύμφωνα με την αρχική αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο Ιόνιο πέλαγος, ανατολικά των Στροφάδων.

Σύμφωνα και με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

 

«Βασικά, είναι ένας σεισμός, είναι 5,7 Ρίχτερ. Δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο σειισμολόγος Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης, ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

Έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση λόγω του εστιακού βάθους του, σημείωσε ακόμη.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με ψήφους 159 κατά έναντι 141 υπέρ

Στην απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης (28/3) η Βουλή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφάνισε αρραγές μέτωπο καθώς 159 βουλευτές καταψήφισαν. Μεταξύ αυτών και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Κατσιβαρδάς. Στον αντίποδα, θετικά στην πρόταση τοποθετήθηκαν συνολικά 141 βουλευτές, που αποτελούν και το σύνολο της δύναμης των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και 3 ανεξάρτητοι βουλευτές (Χουρδάκη, Παπαϊωάννου και Φλώκος). Υπενθυμίζεται, πως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταθέσει νέα πριν την πάροδο 6 μηνών.

Οι παραιτήσεις υπουργών σε πρώτο πλάνο
Ουσιαστικά, όμως, η πρόταση δυσπιστίας πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού ουσιαστικά, οι δύο παραιτήσεις υπουργών ήταν που προκάλεσαν τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στην Κυβέρνηση με αφορμή συνάντησή τους με επιχειρηματία το βράδυ της Κυριακής με την αντιπολίτευση να έχει βάλει ψηλά το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» στην υπόθεση των Τεμπών.

Έτσι, η «ρωγμή» στην κυβέρνηση για το «ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη στα Τέμπη» δεν ήταν η μόνη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και κλήθηκε να απαντήσει και για τις δύο παραιτήσεις των υπουργών του Μπρατάκου και Παπασταύρου, οι οποίοι το βράδυ της Πέμπτης αποτέλεσαν παρελθόν.

Με μία ανακοίνωση που έπεσε σαν «βόμβα» και λίγο πριν στο βήμα ανέβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, το Μαξίμου ανακοίνωσε πως ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως η συμμετοχή τους σε μία κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριοι Παπασταύρου και Μπρατάκος είχαν κληθεί από τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στο Μαξίμου και εκεί του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Όπως γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές με τον κ. Μητσοτάκη να τους ευχαριστεί για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παραίτησή τους ήλθε μετά από συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση η οποία έστειλε το λάθος μήνυμα για την κυβέρνηση.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en